לפני מספר חודשים, איש לא שמע על פרנסס היוגן. הכל השתנה כשהיא הפכה לחושפת השחיתות של הרשת החברתית פייסבוק בסתיו האחרון. היוגן, לשעבר מנהלת מוצר בפייסבוק, הצליחה לתפוס את תשומת ליבם של משפטנים עוצמתיים ברחבי העולם לאחר שהדליפה מידע ומסמכים החושפים התנהלות בעייתית של החברה.
שמה של היוגן התפרסם ברבים בחודש אוקטובר האחרון, לאחר שהדליפה מאות עמודים המכילים מידע פנימי על פייסבוק ועל האופן שבו ניהלה פייסבוק את המדיניות שלה בכל הקשור לתגובות שטנה, הפצת מידע כוזב ועוד.
מרגע הפרסום, היוגן נחשפה גם בפניה והעידה בפני הקונגרס האמריקאי, הפרלמנט הבריטי והאיחוד האירופי. בתחילת החודש הופיעה פעם נוספת בגבעת הקפיטול שם נדרשה לדבר לפני בית הנבחרים.
היוגן היא לא שם טיפוסי ברשימת הנשים המשפיעות של פורבס. הרשימה היוקרתית מורכבת ברובה ממנכ"ליות של חברות גדולות, פוליטיקאיות, סלבריטאיות ומיליארדריות. עם זאת, היא השיגה השנה כוח השפעה רב לאחר שהסבירה את הבעיות הבוערות של ענקית הטכנולוגיה בפני נבחרי הציבור. זו הסיבה שהיוגן חתמה השנה את רשימת הנשים המשפיעות ודורגה במקום ה-100, מקום אותו חלקה בעבר גם האקטיביסטית גרטה תונברג בשנת 2019.
פייסבוק ששינתה לאחרונה את שמה ל-Meta חוותה השנה ביקורת רבה מבית ומחוץ. זה לא חדש לרשת החברתית שמואשמת בהתנהלות בעייתית במשך שנים, פרצות אבטחה שפגעו בפרטיות המשתמשים, עידוד של שיח שנאה ותוכן אלים, הפצה של פייק ניוז ועוד. "ראיתי התנהלות של כל מיני רשתות חברתיות, אבל בפייסבוק המצב היה גרוע מכולן. פעם אחר פעם, פייסבוק בחרה ברווחים על פני הבטיחות של המשתמשים", סיפרה היוגן במהלך ראיון שהעניקה לתכנית הטלוויזיה המוכרת "60 דקות".
כמה מהאנשים החזקים ביותר בפוליטיקה האמריקנית והאירופית חיזקו את היוגן על פעולותיה ועל המאמצים שלה לחשוף שחיתויות. הסנטור האמריקני ריצקרד בלומנטל למשל, תיאר את החשיפה של היוגן כ"הטלת פצצה". ורה ג'ורבה, סגנית הוועדה האירופית לשקיפות ברשת, אמרה כי "יש לנו רגולטורים שלא היה מסוגלים לשכנע אנשים מדוע רגולציה היא דבר חשוב. זה משתנה בזכות חושפי שחיתויות כמו היוגן".
לפני שהצטרפה לפייסבוק, היוגן עבדה בכמה חברות גדולות בתור מנהלת מוצר כמו רשת פינטרסט, גוגל ו-Yelp. בנוסף היא תפקדה כסמנכ"לית הטכנולוגיה של אפליקציית הדייטינג Hinge. ביוני 2019 היא הצטרפה לפייסבוק כמנהלת מוצר, ועסקה באיתור מידע מוטעה לציבור וריגול עסקי.
למרות המכה הקשה שגרמה לפייסבוק, היא טוענת שהמטרה הראשונית שלה לא הייתה להרוס את החברה או חברות אחרות כמו אינסטגרם, וואטסאפ ועוד ששייכות ל-Meta. לטענתה, החשיפה נועדה לשנות לטובה את התנהלות הרשת ולהגביר את השקיפות על ידי רגולציה. "אם אנשים שונאים את פייסבוק יותר לאחר החשיפה שלי, אז נכשלתי", היא אמרה בראיון לוול סטריט ג'ורנל. "אני מאמינה באמת ובכך שאנחנו צריכים להודות בעובדות. הצעד הראשון לכך הוא תיעוד שלהן".
עד כה, עוד שני עובדים לשעבר בפייסבוק חלקו אינפורמציה בעייתית על התנהלות החברה עם הרשויות. סופי ז'נג למשל, מדענית נתונים שעברה בחברה, סיפרה לפרלמנט הבריטי על ההתנהלות של פייסבוק בכל הנוגע לחשבונות של פוליטיקאים כבר בשנת 2020. עובד נוסף שחשף שחיתויות פנימיות אך בחר להישאר אנונימי נתן מידע רגיש לרשויות הביטחון האמריקניות.
השפעתה של היוגן לטווח הארוך תהיה תלויה אפוא באופן שבו יתקבלו המסמכים שחשפה על ידי בכירים ומנהיגים ברחבי העולם ובאופן שבו תחליט להמשיך הלאה לאחר החשיפה. היוגן כבר התבטאה בעבר בנוגע לרצונה להקים ארגון שלא למטרות רווח כדי לסייע לרפורמה ברשתות החברתיות. דבר אחר ודאי: היוגן נחשפה למידע רגיש והחליטה לעשות מעשה ולחייב את האחראים לפעול ולהגיב.
"אני לא יכולה להדגיש עד כמה נושא השקיפות והאחריות רלוונטי וחשוב בעידן הרשתות החברתיות. צריך לעשות יותר פעולות ומאמצים כדי לתקוף את הסוגיה הזו ולהביא לפתרונה", אמרה היוגן ונראה כי עוד נשמע ממנה בעתיד הקרוב.