קוונטין טרנטינו. מכור סדרה של 7 מטבעות NFT עם תסריט הסרט "ספרות זולה". צילום: shutterstock
קוונטין טרנטינו. מוכר סדרה של 7 מטבעות NFT עם תסריט הסרט "ספרות זולה". צילום: shutterstock

טרנטינו מסתבך: תביעת ענק נגד הבמאי על רקע עסקת NFT

הבמאי ההוליוודי הסתבך עם אולפני מירמקס לאחר שהשיק סדרת יצירות דיגיטליות למכירה, לרבות תסריט בכתב יד של סרט הפולחן "ספרות זולה". כעת האולפנים תובעים אותו בטענה להפרת זכויות יוצרים

הגיחה של הבמאי המוכר קוונטין טרנטינו לעולם ה-NFT ספגה חבטה לאחר שחברת ההפקה מירמקס (Miramax) הגישה תביעה נגד הבמאי בבית המשפט בקליפורניה על מכירת אסימוני NFT בהשראת סרטו האייקוני "ספרות זולה".

בכנס NFT.NYC מוקדם יותר החודש, טרנטינו הכריז שיעמיד למכירה פומבית קטעים מהתסריט הסרט המקורי שלו, המכילים "סודות" על כתיבת הסרט ורגעים אישיים שלו כחלק מהתהליך שלו כיוצר, כ-NFT. מירמקס, מאידך טוענת שהיא בעלת הזכויות על הסרט והתסריט ולא טרנטינו, ותבעה אותו על הפרת חוזה וזכויות יוצרים.

"התנהלות שלו טרנטינו אילצה אותנו להגיש תביעה, למרות שמדובר בבמאי מוערך שעובד עם החברה בשיתוף פעולה במשך שנים", נכתב בכתב תביעה.

סרט הפולחן "ספרות זולה" זכה כבירה וכן לתשבוחות מהמבקרים וביסס את טרנטינו כאחד הבמאים המוכרים והמוערכים בעולם. בסרט השתתפו בו שלל כוכבים לרבות השחקן סמואל ל. ג'קסון, אומה ת'ורמן וג'ון טרבולטה. הסרט זכה במספרים פרסים יוקרתיים לרבות זכייה בפסטיבל קאן ופרס האוסקר על התסריט הטוב ביותר, לצד כמה מועמדויות בקטגוריות נוספות.

מחלוקת סביב זכויות היוצרים

טרנטינו מנסה למכור שבעה עותקים דיגיטליים סרוקים של התסריטים המקוריים של סרטיו בכתב ידו, הכוללים בין היתר סצנות שנמחקו לצד פרשנות אודיו. למטבעות ה-NFT של הבמאי יהיה תוכן גלוי רק לבעלים החדשים אך בנוסף לחלק מהתסריטים ניתן יהיה לצפות באופן ציבורי.

על פי חוק זכויות היוצרים בארה"ב, רק לבעל זכויות היוצרים (בהיעדר רישיון) של יצירה מקורית יש סמכות להפוך אותה ל-NFT. זה לא מנע מעבודותיהם של אמנים להיגנב ולהימכר בפלטפורמות NFT. בדרך כלל, לערך של אותם טוקנים הלא רשמיים יש ערך מועט יחסית בשוק, כיוון שהם לא נתפסים לגיטימיים על ידי קונים. בנוסף, אם הקונים יעבירו את הטוקנים המזויפים לצד שלישי, הם מסתכנים בתביעה משפטית בעצמם.

ספרות זולה. כל פריט שמקושר לסרט האגדי יכול להכניס לטרנטינו מיליוני דולרים. צילום: shutterstock
ספרות זולה. כל פריט שמקושר לסרט האגדי יכול להכניס לטרנטינו מיליוני דולרים. צילום: shutterstock

בעוד שבשנה האחרונה הוגשו מספר תביעות משפטיות הקשורות ל-NFT והפרת זכויות יוצרים, מעטות הגיעו לבתי המשפט. "99% מהתביעות מסתיימות בהסדר ולכן הן לא מגיעות למשפט ולא מסתיימות בפסק דין", מסביר מויש א' פלץ, שותף במשרד עורכי הדין פלקון רפפורט וברקמן שמתמחה בקניין רוחני ובטכנולוגיה מתפתחת.

פלץ מוסיף שזו רק ההתחלה מבחינת ההסתבכויות המשפטיות העתידיות סביב תחום ה-NFT. "חלק מהפרויקטים מעבירים זכויות קניין רוחני מוגבלות מאוד לרוכשי הנכסים, כאשר חלק מהפרויקטים מעבירים זכויות מסחריות רחבות. במותגים גדולים כמו Bored Apes משתמשים בטוקנים לשימוש מסחרי אחר ממה שיועד להם מלכתחילה. זה מעלה תהיות האם יש כיוונים שעוד לא חשבו עליהם לעומק".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן