בית הדין הפלילי הבינלאומי הוציא ביום שישי (17.3) צו מעצר לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ולנציגת זכויות הילד מטעם הממשלה הרוסית, בגין חטיפה של ילדים אוקראינים לשטח רוסיה. על רקע חקירה של בית המשפט בהאג וטענות של מנהיגים מסביב לעולם, עולה כי רוסיה ביצעה פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במהלך פלישתה לאוקראינה.
פוטין ומריה לבובה-בלובה, הנציבה לזכויות הילד בלשכת הנשיא פוטין, אחראים לכאורה על "גירוש בלתי חוקי" של ילדים אוקראינים ו"העברה בלתי חוקית" של אותם ילדים לרוסיה, לפי בית הדין הפלילי.
בית הדין ציין כי יש "סיבות סבירות להאמין" כי פוטין ולבובה-בלובה נושאים באחריות לפשעי המלחמה "נגד ילדים אוקראינים".
ה"ניו יורק טיימס" דיווח מוקדם יותר השבוע כי בית המשפט בהאג פתח תיקים הקשורים לפשעי מלחמה סביב הפלישה הרוסית לאוקראינה, כאשר מקורות ציינו כי הארגון יוציא מספר צווי מעצר.
עם זאת, למרות שבית המשפט – בשיתוף פעולה עם האו"ם – הוציא צווי מעצר, הוא מסתמך על מדינות אחרות שיבצעו אותם, מה שיחייב פקידים ממדינות אחרות לעצור את פוטין ולבובה-בלובה להליכי משפט.
מזכיר ארה"ב, אנטוני בלינקן, אמר שארה"ב קבעה שרוסיה ביצעה פשעים נגד האנושות באוקראינה, והוסיף כי ממצאיה "מדגישים את ההיקף העצום של הסבל האנושי שגרמה מוסקבה לאוכלוסייה האוקראינית."
בעקבות הדיווח ב"ניו יורק טיימס", דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר כי ממשלת רוסיה אינה מכירה בבית הדין הבינלאומי וכי היא אינה מכירה בסמכות השיפוט של הארגון. משרד החוץ הרוסי הציע בעבר שבית המשפט לא הצליח להפוך לגוף "עצמאי ואמין" ב-2016.
ההאשמות כי רוסיה ביצעה פשעי מלחמה במהלך פלישתה לאוקראינה בשנה האחרונה הסלימו בחודשים האחרונים. סגנית נשיא ארצות הברית, קמלה האריס, אמרה בנאום למועצת הביטחון של מינכן בחודש שעבר, כי הצבא הרוסי הרג אזרחים במהלך מתקפה על מריופול וביצע גירוש ההמוני של ילדים אוקראינים, בין היתר. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כינה את פוטין "פושע מלחמה" באפריל 2022. מוסדות אחרים, כולל ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל, האשימו גם הם את רוסיה בביצוע פשעים נגד האנושות.