חברות הלוויין הצרפתית Eutelsat, והבריטית OneWeb, הכריזו ביום שלישי (26.7) על כוונתן לשלב כוחות וליצור "מובילה עולמית" בתעשיית האינטרנט המתפתחת בחלל, עסקה שמעמידה אותן מול מיזמים דומים בארה"ב בראשות אילון מאסק וג'ף בזוס.
המפעילות האירופאיות אמרו בהצהרה משותפת כי העסקה תאחד משאבים כדי ליצור יחד "שחקנית עולמית מובילה" בתקשורת מבוססת חלל. ל-Eutelsat יש צי של 36 לוויינים גאוסטציונרים (הנעים במסלול מעגלי סביב כדור הארץ), ול-OneWeb יש קונסטלציה של 648 לוויינים במסלול נמוך של כדור הארץ.
העסקה, שמעריכה את מפעילת הלוויין הפרטית OneWeb ב-3.4 מיליארד דולר, תחליף את המניות שלה בחדשות שהונפקו על ידי Eutelsat, שיסתכמו ב-50% ממניות החברה המשולבת החדשה.
בעלי המניות העיקריים של שתי החברות – הכוללים את ממשלת בריטניה, גופים בבעלות צרפת וסין, ומיליארדר הטלקום ההודי סוניל בהארטי מיטאל – תומכים בפומבי בעסקה.
חוקי המשחק
Eutelsat ו-OneWeb מסרו בהצהרה כי החברה החדשה והמשולבת תהיה "ממוקמת באופן ייחודי כדי לכבוש" את שוק התקשורת הגלובלי הצומח במהירות ועשויה לייצר 1.5 מיליארד אירו (1.53 מיליארד דולר) בסינרגיית עלויות וגידול בהכנסות.
יו"ר Eutelsat, דומיניק ד'הינין, אמר כי העסקה היא "תשנה את חוקי המשחק" עבור התעשייה והוא מעריך כי שוק התקשורת הלווייני יהיה שווה 16 מיליארד דולר עד 2030.
המירוץ לחלל
העסקה, כמו גם הנכונות של ממשלות אירופה להיענות לסוגיה הביטחונית סביב המעורבות הסינית, מדגישה את הלחץ הקיים במרוץ העולמי למסחור החלל. המיזוג, אם יצליח, ייצור תחרות מול יזמים בעלי שאיפות דומות – ובראשם אילון מאסק וג'ף בזוס, עם Starlink של SpaceX ו-Kuiper Systems של אמזון. המיליארדרים האמריקנים מזרימים כסף לתעשייה המתהווה כבר שנים.
השניים ידועים בריב המתוקשר שלהם סביב השליטה בחלל, כולל פרויקט דומה לספק גישה לאינטרנט באמצעות קבוצת לוויינים. כניסתן של קבוצות הלוויין הללו וחברות פרטיות לתחום שנשלט בדרך כלל על ידי ממשלות – גרמו לכאב ראש לא קטן עבור רגולטורים ומדענים.