לא שואפות: מדוע רק גברים מנצלים את הפוטנציאל העסקי של מהפכת הקנאביס בארה"ב?

תעשיית הקנאביס בארה"ב מתפתחת במהרה. מאז החלו מדינות שונות ברחבי ארה"ב לאשר שימוש חוקי בצמח המריחואנה החלה להתפתח תעשייה שלמה סביב הנושא – החל מחברות חדשות הפעילות בתחום, גופי שיווק גדולים, ואף קרנות השקעה ויועצים ארגוניים המתמחים בתחום המריחואנה. אחד הטרנדים החמים הצצים לאחרונה באותן מדינות הם כנסים עסקיים ייעודיים לתחום המתפתח – בהם מציגים יזמים מתחילים את חזונם, קשרים נרקמים, ולמעשה מונחים היסודות העסקיים של אחד מתחומי התעשייה המבטיחים בארה"ב בעתיד הקרוב.

אך עדיין, בוועידות אלו ועוד רבות מסוגן אפשר למצוא בעיקר גברים, כשרבים טוענים כי המחסור בנשים מזכיר את וול סטריט בעבר הלא מאוד רחוק. אבל כעת, ניצוצות של שינוי מופיעים בתעשייה החדשה.

מצד אחד, זה הגיוני – יותר גברים מאשר נשים ניסו מריחואנה (47% לעומת 30%, לפי סקר של מכון גאלופ). יחד עם זאת, הסקר מראה כי כשזה נוגע לשימוש העכשווי, הפער בין המינים הוא מינימלי. 8% מהגברים משתמשים במריחואנה, לעומת 6% מהנשים. בניגוד לכך, נשים נוטות יותר לראות את המריחואנה כאלטרנטיבה רפואית.

סיבה אחת לכך שנשים מסתייגות ממעורבות ציבורית בענייני מריחואנה, היא הסטיגמה שמקושרת לשימוש בה. אם אישה עובדת בתעשיית הקנאביס אך חיה במדינות בארה"ב כמו קליפורניה וקולורדו, הנושא פחות טעון. אבל באזורים אחרים במדינה, מריחואנה נחשבת עדיין סם מסוכן. תמונות בצהובונים משנות ה-30 של נשים המעורבות באורגיות סקס לאחר עישון מריחואנה השפיעו רבות על התודעה הציבורית עד ימינו, וככלל, טוענות הנשים הבודדות הפעילות בתעשייה באופן גלוי, המוסכמה החברתית עדיין לא מקבלת באופן מלא נשים בתפקידי מפתח בתעשיית המריחואנה.

נכנסות לעסקים | צילום: thinkstock

כיום, הן טוענות, נשים רבות אינן מעוניינות להיות מקושרות בשום דרך לעולם הסמים, גם אם הן מטופלות רפואית במריחואנה. נשות עסקים רבות הן גם אימהות שמעוניינות לקחת חלק בחיי הילדים, כמו ועדי הורים. נשים שבוחרות לתמוך בקנאביס, צריכות לדאוג לגבי ההשפעה של הבחירה על הילדים שלהן והתעסוקה שלהן. יסמין האפ, מנהלת ארגון "נשים מגדלות" מסכימה: "מה שייחודי לנשים בניגוד לגברים, הוא שבעקבות הימצאות מריחואנה בביתן, הרשויות ממהרות לקחת לרבות מהן את הילדים". האפ מספרת ש"אנחנו מקבלים לפחות שיחת טלפון אחת בחודש מאמא שלקחו לה את הילדים או איימו בכך, גם אם היא מטופלת במריחאונה רפואית באישור".

בשל הסיבות האלו, תמיכה פומבית במריחואנה חוקית היא צעד גדול עבור נשים, ועל אחת כמה וכמה התערבות בצד העסקי. האפ מתארת כי נשים רבות מפספסות את העסק החדש הזה, ובמידה מסוימת הסיבה היא הסטיגמה הרעה שיש למריחואנה. הארגון בו היא חברה מנסה להתגבר על נושאים כאלו: הוא מקדם נשים להקים עסקים דרך אירועים ותוכניות מגוונות, מדריך נשים כיצד לסייע בצד הפוליטי של התעשייה ועוד. לפי האפ, כאשר נשים הולכות לאירועים וועדות הקשורים במריחואנה, הן מרגישות "לבד" – הכל בשל המספר הרב של גברים המשתתפים בכנסים אלו. הנראות של הארגון שלה מעניקה לנשים מקום להרגיש בו בנוח ותחושת קבלה. "נשים מגדלות" נתמך על-ידי יותר מ-50 חברות, ביניהן נשים בתוך התעשייה.

נכון לעכשיו, הנשים שאמיצות מספיקות בכדי להעז ולהיכנס לתוך תחום המריחואנה המתפתח בעולם העסקים, מתחילות בתפקידים "מסורתיים" לנשים, בעבודה במחלקות משאבי אנוש בחברות קנאביס לדוגמא. ישנן נשים שעוסקות בצד הטכנולוגי ונשים רבות מצאו עצמן מטפלות בבתי מרקחת. האפ מעוניינת לעודד יותר נשים להיכנס לעסקי המריחואנה לתפקידים מובלים ועסקיים. היא מאמינה כי מריחואנה ונשים הן חיבור טבעי, "כל העניין הוא לתת לאנשים את העזרה אותה הם צריכים", ולראייתה, "נשים הן מטפלות טבעיות".

על פי כל הערכות רבות בארה"ב, שום המריחואנה צפוי להמשיך ולהתפתח בעתיד הקרוב ולהפוך לשוק המגלגל סכומי כסף אדירים. חברות רבות מזהות את הפוטנציאל כבר כיום ומתחילות לעשות את צעדיהן הראשונים בתחום – לרבות קרנות השקעה, תוכנית אקסלרטור ויועצים עסקיים ייחודיים לתחום. אם חזונה של האפ יהפוך למציאות, התחום המתפתח יכלול גם לא מעט נשים בתפקידים בכירים. לפחות כיום, מסתבר, המציאות עדיין רחוקה מכך.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן