Contributors
לחץ, סטרס, מועקה או איך שלא תבחרו לקרוא לתחושה המחניקה הזו שכולנו מכירים, הוא מצב שקורה לנו כשאנחנו מרגישים שאנחנו לא מספיקים או מתמהמהים בדרך להשגת היעדים שלנו. הלחץ מלווה לרוב בתחושת תסכול, מאחר ומדובר בתחושה שמשתלטת עלינו במצבי פחד שמלווה בתסמינים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים שגורמים לנו לאי נחת ואף למצוקה.
למרות אי הנוחות, נראה שלחץ יכול לשרת אותנו לא רע בכלל, ולעתים בצורה יוצאת דופן, על אחת כמה וכמה כשמדובר ביזמים. אין יזם שלא חווה לחץ או חרדה בשלבים שונים לאורך הדרך שלו להקמת הסטארט-אפ. עם זאת, כל יזם וכל אדם מתמודד עם החרדה באופן קצת אחר.
אם מנתחים את המצב לעומק, ניתן לראות שפעמים רבות התחושה הקשה היא דווקא זו שמניעה ומזרזת אותנו לעבר השגת המטרות שלנו בקצב מהיר וחיוני יותר. באופן מפתיע, פעמים רבות כשאנו מסתכלים לאחור ומנתחים את המצב אנו מבינים שסביר להניח שהדברים היו מתבצעים בצורה פחות טובה במצב רגוע יותר. זו אחת הסיבות שחשוב להכיר מראש את המקומות בהם לחץ עשוי להפעיל אותנו ומשם לתכנן את הפעולות להמשך הדרך.
גורמי הלחץ
כאמור, לחצי היום יום מורגשים היטב והם חלק בלתי נפרד מהלייפסטייל היזמי. אלו הגורמים המרכזיים שיזמים רבים מעידים עליהם כגורמי לחץ משמעותיים.
יעדים לא ריאליים
יזמים נוטים לשאוף מאד גבוה, מצב שעל פניו הוא חיובי בהחלט, אך עם זאת, כדי להגיע ליעדים בסופו של דבר הם צריכים לחשוב על יעדים מדויקים וברי השגה באותו פרק זמן שהצבתם לכם. במידה והגזמתם, סביר שלא תשיגו את היעדים והלחץ לא יאחר לבוא.
ציפיות גבוהות
כיזם, יש לא מעט ציפיות מהמייסד, גם מהמשקיעים שבחרו להאמין במיזם ולהשקיע את כספם ורוצים לראות תמורה להשקעתם, וגם מצד העובדים שתולים ביזם תקוות להוביל את המיזם קדימה. המטרה שלכם היא להבטיח שהמיזם יגיע ליעד הכנסות מסוים כדי שבעתיד האופציות יהיו שוות הרבה כסף, וגם כדי שתוכלו לייצר הכנסה בטוחה כמובן. כל הנתונים הללו גורמים ללחץ לעמוד בסטנדרטים ובציפיות הגדולות של היזמים והעובדים, שכן עליהם לעמוד ביעדים מאתגרים במיוחד.
בעיות תזרימיות
רוב היזמים לא מייחסים חשיבות מספקת להון הראשוני שנדרש מהם כדי להתניע את המיזם ולהצליח. ברוב המקרים, הכישלונות של אותם יזמים וסטארט-אפים יהיו כתוצאה של הון מוגבל. חשוב להבין שההון הראשוני ותזרים כלכלי מבוסס לעבוד מולו הוא הדלק שמתניע את התהליך, במידה ואין לכם מספיק דלק (כלומר הון), תתקעו באמצע הדרך ולא תוכלו להמשיך.
במקרה הרע, תתקלו במצבים בהם תאלצו לאחר בתשלום המשכורות לעובדים, יצטברו החשבונות שתצטרכו לשלם, הייצור יופסק לפרק זמן מסוים ומרגע זה – אין צורך להסביר את ממדי הלחץ. לכן, ההמלצה תהיה להקפיד להפריש מראש יותר ממה שאתם צריכים כהון התחלתי וכך תימנעו ממצבים לא נוחים ומבעיות תזרים שמעכבות את התהליך.
