כנסת ישראל העבירה אתמול (שני) את החוק לביטול עילת הסבירות – צעד אשר הגביר את חששות המשקיעים לגבי כיוונה הצפוי של הכלכלה הישראלית.
אינדיקטור לרמת העצבנות וחוסר הוודאות בשווקים הגיע כשעה בלבד לאחר ההצבעה בכנסת – ת״א 35, המדד המוביל של הבורסה בת"א נחתך ב-2.2% כאשר מדד מניות הבנקים ומדד הנדל"ן צנחו בכ-4%.
במקביל גם בשוק האג״ח נרשמה מגמה שלילית דומה המאפיינת את היום הסוער כשאגרות החוב הממשלתיות ירדו בשיעור של 1.8%.
בגזרת המט״ח השקל נחלש מול כל המטבעות המובילים. אתמול זינק שער הדולר במסחר הרציף לרמה של 3.69 שקל (משער יציג של 3.62 שקל) והיום הגיע לרמות שיא של 3.72 שקל. האירו טיפס לשער גבוה של 4.08 שקל (משער יציג של 4.02 שקל), זאת על רקע סנטימנט הסוחרים אשר שיקללו במסחר את ההשלכות האפשריות של החקיקה השנויה במחלוקת אותה הובילה ממשלת נתניהו.
בעקבות הרפורמה, 68% מהסטארט-אפים הישראלים מתכננים לנקוט בצעדים משפטיים ופיננסיים על ידי העברת העסק וכוח האדם מישראל ופיטורים, כך עולה משאלון שערך ארגון Start-Up Nation Central.
מטרת הסקר הייתה להבין את השלכות העתידיות על תעשיית ההייטק, לאור הרפורמה המשפטית ומחאות הענק שפוקדות את ישראל בחודשים האחרונים. את שאלון הסקר מילאו 734 אנשי מקצוע, המייצגים 521 חברות, ביניהן 615 חברות הייטק ו-119 משקיעים.
כ-84% ממשקיעי ההון סיכון ענו כי הרפורמה השפיעה לרעה על חברות הפורטפוליו שלה בישראל, בעוד 67% מהמשקיעים אמרו שישקיעו בחברות זרות או שכבר השקיעו בהן.
22% מהחברות מדווחות כי יש להן יתרות מזומנים מחוץ לישראל ו-37% מהמשקיעים טוענים שחברות הפורטפוליו שלהן משכו חלק מעתודות המזומנים שלהן והעבירו אותן לחו"ל.
8% מהחברות דיווחו כי הן כבר החלו בתהליך של רילוקיישן מחוץ לישראל, ו-29% דיווחו על כוונתן לעשות זאת בעתיד הקרוב. 20% מהמשקיעים מציינים שחברות הפורטפוליו שלהן החלו ברילוקיישן ו-69% מהמשקיעים ציינו שחברות הפורטלפוליו שלהן מתכוונות לעשות זאת בעתיד.
"חברות ומשקיעים נוקטים בצעדים אקטיביים להרחקת הפעילות מישראל ומגמה זו עלתה משמעותית בשלושת החודשים האחרונים", אמר מנכ"ל סטארט-אפ ניישן סנטרל, אבי חסון. "כארגון שהמשימה שלו היא לחזק את תעשיית ההייטק בישראל, מחובתנו לחלוק את הנתונים הללו עם מקבלי ההחלטות בישראל ולתת תמונת מצב עדכנית".
בתגובה לביטול עילת הסבירות, פרסמה חברת דירוג האשראי הבינלאומית, מודי'ס, דוח חריג למשקיעים ובו הביעה את אותם חששות בדיוק. "קיים סיכון משמעותי שהמתחים הפוליטיים והחברתיים בנושא יימשכו, עם השלכות שליליות על הכלכלה והמצב הביטחוני של ישראל", כתבה חברת דירוג האשראי בדו"ח המיוחד בו הודגש החשש כי הרפורמה של מערכת המשפט בישראל עלולה להכניס את המדינה לסחרור כלכלי וביטחוני.