Forbes Israel Logo

מה יש לזוכים האולימפיים להגיד על הקשר בין ספורט ליזמות?

לינוי אשרם ופיטר פלצ'יק באולימפיאדת טוקיו | צילום: עמית שיסל, הוועד האולימפי
לינוי אשרם ופיטר פלצ'יק באולימפיאדת טוקיו | צילום: עמית שיסל, הוועד האולימפי
ספורטאים תחרותיים ויזמים מצליחים רבים חולקים תכונות שמסייעות להם לאורך דרכם המקצועית. לינוי אשרם ופיטר פלצ'יק חולקים מניסיונם האישי את העצות המובילות התורמות להצלחה מסחררת בשני התחומים

Contributors

ספורטאים ויזמים חולקים תכונות וערכים משותפים רבים, לכן אין זה מקרי שספורטאים רבים נהפכים ליזמים בסוף הקריירה המקצועית שלהם. תפסתי לשיחה צפופה את האלופה האולימפית והמתעמלת האמנותית לינוי אשרם, והאלוף האולימפי והג'ודוקא פיטר פלצ'יק, שניהם בוגרי רשימת Forbes 30Under30, כדי לקבל את נקודת מבטם על התכונות והערכים שחייבים כדי לייצר את האופי הספורטיבי, ואיך ניתן להשתמש בתכונות והערכים האלו כדי להצליח גם בתחום היזמות והעסקים.

להתמודד עם כשלונות

סביר להניח שיזמים יתמודדו לאורך דרכם המקצועית עם אתגרים ומצוקות, כמו למשל דחייה מצד משקיעים שתלווה לעתים בתחושה קשה של ביטחון עצמי נמוך ואבדן האמונה במיזם. זה קורה בשלבים שונים בתהליך, אך אופן ההתמודדות עם נושאים אלו יכול להגדיר את הצלחתו של היזמים והחברות שהם עומדים מאחוריהן.

באופן דומה, גם ספורטאים מקצועיים יכולים להיתקל באירועים דומים ולהתנסות בהתמודדויות דומות כאשר הם נדרשים להגיע לביצועים והישגים יוצאי דופן. "תמיד יש לי בראש שאני עומדת להיכשל. אני מוכנה מראש שיהיו כישלונות בדרך שלי. אני לא יוצאת לדרך בחשיבה שהכל ילך חלק. מעבר לזה – אני מתייחסת לכל כישלון כהזדמנות ללמוד. אחרי שאני נכשלת, אני מנתחת למה זה קרה וזה עוזר לי להשתפר וללמוד לפעמים הבאות. זה גורם לי לא לקחת קשה כישלונות ולהתגבר עליהם יותר בקלות", משתפת לינוי אשרם.

"ברגע שאתה יודע שאתה עושה הכל להצליח, אין סיבה לקחת קשה את הכישלון. במקרה הכי גרוע, נכשלתם – אבל אתה ממשיך להתפתח ולהשתדרג. עוזר לדעת שצריך גם מזל, לא משנה כמה אתה טוב יש דברים שלפעמים לא בשליטתך", מוסיף פיטר פלצ'יק.

לינוי אשרם במשחקים האולימפיים בטוקיו | צילום: עמית שיסל, הוועד האולימפי בישראל
לינוי אשרם במשחקים האולימפיים בטוקיו | צילום: עמית שיסל, הוועד האולימפי בישראל

הצוות הנכון הוא הצוות המנצח

גם יזמים וגם ספורטאים צריכים לדעת לבחור את האנשים הנכונים שיהיו לצידם ויהוו רכיב בהצלחתם. אצל יזמים מדובר לרוב במשקיעים, השותפים המייסדים והעובדים. אצל ספורטאים הקהל שונה, ומדובר בעיקר במאמנים הצמודים, הפיזיותרפיסטים ואנשי הצוות הרפואיים, התזונאים ועוד. גם לינוי וגם פיטר מסכימים שאחד הדברים החשובים ביותר בבחירת הצוות – הוא החיבור האישי.

"אני מרגישה שאצלי, כולנו צוות אחד מאוחד שרואה את אותה המטרה. כולנו שואפים להגיע להישגים הכי גבוהים שאפשר. אם קרה מקרה שניסיתי לחבר מישהו חדש לצוות אבל החיבור היה פחות נוכח, חיפשתי מישהו אחר ומחליף שיהיה איתו חיבור". אומרת לינוי אשרם.

פיטר מוסיף שבנוסף לחיבור האישי, יש רכיב חשוב נוסף מבחינתו והוא שהצוות יוכל להשלים עבורו דברים בהם הוא עצמו לוקה בחסר. "מעבר לצוות המקצועי שלי יש לי גם את הצוות העסקי שמלווה אותי לאורך הדרך. יש את פיטר הספורטאי, אבל לצידו יש גם את פיטר של הביזנס", הוא מסביר.

