חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

אוקראינה לא עוצרת לרגע – והעולם צריך ללמוד ממנה

הפעילות העסקית בענף ההייטק באוקראינה חזקה מתמיד | צילום: Shutterstock
הפעילות העסקית בענף ההייטק באוקראינה חזקה מתמיד | צילום: Shutterstock
למרות הציפייה כי ענפי המשק השונים במדינה יצנחו בעקבות המלחמה - ההפך הוא הנכון. עולם הטכנולוגיה באוקראינה ממשיך לגדול – ולחברות ההייטק הישראליות והבינלאומיות קיימת הזדמנות חסרת תקדים להשתמש בהיצע הטאלנטים השני בגודלו באירופה

Contributors

תשעה חודשים לאחר פלישתה של רוסיה לאוקראינה, המלחמה אומנם מתרכזת באזורה המזרחי אך עדיין בעיצומה, ללא צפי לסיום בטווח הנראה לעין.

העולם כולו ציפה שקצב הצמיחה בענפי המשק השונים באוקראינה יהיה אפסי בעקבות המלחמה הממושכת אך אוקראינה דווקא מפתיעה והעובדה היא שענפים רבים במדינה, ובראשם ענף הטכנולוגיה וההייטק לא רק ממשיך לפעול כרגיל אלא גם צומח ומתפתח ואינו צפוי לדעוך או לעצור, לא בזמן המלחמה ובטח שלא לאחר סיומה.

כחלופה להעברת העבודה מאוקראינה למדינות יעד אחרות ובראשן פולין, המובילה את היבשת מבחינת היקף שוק הטאלנטים (כ-450 אלף אנשי תוכנה), לחברות ההייטק הישראליות והבינלאומיות קיימת הזדמנות חסרת תקדים להתקשר עם שוק הטאלנטים האוקראיני.

שוק זה הוא השני בגודלו (כ-300 אלף אנשי תוכנה) ביבשת אירופה ונמצא כיום במצב של היצע טאלנטים לא טבעי, בשל ירידת ביקושים לאור המלחמה.

אוקראינה היא המדינה השנייה בגודלה באירופה מבחינת היקף שוק הטאלנטים | צילום: Shutterstock

אוקראינה כיעד מועדף עבור חברות ההייטק הישראליות :

כבר מספר שנים שמדינות מזרח אירופה מהוות מקור לעובדי הייטק איכותיים ומקצועיים עבור שוק ההייטק הישראלי, כאשר בראש הרשימה נמצאת אוקראינה עם כ- 15,000 עובדים, עד לפרוץ המלחמה בחודש פברואר האחרון.

בשנת 2019 הוערך שכמחצית משירותי מיקור החוץ בענף ההייטק הישראלי מתבצעים במדינות שונות במזרח אירופה, כשאוקראינה היא, כאמור, המדינה המועדפת מבחינת שקלול כל התנאים – מיקום, קרבה לישראל, איכות העבודה, גיוס הטאלנטים ושמירתם לאורך זמן בתוך הארגון וכמובן עלויות תחזוקת העובדים.

הפלישה של רוסיה לאוקראינה טלטלה את המשק האוקראיני שכן חברות רבות בענף ההייטק אך גם בענפים אחרים במדינה הקפיאו לגמרי את העבודה במדינה ובמקביל עובדים אוקראינים נאלצו לעבור למערב המדינה או עזבו אותה בחיפוש אחר מקלט בטוח. ואולם, הקפאת העבודה לא נמשכה לאורך זמן ולמרות ששיעור הצמיחה בהיקף צריכת עובדים חדשים מטעם חברות ההייטק הישראליות במדינה הואט – הפעילות הקיימת דווקא נשמרה ולא נצפתה ירידה בתפוקה של העובדים למרות המשבר הביטחוני.

חברות הייטק ישראליות וזרות, שהתעקשו להשאיר את העבודה במדינה או להעביר את העובדים האוקראינים שלהן למדינות שכנות, ובראשן פולין, על מנת להמשיך לספק פעילות שגרתית עד כמה שניתן, הוכיחו לחבר המנהלים שלהן שאכן בחרו נכון.

כ-70% מהחברות הפועלות באוקראינה המספקות שירותי מיקור חוץ לחברות ההייטק הישראליות, דיווחו שהמשיכו לפעול במהלך המלחמה | צילום: Shutterstock

אמנם הפעילות העסקית האטה – אך בהחלט נותרה יציבה, רציפה, וכזו שצפויה לגדול בעתיד הקרוב. למרות העובדה שכ-25% מכלל האוקראינים בחרו להעתיק את מקום מגוריהם, גם אם באופן זמני, למדינות אחרות ביבשת ולהמשיך לבצע את עבודתם מרחוק, בקרב כוח האדם שמשרת את החברות הישראליות הפועלות באוקראינה מדווח כי מרביתם העדיפו להישאר ולעבוד במדינה אם באזור קייב או באזורים מערביים יותר או לכל היותר להעתיק מגוריהם לשכנה פולין אשר פתחה את גבולותיה וקיבלה את האוקראינים בזרועות פתוחות.

המספרים (המפתיעים) מדברים בעד עצמם:

לפי סקר שנערך באוקראינה בחודש ספטמבר האחרון על ידי חברת התשלומים פיוניר, כ-70% מהחברות הפועלות באוקראינה המספקות שירותי מיקור חוץ לחברות ההייטק הישראליות והזרות, דיווחו שהמשיכו לפעול במהלך המלחמה ושהפעילות העסקית שלהן נפגעה באופן חלקי בלבד.

לפי הנתונים, כ-63% מאותן חברות דיווחו שהצליחו לשמר את רוב כוח האדם שלהם, מתכנתים, מפתחים ועובדים טכנולוגיים נוספים ובמקביל לשמור על רוב אם לא על כל הלקוחות שלהן. עובדה נוספת החשובה ביותר מבין כלל נתוני הסקר היא שחברות ההייטק הקטנות והבינוניות במדינה, המבוססת על עובדים טכנולוגיים שעובדים בעבור חברות ההייטק הזרות, מתכננות להרחיב את הפעילות העסקית שלהן ולגייס כוח אדם נוסף כבר בשנה הקרובה.

למרות שלא ניתן להתעלם לחלוטין מהעובדה שבאזור מתחוללת מלחמה, הנתונים בשטח מוכיחים שהפעילות העסקית בענף ההייטק באוקראינה חזקה מתמיד ואף שועטת קדימה ואוקראינה אכן מוכנה ליום שאחרי.


שלמה (סולומון) עמר הוא מנכ"ל AllSTARSIT, חברת פיתוח תוכנה ומיקור חוץ, הפועלת בפולין, אוקראינה, צ'כיה, רומניה, סלובקיה, בולגריה, פורטוגל, האמירויות, קולומביה. עמר הוא חבר רשמי במועצת פורבס.

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן