על הנייר, אם מביטים בחטף על השורה התחתונה בתשואות המדדים המובילים של הבורסה הישראלית, נראה כאילו שנת 2023 הייתה אחת השנים הסטטיות שהיו פה בעשורים האחרונים. מדדי הבורסה המובילים, ת״א 35 ות"א־125, רשמו שינוי זניח בסיכומה של השנה. אם יש מישהו שלא יודע מה עברנו פה ב־2023, הוא עוד עלול לחשוב שהיתה זו אחת השנים הרגועות שידענו.
מנהלי קרנות ההשתלמות הטובים ביותר 2023
מנהלי קופות הגמל הטובים ביותר 2023
מנהלי קרנות הפנסיה הטובים ביותר 2023
אבל כשמתעמקים בתנודות הגרפים במהלך השנה, ניכרים הסימנים של האירועים שהרעידו את המדינה, ואיתה את הבורסה המקומית. ההכרזה על הרפורמה המשפטית, ולאחריה גל מחאה חסר תקדים, וכמובן פרוץ המלחמה ב־7 באוקטובר נתנו את אותותיהם על גרף הבורסה שהגיב לכל החרפה או רגיעה בשבר החברתי כאן. בין לבין היתה גם אינפלציה שזינקה לשיא בתחילת השנה שעברה, העלאת הריבית לרמות שלא נרשמו פה ב־20 השנים האחרונות ומשבר מדאיג בשניים מהענפים החשובים ביותר במשק – ההיי־טק והנדל״ן. גרף המדדים אומנם התייצב בסוף המסלול על קו האפס המשקף תשואות אפסיות – אך הדרך היתה תנודתית במיוחד. היתה זאת שעת מבחן מורכבת למנהלי ההשקעות המקומיים, שנדרשו בסביבה תנודתית כל כך לנהל סיכונים ולהשכיל להגדיל חשיפה או להקטינה בהתאם להתפתחויות ולתחזיותיהם.
בסיכומה של השנה, 2023 התאפיינה בעצירה כמעט מוחלטת של ההנפקות החדשות וירידה תלולה בהיקף גיוסי החוב וההון של החברות הציבוריות. מדדי הבורסה המקומית הציגו ביצועי חסר מובהקים בהשוואה לבורסות חו״ל, ובהתאם לכך נרשמה הסטת כספים בהיקפים גבוהים מהשקעה במניות ואגרות חוב בארץ להשקעות במניות ובמדדי חו"ל, כמו גם לקרנות כספיות, שזכו לעדנה מחודשת בעקבות העלאת הריבית.
ואכן, מנהלי ההשקעות שהצליחו להשיא תשואה עודפת לחוסכים שלהם השנה, עשו זאת בעיקר בזכות הגברת החשיפה למדדי חו״ל. בעוד הבורסה המקומית מזגזגת ומסיימת את השנה סביב רמות הפתיחה שלה, 2023 היתה שנה חלומית בשוקי חו"ל, ובעיקר בארה"ב. מדד הנאסד״ק, המאגד את ענקיות הטכנולוגיה העולמיות, רשם את מחצית השנה החזקה ביותר ב־40 השנים האחרונות, כדי להשלים עד סופה זינוק של יותר מ־40%. ה־S&P500 השלים את רצף העליות הארוך ביותר מאז 2017 וחזר להיסחר ברמות השיא של שלהי 2021 לאחר שהשלים קפיצה שנתית של 24%. וכך, מי שהשכיל מוקדם יותר להפנות יותר השקעות לשווקים הגלובליים – ארה״ב בעיקר – ולהתמקד פחות בהשקעות המקומיות, הצליח. ביצועי הבורסה הישראלית נופלים מאלה של וול סטריט לא רק בשנה האחרונה – גם בסיכום 5 השנים האחרונות, שכללו שלל אירועים גלובליים מטלטלים – כמו משבר הקורונה, התפרצות האינפלציה והמלחמה במזרח אירופה ־ יוצאים מדדי חו״ל כשידם על העליונה.
החגיגה בבורסות העולם קיבלה ביטוי ישיר בתשואות של קופות הגמל וקרנות הפנסיה, שהגבירו את החשיפה לחו״ל ורשמו את אחת השנים החזקות בעשור האחרון. בסיכום 2023, כתמונת מראה כמעט לשנה הקודמת, תפח תיק הנכסים המנוהלים בשוק הגמל, הכולל את קופות הגמל להשקעה, התגמולים וקרנות ההשתלמות להיקף של כ־720 מיליארד שקל והציג תשואה שנתית של 9.8% – כמעט כפול מהתשואה הממוצעת בעשר השנים האחרונות. גם ענף הפנסיה סיכם את אחת השנים החזקות, עם תשואות דו ספרתיות שנרשמו בחלק גדול מהמסלולים. קרנות הפנסיה החדשות, שם מנוהלים נכון לסוף 2023 כ־728 מיליארד שקל, השיגו תשואה שנתית ממוצעת של כ־10%.
