Forbes Israel Logo

צרות של עשירים: מדוע נובאק ג'וקוביץ' וטניסאים נוספים קוראים למונקו בית?  

אלוף הגראנד סלאם 23 פעמים, נובאק ג'וקוביץ' | צילום: Shutterstock
אלוף הגראנד סלאם 23 פעמים, נובאק ג'וקוביץ' | צילום: Shutterstock
נסיכות הריביירה הצרפתית משמשת מזה שנים מקלט מס לספורטאים, סלבריטאים ועשירים • מלבד מזג אוויר מעורר קנאה, יוקרה מנקרת עיניים ומסעדות גורמה, מונקו מציעה את מה שרוב הספורטאים לא יכולים לסרב לו

נובאק ג'וקוביץ' הוא כנראה הספורטאי הסרבי המפורסם ביותר בעולם, אבל את נסיכות מונקו – שנמצאת במקום השני ברשימת המדינות העצמאיות הקטנות בעולם – הוא מכנה בית. מלבדו, חמישה מעשרת שחקני טורניר הטניס העולמי הטובים ביותר טוענים למונקו כמקום התושבות העיקרי שלהם, ולא קשה להבין מדוע.

ממוקמת בריביירה הצרפתית, הנסיכות המשתרעת על שטח של 2 קמ"ר בלבד נהנית מ-300 ימי שמש בשנה, נמצאת במרחק טיסה קצר ממספר בירות באירופה, ובמרחק נסיעה ממתקני אימון מובילים באירופה, כולל האקדמיה המפורסמת לטניס, Mouratoglou שבצרפת.

אבל קיים יתרון נוסף לספורטאים מפורסמים ולעשירים במיוחד. מונקו היא מקלט מס, ללא מס הכנסה אישי, רווחי הון או מיסי השקעה. עבור המשתכרים המובילים בטניס – כמו ג'וקוביץ', המדורג במקום הראשון ברשימת הטניסאים בעלי השכר הגבוה בעולם של פורבס עם רווחים מוערכים של 38.4 מיליון דולר ב-12 החודשים האחרונים – החיסכון עשוי להיות שווה מיליונים.

בנוסף לאלוף הגראנד סלאם 23 פעמים, מונקו היא מקום המגורים העיקרי של דנייל מדבדב הרוסי (שמדורג במקום השלישי בעולם), הולגר רונה הדני (מדורג במקום החמישי), יאניק סינר האיטלקי (מדורג במקום השישי) וסטפנוס ציציפאס היווני (מדורג במקום השביעי). "אני בא מדנמרק", אומר רונה לפורבס, "וזו מדינה נהדרת אבל אין בה הרבה שחקני טניס. אז עבורי, מתקני האימון והשחקנים שנמצאים כאן [במונקו] הם מאוד חשובים כי בדנמרק אני לא יכול לקבל חוויה כזו".

נמצאת בבמרחק נסיעה ממתקני אימון מובילים באירופה. מונקו | צילום: Shutterstock

הנסיכות הזעירה היא גם ביתם של כמה מנהגי הפורמולה 1 הטובים ביותר, כולל מקס ורסטפן, לנדו נוריס ושארל לקלרק – וזה לא רק בגלל שהם רוצים להתאמן לקראת גרנד פרי מונקו המפורסם. מיליארדרים רבים, בתוך עולם הספורט וגם מחוצה לו, חיים שם, כולל הבעלים של מועדון הכדורגל אברטון, פרהאד מ

ושירי (עם שווי מוערך של 3.1 מיליארד דולר), יורש הסוכר הבלגי אריק וויטוק (8 מיליארד דולר) ואייל הנדל"ן והספנות הישראלי אייל עופר (19.4 מיליארד דולר).

כמובן, ג'וקוביץ' הוא לא הספורטאי הראשון שנהנה מהיתרונות הכלכליים שבמונקו. אגדת הטניס השוודית ביורן בורג, שזכה בחמישה תארי ווימבלדון רצופים ושישה תארי מייג'ור באליפות צרפת הפתוחה, בילה יותר מעשור כתושב מונטה קרלו, החל מסוף שנות ה-70. לאחר פרישתו מספורט בגיל 26, בורג נקלע לצרות כלכליות עם עסקי האופנה שלו, חזר לשטוקהולם ונמנע בקושי מהגשת בקשה לפשיטת רגל אישית לאחר שממשלת שוודיה דרשה ממנו 40 אלף דולר יחד עם מסים.

"זה סוד גלוי", אומר ד"ר אנדראס בוסה, יועץ משפטי בינלאומי שבסיסו במונקו. "הם באים לכאן בגלל מזג האוויר, אבל כולם יודעים שלמונקו יתרונות מס משמעותיים".

גם תושבות היא לא קשה במיוחד להשגה. הדרישות כוללות השכרה או קניית דירה, פתיחה ומימון של חשבון בנק, עם לפחות 500 אלף אירו והצגת חוזה עם נותן שירות, כמו חשמל או מים. מועמדים פוטנציאליים חייבים להיות בעלי עבר פלילי נקי ולעבור ראיון עם קצין משטרה מלשכת הביטחון של מונקו. אזרחים אירופאים ושוויצרים יכולים להגיש בקשה ישירות לתושבות במונקו, ובוסה מעריך שהתהליך אורך כחודשיים. אמריקנים, לעומת זאת, צריכים תחילה להגיש בקשה לוויזה לטווח ארוך בצרפת.

ביורן בורג ב-2008 במהלך משחק ראווה בקואלה למפור, מלזיה | צילום: Shutterstock

זה לא החיסרון היחיד עבור אזרחי ארה"ב. אמריקנים עומדים בפני מס יציאה בכל מקום בו הם מתגוררים ברחבי העולם. "אם אין להם מס [במונקו], אתה תמשיך לשלם מס על הכנסתך ברחבי העולם כאילו אתה גר במנהטן", אומר ג'רי אוגוסט, יו"ר משותף של קבוצת המיסוי והתכנון הבינלאומי של פוקס רוטשילד.

גם לצרפתים לא קל להגר למונקו. בגלל הסכם ארוך שנים, אזרחי צרפת החיים במונקו עדיין כפופים למס ההכנסה בארצם. בסך הכל, למונקו יש 35 הסכמים חתומים בנושא חילופי מידע מס עם מדינות מסביב לעולם, כולל ארה"ב וצרפת, כאשר מהם 33 נאכפים כעת.

עם זאת, בוסה מציין שבמקרים מסוימים הטבות המס של מונקו "אינן גדולות כפי שאנשים מתארים לעצמם". ספורטאים המתחרים ברחבי העולם עדיין כפופים לרשויות המס במדינות בהם הם מתחרים. אם, למשל, ג'וקוביץ' יזכה בתואר ה-24 שלו באליפות ארה"ב הפתוחה ב-2023, בה המנצחים יזכו ב-3 מיליון דולר, הוא לא יהיה חייב דבר לממשלת מונקו. מס ההכנסה, מצד שני, לא יהיה סלחן כל כך.

באופן דומה, מיסוי יכול לחול על חסות והכנסה ממדיה חברתית. במדינות מסוימות נטען שהופעות, פוסטים דיגיטליים ומכירות מקוונות בגבולותיהן יוצרות אירועים חייבים במס, ושסכום יחסי מהכנסתו הספורטאי שהרוויח נופל תחת החוקים שלהם.

"עיקרון בסיסי של מיסוי בארה"ב וברחבי העולם", מסביר אוגוסט, "הוא שלסמכות שיפוטית תמיד יש את הזכות לחייב אותך במס על העבודה שלך אם היא מבוצעת באותה מדינה". וזו חבטה איתה אף טניסאי לא רוצה להתעסק.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.