בשנת 1997, ארבעה רוסים נכנסו לראשונה לרשימת המיליארדרים הגלובלית של פורבס. האוליגרכים המוקדמים הללו התעשרו במהלך ההפרטה הכאוטית של רוסיה בשנות ה-90, כאשר רכשו נכסים בבעלות המדינה תמורת פרוטות.
לאחר שולדימיר פוטין עלה לשלטון בשנת 2000, הוא עזר להפוך כמה מהם לעשירים עוד יותר ותגמל את מקורביו על ידי הפיכתם למיליארדרים. השנה, 83 רוסים נמצאים ברשימת המיליארדרים של פורבס, ו-68 מהם נחשבים אוליגרכים.
18 אוליגרכים שנחשבו למיליארדרים לפני המלחמה אבל הפסידו יותר מדי כסף מאז הפלישה לאוקראינה, לא נמצאים ברשימה. שניים נוספים שפורבס האמריקאי ופורבס רוסיה אינם מחשיבים כאוליגרכים – אנדריי מלניצ'נקו ואולג טינקוב – נכללים כאן מכיוון שהם ספגו סנקציות על ידי האיחוד האירופי או הממלכה המאוחדת.
30 מיליארדרים רוסים נמצאים תחת הסנקציות שהוטלו על ידי ארה"ב, בריטניה או האיחוד האירופי: 11 לאחר סיפוח קרים ב-2014, השאר מאז הפלישה לאוקראינה. והסנקציות גובות מחיר – הבורסה הרוסית נסגרה ל-17 ימים (היא נפתחה מחדש ב-24 במרץ, בתחילה עם מגבלות מסחר חמורות).
הכלכלה מתמוטטת. יאכטות, מטוסים ואחוזות הוקפאו. פורבס מעריך שהאוליגרכים הללו – בשווי כולל של 290 מיליארד דולר נכון ל-11 במרץ – איבדו 240 מיליארד דולר, כמעט מחצית מהשווי הנקי שלהם לפני המלחמה, מאז ינואר. להלן המדריך המלא לכל אלה שנגזרו עליהם סנקציות עד כה, וכמה שעלולים להיות הבאים בתור.
מיליארדרים רוסים לפי שנה
תחת סנקסציות משנת 2022
רומן אברמוביץ'
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
מיתום חסר פרוטה לאיל ספורט ועד מנודה תחת סנקציות, אברמוביץ' מגלם את עולם ההזדמנויות והמלכודות של האוליגרכיה הרוסית. הוא נהנה מהפריצה גדולה שלו ב-1995 כאשר שיתף פעולה עם האוליגרך בוריס ברזובסקי כדי להשתלט על ענקית הנפט סיבנפט בהנחה גדולה. כשברזובסקי התנגד לפוטין בשנת 2000, אברמוביץ' קנה את מניות המנטור שלו בזול לפני שמכר אותן לגזפרום תמורת 13.1 מיליארד דולר בשנת 2005.
אברמוביץ' נהיה למושל, לפי הדיווחים בהוראת פוטין, של אזור צ'וקוטקה במזרח הרחוק של רוסיה משנת 2000 עד 2008. הוא היה ידוע כמי שחי בפאר גדול, בהוצאות גדולות על קבוצת הכדורגל האהובה שלו – צ'לסי, ותרם יותר מ-500 מיליון דולר למטרות יהודיות. הוא בילה חלק ניכר מזמנו מחוץ לרוסיה והחזיק בדרכונים מישראל ומפורטוגל.
אברמוביץ', שהוביל את השיחות המוקדמות בין רוסיה לאוקראינה, עבר ניסיון הרעלה ככל הנראה בעת שהיה בקייב לאחרונה. לפחות ארבעה מנכסיו, כולל קבוצת צ'לסי, מטוס Gulfstream G650 ואחוזה בלונדון בעלת 15 חדרי שינה בשווי 140 מיליון דולר, הוקפאו. שתי היאכטות שלו, בשווי 900 מיליון דולר, עוגנות מחוץ להישג ידו בטורקיה.
יוג'ין שווידלר
סנקציות: בריטניה
חברו הטוב ביותר ושותפו העסקי של אברמוביץ' גר בלונדון כבר שנים. יאכטת הפאר שלו – באורך 113 מטר, Le Grand Blue (שעדיין לא נעצרה), בסך 109 מיליון דולר, הייתה מתנה מאברמוביץ'; שניים מהמטוסים שלו נעצרו על ידי בריטניה במרץ. שווידלר אינו אזרח רוסי; הוא נולד בברית המועצות ויש לו דרכונים מאנגליה וארה"ב.
מיכאיל פרידמן
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
יליד אוקראינה שגדל בלבוב, פרידמן וחבריו למכללה גרמן חאן ואלכסיי קוזמצ'ב הקימו את חברת הסחר אלפא-אקו ב-1989; היא צמחה מאוחר יותר ל-Alfa Consortium ואלפא-בנק.
בזכות קשרי הקרמלין שלו – אחד מעובדיו שימש מאוחר יותר כיועץ הפוליטי הראשי של פוטין – הוא רכש נכסים נוספים בתחום הטלקום, הבנקאות והנפט.
הנכסים של פרידמן בלונדון – כולל אחוזת Athlone House השווה 100 מיליון דולר מהתקופה הוויקטוריאנית, בה חמישה דונם של גנים מעוצבים בסגנון ורסאי – הוקפאו על ידי בריטניה.
גרמן חאן
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
חאן, בעל אזרחות ישראלית, הוביל את TNK-BP, מיזם משותף עם חברת הנפט הבריטית BP, משנת 2003 ועד למכירתה לרוסנפט בבעלות המדינה בשנת 2013. נכסיו של חאן בבריטניה, כולל שתי דירות בשווי 35 מיליון דולר ובית בשכונת בלגרביה בלונדון, הוקפאו.
אלכסיי קוזמיצ'ב
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
שותפו הוותיק האחר של פרידמן התפטר מהדירקטוריון של חברת ההשקעות LetterOne הממוקמת בלוקסמבורג ב-7 במרץ, יחד עם חאן. שתי היאכטות שלו – La Petite Ourse ו-La Petite Ourse II – הוקפאו על ידי השלטונות הצרפתיים במרץ.
פיוטר אוון
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
השר לשעבר של פוטין ליחסי חוץ כלכליים היה נשיא הבנק הפרטי הגדול ברוסיה, אלפא-בנק, מ-1994 עד 2011. שלושה מבתיו – כולל אחוזה בת 18 חדרים בסארי, ווילה באיטליה בשווי 4.4 מיליון דולר – הוקפאו. הוא ופרידמן נשבעים לערער על הסנקציות של האיחוד האירופי; הוא פרש מהדירקטוריון של LetterOne ב-3 במרץ.
אנדריי מלניצ'נקו
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
בנו של פיזיקאי סובייטי, מלניצ'נקו נשר מהקולג' כאשר ברית המועצות נפלה ב-1991 כדי להקים שרשרת של דוכני המרת מטבע. שנתיים לאחר מכן הקים את MDM Bank, שהפך לאחד הבנקים הפרטיים המצליחים ברוסיה. מאוחר יותר הוא התרחב לדשן ופחם. שתי היאכטות שלו – כולל יאכטת המפרשים הגדולה בעולם, SY A – הוקפאו על ידי הרשויות באיטליה ובאי מאן. על פי הדיווחים של פורבס, מלניצ'נקו אינו נחשב אוליגרך מכיוון שהוא בנה הון עצמאי ללא קשרים לממשלת רוסיה תחת בוריס ילצין או ולדימיר פוטין. הוא נכלל כאן כי הוא ספג סנקציות. בהצהרה, דובר של מלניצ'נקו כינה את הסנקציות של האיחוד האירופי "אבסורדיות וחסרות היגיון".
אלכסיי מורדשוב
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
ראש ענקית הפלדה הרוסית סברסטל, מורדשוב רכש את המפעל הראשון שלו בזול ב-1992 בגיל 27 באמצעות הפרטת השוברים של רוסיה. היאכטה שלו, ליידי M, ווילה של 115 מיליון דולר בצפון סרדיניה הוקפאו שניהם על ידי המשטרה האיטלקית, אבל היאכטה האחרת שלו – Nord נצפתה לאחרונה בולדיווסטוק, רוסיה ב-7 באפריל. הוא העביר בעלות על נכסי מפתח, כולל מניות של חברת הפנאי TUI ו Nordgold לאשתו באותו יום שקיבל סנקציות מהאיחוד האירופי. מורדשוב אמר לפורבס רוסיה שהוא לא מבין למה הוא נענש.
ואדים מושקוביץ'
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
יו"ר חברת האגרו-תעשייתית Rusagro, יצרנית גדולה של בשר חזיר וסוכר, הוא בילה שמונה שנים במועצת הפדרציה של רוסיה, הבית העליון של הפרלמנט של המדינה.
אלכסנדר פונומרנקו
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
יחד עם שותפו, אלכסנדר סקורובוגטקו, הוא שלט באחד הנמלים הגדולים בים השחור. בשנת 2013 זכו הזוג, יחד עם ארקדי רוטנברג, בחוזה למודרניזציה של שרמטייבו, שדה התעופה הממשלתי בן 62 של מוסקבה. כמו אוליגרכים רבים, פונומרנקו חלק על הכללתו ברשימת הסנקציות של האיחוד האירופי.
דמיטרי פומפיאנסקי
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
פומפיאנסקי החזיק במפעלי מתכות באזור אוראל העשיר במינרלים בשנות ה-90, לפני שהשתלט ב-1998 על מפעל צינורות שיהפוך ל-TMK, יצרנית הצינורות הגדולה ברוסיה וספקית לענקית הנפט גזפרום, בשנת 2000. יאכטת העל שלו, Axioma, השווה 42 מיליון דולר, נעצרה בגיברלטר במרץ.
ויקטור רשניקוב
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה
מכונאי לשעבר, רשניקוב הוא בעל הרוב של אחד מיצרני הפלדה הגדולים ברוסיה, MMK. היאכטה שלו, Ocean Victory, נראתה לאחרונה באיים המלדיביים בתחילת מרץ.
ליאוניד סימנובסקי
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה, ארה"ב
שותפו הותיק של ליאוניד מיכלסון, בעל השליטה בענקית הגז Novatek (ולא הוטל עליו סנקציות), סימנובסקי הוא סגן יו"ר ועדת התקציבים והמיסים של הדומה, הפרלמנט הרוסי, מאז 2003.
אולג טינקוב
סנקציות: בריטניה
טינקוב עבר ממכירת בירה וכופתאות להוצאת הבנק הדיגיטלי שלו, Tinkoff, לפומבי בלונדון ב-3.2 מיליארד דולר בשנת 2013. לפני שנגזרו עליו סנקציות, טינקוב נעצר בלונדון בפברואר 2020 באשמת העלמת מס פדרלי בארה"ב; הוא הודה באשמה ושילם 509 מיליון דולר כדי להסדיר את התיק באוקטובר האחרון. הוא היה שווה יותר מ-5 מיליארד דולר לפני המתקפה על אוקראינה. לפי הדיווח של פורבס, טינקוב אינו נחשב לאוליגרך מכיוון שהוא בנה הון עצמאי ללא קשרים לממשלת רוסיה תחת בוריס ילצין או ולדימיר פוטין. הוא נכלל כאן כי הוא קיבל סנקציות.
אלישר אוסמנוב
סנקציות: האיחוד האירופי, בריטניה, ארה"ב
אוסמנוב, יליד אוזבקיסטן, עשה את הונו הראשון בייצור שקיות ניילון בסוף שנות ה-80. מאוחר יותר הוא קנה מניות בחברת מתכות שהפכה בסופו של דבר לענקית הברזל והפלדה Metalloinvest. בשנת 2009, בעודו עומד בראש חברת בת להשקעות של Gazprom בבעלות המדינה, השקיע אוסמנוב בפייסבוק ובסטארט-אפים טכנולוגיים אחרים לצד יורי מילנר, שהוא כיום משקיע בולט בעמק הסיליקון. היאכטה שלו, דילבר, בשווי של כמעט 600 מיליון דולר תקועה בנמל הגרמני של המבורג עקב סנקציות. בהצהרה כינה אוסמנוב את הסנקציות "בלתי הוגנות" והתחייב "להשתמש בכל האמצעים המשפטיים כדי להגן על כבודו והמוניטין שלו".