שחקן חדש בפסגה
כמו תמיד, גם בשנה חזקה מבחינת שוקי הגמל והפנסיה שבה ״כל מטאטא יורה״, ישנם כאלה שיורים יותר, ואחרים שהציגו תשואת חסר בהשוואה לאחרים.
ממצאי הדירוג המוצג כאן לפניכם, משקללים את ביצועי קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה על פני חמש השנים האחרונות, ומשרטטים תמונה מדויקת של המנהלים הטובים ביותר בחסכונות כספי הציבור. השנה זהו בית ההשקעות מור, שכובש בסערה את המקום ה־1.
זוהי השנה הראשונה שבה בית ההשקעות מור נכלל בדירוג, לאחר שצבר ״ותק ביצועים״ של חמש שנים לפחות, בהתאם למודל הבדיקה שלנו. מבחינת התשואות, בית ההשקעות – שהיה עד לשנים האחרונות קטן ובוטיקי והפך לאחד הגדולים בתעשייה מבחינת היקף נכסים מנוהלים – מצדיק בהחלט את מעמדו החדש בפסגה. בדירוג מנהלי ההשקעות לשנת 2023 ־ המשקלל ביצועי תשואות בשנה האחרונה, בשלוש השנים האחרונות ובחמש השנים האחרונות, כמו גם מדדי סיכון ויעילות ־ ניצב מור במקום ה־1 בניהול קופות הגמל, קרנות ההשתלמות וקופות הגמל להשקעה.
הביצועים של מור מבחינת ניהול ההשקעות – בעיקר בשקלול התשואות העודפות שהשיא לעומת יתר המתחרים בשקלול חמש השנים האחרונות – הם אלו שהטו את הכף בבירור לטובתו. חשוב לציין כי בתקופה האחרונה, אולי לאור איבוד ״היתרון לקוטן״, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של מור רשמו ביצועים ממוצעים בלבד. אך בדיקת פורבס שמה דגש על ביצועים ארוכי טווח – וזו הסיבה שעד כה מור כלל לא נכלל בדירוג, וגם הסיבה שעתה הוא כובש את המקום הראשון. חרף התשואות המרשימות לטווח הבינוני (5 שנים אחרונות), הביצועים לטווחים היותר קצרים (3 שנים אחרונות ושנה אחרונה) בחלק ניכר מהקופות והקרנות של מור נעו סביב הממוצע. בבחינת התשואות ב־12 החודשים האחרונים, היו לא מעט מתחרים שהשאירו את מור מאחור.
מבחינה זו, שנת 2023 שייכת לבתי ההשקעות ילין לפידות ואנליסט שהשיאו את התשואות הטובות ביותר – ולא בכדי הם ניצבים במקום השני והשלישי בהתאמה בדירוג הכולל. לצד אלה, גם בית ההשקעות מיטב מדורג גבוה בצמרת הדירוג הכולל, צמוד לשלישייה המובילה. בשקלול תוצאות הדירוג של מנהלי ההשקעות הטובים לשנת 2023 הגיע בית ההשקעות מיטב למקום הראשון בניהול קרנות הפנסיה. מיטב התבלט במיוחד גם בניהול קופות הגמל, שם הגיע למקום השני המכובד. לצידם גם חברות הביטוח הפניקס ומנורה־מבטחים הצטיינו באפיקי הפנסיה, עם תשואות עודפות שהשיאו לחוסכים בשנים האחרונות ומדדי ביצוע עדיפים.
הנהירה הגדולה ל-S&P500
2023 היתה ללא ספק השנה של מדדי חו״ל. בעקבות הרפורמה המשפטית וגל המחאות חסר התקדים שעוררה, החלה נהירת הישראלים לחו״ל בכלל ולקרנות ההשתלמות וקופות הגמל העוקבות אחרי מדד ה־S&P בפרט – מגמה אשר הלכה והתחזקה עם היחלשות השקל בעולם והחגיגה בשווקים הגלובליים.
מדד ה־S&P הוותיק, העוקב אחרי ביצועי 500 החברות האמריקניות הגדולות, הפך השנה לכלי השקעה פופולארי במיוחד על ידי החוסכים הישראלים, שהזרימו במהלך השנה כ־38 מיליארד שקל לקרנות והקופות העוקבות אחריו. היקף הנכסים המנוהלים באותן קרנות וקופות הוכפל – ונכון לסוף השנה כבר הגיע לכ־66 מיליארד שקל.
ובעוד הבורסה המקומית הושפעה מהמתרחש ברחובות, עלתה וירדה בחדות בהתאם להתפתחויות הפוליטיות וסיימה את השנה כמעט ללא שינוי, בורסות חו"ל חגגו שנה של עליות שערים חדות. מדד מניות הטכנולוגיה, הנאסד"ק, השלים עלייה של למעלה מ־40% בשנה האחרונה, ואילו חביבם החדש של הישראלים, ה־S&P 500, השלים את רצף העליות הארוך ביותר מאז 2017, וחזר להיסחר ברמות השיא של שלהי 2021, לאחר שהשלים קפיצה שנתית של 24%.
כך שנכון לשנת 2023, אלה מהישראלים שהסיטו את כספם למדדים אלה, הרוויחו ובגדול. גם בשנה חזקה במיוחד, שבה קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הניבו תשואה ממוצעת נהדרת של כ־10% במסלולים הכלליים ושל כ־16% במסלולים המנייתים – המסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 רשמו תשואה גבוהה פי שלוש מהמסלולים הכלליים וכמעט כפול מהמסלולים המנייתיים, כשהניבו בממוצע כ־30% – כשהמשקיעים נהנים לא רק מהזינוק במדד עצמו, אלא גם מהתחזקות הדולר ביחס לשקל.
כך בדקנו
המודל המיוחד שנבנה לצורך הדירוג משקלל את הנתונים של קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה החדשות על פי מספר פרמטרים של ביצוע: תשואה (מצטברת בשנה האחרונה, בשלוש השנים ובחמש השנים האחרונות), תנודתיות (סטיות תקן), יחס תשואה־סיכון (מדד שארפ), תשואה עודפת (אלפא שנתית) ועלות הניהול (שיעור דמי ניהול).
הציון הסופי חושב על בסיס שקלול פרמטרים של תשואה בפרקי זמן שונים המהווים בסך הכל כ־75% מהציון, כאשר יתר הפרמטרים מהווים כ־25% מהציון הסופי המשוקלל. הקרנות והקופות שנבחנו הן רק כאלו בעלות נתונים היסטוריים בחמש השנים האחרונות לפחות. מסיבה זו קרנות הפנסיה של בית ההשקעות מור עדיין לא נכללים בדירוג.
הציון בכל פרמטר ניתן באופן יחסי לביצועים של יתר הקרנות או הקופות המתחרות באותו מסלול, כך שמוצר החיסכון עם הנתון הטוב ביותר במסלול זכה בציון 100 וקיבל את מלוא הנקודות שמעניק פרמטר זה (על פי משקולות הדירוג). יתר הקופות או הקרנות באותו מסלול קיבלו ציון מותאם באופן יחסי לביצועים של המובילה באותו הפרמטר. בשקלול כל הפרמטרים והמשקולות התקבל ציון סופי ומשוקלל המגלם את יעילות ואיכות הביצועים של הקרן או הקופה, באופן יחסי ובהשוואה לביצועים של יתר הקרנות או הקופות באותו מסלול השקעה.
נקודה חשובה נוספת המאפשרת את ניתוח תוצאות הביצועים לאורך נקודות זמן שונות נובעת מעדכון תדיר של המודל והשוואה לתוצאות שהתקבלו בעבר. העדכון האחרון מבוסס על תקופת הדיווח ינואר־דצמבר 2023 כשנת הבסיס ושיקלל בנוסף נתונים של שלוש שנים אחורה (2021־2023) וחמש שנים אחורה (2019־2023) – באופן המאפשר לבחון איזו קופה או קרן הצליחה להתבלט לאורך זמן ולהציג ביצועים חזקים לאורך תקופה ממושכת ומשתנה.
בדירוג נכללו ושוקללו הביצועים של 125 קופות גמל, קרנות השתלמות וקרנות פנסיה, המנהלות נכסים בהיקף מצרפי כולל של 964 מיליארד שקל על ידי גופי ההשקעות המוסדיים המובילים בישראל.
מנהלי קרנות ההשתלמות הטובים ביותר 2023