Forbes Israel Logo
קונים עומדים בתור לרכוש פירות מהעוטף | צילום: Shutterstock
קונים עומדים בתור לרכוש פירות מהעוטף | צילום: Shutterstock

קיימות במלחמה: כך תורמת ההתנדבות בחקלאות לתזונה שלנו

כן, קצת קשה לדבר על ענייני קיימות בימי מלחמה, אבל כשייבוא המזון ממדינות כמו טורקיה מצטמצם, ומתימן מאיימים על כל ספינה שבדרכה לישראל, אנחנו מוצאים את עצמנו עם הרבה יותר מזון מקומי, וזה טוב מאוד

במהלך מלחמת "חרבות ברזל" ההתנדבות של אזרחי ישראל למען החקלאים הוכיחה את עוצמת הקהילה והתמיכה הרחבה בענף החקלאות. עם פרוץ המלחמה חקלאי העוטף והנגב המערבי – ובהמשך גם חקלאי כל הארץ – התמודדו גם עם אתגרים גדולים: שטחי חקלאות רבים הוכרזו כשטחים צבאיים סגורים ועובדים זרים עזבו את הארץ בשל המצב הבטחוני, מה שהוביל למחסור מדאיג בידיים עובדות.

בדומה להתארגנות המהירה והאפקטיבית במציאת פתרונות אופרטיביים של ציוד ומזון לטובת הלוחמים והאזרחים המפונים, פעלו ארגונים שונים למען החקלאים. ארגונים אלה ויוזמות פרטיות נוספות מסייעות בקליטת מתנדבים במשקים ובחוות במשימות קטיף, שתילה, השקיה והפצה. אלפים רבים של מתנדבים נרתמים לסייע לחקלאים למען הצלחת החקלאות והמזון בישראל.

הדורות הבאים

בעידן בו המודעות לשמירה על הסביבה הולכת וגוברת, נושא של תזונה בת-קיימה תופס מקום חשוב בדיון הציבורי. תזונה בת-קיימה היא מושג המתייחס לפיתוח ולשימור של מערכות תזונה שעונות על הצרכים התזונתיים של האוכלוסיות היום, מבלי לפגוע ביכולת של דורות עתידיים לקבל את הצרכים התזונתיים שלהם.

תזונה בת-קיימה, המיטיבה עם האדם ועם כדור הארץ, כוללת מספר היבטים: שימוש יעיל במשאבים; שימור הסביבה; קידום צדק חברתי – מזון בריא וזמין לכולם, תוך תמיכה בקהילות חקלאיות ובעובדים בענף; תזונה בריאה ומגוונת באמצעות עידוד של דיאטה מאוזנת המבוססת על מזון מקומי, עונתי ומגוון. היא דורשת שינויים בשיטות הייצור, ההפצה והצריכה של מזון, והיא חשובה לשמירה על בריאות האדם והסביבה לאורך זמן.

תגידו בטח, מה הן מבלבלות עכשיו את המוח על איכות סביבה וצדק חברתי, כשמדינת ישראל נלחמת בימים אלה על עתידה? המלחמה והשלכותיה חשפו את היוזמה ואת רוח ההתנדבות הישראלית, כשלצידה מרכיבים שונים של תזונה בת-קיימה.

אחד הפתרונות היעילים והמשמעותיים ביותר להשגת תזונה בת קיימה היא העדפת צריכה של מזון מקומי. וכך כשייבוא מוצרי מזון ממדינות כמו טורקיה הצטמצם מאז תחילת המלחמה ומדרום עוצרים החות'ים מתימן את תנועת הספינות לנמלי ישראל, אנחנו מוצאים את עצמנו עם הרבה יותר מזון מקומי, וזה טוב מאוד.  

כיצד מזון מקומי תורם לקיימות?

מזון מקומי הוא מזון המיוצר בקרבת מקום למגורי הצרכנים. הגדרה זו יכולה להשתנות ממקום למקום, אך בדרך כלל היא כוללת מזון שגודל או עובד במרחק של עד כמה עשרות קילומטרים ממקום מגורי הצרכן.

העדפה למזון מקומי תורמת לקיימות במספר דרכים חשובות:

  1. הפחתת פליטת גזי חממה: מוצרי מזון, שמיובאים ממרחקים גדולים, דורשים תחבורה ארוכת טווח, המזהמת ומפיקה כמויות גדולות של גזי חממה. לעומת זאת, מזון מקומי מצריך שינוע קצר באופן משמעותי התורם לצמצום פליטה של גזים מזהמים.
  2. תמיכה בכלכלה המקומית: קניית מזון מקומי תומכת בחקלאים ובעסקים באזור, ותורמת לחיזוק הכלכלה המקומית. זה מבטיח שהכסף שמוציאים הצרכנים נשאר בקהילה ותומך בגידול המשק המקומי.
  3. שמירה על טריות ואיכות: מוצרים מקומיים מגיעים אל הצרכן במהירות גדולה יותר מאשר מוצרים שעברו מרחקים גדולים. זה מבטיח שהמזון טרי ואיכותי יותר, ובמקרים רבים גם טעים יותר.
  4. חיזוק קשר עם הקהילה: קנייה של מזון מקומי יוצרת קשר ישיר ואישי עם החקלאים. זה מאפשר לצרכנים להכיר את מקור המזון שלהם.
  5. תרומה לחינוך סביבתי: העדפת מזון מקומי יכולה להיות כלי חינוכי חשוב להסברה על חשיבות הקיימות והאקולוגיה, ומאפשר להעביר מסרים חשובים לדור הצעיר (וגם להוריו…) ולעודד התנהגות אקולוגית מודעת.

"אפקט איקאה"

להשתלבות בהתנדבות בחקלאות יש תרומה נוספת. "אפקט איקאה", כפי שמכנה זאת פרופסור דן אריאלי המומחה לכלכלה התנהגותית. אנו אוהבים יותר ספריה שהיינו שותפים בהרכבת המדפים שלה, מספריה שרכשנו מנגר. באופן דומה, כך גם לגבי ירקות ופירות שהיה לנו חלק בשתילה, בהשקיה, בקטיף, באריזה או בהפצה שלהם. אנו נהנים מהם והם אף טעימים לנו יותר מכיוון שהם פרי עמלנו.

ההתנדבות מיועדת בעיקר לנוער הבוגר ולמבוגרים, אך קיימות גם אופציות להתנדבות לנוער הצעיר יותר – בגילאי 12 ומעלה. זוהי הזדמנות לפעילות משפחתית מהנה בימים קשים אלו, לחינוך להתנדבות וגם לחינוך לתזונה נכונה.

לפני פיזור

בסופו של דבר, צריכת מזון מקומי היא לא רק עניין של תזונה או כלכלה. היא עניין של אחריות סביבתית וחברתית. ככל שיותר אנשים יבחרו לצרוך מזון מקומי, כך נוכל לתרום יותר לקהילה שלנו, לבריאות, ולכדור הארץ.


נאוה רוזנפלד ושלומית דיליאון הן דיאטניות קליניות

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.