Forbes Israel Logo

נשימה ארוכה

שנת 2012 נפתחה באופטימיות זהירה באפיקי ההשקעה המרכזיים, למרות הצל שמטיל משבר החוב בגוש היורו על השווקים, ונראה שהמשקיעים מקווים שההתפתחויות באירופה לא יעצרו את המומנטום החיובי שנוצר. עם זאת, חשוב להדגיש כי עיקר המשבר נובע מחוסר אמון של המשקיעים במקבלי ההחלטות, ולכן קשה לחזות כיצד יגיבו השווקים להתפתחויות עתידיות.

כשבוחנים את רמות המחירים בשוקי המניות, ניתן לסווגן לשלוש קבוצות: שווקים מפותחים ללא אירופה, אירופה ושווקים מתעוררים. בשתי הראשונות אנו מזהים תמחור נוח. שוקי אירופה נמצאים במחירי שפל, אך מדובר במדינות המצויות במוקד הסיכון הגלובלי. לכן, בקבוצת השווקים המפותחים, העדיפות כיום היא לשוק האמריקאי. גם בשווקים המתעוררים ניתן למצוא הזדמנויות, אולם קיימות חלופות עדיפות למניות בדמות אג"ח ממשלתיות וקונצרניות באותן המדינות.

במפת המניות העולמית ישראל היא בין לבין, עם נטייה לכיוון השווקים המתעוררים. היסטורית, המתאם של השוק הישראלי קרוב יותר לשווקים מתפתחים מאשר למפותחים. בדומה ל־2011, גם השנה צפויות להעיב על השוק המקומי מספר השפעות מבית, בנוסף להשפעות מחוץ, כמו השפעות המחאה החברתית על הפירמות, הפחתת היקף האשראי על ידי הבנקים וההרעה צפויה בשוק הנדל"ן.

אנו מעריכים כי גם השנה יפגין שוק המניות בארץ ביצועי חסר ביחס לשווקים המפותחים. על כן, כדאי לנצל את התקופה הנוכחית להגדלת החשיפה בתיק לחו"ל, בעיקר בארה"ב, על חשבון ישראל. 

אג"ח המדינה יפתיע?

בתחילת 2010 ובתחילת 2011 יצרה רמתן הנמוכה של התשואות הגלומות באפיק הממשלתי קונצנזוס כי האפיק לא אטרקטיבי מבחינת משוואת הסיכוי־סיכון. בדיעבד, האפיק הממשלתי היכה את הציפיות עם עלייה של יותר מ־5 אחוזים בכל אחת מהשנים, גבוה מהתשואה הפנימית באג"ח.

בפתיחת השנה הנוכחית, למרות התשואות הנמוכות, נדמה שהקונצנזוס הזה אינו חוזר על עצמו. הסיבה לכך היא ההפנמה של המשקיעים כי בעיית החובות תוביל לצמיחה גלובלית איטית ולריביות נמוכות לאורך זמן. גם במקרה של התקדמות אמיתית באירופה, היא תלווה בתוכניות מצמצמות, שיפחיתו את ההסתברות להעלאות מהירות של הריבית בארץ. לפיכך, אנו מעריכים שהאפיק הממשלתי יניב השנה את התשואה הפנימית שלו.

הקונצרני צפוי לנצח

במבט חטוף על ביצועי השוק הקונצרני ב־2011, נדמה שהאפיק יצא כמעט ללא פגע עם ירידה מינימלית של כאחוז. בחינה מעמיקה יותר מגלה את השונות הרבה בביצועי הסקטורים השונים ואף בין סדרות של חברות באותם סקטורים.

פרט לבנקים ולכמה חברות בעלות תזרים מזומנים גבוה, אשר נהנים מאמון המשקיעים והאג"ח שלהם נסחרות במרווח של עד 2 אחוזים מעל אג"ח ממשלתיות, יתר הסדרות הקונצרניות בבורסה סובלות מסיכון אשראי בינוני עד גבוה.

מרווחי התשואה באג"ח אלה עלו משמעותית ב־2011, כך שמשקיעים שיבררו סלקטיבית את איגרות החוב שכן יעמדו בהתחייבויותיהן, צפויים ליהנות השנה מרווחי הון. עם זאת, רמת הסיכון בקבוצת האג"ח הזו עלתה ביחס לשנה שעברה, ולכן את ההשקעה בהן יש לבצע תוך כדי פיזור רחב ובאמצעות אנליזת חוב.

דגש אחרון הוא על החשיפה לאג"ח בחו"ל. בניגוד למניות, באג"ח אנו נוטים דווקא לכחול לבן. עם זאת, עדיין יש מקום להקצות כ־10 אחוזים לאג"ח קונצרני בחו"ל, עם עדיפות לחוב בכיר של בנקים בארה"ב ולאג"ח מדינות וחברות בשווקים מתעוררים.

לסיכום, ב־2012, צפוי מצב הרוח של המשקיעים להמשיך להתבסס על התמורות המקרו־כלכליות, בדגש על ההתפתחויות באירופה. עם זאת, רמות המחירים כיום מאפשרות למשקיעים בעלי אורך רוח להרכיב לעצמם תיקי השקעות עם פוטנציאל לתשואה גבוהה יותר מהממוצע בשנים האחרונות.

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר ליועצים בפסגות בית השקעות

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.