דוח חדש של חברת הייעוץ McKinsey מעלה כי ייתכן שלאחר שנים בצמרת, ארה"ב איבדה את מקומה כמדינה העשירה בעולם לטובת המעצמה האסיאתית – סין.
בסוכנויות הידיעות השונות דווח כי במסגרת המחקר נבחנו המאזנים הלאומיים של המדינות המייצגות מעל ל-60% מההכנסה העולמית, לרבות ארה"ב, סין, בריטניה, צרפת, קנדה, אוסטרליה, גרמניה, שבדיה, מקסיקו ויפן. הממצאים מעלים כי נכון להיום, סין היא האחראית על כשליש מהעלייה בהון העולמי משנת 2000.
עוד עלה כי ההון העולמי הכללי עלה בשנה שעברה לסך של 514 טריליון דולר, עלייה של 358 טריליון דולר מהשווי הכללי בשנת 2000. הונה של סין בפרט טיפס בשנה החולפת מ-7 טריליון דולר בשנת 2000 ל-120 טריליון דולר בשנת 2020.
בארה"ב לעומת זאת, המאזן הלאומי הכפיל את עצמו משנת 2000 והוא עומד כעת על 90 טריליון דולר בלבד. שתי המעצמות נחשבות כעת לכלכלות הגדולות בעולם והן אחראיות ליותר משני שליש מסך ההון העולמי.
לא הכל ורוד
מהדוח עלה עוד כי 68% מההון העולמי מוחזק כיום על ידי נדל"ן והשאר נמצא בתשתיות, מכשור, מיכון ועוד. עם זאת, צוין כי אך העלייה הכללית במחירי הנדל"ן ברחבי העולם ובכלכלות המובילות בפרט, מקשה על רכישת בתים בקרב אזרחים ומשקיעים ומגבירה סיכון למשבר פיננסי בדומה הדומה להתפוצצות בועת הדיור בארה"ב במהלך המשבר של שנת 2008.
מצבה של ענקית הנדל"ן סינית אוורגרנד, השקועה בחובות המסתכמים בלמעלה מ-300 מיליארד דולר, מעידה על פי מומחים כי ייתכן שסין תמצא את עצמה בסיטואציה דומה בשנים הקרובות. עוד הדגישו כי סיטואציה כזו היא בבחינת תרחיש אימים שישפיע משמעותית על שווי ההון העולמי בכלל ויכול להוביל לתגובת שרשרת כלכלית הרסנית.
הבעיה המרכזית: רגולציה
למרות הנתונים המעודדים על המאזן הלאומי התופח של סין, משקיעים רבים התרחקו ממנה בשנים האחרונות, בעיקר בשל בעיות רגולטוריות המתבטאות בקשיים בסגירת עסקאות.
באופן כללי, מחקרים שונים שנערכו בתחום בשנה האחרונה מעלים כי משקיעים גדולים העידו כי הם מרגישים נוח יותר להשקיע בחברות שהוכיחו כי הצליחו להתאושש ולהמשיך להרוויח גם לאחר משבר הקורונה ושאין דוגמאות רבות לחברות סיניות כאלו. עם זאת, טוענים האנליסטים, השוק חווה וממשיך לחוות תנודות במציאת הפוסט-קורונה, כך שייתכן כי ההכרזות מוקדמות מידי וכי המצב יראה אחרת לגמרי בעוד שנה מהיום.
התרחקות המשקיעים מהשוק הסיני החריפה לאחר הטלטלה האחרונה שעבר שוק המניות המקומי, בעיקר בשל הקשיים של חברות ענק כמו אוורגרנד וחקירות רגולטוריות רחבות היקף שהחל המשטר הסיני בתאגידים מקומיים ומשפיעים, דבר שמקשה מאד על המשקיעים.
"חקירות רגולטוריות בסין מגיעות בגלים", מסביר דיוויד אייסוורט, אנליסט בחברת T. Rowe Global. "כל גל כזה מנצל את העלייה המטאורית שאנו חווים בהון העולמי. כיום אנו עשירים מתמיד. בגל החקירות האחרון ההתמקדות הייתה כידוע בשוק הנדל"ן. אפשר להגיד שהמשטר מתקן את הגג לפני הגשמים. הם מטפלים בבעיה לפני שהיא הופכת לממשית", הוא מוסיף.
"ההערכה היא שהחקירות האלו ייפסקו בשני הרבעונים הבאים של השנה ואז יהיה יותר תמריץ למשקיעים לחזור לשוק הסיני. אין ספק שיצוצו גם הזדמנויות חדשות ומפתות שאי אפשר יהיה להתעלם מהן", מסכם אייסוורט.