אליפות ארה"ב הפתוחה בטניס תתקיים השנה בלי כמה מהשחקנים המפורסמים ביותר בעולם, כמו רוג'ר פדרר, רפאל נדאל, סרינה וויליאמס ודומיניק ת'יים, שזכה בטורניר הגברים בשנה שעברה. השחקנים המוכרים ייעדרו מסיבות שונות, רובם בשל פציעות קשות שמחייבות זמן החלמה ארוך.
זכייה בטורניר מזכה את השחקנים ב-2.5 מיליון דולר, אך נראה כי עבור השחקנים המובילים מדובר בכסף קטן. רוג'ר פדרר למשל ייעדר השנה מהמשחקים בשל פציעה קשה בברך, אך במהלך השנה האחרונה הצליח לפצות על היעדרותו מהמגרשים ברווח כולל המסתכם בסך 90.6 מיליון דולר, כך לפי ניתוח פורבס. פחות ממיליון דולר מסך הרווחים הללו הגיעו ממשחקי טניס ותחרויות ואילו היתר מחוזים עם נותני החסויות הרבים שלו.
גם נאומי אוסקה, השחקנית הצעירה שוויתרה השנה על השתתפותה במספר תחרויות וגררה תשומת לב תקשורתית רבה סביב הנושא, גרפה לכיסה השנה רווחי שיא של 60.1 מיליון דולר, כאשר 90% מסך הרווחים הגיעו מעסקאות שנחתמו מחוץ למגרשים, בעיקר חוזים עם נותני חסות חדשים כמו גוגל, מיקרוסופט, נייקי ועוד.
גם השחקנית הוותיקה סרינה וויליאמס מחלימה בחודשים האחרונים מפציעה בקרסול, אך המשיכה להרוויח בשנה גם בלי להשתתף במשחקים. השנה וויליאמס גרפה לכיסה 41.8 מיליון דולר מנותני החסויות ומהעסקים השונים בהם היא משקיעה, לרבות חברות סטארט-אפ רבות בהן השקיעה באמצעות קרן ייעודית שהקימה. מיד אחריה ניתן למצוא את נובאק דיוקוביץ שהרוויח השנה רווח כולל של 38 מיליון דולר.
השחקו הספרדי רפאל נדאל סוגר את החמישייה הפותחת עם רווחים צנועים בהשוואה לחבריו, בסך 27 מיליון דולר בשנה. יש לציין כי נדאל מושבת ממשחקים ותחרויות עד שנת 2022, בשל פציעה קשה בכף רגלו, מה שלא הרתיע את נותני החסויות שלו שממשיכים לשלם לו עשרות מיליוני דולרים בשנה.
יחד, השחקנים הגדולים הרוויחו סכום כולל של כ-320 מיליון דולר במהלך 12 החודשים האחרונים, 6% פחות מהרווח הכוללים שנצבר על ידם בשנה שעברה ועמד על 340 מיליון דולר. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שנת הקורונה שצמצמה את היקף ההזדמנויות העסקיות עבור השחקנים, הן מבחינת זכיות בטורנירים או מבחינת סגירת עסקאות נוספות עם נותני חסות וספונסרים. למרות הפסקת המשחקים, השחקנים לא הפסיקו להרוויח גם מחוץ למגרשים, והונם המשולב שהגיע מעסקים צדדיים שאינם קשורים לעיסוקם הספורטיבי עומד על 281 מיליון דולר, עלייה של 4% מהשנה שעברה.
תחום עצמאי
יש לציין כי שחקני טניס נבדלים מספורטאים בתחומי ספורט אחרים, שיכולים להבטיח את מצבם הכלכלי באמצעות חוזים ארוכי שנים עם קבוצות וליגות שונות, כמו שקורה בעולם הכדורגל, הכדורסל, הבייסבול, הפוטובול ועוד. שחקני הטניס הם שחקנים עצמאיים שאינם קשורים לליגה שמממנת אותם, לכן הם נסמכים בעיקר זכייה בתחרויות (כאשר מדובר בשחקנים בעלי דירוגים נמוכים יותר), או בחתימת חוזים עם ספונסרים.
בשנים האחרונות חל שינוי בעולם הטניס שבא לידי ביטוי בסכומים שניתנים עבור זכייה בטורנירים השונים, מה שהקשה מאד על שחקני טניס המדורגים נמוך יותר ברשימה ולא נכללים ברשימת הטניסאים בעלי סטטוס סלבריטאי. באליפות ארה"ב הפתוחה למשל, שווי הפרס ירד לסכום של 2.5 מיליון דולר עבור כל זכייה, ירידה של 17% מהשנה שעברה ושל 35% משנת 2019.
