חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

הכירו את הנציגות הישראליות ברשימת 50 חברות הפינטק הבולטות בעולם

50 חברות הפינטק החדשניות ב-2023 | צילום: Shutterstock
50 חברות הפינטק החדשניות ב-2023 | צילום: Shutterstock
רשימת 50 חברות הפינטק החדשניות כוללת השנה סטארט־אפים מבטיחים שהצליחו לבלוט ולצמוח דווקא בזמנים הקשים • שתי נציגות ישראליות עורכות את הופעת הבכורה ברשימה השנה, ומספר הישראליות עולה לשש - פי שניים לעומת מספרן לפני שנתיים

לרשימת החברות הישראליות בדירוג Forbes Fintech 50

השנה האחרונה הייתה אכזרית במיוחד עבור סטארט־אפים רבים בענף הפינטק. בדומה לחברות צעירות רבות אחרות בתחום, גם אלה חוו על בשרם את התהפכותו הכואבת של סנטימנט המשקיעים. לא עוד ריבית אפסית, אשראי זול ונזילות אינסופית, המספקת תזרים מזומנים קבוע, סבבי גיוס מהירים והערכות שווי שגדלות בקצב מואץ. הזינוק בריבית הוביל, כצפוי, להתייבשות שוקי האשראי בכל המגזרים ולמכה רצינית בסקטור, שהיה עד לא מזמן קטר הצמיחה העולמי.

שווי החברות הציבוריות בענף – כמו בכל ענפי הטכנולוגיה – צלל באופן חד. הערכות השווי של החברות הפרטיות התרסקו. הנפקות נבלמו, סבבי גיוס נעצרו וקצב הפיטורים גדל באופן מדאיג. על פי מדד הפינטק של Global X, שווי מניות חברות הפינטק הציבוריות במדד צלל בשיעור ממוצע של 60% מהשיא שנקבע רק לפני שנתיים.

גם המימון הפרטי צנח בהתאמה. ההשקעות הגלובליות בענף הפינטק נחתכו כמעט בחצי לעומת היקפן שנה קודם. במהלך 2022 השקיעו משקיעי הון סיכון 75 מיליארד דולר בחברות פינטק, נפילה של 53% לעומת 140 מיליארד דולר שהושקעו ב־2021, כך על פי חברת המחקר CB Insights.

המגמה השלילית לא פסחה גם על תעשיית הפינטק המקומית. בדומה למגמה העולמית, גם זו ספגה ירידה חדה בהיקף ההשקעות, שצנחו על פי נתוני Start-Up Nation Central ב־65% ברבעון הראשון לעומת הרבעון הראשון של 2022, והסתכמו בכ־420 מיליון דולר. גם מספר סבבי הגיוס הכולל נחתך בהתאמה, בכמעט חצי.

לרשימת החברות הישראליות בדירוג Forbes Fintech 50

מגנט השקעות

ולמרות כל זאת, ענף הפינטק הישראלי, לצד ענף הסייבר, המשיך למגנט את עיקר ההשקעות בסקטור ההייטק המדשדש. היקף הגיוסים אומנם נמוך משמעותית ביחס לאלו שנרשמו בעבר, ובכל זאת: בשנה האחרונה משכו הסטארט־אפים בתחום השקעות של יותר ממיליארד וחצי דולר בכ־70 סבבי גיוס, כשנתוני הרבעון הראשון השנה מציגים את המספרים הטובים ביותר בשנה האחרונה.

בהתאם לכך, לא מעט חברות פינטק פרטיות המשיכו לבלוט ולשגשג, ביניהן לא מעט ישראליות. 19 חברות חדשות עורכות את הופעת הבכורה שלהן השנה בדירוג ה־Fintech 50 של פורבס – הרשימה היוקרתית המאגדת את חברות הפינטק החדשניות והמבטיחות ביותר לשנת 2023. כמו תמיד, מאז פורסמה לראשונה לפני שמונה שנים, לכניסה לרשימה נבחנו חברות פרטיות בלבד, בעלות מטה או פעילות משמעותית בארה"ב.

כדי לבחור את הזוכים העריך צוות פורבס מאות חברות, וניתח שורה של פרמטרים חשובים – החל ממקוריות המוצר, צמיחה במספר הלקוחות וגידול בהכנסות, ועד איכות כוח האדם בחברה, רקורד המייסדים וצוותי המנהיגות. במהלך תחקיר הפרויקט רואיינו ותושאלו מנכ"לים וגורמים רלוונטיים בתעשייה. בתום התהליך הארוך והקפדני גובשה נבחרת 50 החברות המובילות בענף הפינטק, כאשר לישראל, כראוי וכמצופה מאומת הסטארט־אפ – יש נוכחות דומיננטית בדירוג היוקרתי. לא פחות משש חברות ישראליות מופיעות השנה ברשימה – 12% מכלל החברות שדורגו בצמרת העולמית.

מקור: Nasdaq.com

"ההיסטוריה מוכיחה שתקופות קשות מייצרות חברות טובות. עכשיו זה הזמן להקים חברות"

בעשור האחרון רשמה תעשיית הפינטק הישראלית צמיחה פנומנלית ומוצבה מבחינת היקף הגיוסים, ההשקעות ושווי החברות, כאחד משני הענפים החזקים הדוחפים את קטר ההייטק הישראלי.

אביבית בנדר, ממונה על פיתוח עסקי תאגידי ופינטק בבנק הפועלים; עומר מילויצקי, מנהל תחום הדיגיטל והחדשנות בבית ההשקעות מיטב; ורקפת רוסק עמינח, שותפה מנהלת בקבוצת Team8 ולשעבר מנכ"לית בנק לאומי מסבירים כיצד – לאור המשבר בהייטק, האינפלציה ועליית הריבית – השתנה עולם הפינטק בשנה האחרונה; צופים מה צפוי לתעשייה בשנים הקרובות; וחוזים איך יכולות הבינה המלאכותית צפויות להשתלב עם תעשיית הפינטק?

לכתבה המלאה

בנדר. "היום ברור לכולם ערך שיתוף הפעולה" | צילום: ענבל מרמרי
אביבית בנדר | צילום: ענבל מרמרי

גם הגדולות חטפו

החברות הישראליות מככבות בפרויקט הפינטק השנתי של פורבס לצד חברות הפינטק הפרטיות, הגדולות והמבטיחות בעולם, כמו Stripe למשל. חברת סליקת התשלומים שהוקמה בדבלין על ידי צמד האחים, פטריק וג׳ון קוליסון, השלימה במרץ האחרון, בתנאי גיוס לא פשוטים, גיוס נוסף של 6.5 מיליארד דולר – מה שמשלים סך גיוסים של כמעט 9 מיליארד דולר מאז הקמתה ב־2009.

חברת ה׳דקה־קורן׳, אשר הוכתרה עד לא מזמן לצד ByteDance, כאחת משתי החברות הפרטיות בעלות השווי הגבוה בעולם, עם הערכת שווי של 95 מיליארד דולר, חתכה מאז כמעט מחצית משוויה. ובכל זאת, עם תג מחיר של 50 מיליארד דולר, הכנסות שנתיות של 2.5 מיליארד דולר ו־7,000 עובדים הפרוסים ברחבי העולם, סטרייפ היא ענקית פינטק, הנחשבת לאחת החברות הגדולות והמובילות בתחום.

שם חשוב נוסף שנכלל ברשימה השנה הוא Chime, הבנק הדיגיטלי מסן פרנסיסקו המציע שירותי בנקאות מקוונים. Chime הפך בספטמבר 2020 לאחד הניאו־בנקים הראשונים שהצליח להגיע לרווחיות (EBITDA) ובאותה תקופה הוערך שוויו ב־14.5 מיליארד דולר. תוך שנה בלבד קפץ שווי הבנק הדיגיטלי כמעט פי שניים ל־25 מיליארד דולר, כשהוא משלים גיוסים של 2.3 מיליארד דולר, עשור לאחר הקמתו.

ברשימה השנה, בהתאם לרוח התקופה, אפשר למצוא נוכחות בולטת של חברות פינטק חדשניות, כמו SentiLink למשל – חברות שבבסיס הטכנולוגיה שלהן ידעו לשלב יכולות של למידת מכונה ובינה מלאכותית. הסטארט־אפ המעניין שהוקם לפני שש שנים על ידי שני מדעני נתונים בני 25 (31 כיום), משתמש בטכנולוגיות בינה מלאכותית וזיהוי פנים מתקדמות כדי לאתר הונאות. בשדה צפוף ורווי למדי, הצליחו צמד היזמים לרשום פריצת דרך משמעותית בהתמודדות עם הונאות זהות סינתטיות, שבה רמאים משלבים מספרי תעודת זהות גנובות עם שמות בדויים וכתובות אמיתיות כדי ליצור זהויות מזויפות ברשת.

מקור: Start-Up Nation Central
מקור: Start-Up Nation Central

פינטק כחול לבן

חלק מהחברות הישראליות המופיעות ברשימה מדורגות גבוה למעלה בצמרת, לצד יוניקורנים מבטיחים נוספים. יוניקורן התיירות העסקית Navan (TripActions לשעבר) ערכה את הופעת הבכורה ברשימת ה־Fintech 50 אשתקד. מאז הקמתה משכה החברה השקעות של למעלה ממיליארד וחצי דולר, ובסבב האחרון שהשלימה באוקטובר 2022 קיבלה שווי של כ־9.2 מיליארד דולר. Melio שאף היא מופיעה זו השנה השנייה ברציפות בדירוג, הוערכה באוגוסט 2021 לפי שווי של 4 מיליארד דולר, כשהיא חותמת גיוסים בהיקף של כחצי מיליארד דולר מאז הקמתה.

שתי חברות קבועות בדירוג הפינטק היוקרתי הן ענקית הקריפטו והבלוקצ׳יין הישראלית Fireblocks ויוניקורן הביטוח Next Insurance. פיירבלוקס אשר השלימה סבב גיוס אחרון במרץ 2021 הוערכה אז בכ־8 מיליארד דולר, לצדה מופיעה נקסט אינשורנס שבינואר באותה שנה קיבלה תג שווי של 4 מיליארד דולר.

שני סטארט־אפים מבטיחים עורכים השנה את הופעת הבכורה ברשימה: יוניקורן הביטוח At-Bay, המבטח חברות וארגונים מפני איומי והתקפות סייבר ו־Unit, שפיתח פלטפורמה המאפשרת לחברות טכנולוגיה לשלב במוצרים שלהן שירותים פיננסיים.

לצד סיפורי ההצלחה יש גם מי שמוצא את עצמו מחוץ לרשימה השנה. Hippo, חברת הביטוח הדיגיטלי של אסף וונד שדורגה בשנים האחרונות ברשימה, השלימה באוגוסט 2021 הנפקת SPAC לפי שווי של 5 מיליארד דולר. מאז נחתכה המניה בכ־90%, והיא נסחרת לפי שווי של פחות מ־400 מיליון דולר. ביוני אשתקד הוזז וונד מתפקידו כמנכ״ל.

לרשימת החברות הישראליות בדירוג Forbes Fintech 50

חברות הפינטק החדשניות לשנת 2023 (בסדר אלפביתי)

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן