Forbes Israel Logo

שנת הקאמבק של עשירי העולם: מי הגיע להזדהות עם ישראל ומי הפסיק לתרום לתומכי החמאס?

איור: ג'ו מורס, פורבס
איור: ג'ו מורס, פורבס
אחרי שנה קשה, שבה רשמו הפסדי עתק, המולטי מיליארדרים (שוב) עשירים יותר מאי פעם

שנת 2022 הייתה ללא ספק אחת הגרועות ביותר שידעו עשירי תבל. משבר אנרגיה, מלחמה באירופה, ובעיקר אינפלציה בממדים היסטוריים, הפילו את הבורסות ברחבי העולם. סקטור ההייטק העולמי – אחד ממנועי הצמיחה החשובים של הכלכלה הגלובלית ומקור ההון העיקרי עבור רבים מחברי צמרת האליטה העשירה – רשם האטה חריפה.

׳טייקוני הטק׳ הגדולים, השולטים בפסגת העושר העולמית, מחקו בשנה שעברה מאות מיליארדים מהונם ואת התכווצות העושר החדה ביותר זה למעלה מעשור, מאז ימי משבר האשראי העולמי.

מהבחינה הזו 2023 הייתה שנת הקאמבק המופלאה ותמונת מראה ל־2022 העגומה. חזרתה של האינפלציה לסביבה נורמלית, האיתותים מהבנק הפדרלי לגבי הורדת ריבית צפויה והתאוששות מגזרי התעשייה, הנדל״ן, הטכנולוגיה והפיננסיים, הטיסו מעלה את שוקי ההון ובהתאמה גם את שווי המיליארדרים הגדולים בתבל, שהפכו לעשירים יותר מאי פעם.

מספיק לבחון את מדדי הבורסות המובילים בארה״ב, שרשמו השנה שיאים חדשים, כדי לקבל אינדיקציה למפנה החד שהביאה עימה שנת 2023. מדד ה־Nasdaq, המאגד את ענקיות הטכנולוגיה הגדולות בעולם כמו טסלה, אמזון, מיקרוסופט, אלפבית או מטה, רשם את מחצית השנה החזקה ביותר ב־40 השנים האחרונות – והשלים עד סופה זינוק של יותר מ־50% בערכו לשיא היסטורי חדש. כך גם מדד ה־S&P500, בו נסחרות החברות המהוות את מקור ההון של 9 מתוך 10 העשירים בעולם, השלים את רצף העליות הארוך ביותר מאז 2017 וחזר להיסחר ברמות השיא של שלהי 2021.

אילון מאסק (משמאל) וראש הממשלה נתניהו בכפר עזה | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
אילון מאסק (משמאל) וראש הממשלה נתניהו בכפר עזה | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

בהתאם לכך קפץ בחדות שווי המניות בתיקי הפורטפוליו וההחזקות של עשירי תבל שצברו בשנה החולפת, על הנייר, מיליארדים רבים. איך כל זה מתרגם למספרים?

 במהלך 2023 צברו עשרת המיליארדרים הגדולים בעולם קצת יותר מ־404 מיליארד דולר. שווים המצרפי זינק תוך שנה בשיעור של כ־40% לשווי נקי של טריליון וחצי דולר. או במילים אחרות 1,500 מיליארדי דולרים. אם כוללים ברשימה גם את המיליארדרים בעשירייה השנייה, שהגדילו את הונם בשנה החולפת ב־26% , נגיע לשווי כולל של 2.3 טריליון דולר. שווה ערך לתוצר השנתי של איטליה.

מהפך בפסגה

הסיפור הגדול מגיע כמובן מראש הפירמידה. אילון מאסק חוזר וכובש שוב את הפסגה וקוטף את התואר ׳האיש העשיר בעולם בשנת 2023, עם שווי נקי של כ־254 מיליארד דולר. מאסק הוא גם המרוויח הגדול של השנה, שב־12 החודשים האחרונים הצליח להוסיף להונו לא פחות מ־114 מיליארד דולר. זה קרה קודם כל בזכות ההתאוששות המופלאה של מניית טסלה, יצרנית המכוניות החשמליות, בה הוא מחזיק 21% כמנכ״ל, שהשלימה בשנה האחרונה מהלך עליות דרמטי של 133%.

מאסק, שלאחרונה קיים ביקור הזדהות מיוחד בישראל, מחזיק כמייסד, גם במניות חברת החלל הפרטית SpaceX, אותה הקים לפני 20 שנה וכיום כבר שווה כ־150 מיליארד דולר; בסטארטאפ התחבורה Boring Company שמוערך כיום בשווי של כ־5.7 מיליארד דולר; וכמובן בפלטפורמת המדיה החברתית X (טוויטר לשעבר) אותה רכש אשתקד עבור 44 מיליארד דולר.

אילון מאסק משיב לטענות, כי הגיע לביקור התנצלות בישראל לאחר שהואשם באנטישמיות

להבדיל מהמיליארדר האקסצנטרי שבראש הרשימה, ברנרד ארנו המדורג במקום השני, נוהג דווקא לשמור מרחק מאור הזרקורים ומסנכרן בדקדקנות את חשיפתו לתקשורת. על פני רוב המחצית הראשונה של 2023, איל מותגי היוקרה היה למעשה האדם העשיר בתבל. נכון להיום ארנו מדורג במקום השני בעולם, עם שווי מוערך של קצת יותר מ־200 מיליארד דולר. המיליארדר הצרפתי הוא בעל השליטה ומי ששמו חתום על הקמת אימפריית מותגי היוקרה – LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). המנכ"ל והיו"ר של LVMH, שייסד את החברה ב־1987, הפך אותה לקונצרן יוקרה בינלאומי, החולש על 75 מותגי אופנה וקוסמטיקה שונים, ושווה נכון להיום 370 מיליארד דולר.

ג׳ף בזוס, יו״ר ומייסד אמזון, ראה במהלך 2022 כיצד החברה שייסד והפך לענקית הקמעונאות והסחר הגדולה בעולם, מוחקת מחצית משוויה – והוא באופן אישי, עשרות מיליארדי דולרים מהונו הפרטי. 2023 הייתה סיפור אחר לגמרי. אמזון, יחד עם התאוששות הסחר הגלובלי והסנטימנט האופטימי שדבק בשווקים, השלימה רצף של עליות שהסתכם בזינוק של כמעט 80% בשוויה בשנה האחרונה. בזוס, שמחזיק כ־10% ממניות הענקית הגלובלית צבר בזכות הראלי במנייה קצת יותר מ־66 מיליארד דולר בתוך שנה.

במקום הרביעי בסיכום עשירי העולם לשנת 2023 ניצב המיליארדר היהודי לארי אליסון, המדורג גם על ידי פורבס ישראל בראש רשימת המיליארדרים היהודים. אליסון תופס את המקום הרביעי ברשימה העולמית עם הון אישי של 136 מיליארד דולר. אלו 30 מיליארד דולר יותר ממה שהיו לו אשתקד, אותם צבר בזכות החזקה של קרוב ל־40% ממניות ענקית התוכנה אורקל, שנהנתה השנה במיוחד משיגעון ה־AI העולמי. 

וכיאה ל״שנת הקאמבקים״, אל החמישייה המובילה חוזר שוב, אחרי היעדרות ארוכת שנים, מארק צוקרברג – מייסד ענקית המדיה החברתית Meta Platform. ״הילד המתבגר״ שבמאי הבא יחגוג יום הולדת 40, שווה נכון לסוף שנת 2023 לא פחות מ־125 מיליארד דולר. בשנה האחרונה צבר (על הנייר) 78 מיליארד דולר, בזכות זינוק מטאורי של 183% במניית ׳מטא׳, המתקרבת חזרה אל שיאה אחרי שנים לא פשוטות. 

20 עשירי העולם בשנת 2023

הישראלים העשירים בעולם ב־2023

מרים אדלסון היא הישראלית העשירה בעולם, המדורגת בין 50 עשירי תבל (מקום 45 בעולם). ד״ר אדלסון, אלמנתו של שלדון אדלסון, מחזיקה כיום ביותר ממחצית ממניות לאס־וגאס סנדס, חלק הארי מהון המשפחה הנאמד נכון להיום בכ־33 מיליארד דולר.

