שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

אל-קאעידה ושלוחותיו

הכנסות שנתיות כ-300 מיליון דולר. אזור פעילות גלובלי, ליבת הארגון בפקיסטן ובאפגניסטן, ושלוחותיו פזורות במדינות אפריקה.

מאז נוסד אי שם בסוף שנות ה־80 של המאה הקודמת על ידי שייח' פלסטיני, מהנדס סעודי ורופא מצרי, עשה ארגון אל־קאעידה דרך ארוכה מאוד, כשהוא מחזיק כיום בתואר המפוקפק "ארגון הטרור הקטלני ביותר בתולדות העולם המודרני". זהו הארגון הלא מדינתי האחראי למתקפה הרצחנית ביותר שידעה האנושות, כמי שבפעולותיו שינה את גלגלי ההיסטוריה, המציא מחדש את חוקי המשחק, רתם את הגלובליזציה לצרכיו המעוותים והזניק את טרור ההמונים אל המאה ה־21.

אך אל־קאעידה של היום שונה בתכלית מזה שהיה בעבר. זוהי רשת חובקת עולם של ארגונים איסלאמיסטיים סוניים קיצונים, סלפיים־ג'יהאדיסטיים, המאגדת תחתיה עשרות ארגוני טרור, הנלחמים במלחמת ג'יהאד כלל עולמית להפלת משטרים בעשרות מדינות האיסלאם במטרה להשליט משטר ח'ליפות איסלאמי. "אל־קאעידה הפך למעשה לארגון מסונף", אומר ד"ר הנס־ג'ייקוב שינדלר, "וככזה הוא מחלק 'זיכיונות', ממש כמו מקדונלד'ס".

וכמו שמטה ההנהלה הראשי של מקדונלד'ס, הממוקם באילינוי ארה"ב, אינו מפעיל ישירות את הסניף בקייב, כך גם "מטה ההנהלה" של אל־קאעידה, שמסתתר אי שם בשיפוליה ההרריים של פקיסטן. יתרה מכך, למטה אל־קאעידה, כך מתברר, אין אפשרות להשפיע גם אם ירצה בכך. "לראשי הארגון של אל־קאעידה אין יכולת לתקשר או להנהיג את הפעילות הגלובלית של שלל הארגונים המסונפים, אין ביכולתם לממן את שלוחותיהם ולמעשה, כל אחת פועלת באופן די עצמאי", קובע ד"ר שינדלר. "אל־קאעידה כבר אינו ארגון מאורגן המוריד פקודות והוראות לפעולה. מטה הארגון נמצא שם כדי 'לייצג' את המותג, לתת נאומים והצהרות, אך המטה עצמו אינו מנהיג שום פעילות אופרטיבית כיום".

גם אם מדובר במעין קונפדרציה ג'יהאדיסטית של ארגוני טרור, עם מרכז שלטוני חלש המתווה את האסטרטגיה מגבוה – אין להמעיט בערך ההשפעה הגלובלית של ארגון הגג הזה על שלל הארגונים הקיצוניים והמפגעים הבודדים, על ההשראה הרבה שמקרין למיליוני חסידיו, על ההכוונה האסטרטגית ועל ה"מוניטין" רב העוצמה של המותג. תחת המטרייה הפונדמנטליסטית של ארגון העל חוסים כמה מהארגונים הקטלניים ביותר הפועלים כיום, אשר נשבעו אמונים להנהגה המרכזית. על פי דו"ח הטרור של מחלקת המדינה האמריקאית, לאל־קאעידה מספר שלוחות עיקריות: אל־קאעידה במגרב האיסלאמי (לוב, אלג'יריה, חוף השנהב, מאלי, ניז'ר, טוניסיה ובורקינה־פאסו), אל־קאעידה בחצי האי ערב (תימן וערב הסעודית), אל־קאעידה בחצי האי ההודי (הודו, פקיסטן ובנגלדש), א־שבאב (סומליה) ותחריר א־שאם (סוריה). במהלך 2016 תכננו וביצעו ארגונים אלו כ־730 התקפות שונות, אשר גבו את חייהם של למעלה מ־2,000 בני אדם.

בנוסף פועל אל־קאעידה בשיתוף פעולה הדוק, תוך זליגה הדדית של ידע, כסף, נשק וכוח אדם, עם עוד עשרות ארגוני טרור בכל רחבי העולם, מניגריה וסודאן באפריקה ועד סין, אינדונזיה והפיליפינים באסיה – אלו אחראים גם הם למאות פעולות טרור ואלפי קורבנות.

בעסקי הטבק

בהתאם לשינוי המבני המשמעותי שעבר הארגון במרוצת השנים, השתנו גם דרכי המימון וגיוס הכספים. מנהיגי אל־קאעידה, הנשענים בעיקר על תרומות וכספים המנותבים מארגוני צדקה שונים, מקבלים לעיתים מימון ישירות מהשלוחות המסונפות עצמן, אשר פועלות באופן עצמאי לגיוס ההון הדרוש לשם מימון פעילותן.

