עד לפני קצת יותר משנתיים היה שרוי הג'יהאד האיסלאמי בפני משבר כלכלי חמור, "המשבר החמור ביותר בהיסטוריה של הארגון", מאז נוסד ב־1979 כשלוחה של תנועת האחים המוסלמים המצרית, כפי שניסח זאת אחד מבכיריו. מקורות המימון של הארגון הג'יהאדיסטי יבשו, וקופתו התרוקנה. במשך חודשים ארוכים לא הועברו תשלומים לפעילי הארגון; לא לאנשי הזרוע הפוליטית, לא לפעילי המוסדות החברתיים ואנשי המדיה ואפילו לא לפלוגות אל־קודס – הזרוע הצבאית של ארגון הטרור. באין תזרים מזומנים, נאלצו ראשיו להתחיל בתוכניות קיצוצים ומיזוגים של הפעילות הציבורית, תקציבים נחתכו, פעילויות שונות הושבתו, פעילים רבים פוטרו ובמסגרת צעדי הצנע, אף הוחלט על סגירתה של תחנת הטלוויזיה Palestine al־Youm.
שנים ארוכות של סגר כבד שהוטל על עזה נתנו את אותותיהן. סבב הלחימה האחרון עם ישראל הותיר עיי חורבות ברצועה, מפקדות ומבנים רבים של ארגון הטרור הושמדו או ניזוקו קשות, תשתיות רבות נפגעו. יחד עם הסגר המתמשך התגבשה מציאות קשה; מחסור חמור במים, בחשמל, בסחורות ובחומרי גלם הביא לזינוק חד במחירם ובהיקף ההוצאות הכללי.
מן העבר השני החל להתהדק הלחץ מהצד המצרי. פעילותו היעילה של משטר א־סיסי לסגירת נתיבי ההברחות מרפיח ניתקה באחת מקור מימון זמין ונוח וחסמה אמצעי בסיסי בפעילות השוטפת של הברחת נשק ומזומנים אל הארגון.
טעות גורלית
אך כל אלו התגמדו לנוכח המכה האמיתית והקשה ביותר, שהביאה את הג'יהאד האיסלאמי אל סף פשיטת רגל. משבר פוליטי עם פטרונו האיראני, הספונסר הכמעט בלעדי ובעל הברית ההדוק, איים לקטוע את צינור החמצן של הארגון הג'יהאדיסטי. באותה תקופה פתחו כוחות הקואליציה של המדינות הסוניות באזור (בהובלתה של ערב הסעודית, היריבה הסונית המושבעת של איראן) במבצע צבאי רחב היקף כנגד החות'ים בתימן. בעוד שראשי הג'יהאד האיסלאמי החליטו לשמור על ניטרליות, דרשו האיראנים הודעת תמיכה מפורשת בחות'ים השיעים. משזו בוששה לבוא, החליטה טהראן על קיצוץ דרסטי של תזרים המזומנים לארגון, אשר נכנס לטלטלה עזה.
לבסוף התקפלו ראשי הג'יהאד האיסלאמי וקיבלו בכניעה מוחלטת את כל תכתיבי טהראן, כולל "הצהרת נאמנות" פומבית. משלחת בכירים בהולה, שבראשה עמד רמדאן שלח, מזכ"ל הארגון, שוגרה כדי לסיים את המתיחות ולהיוועד עם בכירי משמרות המהפכה. במהלך הפגישה המתוקשרת הודה שלח למפקד כוח קודס (יחידת העילית של משמרות המהפכה) קאסם סולימאני על התמיכה "האקסקלוסיבית" באינתיפאדה הפלסטינית. במה שנחרט כהכרזת נאמנות גורפת של הג'יהאד האיסלאמי באיראן וקבלת דרישותיה ללא תנאי, דיבר מזכ"ל הארגון בגנותן של "יתר מדינות ערב", שאינן תומכות בהתקוממות הפלסטינית, והכריז כי "איראן היא המדינה היחידה התומכת באינתיפאדה ובמשפחות השאהידים".
ובאופן לא מפתיע, התגמול לא איחר להגיע. זמן קצר לאחר המפגש זכו ראשי הארגון למתנת פיוס בדמות עשרות מיליוני דולרים, כאשר על פי ההערכות, מממנת כיום איראן את הג'יהאד האיסלאמי בהיקף של כ־70 מיליון דולר בשנה, סכום הקרוב לכ־75% מתקציבו הכולל של ארגון הטרור הפלסטיני.