"יש לי את הסוכן שלי, שלומי ורונר, שמלווה אותי כבר 4 שנים והוא אחראי בעקר על גיוס חסויות, בניית לוח הזמנים שלי, גישור ביני לבין הצוות המקצועי, ויש לי עוד איש צוות שעוסק בפן הטכנולוגי והעסקי, יוסי מלמד. יחד הם משלימים עבורי הפן העסקי, שהיה חסר לי בו ידע מספק. בחרתי אותם על סמך הזדמנות שנקרתה בדרכי ועל בסיס החיבור האישי בינינו. אדגיש ששניהם עושים את עבודתם בהתנדבות וזה מראה על החיבור והאמונה החזקה של הצוות בי, זה דבר לא מובן מאליו."

למצוא את המנטורים המתאימים

כמו בעולם היזמות, גם בעולם הספורט התחרותי חשוב למצוא מנטורים מהתחום שלכם שהגיעו לאן שאתם שואפים להגיע, וללמוד מהדרך שלהם ומניסיונם האישי.

"המנטורית הראשית שלמדתי ממנה הייתה המאמנת שלי. היא עברה את אותה הדרך כמוני ולכן היא ידעה מה צריך לעשות ומה אני מרגישה עוד לפני שאני עצמי ידעתי לזהות את זה", מספרת אשרם.

"היא לימדה אותי את כל מה שהיא עצמה למדה. בנוסף, נטע ריבקין, הישראלית הראשונה שהגיעה לאולימפיאדה בתחום ההתעמלות האומנותית, שהייתה הרבה לפניי בענף, גם שימשה לי כמנטורית ולמדתי המון ממנה. היא פרצה גבולות ועברה שלוש אולימפיאדות שזה דבר מאד נדיר למתאמן אולימפ. היא הוכיחה לי שזה אפשרי וזה גרם לי להאמין שגם אני יכולה", היא נזכרת.

"לאורך הדרך היו לי הרבה מאוד מנטורים. החל מסבא שלי שלקח אותי תחת חסותו והביא אותי לאימון הראשון שלי בג'ודו. לאחר מכן זה הפך למאמן הראשון שלי, ולאחר מכן אורן סמדג'ה שהיה המאמן החדש שלי בנבחרת הבוגרים, והוא זה שמלווה אותי עד היום. אורן פרץ גבולות בגיל צעיר מאד והוא זכה במדליה אולימפית והיה בין הראשונים שעשו את זה בתחום. אין דבר שמשתווה ללקחת דוגמה ממישהו שחווה את התהליך על בשרו", מדגיש פלצ'יק.

קשה באימונים – קל בקרב

אין ספק ששגרת אימונים יסודית היא חלק גדול מההצלחה. בין אם זה מדובר בשגרת אימונים ספורטיבים מפרכים ובין אם זה מדובר באימון מנטלי יותר שחותר לרכישת כישורים שימושיים ליזמים ואנשי עסקים. כדי להצליח בענף מסוים, כמעט כל ענף, צריך להתאמן וללמוד כל הזמן.

"אימונים זה החלק הכי גדול בהצלחה שלי. בלי זה לא הייתי מגיעה למקום שאני נמצאת בו היום. האימונים מוציאים את העוקץ, הם מנמיכים את הלחץ שלי כי אני יודעת שהתאמנתי ולמדתי במיוחד בשביל הרגע הזה", מסבירה אשרם.

פלצ'יק מחזק את דבריה ומכנה את עצמו "גורו של עבודה קשה": "אני מאמין שזו הדרך היחידה להצליח, צריך להתאמן גם בענף שלך כמובן אבל גם בענפים סובבים, כמו שגרת חיים שכוללת שינה בשעות הנכונות, לאגד סביבך את האנשים שיהיו נכונים לך, הקפדה על תזונה נכונה. הכל חלק מזה".

פיטר פלצ'יק לאחר זכיית הנבחרת במדליית ארד | צילום: באדיבות המצולם
פיטר פלצ'יק לאחר זכיית הנבחרת במדליית ארד | צילום: באדיבות המצולם

לקחת נשימה

לחץ ומתח הם מנת חלקם של רבים מאיתנו, אם לא כולנו. לא כל שכן שמדובר בספורטאים אולימפיים שמתמודדים בתחרויות קשות עם מתחרים מהטובים בעולם ו-ודאי גם לקהילת היזמים התחרותית והמשגשגת שמכילה בתוכה אינספור כישרונות מבטיחים. כדי להתמודד היטב עם הלחצים האישיים ולדעת איך להפחית אותם, צריך קודם כל להיות מודעים אליהם ולהבין מה מציף אותם. זו המדרגה הראשונה בדרך לנהל אותם טוב יותר.

"לפני כל תחרות אני חושבת על כך שאני עומדת לעשות בדיוק מה שעשיתי באימונים ומשכנעת את עצמי שהתחרות לא שונה כל כך מהאימונים וזה עוזר לי. עדיף לא לחשוב על העובדה שאני צריכה להציג משהו בפני מישהו שיכריע על גורלי. אני עושה סוג של דמה-תחרות כדי לא להיות בלחץ בתחרות עצמה בזמן אמת", משתפת אשרם.

באופן דומה, אין ספק שאימונים מקדימים בבית וניסיונות לערוך חזרות כשאתם עומדים בפני אירוע מלחיץ בעולם היזמי, כמו למשל שיחת גיוס משקיעים או גיוס לקוחות חדשים, יעזרו לכם להוריד כמות משמעותית מהלחץ שאתם חווים.

"החלום שלי הוא זה שמוביל אותי לעבר המטרה – אני יודעת שלא שווה לי לוותר בגלל הקשיים שבדרך ושהעבודה הקשה תשתלם"

לינוי אשרם

"הרבה מהכלים המנטליים שאני מתרגל כיום קיבלתי כחלק מתהליך שעברתי עם הפסיכולוג שלי. ההתמודדות עם הלחץ זה תהליך. בהתחלה הייתי לוקח את הדברים קשה אבל אחר כך זה נהיה יותר ויותר קל. הטיפ הוא לקחת את הדברים בפרופורציה הראויה, זה קורה עם הזמן", מסביר פלצ'יק.

"אחת הדרכים הטובות להתמודד עם הלחץ זה על ידי הסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו. אני למשל מספר לעצמי שאני גיבור על, שאני גלדיאטור שהולך להילחם על החיים שלו. אני אומר לעצמי שאני הכי טוב כי אני מתאמן ומשקיע ועושה את כל הדברים הנכונים מבחינת המעטפת. כשמצליחים לשכנע את עצמכם שזה הולך לקרות – זה באמת קורה", הוא מוסיף.

עיניים על המטרה

כדי להשיג את התוצאות המקסימליות בכל תחום, עליכם להיות ממוקדי מטרה ולהציב לעצמכם תכנית פעולה עם יעדים ברורים וניתנים למדידה. המטרה צריכה לעמוד כל העת לנגד עיניכם, ספורטאים ויזמים כאחד.

"החלום שלי זה הדבר שמוביל אותי לעבר המטרה. אני יודעת שאני עובדת כל כך קשה כל החיים אז לא שווה לי לוותר על החלום באמצע ולהפסיק בגלל הקשיים שבדרך ואני יודעת שהעבודה הקשה תשתלם. בסוף, כשאתה מגיע למטרה, זה שווה כל כישלון שהיית צריך לעבור בדרך אליה", אומרת אשרם.

"אני מספר לעצמי שאני הכי טוב כי אני מתאמן ומשקיע ועושה את כל הדברים הנכונים – כשמצליחים לשכנע, זה באמת קורה"

פיטר פלצ'יק

פיטר מחדד ואומר כי "אני מזכיר לעצמי מה הייתי אם לא הייתי עושה את מה שאני עושה היום. זה גורם לי להישאר מכוון מטרה וללכת עם המטרות שלי עד הסוף. עם זאת, חשוב לדעת מתי להגיד לא. יש הרבה הצעות מפתות שיכולות להסב את תשומת הלב מהיעד המקורי, כמו למשל קמפיין יוקרתי שיגיע על חשבון האימונים. צריך לדעת לסנן את זה, גם אם זה מפתה".

לסיכום, אין ספק שספורטאי עילית דוחפים את עצמם לביצועים ברמה גבוהה במיוחד. בין אם הם זוכים במדליות זהב או מביאים את הקבוצה שלהם לאליפות, הם מוצאים דרכים לדחוף את גופם ונפשם מעבר למה שאנחנו חושבים שאנחנו מסוגלים כבני אדם. בדומה לכך, גם יזמים מגיעים להישגים אדירים שיכולים להיראות לנו לעתים לא ברי השגה. עם זאת, המציאות עולה על כל דמיון ומוכיחה לנו שעם מוטיבציה ונחישות – הכל אפשרי.


קרן הוד היא בוגרת רשימת Forbes 30Under30, מייסדת ומנכ”לית ארגון WE – Women Entrepreneurship, המקדם נשים בתחום היזמות ומפעיל תכניות הכשרה ליזמיות.

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן