חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

נקמת התאומים: האחים שהפסידו לצוקרברג והגיבו ביצירת היקום הדיגיטלי של העתיד

קמרון וטיילור וינקלבוקס | עיבוד תמונה: Yoshi Sodeoka, צילום: Michael Prince
קמרון וטיילור וינקלבוקס | עיבוד תמונה: Yoshi Sodeoka, צילום: Michael Prince
לאחר שהפסידו בקרב מול מייסד פייסבוק על השליטה ברשת החברתית ונודו מעמק הסיליקון, קמרון וטיילר וינקלבוס חוזרים. הפעם כמיליארדרים בזכות הביטקוין שעומדים במרכז המיזם שיחולל מהפכה בכלכלה ובטכנולוגיה

התאומים המיליארדרים, קמרון וטיילר וינקלבוס, משוטטים במשרדיהם הריקים שבקומה ה־17 ברובע פלטירון במנהטן, מתהדרים בנעלי ספורט מעוצבות, ג'ינסים שחורים וסווטשירטים תואמים תוצרת מותג בגדי הרחוב היוקרתי הרון פרסטון. הסווטשירטים – זה של קמרון בצבע אדום, של טיילר לבן – מעוטרים בלוגו של נאס"א, אותו בחרו התאומים מכיוון שהוא מהדהד את תחום חקר החלל שמאחורי מותג פעילות המסחר במטבעות קריפטוגרפיים בן השבע שלהם – Gemini. בנוסף לכך שזהו המזל מגלגל המזלות המסמל תאומים, זה גם היה השם של משימת החלל השנייה של נאס"א – זו שהתבצעה רגע לפני אפולו 11, שהביאה את האדם הראשון לירח.

“אנחנו למעשה מכנים את העובדים שלנו אסטרונאוטים", אומר קמרון. "כולנו אסטרונאוטים שבונים על חזית הכסף, האומנות והכלכלה". טיילר, שרגיל לסיים את מחשבותיו של אחיו, מצטרף: "אנחנו מרגישים שאנחנו בחללית, בוחנים מחוזות חדשים".

ביום מרץ שטוף שמש, החללית עוברת את מהירות האור. מחיר הביטקוין עומד להגיע לשיא כל הזמנים של 58 אלף דולר (הוא נמכר תמורת 8 דולר ב־2012, כאשר האחים החלו להשקיע כ־10 מיליון דולר במטבע הדיגיטלי) ויעלה את השווי הנקי המשולב שלהם ל־6 מיליארד דולר. ההשקעה האחרונה שלהם, ענקית הלוואות הביטקוין הצומחת במהירות, Block־Fi, הודיעה זה עתה כי גייסה 350 מיליון דולר, וכרגע שווי החברה מוערך ב־3 מיליארד דולר.

והמיזם החם ביותר של האחים בני ה־39, פלטפורמת המכירה הפומבית לאומנות דיגיטלית Nifty Gateway זוכה לתהילה במכירה פומבית ב־Christie’s, שם פטיש המכירות עומד לנקוש במכירה הראשונה בבית המכירות בן 255 של יצירת אומנות במטבע לא־מוחשי (NFT), קובץ ממוחשב יחיד מסוגו שנעקב בספר עסקאות דיגיטלי המכונה בלוקצ'יין.

Nifty Gateway העלתה על המפה את האומן, מייק וינקלמן, שמכונה Beeple, באמצעות סדרת "השקות" החל מהשנה שעברה. לפני שהיום יסתיים, עסק האחזקות של Gemini, המאכלס נכסים דיגיטליים באופן מאובטח, יקבל תשלום קריפטוגרפי בסך 69 מיליון דולר עבור Beeple מטעם Christie’s, מה שהופך את "Everydays: The First 5,000 Days" ליצירה השלישית היקרה ביותר שנמכרה על ידי אומן חי, אחרי ג'ף קונס ודייויד הוקני.

חלק ניכר מהעולם עדיין תופס את התאומים בגובה 1.90 מ' כצוות אלופי החתירה שגילם השחקן ארמי האמר בסרט המצליח על פייסבוק משנת 2010 – "הרשת החברתית". בהרווארד, חברם לכיתה מארק צוקרברג לקח את הרעיון שלהם לאתר רשת חברתית ובנה אימפריה עם 2.8 מיליארד משתמשים ברחבי העולם והון אישי ששווה כעת 97 מיליארד דולר. תריסר שנים לאחר שהגיעו לעסקת פשרה עם צוקרברג תמורת 65 מיליון דולר במניות פייסבוק ובמזומנים, ה־וינקלוי'ז, כפי שהם מכונים, התגלו כמובילים של תנועה טכנולוגית שעקרון הפעולה המרכזי שלה כולל דיגיטציה של הרשומות של כל הנכסים באופן גלובלי, ביזור שליטה ועקיפת שומרי הסף – כולל פייסבוק.