המאמר של אדלסון, שפורסם במגזין פורבס ישראל, בו תקפה את המפגינים נגד ישראל

מלבד השליטה באימפריית ההימורים והמלונאות, אדלסון היא גם המו״לית של היומון ישראל היום. במרץ השנה רכשה קבוצת ההשקעות המשפחתית, בראשות הבן מתן אדלסון, 80% ממועדון הכדורסל של הפועל ירושלים. בנובמבר האחרון דווח כי משפחת אדלסון חתמה על הסכם לרכישת 30% מקבוצת ה־NBA דאלאס מאבריקס, תמורת 3.5 מיליארד דולר. הרכישה המתוקשרת העלתה ספקולציות לגבי עתידו של כוכב הקבוצה, קיירי אירווינג, הידוע באמירותיו הבוטות נגד ישראל – בעיקר לאור גישתה החריפה של אדלסון כלפי אלה. זמן קצר לפני פרסום דבר הרכישה כתבה אדלסון טור מיוחד עבור 'פורבס ישראל' בו תקפה את המפגינים נגד ישראל, "האספסוף הקורא לשחרור פלסטין מהנהר ועד היום" – אותם כינתה "אויבים".

ישראלי נוסף המדורג בצמרת העושר העולמית, הוא איל הספנות, הבנקאות והנדל״ן, אייל עופר. עופר התעשר בשנה האחרונה ב־2.2 מיליארד דולר – והצליח להתברג בין 100 עשירי תבל במקום ה־86 בדירוג העולמי, עם שווי כולל של כ־21.1 מיליארד דולר. איש העסקים הבינלאומי המתגורר במונקו, עומד בראש ענקית התובלה העולמית, קבוצת הספנות זודיאק (Zodiac Group), אשר לאחרונה לכותרות העולמיות בעקבות התקפת החות'ים על אחת מ־190 ספיניותיה. עופר מחזיק בנוסף כ־5% ברויאל קריביאן קרוז, חברת השייט השנייה בגודלה בעולם, לצד החזקותיו בסקטור האנרגיה ושליטתו ב־Global Holdings, קבוצת הנדל"ן באמצעותה הוא מחזיק בלמעלה מ-120 נכסים ברחבי העולם.

התפטרו ומשכו את התרומות. עידן ובתיה עופר | צילום: סיון פרג'

במקום השלישי, אח נוסף לבית עופר, עידן עופר, מסיים את 2023 במקום ה־129 בעולם,  עם הון אישי של 14.5 מיליארד דולר. איש העסקים הישראלי הוא בעל השליטה בחברת האחזקות Kenon Holdings באמצעותה מחזיק בין השאר בשליטה בחברת התובלה הימית צים. עופר הוא גם בעל השליטה בחברה לישראל, השולטת על קבוצות בז״ן ו־ICL ולצד השקעות מגוונות בהייטק גם שותף בקבוצת פורמולה 1, מחזיק ב־32% ממניות מועדון הפאר הספרדי אתלטיקו מדריד וב־85% מקבוצת הכדורגל הפורטוגלית F.C. Famalicão.

בעקבות אירועי 7 באוקטובר והפגנות התמיכה בקמפוסים ברחבי ארה"ב, הודיעו עידן עופר ובת זוגו בתיה, כי התפטרו מהוועד המנהל של בית הספר לממשל של אוניברסיטת הארוורד ומשכו את תרומותיהם.

20 הישראלים העשירים בעולם בשנת 2023

את חמישיית הישראלים העשירים בעולם סוגרים שני אוליגרכים בעלי אזרחות ישראלית. הונו האישי של ויצ׳אסלב קנטור, בעל השליטה בענקית הדשנים העולמית אקרון (Acron), מוערך נכון להיום ב-9.8 מיליארד דולר (מקום 208 בעולם), כמיליארד וחצי דולר פחות מערכו בשנה שעברה. על קנטור, המכהן גם כיו"ר הקונגרס היהודי־אירופי ונשיא קרן פורום השואה העולמי, הוטלו אשתקד סנקציות על ידי בריטניה והאיחוד האירופי, בטענה כי הוא מסייע לנשיא רוסיה פוטין במלחמתו באוקראינה.

מיד אחריו מדורג המיליארדר היהודי־רוסי בעל האזרחות הישראלית רומן אברמוביץ׳, המוחרם גם הוא באירופה. איש העסקים הישראלי־רוסי איבד מאז פרוץ המלחמה באוקראינה כמעט מחצית מהונו האישי. לאחרונה דחה בית הדין הכללי של האיחוד ערעור שהגיש אברמוביץ׳ נגד הסנקציות שהביאו להקפאת נכסיו. חרף הסנקציות העומדות עדיין נגדו, הונו האישי של אברמוביץ׳ נאמד נכון לסוף 2023 בכ־9 מיליארד דולר. 

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.