לא הרבה מכירים את השם כתאא'ב חיזבאללה (הבריגדות של מפלגת האל), אך המיליציה השיעית־עיראקית הזו, המונה בסך הכל כמה מאות לוחמים, אחראית לכמה מהפעולות הקטלניות ביותר שבוצעו בעשור האחרון בעיראק כנגד כוחות הקואליציה והאוכלוסייה הסונית המקומית, ומשמשת כלי משמעותי במאבקי הכוחות של המזרח התיכון.
עד לפני נסיגת הכוחות האמריקאיים מעיראק בשלהי 2011, ביצעה המיליציה הקיצונית (מגובה ומונהגת על ידי איראן וכוחות משמר המהפכה) התקפות רבות כנגד כוחות צבא ארה"ב והקואליציה – ולאמריקאים חשבון ארוך ומדמם עם ראשי הארגון. מנהיג המיליציה הקיצונית, אבו מהדי אל־מוהנדס, היה ממתכנני המתקפה המשולבת כנגד שגרירויות ארה"ב וצרפת בכווית ב־1983, כמו גם ניסיון ההתנקשות באמיר הכווייתי שנתיים לאחר מכן. תחת הנהגתו היה מעורב כתאא'ב חיזבאללה במקרים רבים של רצח, חטיפות ועינויים של האוכלוסייה הסונית, בעיקר במחוז אל־אנבר שבמערב עיראק. צרובים במיוחד האירועים שהתרחשו לאחר כיבוש העיר פלוג'ה מידי דאע"ש, שבמהלכם, על פי טענות האו"ם, "נעלמו" כ־900 איש באופן מסתורי, ביניהם עשרות ילדים סונים. אלפים נכלאו ועונו, וכ־50 גברים הוצאו להורג או עונו למוות על ידי אנשי הארגון.
בשנים האחרונות, לאחר הנסיגה האמריקאית מעיראק והתגברות הכאוס בסוריה, הסיטה היד המכוונת האיראנית את כוחות המיליציה גם אל תוככי סוריה, שם לוחמים אנשי כתאא'ב חיזבאללה כדי להגן על משטרו של אסד ופועלים באינטנסיביות כנגד דאע"ש הסוני. במקביל משתתפים אנשי הארגון באופן פעיל בלחימה כנגד דאע"ש בעיראק – לצד הצבא העיראקי ומיליציות שיעיות נוספות, נחלו הצלחה בקרבות חשובים בפלוג'ה ובמוסול – משם המשיכו בהוראה איראנית לכיבוש שטחים חשובים על גבול עיראק־סוריה.
המהלכים שמוביל הארגון הם צעד אסטרטגי משמעותי בעל חשיבות מן המעלה הראשונה עבור האיראנים, השואפים להשלים את תוכנית "הסהר השיעי", אשר תיצור רצף טריטוריאלי מאיראן ועד לבנון. אל־מוהנדס הוא מפקד השטח הבכיר ומראשי "כוח הגיוס העממי" – ארגון גג המוביל את הלחימה כנגד דאע"ש בעיראק ומאגד לצד הצבא העיראקי כ־40 מיליציות, רובן שיעיות, בעלות קשרים הדוקים עם משמרות המהפכה, מה שמעיד על עוצמת אחיזתה של איראן באזור והשפעתה על עיראק של ימינו.
צייד נסיכים
כמעט מאז הקמתו ממומן הארגון באופן מאסיבי על ידי פטרונו האיראני, שדואג להזרים כספים ומשאבים רבים עבור פעילותו. על הקשר הפיננסי ההדוק המתקיים בין שני הצדדים (לצד הקשר האופרטיבי־ניהולי), ניתן ללמוד מתביעה משפטית שהוגשה על ידי חיילים משוחררים ומשפחות חיילים מצבא ארה"ב שנהרגו בעיראק, כנגד בנקים אירופאיים. על פי כתב התביעה, שהוגשה נגד ענקי הבנקאותBarclays, Credit Suisse, HSBC, Standard Chartered ו־Royal Bank of Scotland, תיעלו אותם הבנקים כספים מטהראן לארגון הטרור בעיראק. כספים אלו, על פי החשד, הועברו ישירות מאיראן לכתאא'ב חיזבאללה במטרה לממן פעולות ירי ופיצוץ מטעני צד, שמהם נהרגו או נפצעו עשרות חיילים אמריקאים. התביעה מציינת מפורשות את כתאא'ב חיזבאללה כאחד הנמענים העיקריים של אותם כספים, אשר על פי כתב התביעה, הסתכמו בלמעלה מ־100 מיליון דולר.
מקור נוסף למימון מגיע מחטיפות ודמי כופר, אשר בשנה שעברה הזינו את חשבונו של ארגון הטרור בסכומי כסף אדירים. כתאא'ב חיזבאללה היה הארגון שעמד בראש תכנון וביצוע חטיפתם של 26 בני המלוכה הקטארים, בזמן שערכו מסע ציד בזים בעיראק, בדצמבר 2015. מעסקת השחרור המפוקפקת, שבמהלכה הועבר סכום אסטרונומי של כמיליארד דולר לאיראן ולארגוני טרור שונים (מה שהיה הטריגר לחרם הגדול של סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים ובחריין כנגד קטאר), זכה הארגון השיעי, על פי הערכות, לנתח שמן במיוחד.