בלוקצ'יין, הטכנולוגיה העומדת בבסיס הביטקוין ומטבעות קריפטוגרפיים אחרים, כבר משבשת את עולם הכסף והבנקאות, מכיוון שחברות פיננסיות ענקיות כמו PayPal, Square, JPMorgan, Fidelity ו־Northern Trust מאמצות את הביטקוין ומהמרות על עתיד מוצף בנכסים דיגיטליים.

גריפין ודאנקן קוק פוסטר | צילום: Michael Prince
גריפין ודאנקן קוק פוסטר. "לא ננוח עד שמיליארד אנשים יאספו NFT" | צילום: Michael Prince

במקביל, חברות גדולות ובהן בואינג, סמסונג, טסלה ו־Novartisמשתמשות בטכנולוגיה החדשה כדי לשפר את רשתות האספקה ​​שלהן, לשתף את נתוני הלקוחות ולהאיץ את התהליכים העסקיים. במקרים מסוימים הם מוסיפים ביטקוין למאזנים שלהם. בשנת 2020 החזיר הביטקוין תשואה של יותר מ־300%, לעומת 18% של מדד ה־S&P 500.

האחים וינקלוי'ז אומרים שהם רק בהתחלה. באמצעות חברת האחזקות שלהם, Gemini, המחזיקה בבורסת הקריפטו שלהם וב־Nifty Gateway, ובאמצעות השקעות שבוצעו על ידי המשרד המשפחתי שלהם,Winklevoss Capital , הצמד השקיע בלא פחות מ־25 חברות סטארט־אפ של נכסים דיגיטליים. החברות החדשות הללו מניחות את היסודות למה שהאחים מקווים שיהיה עולם וירטואלי חדש שהם ואחרים מכנים "metaverse", שבו נכסים דיגיטליים כמו אומנות, מוזיקה, נדל"ן ואפילו עסקים שלמים – נוצרים, נקנים ונמכרים – וחשוב ביותר, מפוקחים על ידי טכנולוגיית הבלוקצ'יין. רבות מהחברות שהם מושקעים בהן ככל הנראה ישגשגו בגרסה התלת־ממדית הזו של האינטרנט הנשלטת באמצעות רשתות מחשבים pear־to־pear, שבהן המשתתפים עצמם, ולא החברות החזקות, הם אלו שמרוויחים.

“הרעיון של רשת חברתית ריכוזית פשוט לא יתקיים בעוד חמש או עשר שנים", מנבא טיילר כשהוא נשאל על פייסבוק. "יש ממברנה או תהום בין העולם הישן ליקום הקריפטו החדש הזה. ואנחנו הצינור שעוזר לאנשים לעלות מהמצב הלא מקוון אל היקום המקוון".

מהפכה צריכה כללים

העובדה ששני בחורים שגדלו בגריניץ' שבקונטיקט, ולמדו בהרווארד, שניהם מתחרים אולימפיים לשעבר, מצאו את עצמם במרכז תנועה אנטי־ממסדית שהמימוש הבולט ביותר שלה עד כה היה שוק מקוון ומשגשג שמוכר סמים לא חוקיים, מבהירה עד כמה רחוק הגיעו הוינקלוי'ז מימיהם בקיימברידג', שם הם התמודדו מול מארק צוקרברג.

לאחר שיישבו את הסכסוך שלהם עם פייסבוק והשתתפו באולימפיאדת 2008 בבייג'ין, האחים וינקלבוס פנו לאוניברסיטת אוקספורד כדי להתחיל את התואר השני במנהל עסקים בשנת 2010 ואז הקימו את Winklevoss Capital להשקעות הון סיכון.

התאומים שהיו להוטים להפוך לאחת הקרנות הגדולות בוואלי, לצד אלה שמימנו כמה מענקיות הטכנולוגיה של ימינו, הבינו במהרה שהם למעשה מודרים מעמק הסיליקון. סטארט־אפ לאחר סטארט־אפ, שחששו מפני התנכלות מצד פייסבוק החזקה והרשת ההולכת וגדלה שלה, סירבו לקחת את הונם.

כפי שסיפר בן מזריץ' בספרו משנת 2019, Bitcoin Billionaires, האחים שמעו לראשונה על ביטקוין במהלך חופשה באיביזה ביוני 2012, שם פגשו מאמצים מוקדמים של המטבע, אאוטסיידרים טכנולוגיים, בדיוק כמוהם. הרעיון שכסף היה הרשת החברתית האולטימטיבית, וכי הביטקוין נקי משליטה בבנקים המרכזיים ומגובה בוודאות מתמטית, קסם לאחים הספורטאים.

לאחר שחזרו לניו יורק, הם החלו להשתמש בכספים שלהם מפייסבוק כדי לרכוש ביטקוין. "מצאנו את הקהילה מאוד מסבירת פנים", אומר טיילר, שנוטה להיות התאום האנליטי יותר (קמרון הוא היצירתי יותר).

במאי 2013 הם השקיעו 1.5 מיליון דולר בבורסת ביטקוין מברוקלין בשם BitInstant, שגבתה מאנשים עמלה על החלפת דולרים לביטקוין בתוך דקות ספורות. העסק צמח במהירות – לפי הדיווחים, הוא היה אחראי ל־30% מכלל רכישות הביטקוין. למרבה הצער, חלק מהרכישות הללו היו הלבנת כספים עבור סוחרי סמים שמכרו ברשת הדארק־נט Silk Road, ועד סוף השנה האתר נסגר. המנכ"ל גאון המחשבים שלה, צ'רלי שרם, שבו צידדו הוינקלוי'ז, נעצר ונכלא בגין ניהול עסק ללא רישיון.

האחים הבינו שאם הם רוצים להצליח בשוק המתהווה הזה הם צריכים לקחת את הדברים לידיים – וחשוב מכך, עליהם לעשות סדר בענף הכאוטי הזה. בשנת 2014 הם הקימו את בורסת מטבעות הקריפטו, Gemini.

בימים הראשונים Gemini היתה רק מקום לרכוש ולמכור בו ביטקוין, אך כיום היא מציעה מסחר ואחסון עבור 33 מטבעות קריפטוגרפיים, כולל את'ר, מטבע שמלווה בשפת מחשב ייעודית המאפשרת למפתחים לבנות יישומים ללא שרתים מרכזיים; zcash, מטבע שמגן על פרטיות המבוסס על ביטקוין; ו־mana, המטבע המקורי של עולם מציאות מדומה בשם Decentraland. לתאומים יש גם מטבע משלהם המבוסס על את'ר בשם Gemini Dollar, אשר מוצמד לערכו של הדולר האמריקאי ולכן הוא יציב.

בין בורסות הקריפטו (יש כיום יותר מ־300) Gemini הפכה באוקטובר 2015 לאחד המוסדות הפיננסיים ממוקדי הביטקוין שהוגדרו כבנק נאמנות על ידי משרד האוצר של מדינת ניו יורק. פירוש הדבר שהיא כפופה לאותן דרישות רגולטוריות של בנקים כמוState Street ו־Northern Trust וזה מאפשר לה להציע ללקוחות מכל 50 המדינות בארה"ב להפקיד אצלה כספים.

למרות שנפח המסחר של Gemini (29 מיליארד דולר ב־12 החודשים האחרונים) נמוך בהרבה מזה של הענקיות כמו Binance ו־Coinbase, היא מתחרה בהן בציוני "אמון" התעשייה, שהם בעלי משקל ניכר בשוק שבו בורסות נפרצות לעתים קרובות וזיוף נפחי מסחר הוא דבר שבשגרה. בהתחשב בסביבה הנוכחית של הערכות שווי מטורפות כמו של Coinbase ששווה 68 מיליארד דולר, Gemini עשויה להשיג 5 מיליארד דולר אם אי פעם תזדקק למימון חיצוני.

"הרעיון של רשת חברתית ריכוזית לא יתקיים עוד חמש או עשר שנים. יש תהום בין העולם הישן ליקום הקריפטו החדש. אנחנו הצינור שעוזר לאנשים לעלות לקיום המקוון"

בעוד שהמנטרה הארגונית המוקדמת של פייסבוק היתה "לנוע מהר ולשבור דברים", הוינקלוי'ז, שכידוע ביקשו מנשיא הרווארד בזמנו, לארי סאמרס, לאכוף את "נהלי ההתנהגות" של המכללה במאבקם נגד צוקרברג, פעלו תמיד תחת האתוס "בקש רשות קודם, ולא סליחה לאחר כך". פוסטר על הקיר במשרדים שלהם, מהקמפיין האחרון של Gemini ברכבת התחתית בניו יורק מציג את האבות המייסדים של ארצות הברית עם המילים "המהפכה זקוקה לכללים".

כשהיא מקדמת את פעילותה כבורסת קריפטו "מוסדרת", Gemini מיצבה את עצמה כך שתוכל להתחיל להרוויח כאשר נציבות ניירות הערך האמריקאית תאשר מסחר בתעודות סל בקריפטו, שכבר אושרו בקנדה ובחו"ל. החל משנת 2013 הוינקלבוס החלו לפנות ל־ SECבבקשה להשיק תעודת סל ביטקוין. עד כה הם נדחו פעמיים, בפעם האחרונה בשנת 2018, כאשר ה־ SECהסתמך על חוסר הבגרות של הענף.

כיום יש שישה יישומי תעודת סל קריפטו בהמתנה ב־ SECמטעם מוסדות כמו Wisdom Tree, Van Eck, Fidelity, First Trust ו־Scaramucci’s Skybridge Financial של אנתוני סקרמוצ'י. ל־Gemini, המציעה כעת ללקוחותיה כרטיס אשראי מתגמל של ביטקוין וחשבון חיסכון המשלם ריבית של 7% על פיקדונות קריפטו, יש בקשה בהמתנה מול ה־ SECלפתיחת שוק חלופי למסחר במניות ובניירות ערך אחרים שהונפקו בבלוקצ'יין.

" Geminiהיא הגשר שעליו אנשים יכולים להתרחק מהפיננסים הריכוזיים, מהבנק הנוכחי שלהם, ואל העולם החדש הזה", אומר קמרון. "המודל העסקי שלנו אינו מבוסס על מידע או על ייצור רווחים מפרטיות. הוא מבוסס על שווקים ודמי מסחר".

תאומים תאומים

בין אוסף הסטארט־אפים ההולכים וגדלים של התאומים בתחום הקריפטו, אף אחד לא מקבל יותר באזז ומחזיק בפוטנציאל רב יותר מפלטפורמת המכירות הפומביות Nifty Gateway – שפועלת בפורמט NFT.

החברה הוקמה בנובמבר 2018 על ידי דאנקן וגריפין קוק פוסטר בני ה־26, גם הם תאומים זהים וחותרים, שלדבריהם התחילו להשתתף בספורט הזה לאחר שצפו ב־The Social Network בתיכון. שניהם סיימו לאחרונה את לימודיהם בקולג' – דאנקן באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, שם למד מדעי המחשב וגריפין באמורי, שם למד מתמטיקה.

במהלך שנת הלימודים האחרונה שלו, החל דאנקן להתעסק ב־CryptoKitties, שיגעון דיגיטלי במסגרתו המשתמשים יוצרים, אוספים וסוחרים באנימציות של חתולים ורושמים כל אחד מהם באמצעות NFT בבלוקצ'יין האת'ריום.

“לכולם היתה את אותה תלונה", אמר דאנקן בראיון ב־2019. "קניית NFT היתה מסובכת מדי. התחלנו את Nifty Gateway כדי לפתור בעיות גישה, ולא ננוח עד שמיליארד אנשים יאספו NFT".

תחילה, האחים קוק פוסטר תכננו את Nifty Gateway לא כפלטפורמת מכירה פומבית של NFT, אלא פשוט כדרך לקנות NFT עם כרטיסי מאסטרקארד וויזה במקום לעבור את התהליך המפרך של רכישתם באמצעות את'ר. למעשה, הוינקלוי'ז נתקלו לראשונה ב־Nifty Gateway ביולי 2019 ביריד האומנות העכשווית והדיגיטלית בניו יורק.

יצירה בשם "CryptoPunk 4530", ובה אישה עם מוהוק מעשנת סיגריה, מעוצבת בסגנון המגושם של משחק וידאו מיושן, משכה את עינו של טיילר. התמונה הייתה אחת מ־10,000 פורטרטים דומים אך ייחודיים שיצרו יוצאי גוגל מאט הול וג'ון ווטקינסון וניתנו בתחילה בחינם. המחיר היה 5,000 דולר. טיילר השתמש בטלפון שלו כדי ליצור חשבון ב־Nifty Gateway, תוך שהוא משלם בכרטיס האשראי שלו.

