בשנת 2021, קרוליין אליסון, מנכ"לית קרן הגידור Alameda Research, שתחת ניהולה סוחרי קריפטו הימרו לכאורה במיליארדי דולרים מכספי הלקוחות של FTX, נשאלה אם יש לה עצה לעצמה הצעירה. תשובתה הייתה רצינית וקצרה.
"הייתי אומרת לה לפחד פחות מלקחת סיכונים ולהאמין בעצמה יותר", היא כתבה בעבר בטופס הגשת מועמדות לרשימת Forbes 30Under30.
שנה לאחר מכן, העצה הזו נראית אירונית להפליא לאור אחת הקטסטרופות הפיננסיות הגדולות ביותר בתקופה האחרונה, אחת שאליסון עומדת בראשה. בשבוע שעבר, FTX, פעם בורסת הקריפטו השנייה בגודלה בעולם, קרסה לתוך ערימה של הימורים מסוכנים ואסימונים חסרי ערך.
אלו היו ההשקעות הספקולטיביות של Alameda, שנעשו לכאורה באמצעות הפקדות של לקוחות FTX, אשר לוו מיליארדים ללא ידיעת המשתמשים. ולפי הדיווחים, החברה הסתירה את הפעילות.
במסגרת הגשת הבקשה לפשיטת רגל, FTX מעריכה שיהיו לה יותר ממיליון נושים המבקשים פיצויים – ביניהם עובדי FTX, שלפי הדיווחים שוכנעו להזרים את חסכונות חייהם לפלטפורמה. המסמכים מראים גם ש-Alameda Research העניקה שלוש הלוואות אישיות למנהלי FTX, כאשר סם בנקמן-פריד לווה מיליארד דולר. ובעוד שמנכ"ל FTX החזיק ב-90% מחברת המסחר, הייתה זאת קרוליין אליסון שעמדה בראש Alameda כששתי החברות קרסו.
יש מעט מאוד מידע זמין לציבור על אליסון, אבל שיחות עם אנשים שהכירו אותה, וראיון שלא פורסם בעבר, אשר העניקה לפורבס באוקטובר 2021, מציירים תמונה גסה של חנונית מתמטיקה שקטה שטיפסה מעלה בהיררכיית הקריפטו – עד שהכל התמוטט. היא לא נענתה לבקשות המרובות של פורבס לתגובה.
"חשוב להרגיש בנוח עם סיכונים"
לפני שמצאה את עצמה במרכז הקריסה האדירה ביותר של הקריפטו, קרוליין אליסון הייתה סטודנטית מושלמת. מעריצה מושבעת של ספרי הארי פוטר, מדריכה במחנה קיץ וכתבת סצנות "לייב אקשן" של משחקי תפקידים. רות אקרמן, פרופסור למתמטיקה שלימדה את אליסון בסטנפורד לפני 10 שנים, כינתה את תלמידתה לשעבר "חכמה, ממוקדת, מאוד מתמטית" – אתגר, לדבריה, להשלים עם העובדה שאליסון נקלעה לאחת ההונאות הגדולות לכאורה של עשור אחרון.
כעת, כאשר הסיפור מאחורי קריסת FTX מתחיל להתבהר, וסוכנויות מרובות בארה"ב – כולל רשות ניירות הערך ומשרד המשפטים – הכריזו על פתיחה של חקירות, נראה שאליסון בדרך לשפל שסותר חוויות של אנשים שהכירו אותה בעבר.
"מאוד חשוב להרגיש בנוח עם סיכונים", אמרה אליסון בראיון פודקאסט במאי. "יש הרבה אנשים שהם מאוד חכמים, אבל לא טובים בהכרח בעולם המסחר הכאוטי – במיוחד קריפטו."
המלכה חפה מפשע
במרץ 2018, קרוליין אליסון עבדה בחברת המסחר המבוסס טכנולוגיה קוואנטית, Jane Street Capital, כאשר אחד מעמיתיה לשעבר פנה אליה עם הצעה שתשנה את חייה.
במהלך פגישה בבית קפה בקליפורניה, סם בנקמן-פריד, יזם קריפטו מופנם ושקט, הציע לה להצטרף ל-Alameda Research, קרן גידור חדשה למטבעות דיגיטליים שעליה עבד, אשר תנצל את ההבדלים בתמחור של ביטקוין במדינות שונות. זה היה הארביטראז' המושלם, הוא אמר. הרווחים יעזרו לו להגיע למטרה שלו: "לתרום מיליארדים לצדקה".
"חשבתי, וואו, זה נשמע די מרגש. כלומר, אני באמת אוהבת את ג'יין סטריט", אמרה אליסון לפורבס בראיון שלא פורסם באוקטובר 2021. "זו הייתה החלטה ממש קשה לעזוב".
אבל אליסון כן עזבה, ונטשה את עבודתה הנוחה לטובת בורסת הקריפטו שהתרסקה לחלוטין בשבוע שעבר. מאחורי Alameda וגם FTX עמד בנקמן-פריד, מייסד מיליארדר אדיר דאז, שהקים את FTX שנתיים אחרי Alameda כדי לבנות את מה שנראה לו כבורסת מטבעות קריפטו מודרנית. כשבנקמן-פריד החליט להתרחק מ-Alameda כדי להתמקד ב-FTX הצומחת במהירות, אליסון, צעירה שקטה ומוזרה, בוגרת לימודי כלכלה ב-MIT, נכנסה לתפקיד המנכ"לית.
כש-FTX קרסה בצורה קומית-טרגית, עוברת מציוצים בטוויטר של "הנכסים בסדר" לפשיטת רגל תוך ארבעה ימים, תשומת הלב הופנתה לנכסים של Alameda בשווי 10 מיליארד דולר ולפרקטיקה שלה – להעביר לכאורה את פיקדונות הלקוחות של FTX להשקעה בהימורים ספקולטיביים מסוכנים. אור הזרקורים גדל מעבר לבנקמן-פריד אל המעגל הפנימי שלו, ונחת על אליסון, מנהיגה נשית נדירה בתעשייה הנשלטת על ידי גברים.
"כל המטרה שלהם הייתה למקסם את העושר", אמר עובד מוקדם של Alameda. "מעולם לא הייתה תקופה בה הם לא סיכנו המון."
בימים האחרונים, אליסון התמודדה עם מטח של ביקורת נבזית במיוחד מצד אנשים מעולם קריפטו שמאשימים אותה בנפילתה של Alameda. אבל היא גם מצאה כמה תומכים בקבוצה לא סבירה של קוראים מקוונים, אשר עקבו אחר הדעות שלה על מדעי הגזע והאימפריאליזם בבלוג שלכאורה כתבה בימיה באוניברסיטה.
כמה מתומכיה, שמכנים אותה "המלכה קרוליין", הם חסידיו של קרטיס יארווין, תיאורטיקן פוליטי ניאו-ריאקציוני ויקיר הימין הקיצוני. רבים מהאנשים שנהרו להגנתה של אליסון מתכנסים ב-Urbit, רשת P2P (עמית לעמית) שנוצרה על ידי יארווין, אחד מתומכיה המקוונים של אליסון אמר לפורבס.
הם מאמינים שאליסון הופללה, וטוענים שהמנכ"ל המשותף לשעבר, סם טרבוקו, שהם מכנים בלעג "סם טבסקו", עומד מאחורי ההתרסקות של Alameda. טרבוקו לא הגיב לבקשות פורבס לתגובה.
"אני בהחלט חושב שהיא חפה מפשע", אמר אחד מהם. "אני חושב שאפשר להציל את קרוליין."
"נערת צדקה חנונית מזויפת"
בתם של כלכלנים מוערכים – אביה, גלן אליסון, הוא כיום ראש החוג לכלכלה במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, ואמה, שרה פישר אליסון, היא מרצה במחלקה לכלכלה באוניברסיטה – היא גדלה מחוץ לבוסטון, בבית מלא במספרים. בזמן שילדים אחרים שיחקו עם לגו, אליסון למדה על סטטיסטיקה בייסיאנית לפני חטיבת הביניים; שנה אחת, במקום לכתוב לאביה ברכת יום הולדת, היא הגישה לו מחקר כלכלי על מחירי הבובות ברשת Toys ‘R’ Us. "בהחלט נחשפנו להמון כלכלה", אמרה אליסון בעבר בראיון לפורבס.
מתמטיקאית טבעית, תקופת התיכון הושקעה לטובת אהבתה של אליסון למספרים והיא התחרתה מספר פעמים ב-Math Prize for Girls, תחרות לאומית למתמטיקה שמושכת את המוחות הצעירים המבריקים ביותר בארה"ב. אבל תחומי העניין שלה חרגו הרבה מעבר למתמטיקה, ובשנתה האחרונה בתיכון, היא זכתה לציון של כבוד באולימפיאדת הבלשנות. היא גם אהבה ספרים – הוריה הקריאו לה את הכרך הראשון של ספרי הארי פוטר כשהייתה בת 3, היא אמרה, ואז היא קראה את השני לבדה בגיל 5.
כשאליסון הגיעה לסטנפורד כתלמידה בחוג למתמטיקה ב-2012, השאיפות המקצועיות שלה התגבשו, ותוך כדי הסתגלות לחייה כסטודנטית, היא פנתה ל- Tumblr כדי לפרסם את הגיגיה היומיומיים. הבלוג שנמחק כעת, בשם WorldOptimization, אינו חתום בשמה אך מקורב אישר שנכתב על ידי אליסון. בו היא כתבה כי "המהפכה המינית הייתה טעות" וכי היא מאמינה ש"נשים מתאימות יותר להיות עקרות בית ולגדל ילדים מאשר לעשות קריירה". היא גם הרהרה על מדעי הגזע, בפוסט אחד בו כתבה את "ההבדלים הגנטיים הם מסיביים" כשמדובר באנשים ממחוזות ומעמדות שונים בהודו – תאוריה שהפכה למקור לאפליה בעמק הסיליקון.
מאז ממעיטה אליסון בערכה של האוניברסיטה. בשנה שעברה, כשנשאלה על ידי פורבס על דבר אחד שהיא לא למדה שהיה עוזר לה בעולם האמיתי, היא ענתה: "בערך הכל. מיסים?"
הכתבה המלאה מופיעה בגיליון פורבס נובמבר