זהו לא השינוי היחיד שחווה עולם הטניס המקצועי. השחקנים המובילים ברשימה הולכים ומתבגרים ושמועות על פרישתם הקרובה הולכות ומתגברות. פדרר בן ה-40 השתתף בחמישה אירועים ספורטיביים בלבד מחודש פברואר בשנה שעברה. סרינה וויליאמס תהפוך גם היא לבת 40 בקרוב, ושמועות על פרישתה הולכות ונהיות תכופות יותר. גם נדאל בן ה-35 מראה סימני שחיקה מהתחום, בעיקר לאור העובדה ששיחק ב-14 טורנירים במהלך השנתיים האחרונות, מספר קטן ממספר התחרויות בהן השתתף בכל שנת 2019.
שיאני השכר לשנת 2021
רוג'ר פדרר: 90.6 מיליון דולר
פדרר נמצא בראש הרשימה בעיקר בזכות חוזים שמנים עם למעלה מ-30 ספונסרים ונותני חסות. השנה הפך פדרר למיליארדר (לפני מיסוי), בשל עסקאות בגובה עשרות ומאות מיליוני דולרים עם חברות שונות, השקעה בחברות חיצוניות כמו חברת נעלי הריצה השוויצרית ON ועוד, מה שהופך אותו לשחקו המרוויח ביותר זו השנה ה-16 ברציפות.
נאומי אוסקה: 60.1 מיליון דולר
אוסקה פרשה השנה ממספר טורנירים ותחרויות חשובות, לרבות אליפות צרפת בטניס וטורניר ווימבלדון היוקרתי. המהלכים הללו גררו תשומת לב תקשורתית רבה, בעיקר בשל העובדה שאוסקה ציינה כי היא עושה זאת לטובת רווחתה האישית ובריאות הנפש שלה. ההתבטאות הפומבית של אוסקה התגלתה כהחלטה נבונה מבחינה תקשורתית אך גם עסקית, והיא זכתה לגיבוי מלא מנותני החסות שלה, לרבות חברת נייקי. לשחקנית הצעירה מעל ל-20 נותני חסות וספונסרים וכן שיתופי פעולה עסקיים עם חברות שונות, כמו חברת המשחקים שעומדת מאחורי בובת ברבי שיצרה השנה קולקציה בדמותה של אוסקה שנחטפה במהירות מהמדפים.
סרינה וויליאמס: 41.8 מיליון דולר
השחקנית הוותיקה אמנם ירדה בדירוג שחקניות הטניס העולמי ונמצאת כעת במקום ה-22, אך הדבר לא פגם בקשריה החזקים עם הספונסרים שלה. לשחקנית מעל ל-25 נותני חסות והיא נכנסה השנה לרשימת הנשים העשירות ביותר בארה"ב שעשו את הונן בכוחות עצמן. כמו כן וויליאמס הקימה קרן בשם Serena Ventures Funds שהשקיעה במעל ל-66 סטארט-אפים מאז הקמתה בשנת 2014.
נובאק דיוקוביץ: 38 מיליון דולר
דיוקוביץ חווה שנה רווחית במיוחד לאחר שחתם על חוזים גדולים עם נותני חסות חדשים, לרבות חוזה גדול עם בנק Raiffeisen הרומני, וכן חוזה עם מותג שעוני היוקרה הובולט. כמו כן, השחקן מכהן כשגריר של חברת הביגוד היפנית יוניקלו, חברת לקוסט, חברת התקשורת טלקום, מותג נעלי הריצה ASICS ועוד.
מתחת לחמישייה הפותחת ניתן למצוא שחקן הטניס היפני קיי נישיקורי במקום השישי עם רווח כולל של 26 מיליון דולר, במקום השביעי את שחקן הטניס הרוסי דנייל מדבדב עם רווח שנתי של 13.9 מיליון דולר, אחריו במקום השמיני הזוכה בתחרות הפתוחה בארה"ב בשנה שעבר, דומיניק ת'יים, עם רווח כולל של 8.9 מיליון דולר, השחקן היווני סטפנוס ציציפס במקום התשיעי עם רווח כולל של 8.1 מיליון דולר ובמקום העשירי שחקנית הטניס האוסטרלית אשלי ברטי עם רווח שנתי של 5.8 מיליון דולר.