אל־קאעידה במגרב האיסלאמי, למשל, פעיל בעיקר במערב אפריקה ובמרכזה ומפיק תועלת רבה מאי היציבות הפוליטית באזור ומהגבולות הפרוצים במדינות שבהן הוא מבסס את פעילותו. בעבר נהנה מהון רב שזלג אליו בעקבות ההפיכה בלוב, והוא עוסק כיום בעיקר בסחר בלתי חוקי בסמים, בנשק, במכוניות, בבני אדם – ולאחרונה גם בענף הרווחי והצומח של סחר בלתי חוקי בסיגריות ובטבק. דו"ח מיוחד של פירמת KPMG העריך, כי שוק הסיגריות הבלתי חוקיות במדינות המגרב גרם בשנת 2016 לבדה להפסדי מס בהיקף כולל של כ־565 מיליוני דולרים. היקף הסחר בטבק בלתי חוקי בצפון אפריקה נאמד כיום בלמעלה ממיליארד דולר בשנה, כשחלק בלתי מבטל זורם ישירות לארגוני פשיעה וטרור השולטים באזור. רשת הקשרים ההדוקה עם השבטים המקומיים ושליטתו האסטרטגית בשטחים נרחבים בצפון אפריקה ובמערבה הפכו את אל־קאעידה במגרב לשחקן מרכזי בסחר הבלתי חוקי – ובזכות כך גוזר הארגון עשרות מיליוני דולרים כל שנה, כשחלק בלתי מבוטל זורם ישירות לארגוני פשיעה וטרור השולטים באזור. גם חטיפות וקבלת דמי כופר עבור שחרור החטופים הן עסק מכניס ביותר של הארגון, המגלגל מפעילות זו כמה מיליוני דולרים נוספים בכל שנה.

כמו אחיו ממערב, כך גם אל־קאעידה בחצי האי ערב מנצל רבות את חוסר היציבות האזורית ואת תמיכת האוכלוסייה המקומית, בעיקר בתימן, לשם כיבוש שטחים, ביסוס אחיזתו באזור והפקת תזרימי הכנסות נאים בזכות כך. לפני כשנתיים, למשל, הצליחו אנשי הארגון להשתלט על מוקאלה, עיר נמל מרכזית וחשובה בתימן. משליטתו בעיר, שבה החזיק עד אפריל 2016, הפיק הארגון כ־2 מיליון דולר מדי יום מדמי חסות וממיסים שגבה, ושלשל לכיסו כ־20 מיליוני דולרים נוספים משדידת בנקים מקומיים – כך על פי דו"ח מיוחד של מועצת הביטחון של האו"ם.

כמו כן, ממשיך אל־קאעידה בחצי האי ערב לייצר זרם הכנסות שוטף מחטיפות ומדמי כופר והוא מקבל מימון משמעותי מתרומות וארגוני צדקה של נכבדים עשירים, בעיקר ממדינות המפרץ. אף שנאלצו לסגת לבסוף מהעיר מוקאלה, לאחר קרבות ממושכים, הצהירו אנשי הארגון כי ימשיכו במאמציהם לבסס את אחיזתם במחוזות בדרום תימן וכבר הכריזו כי כבשו מספר יעדים אסטרטגיים באזור. אם יצליחו לעשות מה שכבר עשו בהצלחה בעבר, תקפוץ משמעותית שורת ההכנסות בתקציב הארגון.

כופר המאה

ג'בהת אל־נוסרה, שנקרא בגלגולו הנוכחי – לאחר איחוד עם ארגונים נוספים – תחריר א־שאם, הוא מיופה הכוח של אל־קאעידה בסוריה. על אף שבתחילת 2017 הכריז לכאורה על עצמאות, נותר עדיין תחת כנפיו האידיאולוגיות של אל־קאעידה. הכנסות הארגון מגיעות בעיקר מדמי כופר ומתרומות הזורמות ממדינות המפרץ הסוניות. השנה זכה הארגון למטר של מזומנים, שהונחתו עליו במסגרת העסקה הפרובוקטיבית לשחרור בני המלוכה הקטארים, ושממנה זכה לסכום חסר תקדים של כ־130 מיליון דולר – כך על פי הערכות שפורסמו בפייננשל טיימס הבריטי.

ארגון חדש יחסית בפרוטפוליו של אל־קאעידה, אך ותיק בזירת הטרור המדממת של אפריקה, הוא א־שבאב, ארגון הטרור הסומלי, שהפך לרצחני ביותר באפריקה. במהלך 2016 לבדה הוציא הארגון מאות פיגועים רצחניים שבמהלכם נהרגו כ־4,300 בני אדם. כמו יתר שלוחותיו של אל־קאעידה, גם א־שבאב דואג למקורות מימון בעצמו. על פי דו"ח האו"ם, מפיק הארגון את הכנסותיו בעיקר ממיסים בשטחים הנתונים למרותו. מקורות הכנסות נוספים הם כרייה פיראטית וסחר בלתי חוקי בפחם, חטיפות ודרישת דמי כופר – כל אלו מכניסים עשרות מיליוני דולרים מדי שנה.