המייסד השותף והמנכ"ל של הרשת החברתית טוויטר, ג'ק דורסי, הודיע אתמול במפתיע כי יפרוש מתפקידו. ההודעה המפתיעה גרמה לזינוק של כ-10% במניית החברה, שלוו לאחר מכן בירידות בערך. לתפקיד נכנס פאראג אגרוואל שכיהן כמנהל הטכנולוגיות הראשי של החברה. לפי גורמים רשמיים בטוויטר, דורסי ככל הנראה יישאר חבר דירקטוריון עד מאי 2022 ולאחר מכן יפרוש גם מתפקיד זה.
דורסי מכהן כיום גם כמנכ"ל חברת הפינטק בתחום התשלומים Square, בעלת שווי שוק של כ-100 מיליארד דולר, יותר מכפליים משוויה המוערך של טוויטר שעומד על 37 מיליארד דולר. יש לציין שבחמש השנים האחרונות מניית פייסבוק צמחה ב-166%, בעוד פייסבוק צמחה ב-185% באותו פרק זמן, כך לפי נתונים בכלי התקשורת הזרים.
עם זאת, בשנה האחרונה, מניית הרשת החברתית עלתה ב-3% בלבד. זו ככל הנראה אחת הסיבות שהמשקיעים נרגשים מהשינוי האחרון בצמרת הרשת החברתית ומעריכים כי החברה תרוויח מהשינוי ותוכל לממש את הפוטנציאל שלה במלואה.
שנוי במחלוקת
לאורך כהונתו כמנכ"ל, דורסי ספג ביקורת ציבורית רבה בעיקר בשל ההססנות בכל הנוגע לצנזורה של ציוצים, בייחוד כאלו העולים בחשבונות פופולריים וידועים לשמצה כמו חשבון הטוויטר של הנשיא טראמפ. בנוסף, הוא ספג אש על חוסר נקיטת העמדה ביחס לבהפצת דיסאינפורמציה ברשת החברתית, בייחוד במהלך סבב הבחירות האחרון בארה"ב ובהתפשטות מגפת הקורונה.
גם סגנון הניהול של דורסי זכה לביקורת לאורך השנים, והוא נודע בעיקר בכך שהוא דוגל בהאצלת סמכויות, קושי בפתרון בעיות ונטייה לקרוס בעת משברים ורגעי לחץ. יותר מכל חזרה על עצמה הטענה כי המנכ"ל מעונין להתמקד בעיקר בחייו האישיים ופחות בעבודה, כמו למשל שיעורי יוגה ועיצוב האופנה.
לאחרונה דורסי הפך לתומך נלהב וקולני במיוחד של מטבעות הקריפטו והשקיע את מרבית בקידום פעילות בחזית זו לצד פעילות פילנתרופית ענפה. את כל זה עשה תוך שחילק את זמנו בין טוויטר לבין חברת הפינטק המשגשגת שהקים.
בשנת 2020, נראה היה למשקיעים של טוויטר ובראשם קרן הגידור Eliott Management, נמאס מהמצב. הם ביקשו להחליף את דורסי לפני שסגרו עסקה מול הנהלת החברה. המיליארדר פול סינגר, מייסד הקרן, לא אהב את העובדה שדורסי מנהל שתי חברות ציבוריות וקרא לו לוותר על תפקידו כמנכ"ל באחת מהן. עם זאת, דיווחים שונים מצביעים על כך שדורסי תכנן לעזוב את תפקידו בטוויטר כבר בשנה שעברה, בלי קשר לדרישות האחרונות.
"זו הייתה החלטה שלי, והיא התקבלה על רקע האמונה שהחברה מוכנה לעבור האלה, הרבה מעבר למייסדים שלה. אני אוהב את החברה הזו ואני עצוב על העזיבה, אבל אני גם שמח", מסר דורסי במכתב ששלח לצוות טוויטר לאחר שהודיע רשמית על פרישתו. "אני מאמין בפאראג כמנכ"ל החדש ואסיר תודה על המיומנות שלו, הלב והנשמה שהוא מביא לידי ביטוי בעבודה שלו בחברה בעשור האחרון. זה הזמן שלו להוביל", הוסיף. בחשבונו הפרטי צייץ בקצרה: "אני אוהב את טוויטר".
ידו בכל
לפי הערכת פורבס, דורסי שווה כיום כ-11.8 מיליארד דולר והוא מדורג במקום ה-53 ברשימת 400 עשירי ארה"ב של המגזין, ובמקום ה-173 ברשימת עשירי העולם. עם פרישתו מהחברה שהקים לפני כ-15 שנה, הוא שווה פי עשר ממה שהיה שווה לפני כעשור, אבל במפתיע, מרבית הונו לא הגיע מהרשת החברתית.
כ-88% מהונו הכולל של דורסי קשור לאחוזים שלו בחברת הפינטק Square, שעומדים כעת על 11%. חברת התשלומים מספקת שירותים ואפליקציות להשלמת עסקאות באשראי בעסקים קטנים ברחבי העולם, והיא שווה כיום כ-100 מיליארד דולר. מחיר המנייה שלה יותר מהוכפל מחודש יוני 2020 והוא עומד כעת על 213 דולר למנייה.
החלטתו של דורסי לנהל את שתי החברות במקביל גרמה ללא מעט הרמות גבה, בעיקר בשל העובדה שמדובר בבחירה נדירה, אפילו בקרב הוורקוהוליקים של עמק הסיליקון. (הדוגמה הקרובה ביותר להתנהלותו של דורסי היא זו של אילון מאסק שמנהל גם הוא שתי חברות ענק במקביל: ענקית הרכב טסלה וחברת החלל SpaceX).
המספרים מעידים שהעבודה הקשה של דורסי השתלמה. הוא הפך למיליארדר ונכנס לראשונה לדירוג עשירי ארה"ב של פורבס בשנת 2012, עם הון מוערך של 1.1 מיליארד דולר שהתבסס בעיקר על חלקו בטוויטר, שעוד לא הונפקה באותה התקופה.
באוקטובר 2018, הונו טיפס ל-6.3 מיליארד דולר, לפני שצנח ל-2.6 מיליארד דולר בשנת 2020 לאור נזקי הקורונה שהשפיעה קשות על שווי המניות בשתי החברות שהקים. ההתאוששות הגיעה בחודש אפריל 2020, והיא זו שהביאה את דורסי להונו הנוכחי.
בין החודשים אפריל 2020 לנובמבר 2021, להונו של דורסי נוספו 9 מיליארד, לכדי הון כולל המוערך בסכום של 14.9 מיליארד דולר. נכון להיום, חלקו של דורסי בטוויטר שווה כ-850 מיליון דולר בלבד.