לעשות לימונדה מהלימון
לצד כל החסרונות, ללחץ יש לא מעט יתרונות ויכולת להוביל אתכם להשגת המטרות שלכם בזמן קצר יותר וביעילות מרובה יותר. אלו רק כמה יתרונות אפשריים לדוגמה שיאפשרו לכם להשתמש בלחץ ובמועקה למטרות טובות.
הגברת התפוקה
לחץ יכול לסייע לכם בצורה משמעותית ככל שזה נוגע לצורך בהספקים ובהגברה של התפוקה שלכם. לחץ גורם לנו להבין שאין לנו זמן להתמהמה ולכן הוא עוזר לנו לפעול במהירות וביעילות במהלך העבודה שלנו. בסופו של דבר, יחד עם הקושי תגיע גם אנחת הרווחה וההקלה שעשיתם את זה והגעתם ליעד.
הגברת היצירתיות
אחד מהיתרונות של לחץ הוא שהוא גורם לנו להיות יותר יצירתיים מהרגיל בעל כורחנו. אם הזמן שלכם קצר ואין לכם יותר מדי זמן להתעכב, ייתכן והדרכים הרגילות שתכננתם כבר לא תואמות את הזמנים שנשארו לכם. מכאן יש מקום לצמיחה ולפתרונות חדשים, יעילים ומעניינים יותר. רוב הרעיונות הללו הם כאלו שרק לחץ יכול לייצר מתוך מצבי האילוץ.
התייעלות תהליכי עבודה קיימים
לפעמים אנחנו ניגשים למשימה מתוך מחשבה שהיא אמורה לקחת פרק זמן מסוים אבל אז מפתיעים אותנו כל מיני אירועים בלתי מתוכננים בדקה ה-90 ומקלקלים לנו את החגיגה. בזכות האירועים האלו ובעיקר מחוסר ברירה, נגלה לעתים שאותם תהליכים יכולים לקרות בזמן קצר יותר או מתכווננים לשם ומכאן כי אנו מבינים שאין אפשרות אחרת.
אם כל זה לא מספק אתכם, תשמחו לדעת שמעבר להעלאת התפוקה, ללחץ יש יתרונות מפתיעים גם מבחינה רפואית. ראשית, הוא תורם לחיזוק הלב. ייתכן שמנטלית זה לא מרגיש כך, אבל מחקר שנערך בשנת 2009 מצא שאנשים שחווים רמות לחץ מתונות לפני הליך ניתוחי החלימו מהניתוח במהירות יחסית לאלו שהיו נתונים בלחץ נמוך מאד או גבוה מאד. ניתן להסיק מכאן כי מעט לחץ הוא לאו דווקא שלילי. עם זאת חשוב לנסות ולהבטיח שהלחץ לא יפגום ברמת החיים שלכם ובתפקוד היומיומי שלכם.
בנוסף, לחץ הוכח כמדד שיכול לשפר את היכולות הקוגניטיביות שלנו. מחקר שנערך באוניברסיטת ברקלי היוקרתית מצא שרמת לחץ המוגדרת כבינונית יכולה לשפר את תפקודי המוח משום שהקשרים בין תאי העצבים מתחזקים בעזרתו. למעשה, מהמחקר עלה שאירועים מלחיצים שקורים במפתיע יכולים לעזור ביצירת תאי עצב חדשים.
השינויים הללו יכולים לסייע בשיפור הזיכרון ולהגביר את יכולת הריכוז שלכם באופן משמעותי, מה שיועיל לכם להפוך ליצרניים יותר. אי לכך, כשאתם "נקלעים" למצב מלחיץ, הרגיעו את עצמכם וזכרו שללחץ שאתם חווים יש גם הרבה סגולות חיוניות.
דוראל ישי הוא בוגר רשימת פורבס 30Under30, שותף מייסד ומנכ"ל חברת AnyApp – פיתוח סטארט-אפים. במסגרת תפקידו הוא מנהל את פעילותה הגלובלית של החברה, ואחראי על צמיחתה בשנים האחרונות.
ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.