שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

טליבאן

הכנסות שנתיות כ-800 מיליון דולר. אזור פעילות אפגניסטן ופקיסטן.

אם לשפוט על פי התבטאויותיהם של אנשי ביון מערביים, שהיו נטועים עמוק בביצה האפגנית, אנשי הטליבאן חתומים על ההתאוששות הצבאית והארגונית המרשימה ביותר בהיסטוריה המודרנית. הארגון הפונדמנטליסטי הפשטוני (הקבוצה האתנית הגדולה באפגניסטן), אשר לאחר הפלישה האמריקאית ב־2001 היה נראה כי נמחץ וחוסל תחת מכבשי הכוח הצבאי העוצמתי ביותר בעולם – נשאר לבסוף עומד על רגליו והחל אט אט לשקם את כוחו, תוך שהוא מנהיג את ההתקוממות נגד כוחות ארה"ב ונאט"ו במדינה.

עד לפני שנתיים, בשלהי 2015, הזהיר האו"ם מפני התעצמותו ההולכת וגוברת של הטליבאן. לאזהרה זו נוספה הוראה מיוחדת לכוח המשימה ששלח לאפגניסטן, להתפנות מיידית מארבעה מתוך 13 מחוזות, עקב התחזקותו באזורים אלו, כשמומחי ביטחון העריכו אז, כי לאור הנסיבות הביטחוניות המתדרדרות, רמת הסיכון בחצי ממחוזות המדינה היא "גבוהה" או "חמורה".

כיום, שנתיים מאוחר יותר, המצב מוסיף להתדרדר במהירות לאנרכיה כאוטית. פיגועי הטרור הופכים תכופים וקטלניים יותר, וארגון הטרור הגביר דרמטית את אחיזתו והשפעתו המקומית, תוך שהוא תופס אחיזה בשטחים רבים במדינה. במהלך השנה האחרונה, למשל, איבדו כוחות הביטחון האפגניים שליטה ב־5% משטחה הכולל של אפגניסטן, ולארגון הטרור הקטלני יש כיום שליטה או השפעה ישירה על כ־40% משטחה של המדינה, בעיקר במחוזות הדרום (פי 2.5 מהשטח שהחזיק דאע"ש בשיא כוחו).

שטח הוא כסף

ארגון הטליבאן, על שלוחותיו השונות, אחראי לכמה ממתקפות הטרור הרצחניות ביותר שהתרחשו השנה בעולם, ביניהן פיצוץ משאית התופת בקרבת השגרירות הגרמנית בקאבול, אשר הביא למותם של כ־150 בני אדם ולפציעתם של למעלה מ־160, וההתקפה המשולבת שתכנן וביצע ישירות כנגד כוחות צבא אפגניסטן, שבמהלכה נהרגו 256 חיילים ו־160 נפצעו. ארגון הטרור, כפי שהוכח במתקפות חסרות הרחמים שיזם בעבר הלא רחוק, אינו בוחל באף אמצעי, ולצד התקפות נפשעות על בתי ספר, אשר גבו את חייהם של מאות ילדים ונערים תמימים, הוציא שלל התקפות קטלניות על סמלי השלטון האפגני וכוחות הצבא, שמטרתן העיקרית, כפי שהצהיר, היא ערעור יציבות המשטר במדינה והגברת תחושת הכאוס והדמורליזציה בקרב כוחות הביטחון המקומיים – בכך, מעידים מומחים רבים, נוחל הארגון הרצחני הצלחה רבה.

למרבה הצער, ההצלחה שלה זוכה הטליבאן בשנים האחרונות מתבטאת גם במישור הכלכלי. בדומה להתנהלות דאע"ש עד לאחרונה, כך גם הטליבאן זוכה ליותר משאבים ומקורות כלכליים המתורגמים לכסף גדול, ככל שהוא תופס שטחים נרחבים יותר וככל שאוכלוסייה רבה יותר נמצאת תחת שליטתו והשפעתו. עיקר הכנסותיו של הטליבאן כיום, המסתכמות מדי שנה במאות מיליוני דולרים, נובעות מייצור וסחר בסמים (בעיקר גידול אופיום וייצור הרואין). לאחר מכן (בסדר חשיבות יורד), מפיק הארגון מאות מיליונים נוספים מכרייה פיראטית של משאבי טבע במחוזות הרבים הנתונים תחת שליטתו (בעיקר נחושת וברזל), דמי כופר בתמורה לשחרור בני ערובה (ב־2016 נחטפו 1,673 בני אדם באפגניסטן – רובם הגדול על ידי אנשי הטליבאן) ותרומות (בעיקר משייח'ים ופילנתרופים סעודים אמידים). על פי תחקיר שערך ניו־יורק טיימס, הממלכה הסעודית היא בין המממנות הכבדות של הארגון. על אף שהממשל בריאד תומך באופן רשמי בממשלה האפגנית ובכוח המשימה האמריקאי במדינה, בפועל מעלימות הרשויות בסעודיה עין מפני זרם המזומנים ההולך וגובר מחשבונותיהם הפרטיים של בעלי ממון.

