האם העתיד של עולם הרפואה נמצא ממש בפינת הקפה שלכם? חברות הפארמה Octarine Bio מאמינה שכן ופועלת כעת במרץ להפקת פסילוציבין, החומר הפעיל בפטריות הזיה, באופן סינתטי על ידי עיבוד וזיקוק סוכר.
החברה מקופנהגן תייצר בקרוב פסילוציבין סינתטי מהמצרך הביתי, ולאחר מכן היא צפויה לשלב אותו בתרופות שהיא משווקת. הניסוי פורץ הדרך נולד בעקבות שיתוף פעולה עם חברת Clerkwell Health הלונדונית שמתמחה בייצור ושיווק תרופות המבוססות על פטריות הזיה בעיקר לצורך התמודדות עם תופעות כמו חרדה, דיכאון ופוסט טראומה.
ניק מילין, מייסד שותף וסמנכ"ל הטכנולוגיה בחברה הדנית אמר כי הגישה המיוחדת של החברה לזיקוק פסילוציבין ועיבודו ממצב את חברת הפארמה בחוד החנית של תעשיית התרופות מבחינת חדשנות וכי הפיתוח החדש יכול לחולל מהפכה מדעית בעולם הרפואה בו השימוש בפטריות הזיה לצרכים תרופתיים עדיין מתקבל בהרמת גבה בקרב חוגים מסוימים.
"הפיתוח החדש הוא מהפכני והוא יחולל מהפכה. הוא מפשט את תהליך ייצור הפסילוציבין באופן סינתטי. בנוסף, אנחנו מצליחים לעבד את הסוכר בצורה ידידותית יותר לסביבה", מסביר מילין ומוסיף כי "עד כה, שיטות סינתטיות לייצור פסילוציבין עשו שימוש בחומרים מזהמים ורעילים וגורמות לבזבוז רב של משאבים. אצלנו המצב שונה".
מילין טוען כי תרחיש של הפקת החומר מסוכר אינו מופרך, אך באותה נשימה מסביר כי לקח זמן רב לשכנע חברות גדולות ומובילות בשוק לחבור אליהם לצורך קידום שיתוף הפעולה השאפתני. "הבעיה המרכזית היא שריכוז הפסילוציבין שמופק מסוכר קטן יותר מאשר ממה שיכול להיות מופק מפטריות הזיה, אבל מדובר ביתרון וחסרון. יש מי שנרתע מהשוק העולה של פטריות ההזיה בעולמות הפארמה, וסוכר נתפס כפתרון קל יותר לעיכול מהבחינה הזו. כעת יש בידינו את הכלים להפוך את הייצור ליעיל וזול יותר", הוא מסביר.
"כיום יש מגמה עולמית וניסיונות לשלב עוד חומרים הזייתיים או דיסוציאטיביים בתרופות יומיומית. זה מעלה כל מיני קשיים אתיים וקשיי הסתגלות לתרופות החדשות, אבל המגמה באירופה במובחן ובעולם בפרט הולכת לכיוון הזה. בתקופה הקרובה נראה ככל הנראה עוד ועוד חברות שמנסות לייצר את החומר מחומרים סינתטיים וכך תגבר התחרות", הוא מסכם.