Forbes Israel Logo

מהמסך למגרש: ספורט וגיימינג הרבה יותר דומים ממה שאתם חושבים

גיימינג. צילום: Shutterstock
גיימינג. הספורט החדש? | צילום: Shutterstock
על פני השטח, קשה לראות את ההקבלה בין אתלטים שמניפים משקולות או רצים מרחקים ארוכים לבין גיימרים מקצועיים שזוכים בטורנירים, אלא שקפיצה לעומק העניין מגלה כי הדמיון בין העולמות עולה בהרבה על השוני

Contributors

מה בין ספורט קלאסי לבין משחקי וידאו וספורט מקוון? על פני השטח, מרבית האנשים יענו על השאלה הזו באופן אוטומטי. מי שמחוץ לקהילת הגיימינג רואה את שני העולמות האלו כנפרדים זה מזה לחלוטין. לתפיסתם, ספורט הוא עניין פיזי לחלוטין. ואכן, באופן אינטואיטיבי אנו מקשרים אתלטים וספורטאים מקצועיים לפעולות סיזיפיות ומאומצות כמו הרמת משקולות, ריצה של ספירנטים מתישים ומיני אימונים מייגעים שעוזרים להם להיות בשיאם לפני תחרויות חשובות.

ספורט מקוון, לעומת זאת, נתפס כפעילות מחייבת יותר ברמה המנטלית. השחקנים צריכים להבין את המשחק שהם משחקים ולהגיב במהירות לתרחישים מפתיעים כדי להצליח ולהגיע להישגים. בעוד ששתי ההצהרות הללו הן נכונות במהותן, הן לא לגמרי מדויקות.  

המשימה: פיתוח "תודעת משחק"

עולם הספורט והגיימינג התחרותי דומים וקרובים זה לזה יותר משנדמה, אך הבנה של נקודות הדמיון בין התחומים מחייבת צלילה לעומק. ראשית, גם פעילות ספורטיבית וגם גיימינג דורשים הבנה מעמיקה של חוקים מורכבים, כללים ואופן ההתנהגות בסביבה תחרותית.

אחת מנקודות הדמיון המרכזיות בין התחומים היא החשיבות בשיפור היכולות המנטליות של השחקנים. זו אמנם קביעה שנתפסת כמובנת מאליה כאשר מדובר בספורטאים מנוסים, משום כשאנו מדמיינים את אורח החיים שלהם אנו מבינים כי הוא כולל ככל הנראה תכנית אימונים קבועה, צפייה של שעות על גבי שעות במשחקים וניתוח מהלכים ודפוסי משחק של שחקנים אחרים ואפילו שלהם עצמם, כדי לאתר חולשות ולתקן אותן. דפוסי הלמידה הללו, תופתעו לגלות, תקפים גם כאשר מדובר בספורט מקוון.

גם גיימרים יכולים להשתפר על ידי אימון תודעת המשחק שלהם, באופן דומה לאופן שבו שחקני כדורגל מקצועיים מניבים תועלת מצפייה במשחקים חשובים ומפורסמים. לצורך העניין, שחקני פורטנייט יוכלו ללמוד לא מעט על ידי צפייה בסרטונים וניתוח דפוסי המשחק של שחקנים מקצועיים בטורנירי גיימינג רשמיים. נכון, מדובר בהליך ארוך ומייגע, אך הכרחי להתמקצעות שחקנים בכל תחום.

זו לא הפעם הראשונה שנטפליקס מתעניינת בתחום הגיימינג. צילום: shutterstock
תכנית אימונים קבועה מועילה לא רק לספורטאים מקצועיים | צילום: shutterstock

בליגות העל החזקות והמוכרות בעולם, כמו ה-NFL ה-NBA, עובדים כיום בעלי תפקידים ייעודיים שעוסקים באיסוף סרטונים ממשחקים אותם השחקנים לומדים כחלק מתכנית האימונים שלהם. כך צריך לנהוג גם בעולם משחקי הוידאו, אם המטרה היא להגיע להישגים יוצאי דופן. אם גיימרים יחלו לצפות בסרטונים חינוכיים שיצליחו לגרות אותם אינטלקטואלית ולעודד אותם לשתף פעולה, תהליך הלמידה שלהם יהפוך אפוא למשמעותי יותר, באופן דומה לדרך בה אתלטים מקצועיים גדלים, למדים ומשתפרים.