תחת השפעת הארגון, אפגניסטן הפכה לאחד מעורקיה החשובים והעיקריים ביותר של תעשיית הסמים העולמית, המגלגלת מאות מיליארדי דולרים בשנה. על פי דו"ח המשרד לענייני סמים ופשיעה של האו"ם UNODC – (United Nations Office on Drugs and Crime), אפגניסטן היא יצרנית ויצואנית האופיום הגדולה בעולם והיא אחראית לייצור של כ־90% מההרואין העולמי.

עד כמה המדינה היא כיום ציר מרכזי בפעילות הנרקוטית הבינלאומית ניתן ללמוד מממצאי הדו"ח, המציינים כי השטחים באפגניסטן המנוצלים לגידול אופיום עולים על שטחי הגידול של צמח הקוקה בכל אמריקה הלטינית. בסך הכל מיוצרים מדי שנה באפגניסטן כ־400 טון הרואין, והערך הנקי של ייצוא האופיום בלבד הוא כ־12% מהתוצר הכולל של המדינה. דו"ח שהוצג בפני מועצת הביטחון של האו"ם קובע, כי כשלושה מיליוני אפגנים מועסקים כיום בתעשיית הסמים באופן ישיר או עקיף – מספר בלתי נתפס בהתחשב בעובדה שכוח העבודה הכולל באפגניסטן עומד על כשמונה מיליון איש.

אופיום שווה טליבאן

מכרה הזהב הנרקוטי הבלתי נדלה, אשר הפיק לטליבאן סכומי כסף אדירים, הביא במהרה את אנשי הארגון לחשיבה מחודשת בקשר לפוטנציאל הכספי הרב הנמצא בידיהם. וכך, אם בעבר השאיר הטליבאן את ענייני הגידול, הייצור והסחר לאחרים והסתפק בגביית דמי הגנה וחסות בלבד – הרי שהיום הוא משתתף דומיננטי בכל שרשרת הגידול והייצור.
"אין שום ספק בדבר פעילותו האינטנסיבית של הטליבאן בתעשיית ייצור הסמים", אומר ד"ר הנס־ג'ייקוב שינדלר, בכיר בוועדה למלחמה בטרור במועצת הבטחון, בראיון מיוחד לפורבס. ד"ר שינדלר עומד בראש צוות התיאום של כוח משימה מיוחד של האו"ם. כוח זה מונה על ידי מועצת הביטחון והוא אחראי על המעקב אחר פעילותם הכלכלית והפיננסית של ארגוני טרור רבים, ביניהם הטליבאן, דאע"ש ואל־קאעידה. "איפה שתמצא את הטליבאן, תמצא שדות אופיום, ואיפה שיהיו שדות אופיום, שם תמצא את הטליבאן. משפט זה נכון ב־100%, והחפיפה ביניהם כיום היא מלאה", אומר שינדלר.

ואכן, התפשטותה של פעילות הטליבאן בסחר בסמים כל כך גדולה, עד שהקו בין טרור לסמים היטשטש כמעט לחלוטין. ברבים מהמקרים נקבעים סדרי העדיפויות המיליטנטיים של הטליבאן על פי אזורי הגידול של צמח האופיום, כפי שמעיד ד"ר שינדלר: "לפעמים נוכחנו בהתקפות של הטליבאן נגד מחסומי דרכים או עמדות של צבא אפגניסטן, אשר במבט ראשון לא היו הגיוניות כלל וכלל מבחינה צבאית. במבט שני התקפות אלו היו הגיוניות מאוד, למי שמטרתו היא להעביר ולשנע סמים ברחבי המדינה".

כפי שמעיד ד"ר שינדלר, הטליבאן כיום משתמש בכל האמצעים העומדים לרשותו, כולל התקפות יזומות על מעברים אסטרטגיים, משא ומתן ואפילו תשלומי שוחד – כל אלו כדי לשנע את האופיום הגולמי ממחוז הלמנד בדרום למעבדות הזיקוק והייצור בצפון־מזרח המדינה. משם חוזר החומר, הפעם בתצורת סם ההרואין, חזרה אל דרום המדינה, כשמשם הוא מיוצא לכל העולם, בעיקר דרך פקיסטן, איראן ומדינות מרכז אסיה.
כל אלו מניבים נתחים שמנים, שעל פי גורמים באו"ם, מצטברים לסכום שנתי של כ־400 מיליון דולר – כמחצית מסך ההכנסות שמפיק הטליבאן.