ברגע שהוינקלוי'ז חזרו למשרדם, סגן נשיא ההנדסה של Gemini, אריק ווינר, אמר להם שהוא שם עין על Nifty Gateway, שזה עתה יצא מהבוט־קאמפ של האקסלרטור BoostVC של אדם דרייפר.

חודש לאחר מכן, Gemini ביצעה עסקה לרכישת הסטארט־אפ בן שבעת החודשים. האחים קוק פוסטר עברו לדירת Airbnb בברוקלין ועבדו עם מהנדסי Gemini על בניית מה שהפכה כיום לפלטפורמת האומנות הדיגיטלית האקסקלוסיבית ביותר בעולם. בעוד פלטפורמות דיגיטליות רבות פועלות בסגנון דומה לזה של eBayופתוחות בפני כל היוצרים, Nifty Gateway אוצרת באופן סלקטיבי את אומניה ומוכרת את עבודותיהם ב"השקות", בדומה למותגי אופנה כמו נייקי ו־Supreme.

שוק האומנות של ה־NFT מתפוצץ. בפברואר, Nifty Gateway היתה אחראית על 75 מיליון דולר מתוך 91 מיליון הדולרים שנמכרו כאומנות NFT במכירות פומביות בשבע הפלטפורמות המקוונות הראשונות, על פי נתונים של CryptoArt.io. בסוף מרץ נמכרו בה 132 מיליון דולר מתוך 188 מיליון דולר שנרכשו על ידי אספנים. כאשר האחים קוק פוסטר השיקו את Nifty Gateway לפני שנה, המכירות החודשיות שלהם עמדו על פחות מ־100 אלף דולר.

אף אומן NFT לא התעשר מהשיגעון כמו מייק וינקלמן, הידוע בכינויו Beeple_Crap, אב לשניים בן 39 מצ'רלסטון שבדרום קרוליינה, בוגר תואר במדעי המחשב, בלי שום רקע באומנות. הוא משתמש בתוכנות גרפיקה תלת ממדית כדי ליצור יצירות בועטות ולעתים קרובות מזעזעות. יצירה אחת מציגה ​​את דונלד טראמפ בעירום, אוכל המבורגר בזמן שהוא יושב על גבי הריסות רכבת שנאכלות על ידי חלקיקים ענקיים של וירוס הקורונה. יצירה אחרת מציגה את קים ג'ונג און לבוש כבאז שנות אור מ"צעצוע של סיפור" עם חזה מזויף.

Beeple יצר תמונה דיגיטלית מדי יום במשך יותר מעשר שנים, והעלה את “Everydays”הפרובוקטיבים שלו, המתארים חזון דיסטופי של תרבות הפופ והפוליטיקה, באתרי מדיה חברתית כמו פייסבוק ואינסטגרם. הוא החל לצבור עדת עוקבים באינטרנט, אך לא הצליח לייצר רווחים מהמדיום הדיגיטלי, שהיה קל להעתקה דרך לחיצה פשוטה על המקש הימני של העכבר.

בסתיו שעברNifty Gateway החלה לייצר קשר עם אומנים וניסתה לאכלס את הפלטפורמה הבלעדית החדשה שלה באומנות דיגיטלית מעניינת ובעלת ערך. לנוכח מיליון העוקבים של Beeple באינסטגרם, הוא היה בחירה מובנת מאליה.

לאחר שלימדו את וינקלמן על NFT, מהנדסים ב־ Nifty Gateway הסבירו כיצד הוא יכול לתכנת את האומנות ולהפוך אותה לדינמית, משתנה בנקודות זמן שונות או על בסיס תוצאה נתונה. וינקלמן התלהב. הוא כבר נגע בנושאים הפוליטיים ב"Everydays" שלו וראה בבחירות 2020 את ההזדמנות שלו להטביע חותם.

בעוד שהמנטרה הארגונית המוקדמת של פייסבוק הייתה "לנוע מהר ולשבור דברים", הוינקלוי'ז פעלו תמיד תחת האתר "בקש רשות קודם, ולא סליחה אחר כך"

אם טראמפ היה נבחר מחדש, ה־NFT של וינקלמן, "Crossroad", היה הופך לאיש עירום, שרירי ומיוזע שהולך בצורה מאיימת דרך אש. בגלל שטראמפ הפסיד, ה־NFT הפך לסרטון לולאה של טראמפ שוכב עם הפנים מתחת לקשת בענן, עם מילים כמו לוזר שצוירו על גופו העירום, בזמן שציפור המעוצבת בהשראת הלוגו של טוויטר חוצה את המרקע בציוצים.

ב־31 באוקטובר הפך "Crossroad" לנכס החם ביותר ב־Nifty Gateway, ונמכר במחיר של 66,666.66 דולר לספקולנט נכסים דיגיטליים בן 32 ממיאמי עם MBA מקולומביה. הרוכש העמיד שוב את היצירה למכירה ב־Nifty Gateway, מכר אותה בפברואר תמורת 6.6 מיליון דולר והניב רווח של פי 90. Beeple הרוויח כ־660 אלף דולר בשל מבנה העמלות של הפלטפורמה, שמזמין אומנים לגבות 10% תמלוגים על כל מכירה בשוק.

היצירות של Beeple שהושקו במכירה פומבית בעלות של דולר אחד לכל אחת, נסחרות כעת במאות אלפי דולרים, והביאו לו רווח של לפחות 10,000 דולר לכל עסקה. ה־NFT השונים שלו נמכרו בסך כולל של 10 מיליון דולר ב־Nifty Gateway בשבועות שקדמו למכירה שלו בסך 69 מיליון דולר ב־11 במרץ. פלטפורמת ה־NFT של הוינקלוי'ז, שגובה מאומנים 15%, שינתה את חייו של וינקלמן. היא גם יצרה עסק פורח עבור Nifty Gateway.

“אנחנו עושים עכשיו 4 מיליון דולר בחמש דקות", אומר קמרון על ההשקות שלפני שנה היו מביאות 50 אלף דולר ביום טוב. טיילר מוסיף: "בעיקרון, כל עולם האומנות, עולם הבידור כולו מתפרץ דרך הדלת.”

לבזר, לבזר, לבזר

הבהלה לזהב באומנות דיגיטלית ואספנות ב־Nifty Gateway ובפלטפורמות NFT אחרות כמו NBA Top Shot לא תימשך לנצח. אבל כמו שחלק מחברות בועת הדוט־קום כמו אמזון שרדו ובסופו של דבר שגשגו, הוינקלוי'ז בונים את Nifty Gateway ואתGemini לטווח הארוך כשוק לשירותי משמורת לכל מיני נכסים, כולל שטרות קניין, דרכונים, סחורות, פרטי אספנות, דמויות של משחקי וידאו, סרטים, מוזיקה וכרטיסים לאירועים.

בסופו של דבר, התאומים רואים את שני השווקים שלהם, Gemini ו־Nifty Gateway, משולבים בדשבורד יחיד שבו NFT ישמשו כבטוחה להלוואות, מה שמאפשר לבעלים להשתמש בנכסים הדיגיטליים שלהם לצורך מימון מבלי שיצטרכו למכור אותם. טיילר וקמרון חוזים גם עתיד שבו בדיקת הנאותות שהם מבצעים כדי לאמת את זהות המשתמש יכולה להיות מונפקת כ־NFT, שתאפשר למשתמשים להוכיח שהם עברו בדיקות קפדניות – תחשבו על פייסבוק, אבל עם אישור זהות בלתי ניתן להפרכה.

“זה כמעט כאילו שבדיקת כשירות יכולה להפוך למטבע NFT שיונפק על ידי Gemini", אומר טיילר. תחום השקעה מרכזי נוסף עבור הוינקלוי'ז הוא יישומים מבוססי בלוקצ'יין התומכים בביזור – הרעיון שחברות טכנולוגיה כמו גוגל, פייסבוק ומיקרוסופט כבר לא יהיו נחוצות מכיוון ששירותי אינטרנט ויישומים ייווצרו, יופעלו וינוהלו על ידי משתמשים.

"אנחנו עושים עכשיו 4 מיליון דולר בחמש דקות. כך עולם האמנות והבידור מתפרץ דרך הדלת"

האחים וינקלוי'ז

עוד בשנת 2014, חברת Winklevoss Capital איחדה כוחות עם מפתחי הקוד הפתוח של Protocol Labs שבסן פרנסיסקו, והשקיעה בסבב סיד למימון פרויקטים שונים שייצרו תשתית אינטרנט חדשה שאינה נשענת על שרתים מרכזיים. אחד הפרויקטים שלה, Filecoin, נועד להפעיל רשת אחסון, שבה משתמשים ברחבי העולם משכירים את שטח הכונן הקשיח שלא נעשה בו שימוש ובתמורה מקבלים מטבעות מבוססי־בלוקצ'יין מבוססי את'ריום הנקראים filecoins. יש כבר 250 אלף מחשבים כאלה, או "nodes", המקושרים למחשב ענן מבוזר. לאחרונה filecoins התפרץ: האסימונים שלו עלו ב־350% השנה ושווי השוק שלו עולה על 6 מיליארד דולר.

ביוני Protocol Labs מארחת סדנה לבניית גרסאות מבוזרות של אמזון, גוגל ופייסבוק, שבמקום להסתמך על הכנסות מפרסום שמסתמך על המידע האישי של המשתמשים שלהן, תתגמל אותן באסימוניfilecoin . יום אחד מחשבים המחוברים ל־ filecoinיוכלו להתחרות בשירותי הענן של ענקיות הטכנולוגיה הללו.

Oasis Labs, שיושבת בסן פרנסיסקו, היא סטארט־אפ נוסף ומבטיח בבעלות הוינקלוי'ז. החברה מנוהלת על ידי פרופסור לאבטחה ובינה מלאכותית באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, ומתמחה בנתונים מאוד רגישים כמו קודי גנום אנושי. הרעיון הוא שלמשתמשים תהיה שליטה על הנתונים האישיים שלהם והם יפצו אם תאגידים יעשו בהם שימוש.

Stacks, חברה נוספת בפורטפוליו של Winklevoss Capital תומכת במספר פרויקטים שמכוונים ישירות לתחרות בשליטה ריכוזית של חברות טכנולוגיה גדולות. Boom הינו הארנק המבוזר שלה ליצירת ושליחתNFT , Pravica היא פלטפורמת תקשורת מבוזרת המשלבת דוא"ל, צ'אט ו־וידאו במקום אחד, Sigle היא גרסה מבוזרת של WordPressליצירת אתרים.

“במהלך העשור הבא תראה פרוטוקולים חברתיים ממריאים ואנשים שבונים צורות מבוזרות של שירותים כאלו", אומר טיילר.

האחים קוק ופוסט והוינקלוי'ז. נקודות דמיון רבות | צילום: Michael Prince
האחים קוק ופוסט והוינקלוי'ז. נקודות דמיון רבות | צילום: Michael Prince

ההשקעה האחרונה של התאומים, Artie, בונה משחקי וידאו שלא צריך להוריד ונכסים דיגיטליים במשחק שניתן לייצא, לסחור בשווקים פתוחים ואפילו לייבא למשחקים מתחרים. המשחקים "ללא אפליקציות" של Artie משתמשים בנכסים שהונפקו בבלוקצ'יין האת'ריום ויכולים לזרום מכל מקום, בדומה לאופן שבו YouTube מטמיע קודים מאפשרים להפעיל את הסרטונים שלו בכל אתר.

המייסד המיליארדר והמנכ"ל של Zynga, מארק פינקוס הוא בין המשקיעים ב־ ,Artieכמו גם המייסד המשותף של YouTube צ'אד הארלי. "אנחנו רואים שצרכנים רוצים לשבור את הגנים מוקפי החומות האלו", אומר מייסד Artie, ארמנדו קירווין. "הם רוצים יותר אפשרויות, הם לא רוצים מונופולים, הם רוצים לחזור לרשת החופשית והפתוחה. וזה המפלט האחרון שלנו".

כמובן, האירוניה בכל מאמץ רציני לבניה של metaverse מבוזר היא שהאדריכלים הראשיים שלו יהפכו בסופו של דבר למיותרים. טיילר וקמרון ווינקלבוס לא מודאגים. אנליסט של Citibank חזה לאחרונה כי מחיר הביטקוין עשוי לעבור את ה־300 דולר בשנים הקרובות. "ביזור הוא ספקטרום", אומר קמרון, כשהוא מביט דרך חלונו לעבר בניין קרייזלר בניו יורק. "המטרה שלנו לא היתה להיות שומרי הסף.”

אלו עדיין הימים הראשונים במהפכת הבלוקצ'יין. מארק צוקרברג, שים לב.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן