מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר והפילנתרופ המיליארדר ביל גייטס כינה את הבינה המלאכותית "ההתקדמות החשובה ביותר" בטכנולוגיה מאז פיתוח המחשבים והסמארטפונים. בפוסט שפרסם לאחרונה בבלוג האישי שלו, GatesNotes, טען גייטס כי הבינה המלאכותית נושאת גם הזדמנויות וגם אחריות מכיוון שהיא יכולה לעזור לשפר את הגישה לשירותי בריאות וחינוך ברחבי העולם. עם זאת, המפתחים עדיין צריכים לפתור כמה חסרונות.
לדבריו, בינה מלאכותית תפחית את עומס העבודה על עובדי מערכת הבריאות, בעיקר בכל הקשור למילוי טפסים וסיכום ביקורים. הוא גם רואה בבינה מלאכותית כלי שיפחית את שיעור התמותה של ילדים צעירים. חמישה מיליון ילדים מתחת לגיל חמש מתים מדי שנה – במיוחד במדינות עניות. גייטס אומר שבמקרים כאלה בינה מלאכותית תוכל לסייע באבחון המחלות, בין אם תתריע בפני החולים על כך שהם צריכים לגשת לטיפול רפואי ובין אם תסייע לעובדי שירותי הבריאות להיות פרודוקטיביים יותר.
קרן גייטס העמידה בראש סדר העדיפויות שלה את המיקוד בפיתוח בינה מלאכותית שתעזור לאנשים העניים ביותר בעולם, כולל אלה הנאבקים בבעיות בריאות כמו איידס, שחפת ומלריה, אמר המיליארדר.
בינה מלאכותית יכולה גם לחולל מהפכה בחינוך בחמש עד עשר השנים הבאות, אמר גייטס. זה יקרה על ידי יצירת כלים שמבינים את תחומי העניין וסגנון הלמידה של הפרט והתאמת תוכן חינוכי לצרכים אלה. עם זאת, גייטס הזהיר שהכלים צריכים להיות נגישים באותה מידה לכל בתי הספר.
"הבינה המלאכותית תשנה את הדרך שבה אנשים עובדים, לומדים, מטיילים, מקבלים טיפול רפואי ומתקשרים אחד עם השני", אמר גייטס. "תעשיות שלמות יתאימו את עצמן מחדש סביב זה. עסקים יבדלו את עצמם לפי מידת השימוש בטכנולוגיה".
זמינות מרשימה
הבינה המלאכותית היא לא דבר חדש אך הגיעה לצרכנים בחודשים האחרונים באמצעות צ'אטבוטים שיכולים לדמות שיחה אנושית, כשמיקרוסופט – אותה ייסד גייטס – משקיעה ב-OpenAI, החברה שמאחורי ChatGPT. מיקרוסופט שילבה את ChatGPT במנוע החיפוש שלה Bing, ולאחרונה הודיעה גוגל על תגובתה לטירוף הבינה המלאכותית עם השקת הצ'אטבוט שלה – בארד.
בעוד שהפוסט האחרון מביע את התמיכה התקיפה ביותר של גייטס בעתיד הבינה המלאכותית, לא מדובר בהתייחסות הראשונה שלו לגבי הטכנולוגיה המתפתחת. בחודש שעבר, בראיון בלעדי לפורבס, תיאר גייטס את התקדמות הבינה המלאכותית כ"מדהימה למדי", ובדומה למה שכתב בפוסט האחרון השווה אותם לפיתוחים של המחשב האישי והאינטרנט.
גייטס אמר כי תוכנית הבינה המלאכותית של OpenAI, הנתמכת על ידי מיקרוסופט, עובדת טוב יותר מאחרות במרחב, וכינתה את הזמינות הרחבה של ChatGPT "מרשימה מאוד". בסוף השנה שעברה, אמר גם גייטס כי הקרן שלו פעלה לפיתוח כלי אולטרסאונד עבור מדינות מתפתחות באמצעות תוכנה מבוססת בינה מלאכותית. הבדיקה, שלדברי גייטס יכולה לסייע בהפחתת מספר מקרי המוות של ילדים, תחובר לטלפון נייד או טאבלט ותוכל להבחין אם ההריון נמצא בסיכון גבוה או אם האם עלולה להזדקק ללידה בניתוח קיסרי. אם הטכנולוגיה תימצא מועילה במקומות שבהם היא נבדקת כעת – קניה ודרום אפריקה – גייטס אמר שהיא עשויה להיות זמינה באופן נרחב בעוד שנתיים עד שלוש.
"להגביל את הסיכונים"
בפוסט האחרון שפרסם גייטס בבלוג האישי שלו הוא הכיר גם בחסרונות הנוכחיים של הבינה המלאכותית. בין השאר תיאר את חוסר ההבנה שלה בהיגיון מופשט, ביקר את היכולת שלה ליצור משהו בדיוני שמשתמשים ביקשו וסיפר על חוסר היכולת שלה להבין את ההקשר של בקשות אנושיות.
עם זאת, הוא טען שאף אחת מהבעיות הללו איננה "מגבלות יסוד" של הטכנולוגיה ואמר כי הבעיות, שהמפתחים פועלים לפתור, "ייעלמו לפני שנדע את זה".
גייטס גם ציין את החשש שבינה מלאכותית יכולה לשמש למטרות מזיקות, אך אמר שהממשלות והמגזר הפרטי צריכים לעבוד יחד כדי "להגביל את הסיכונים".