פורבס מדרג את 100 הנשים המשפיעות בעולם, והפעם, לראשונה מזה 18 שנה, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לא מככבת במקום הראשון, לאחר שפרשה מתפקידה מוקדם יותר השנה. הפעם הכבוד הולך לאישה השלישית העשירה בעולם, הידועה בעיקר בעשייה הפילנתרופית הענפה שלה, מקנזי סקוט, גרושתו של מייסד אמזון והאיש השני העשיר בעולם, ג'ף בזוס.
סקוט ידועה בנחישותה לתרום למטרות שונות באופן ונחשבת כחריגה מבחינת גישתה לעשייה הפילנתרופית. "אני מנסה לפזר את ההון שלי כדי להוביל שינויים משמעותיים ובעלי ערך בעולם. לכן אני מעדיפה לתרום למערכות שזקוקות לסכום התחלתי כדי לחתור ולהגיע לשינוי הזה", הסבירה סקוט בראיון שהעניקה מוקדם יותר השנה.
בני הזוג שהיו נשואים במשך 25 שנה התגרשו בשנת 2019, מה שזיכה את סקוט ב-25% ממניות אמזון במסגרת הסכם הגירושים שאת תנאיו המלאים פרסמה בחשבון הטוויטר הרשמי שלה. זמן קצר לאחר ההודעה על הפרדת הכוחות, סקוט חתמה על הסכם המיליארדים המכונה "אמנת הנתינה", במסגרתו הבטיחה להעניק לפחות חצי מהונה לצדקה במהלך חייה.
בשנת 2020 היא הודיעה על תרומה של מעל ל-5.8 מיליארד דולר לכ-500 ארגונים ללא מטרות רווח בתחומים שונים ושנה לאחר מכן הודיעה על תרומה בסך 2.74 מיליארד דולר ל-268 ארגונים חברתיים.
גישת התרומה שלה נחשבת לייחודית בעיקר משום שהיא לא מחייבת, דבר שנבדל מההתנהלות של הקולגות שלה במועדון המיליארדרים. הכוונה היא שסקוט לא מתנה מראש כל תנאי לשימוש בכספי התרומה והיא לא מתערבת באופן השימוש הפנימי בארגון לאחר שהכספים מועברים. מעבר לעשייתה בתחום זה, סקוט היא סופרת שכתבה שני ספרים שהפכו לרבי מכר.
במקום השני ברשימה מככבת סגנית נשיא ארה"ב קמלה האריס שנבחרה מוקדם יותר השנה לככב ברשימת הנשים המשפיעות מעל גיל 50 של פורבס. האריס היא האישה האפרו-אמריקאית ואסיאתית הראשונה שמכהנת בתפקיד והייתה גם האישה הראשונה מהמוצאים הללו שנבחרה לסנאט האמריקאי בשנת 2016. כמו כן, בשנת 2010 הייתה האישה האפרו-אמריקאית הראשונה שנבחרה כתובעת הכללית של מדינת קליפורניה.
במקום השלישי ניצבת נשיאת הבנק האירופי המרכזי כריסטין לגארד שדורגה בשנה שעברה במקום השני. לגארד נבחרה לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד בשנת 2019 ומאז הובילה ביד רמה את מדיניות הכספים של אירופה תוך שהוא עומדת במבחנים וביקורת ציבורית קשה, בייחוד לאחר התפרצות הקורונה ביבשת. משנת 2011 ועד למינויה לתפקיד החדש בשנת 2019 היא ניהלה את קרן מונטריי הבינלאומית והייתה האישה הראשונה בתפקיד.
שלושת הנשים המובילות ברשימה מוכיחות כי צבירת משאבים רבים וכסף לא שוות ערך באופן חד משמעי להשפעה בקנה מידה עולמי, אלא כי מירב המשמעות קשורה בנכונות להתבטא בציבור, לתרום ולחלוק את משנתן עם העולם. כך למשל במקרה של רוסלינד ברוור, לשעבר מנכ"לית רשת הקפה הבינלאומית סטארבקס, שעלתה בדירוג ממהמקום ה-17 ברשימה בשנה שעברה למקום ה-15 השנה. ברוור מונתה למנכ"לית רשת המזון Walgreens בחודש מרץ האחרון והפכה לאישה הראשונה שמנהלת חברה שנמצאת תחת מדד S&P 500. במסגרת תפקידה היא מקפידה להתייחס בכובד ראש לגיוון במקום העבודה והיא ידועה כמי שמחילה רפורמות במקומות שתחת ניהולה.
כוכבות הקורונה
גם המגפה העולמית תרמה להופעתן של כוכבות חדשות לרשימה, ביניהן האימונולוגית והמייסדת השותפה של חברת הביוטכנולוגיה BioNTech, אוזלום טורצ'י, אחת מ-20 הנשים שמככבות ברשימה בפעם הראשונה השנה. טורצ'י מדורגת במקום ה-48, לא רק בגלל תפקידה הבכיר בחברה אלא בעיקר בגלל מחקרה פורץ הדרך בתחום ה-mRNA ותרומה לחיסונים נגד נגיף הקורונה, כמו גם השותפויות הבינלאומיות שהובילה עם חברות וחוקרים ברחבי העולם לרבות ענקית התרופות פייזר.
גם בית המלוכה הבריטי הושפע מהשינויים שהביאה מגפת הקורונה והשינויים בשיח באופן כללי. השנה ירדה המלכה אליזבת למקום ה-70 ברשימה לאחר שבשנה שעברה דורגה במקום ה-46. את השינוי הדרמטי במעמדה ניתן לזקוף להופעותיה המעטות בציבור מאז פרוץ המגפה, מפאת גילה ומצבה הבריאותי, לצד האשמות של רעייתו של הנסיך הארי מייגן מרקל בדבר התבטאויות גזעניות כלפי מוצאה וכלפי צבע עורו של ילדם המשותף.
שינויים בינלאומיים
כוחן של חלק מהנשים ברשימה נשחק במהלך השנה האחרונה. רבות מהנשים החזקות הללו מגיעות מסין, דבר המושפע בעיקר מהרגולציה החריפה שמחיל המשטר הסיני על עסקים במדינה, באופן שמגביל את האוטונומיה המקצועית ומקשה על ההתפתחות. כך למשל קרה במקרה של אשת העסקים דונג מינג'זו שעומדת בראש חברת גרי אלקטריק אפליאנסס וירדה למקום ה-58 לאחר שבשנה שעברה דורגה במקום ה-43.
גם נשיאת טנזניה, סמיה סולוהו, עושה את הופעת הבכורה שלה ברשימה והיא מדורגת כעת במקום ה-94. סמיה ידועה בתקנות הקורונה המחמירות שהחילה במדינה, תקנות שנחשבו לפורצות דרך באפריקה. לצידה ניתן למצוא גם את נשיאת טאיוואן צאי יינג-ון שדורגה במקום ה-9 השנה, לאחר זינוק מרשים מהמקום ה-28 בו זכתה בשנה שעברה. השנה יינג-ון השמיעה את קולה באומץ רב בכל הקשור למעמד הדמוקרטי של טאיוואן על רקע המתיחות עם סין, מה שזיכה אותה במקום גבוה יותר בדירוג.
הנשים החזקות בעולם המופיעות ברשימה מגיעות מלמעלה מ-30 מדינות שונות והן חולשות על תחומי עיסוק רבים, ביניהם העולם העסקי והכלכלי, העולם הפוליטי, עולמות המדע והמחקר וכמובן גם התחום הטכנולוגי. במקום האחרון ברשימה דורגה השנה פרנסס היוגן, עובדת לשעבר בפייסבוק שזכתה לפרסום רב השנה לאחר שהעניקה סדרת ראיונות חושפניים ושנויים במחלוקת בהם חשפה דפוסי התנהלות בעייתיים של הרשת החברתית.
גם תחום הבידור והמוזיקה זכה לנוכחות מכובדת ברשימה כאשר המתמודדת הבולטת היא המוזיקאית טיילור סוויפט, שדורגה במקום ה-78 לאחר שהקליטה השנה את האלבום הראשון שלה מחדש, לאחר שאיבדה את הזכויות לכלל השירים שהופיעו בו לטובת הלייבל שהחתים אותה לפני שנים בתחילת דרכה המקצועית.