אם כך, מה הצעד הבא אחרי הלמידה? החלת הידע הנרכש בקרב השחקנים, יישום פרקטיקות ואסטרטגיות נרכשו לפני משחקים או טורנירים חשובים.

לא רק בראש

נתרחק לרגע מנקודות הדמיון האינטלקטואליות בין העולמות ונתייחס לנקודת ההשקה הפיזית. בספורט המסורתי נהוג להשתמש במונח מכניזם כמטרייה רחבה של מונחים המאגדת תחתיה את כל קשת הפעולות הפיזיות של ספורטאי, החל מהאופן בו שחקן כדורגל בועט בכדור או הדרך בה שחקן כדורסל מטביע כדור בסל.

ניקח לדוגמה ילד בן 6 שאביו מנסה ללמד אותו איך לבעוט בכדור. תחילה הוא יתייצב מול אביו , יתחיל להתכוונן לפוזיציה הנכונה ולבסוף ינסה לבעוט בו לצד השני. סביר להניח שהבעיטה הראשונה תהיה חלשה למדי ושהכדור יתקדם מטרים ספורים בלבד, אבל זו התחלה. יכול מאד להיות שתוך 20 שנה, אותו הילד בדיוק יהפוך לשחקן מוביל באחת מליגות העל וששחקנים אחרים יבלו שעות בצפייה בסרטוני המשחק שלו, ינתחו את פעולותיו וילמדו באמצעותו כיצד הם עצמם יכולים להשתפר.  

אנו נוטים לתפוס ספורט מקצועי כמסלול חיים מובנה: שחקנים מקצועיים מתחילים להתאמן לרוב בגיל צעיר מאד, כשהם לומדים את הדברים הבסיסיים מהסביבה הקרובה שלהם, דהיינו ההורים או האחים. לאחר מכן הכישורים שלהם משתפרים באופן הדרגתי, לעתים על ידי השתתפות בחוגים מקצועיים או בקבוצות אימון, מסגרות שמסייעות להם לשפר את היכולות המכניות שלהם.

אימוני ספורט קבוצתיים | Shutterstock
אימוני ספורט קבוצתיים. עוזרים לשפר יכולות וביצועים בתחומים שונים | Shutterstock

במשך שנים רבות לא היה מסלול מקביל ודומה לגיימרים, למרות הצמיחה והפופולריות האדירה של התחום, אך כעת המציאות הזו מתחילה להשתנות בגלל ההבנה שגם שחקני וידאו צריכים ללמוד כיצד לשפר את המכניקה שלהם, והם צריכים לעשות זאת על ידי בנייה של תכנית אימונים, הבנת נקודות התורפה וכיצד ניתן להתגבר עליהן ועוד. אך הצעד הראשון והמשמעותי ביותר בדרך לשיפור הזה הוא ההכרה בחשיבות הדרך.

בעולם הנפת המשקולות משתמשים במונח עומס מתמשך, שמתייחס לשיטת אימון בה הספורטאי דוחק עוד ועוד משקל לאורך זמן כדי לגרות את השריר, לעודד את צמיחתו ולייצר בהמשך זיכרון שרירי ארוך טווח. גם גיימרים, באופן דומה, צריכים אימון הדרגתי כדי ללמוד את התנועות והקצבים הנכונים.

תנועות העכבר או השלט של גיימרים צריכות להיות קלילות ומדויקות, וככל שהם הולכים ומשתפרים, הם מסוגלים להתמודד עם סיטואציות קשות ומורכבות יותר במשחקים. גם במקרה של משחקי וידאו קבוצתיים יש חשיבות ללמידה קבוצתית כדי להגיע להישגים על ידי פעולות משותפות, מה שדומה לתנועת אימון מורכבת, הכוללת מספר חלקי גוף במהלך פעילות גופנית.  לסיכום, בפורטנייט, ממש כמו בכדורסל – תרגול ואימון קבועים ישפרו את הישגי השחקנים, במגרש או על גבי המסך. לכן, הגיע הזמן שנפנים שהדמיון עולה על השוני.


אור בריגה הוא Contributor, בוגר Forbes 30Under30, גיימר ותיק והמייסד השותף והמנכ"ל בחברת NOVOS.gg, פלטפורמת אימונים מקוונת לגיימרים.

ה-Contributers של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.