Forbes Israel Logo

מוכרחים להמשיך לעבוד// עמית שקד ואורן אברהם

עובדים בלמינר | צילום: למינר
העובדים נוטים לתת יותר מעצמם, ככל שהחברה מפגינה יותר הכלה ומאפשרת גמישות בעבודה | צילום: למינר
המלחמה שנכפתה עלינו מעמידה אותנו בכמה מבחנים מול העולם. ענקי הון-סיכון, תאגידי טכנולוגיה, מוסדיים ומשקיעים פרטיים מעבר לים - כולם בוחנים את ההייטק הישראלי עד כמה הוא מסוגל להוכיח המשכיות עסקית גם בזמן המלחמה

המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר גבתה מספר קורבנות כבד מנשוא. עם ישראל קרא, שמע, וראה את הזוועות ומיד נרתם למאמץ המלחמתי. אנשים קפצו למילואים עם או בלי הזמנה – לחזית ולעורף. אחרים התנדבו עבור משפחות הנרצחים, החטופים, הנפגעים, ואף עבור בעלי החיים שנקלעו לצרה עקב המצב. לנוכח המראות הקשים התגבשנו ותרמנו כל אחד כיכולתו – בכישורים, בזמן, במאמץ, ובכסף. כעת זה הזמן של ההייטק הישראלי לתרום למאמץ לאומי נוסף – המשכיות עסקית בתקופת מלחמה.

הקשיים של חוד החנית

רבות דובר על היותו של ענף ההייטק קטר הצמיחה של המשק הישראלי. לפי דו"ח האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות ודלויט מתחילת 2023, ההייטק תורם לכלכלה בהיותו אחראי לכ-54% מהיצוא, כ-12% מהתעסוקה ו-240 מיליארדי שקלים מהתוצר.

כעת גם חוד החנית של הכלכלה המקומית חשוף לקשיים רבים עקב המצב הבטחוני וההאטה בפעילות הכלכלית. הענף מתמודד עם אתגרים ייחודיים עקב המלחמה. אלה כוללים את גיוסם של עובדים רבים למילואים, הורדת נפח הפעילות והפניית משאבים למיזמי סיוע והתנדבות, ובנוסף הרתיעה הטבעית בקרב משקיעים מחו"ל מהשקעה באזורי קרבות, הסובלים מחוסר ודאות גבוה. קיים סיכון ממשי להאטה בקצב הזרמת המזומנים מחו״ל ע״י משקיעי הון-סיכון וכן להשקעה נוספת של חברות הענק באתרי המחקר והפיתוח הישראליים.

עמית שקד ואורן אברהם | צלם: ניר סלקמן, ע.צלם: ראיסה ורביצקיה
עמית שקד ואורן אברהם | צלם: ניר סלקמן, ע.צלם: ראיסה ורביצקיה

בעוד המחסור בכוח אדם בימים אלה יתאזן מיד בתום המלחמה, הזעזוע בתפיסה של העולם את המשק הישראלי עלול להישאר זמן רב יותר. לכן, במידה רבה, אתגר ההשקעות הזרות הוא המשמעותי מכולם. לצד הזדהות ברורה ומלאה עם ישראל, קרנות הון-סיכון בחו"ל וענקיות הטכנולוגיה, יחד עם משקיעים פרטיים ומוסדיים מעבר לים, בוחנים כעת את תעשיית ההייטק הישראלית בהתאם ליכולתה להוכיח המשכיות עסקית בזמן המלחמה.

במילים אחרות, הסטארט-אפים וחברות הטכנולוגיה שלנו נדרשים להוכיח למשקיעים הזרים, כי הם נכונים למשבר ומסוגלים להוסיף ולתפקד באופן מיטבי, תוך שהעסק ממשיך לפעול, לפתח, לייצר, לשווק, ולמכור – גם במצב חירום. עבור המשקיעים, המלחמה היא על כן סוג של מקרה קיצון, המאפשר להם למדוד את העמידות של חברות הפורטפוליו שלהם ושל ההייטק המקומי כולו בפני זעזועים ומשברים.

החדשות הטובות, ויש מעט כאלה בימים הקשים הללו, הן שלהייטק הישראלי יש את כל הנתונים להצליח ולהוכיח למשקיעים ולעולם, כי הוא חזק ומסוגל לעמוד במשבר. למעשה, כבר כעת מוכיחות חברות רבות כי פניהן להמשך העשייה. הניסיון שצברנו בחברת למינר מאז פרוץ המלחמה, והמגמות שאנחנו מזהים בקרב הקולגות והעסקים שסביבנו, מצביעים על מספר דרכים לעשות זאת.

בראש ובראשונה, נדרשת החלטה אסטרטגית להמשיך ולעבוד. גם מצד המעסיק, אך בעיקר מצד העובדים שלא גויסו למילואים. במקרה שלנו, בלמינר, הצוות בחר להמשיך ולעבוד כמה שאפשר תוך הבנה, שכל עובד מתמודד עם זה אחרת. זאת אינה החלטה קלה. תחושות של עצב, כאב, וכעס מציפות את כולנו נוכח האירועים, והנטייה הטבעית היא להתחבר לחדשות ולהתעסק בעיקר במלחמה. בכל רגע שבו אנו ממשיכים בשגרה עוקצת אותנו תחושת אשמת הניצולים. כיצד אנחנו יכולים להמשיך ולעבוד כרגיל כאשר יש יותר מ-220 חטופות וחטופים בעזה? כאשר מאות אלפי ישראלים נאלצו לפנות את בתיהם?

ירון יחזקאל (מימין) ועומרי חזק, עובדי למינר במילואים | צילום: למינר

עם זאת, החלטה אסטרטגית זאת היא קריטית במיוחד ליציבות העסק וליכולתו לצלוח ואף לצמוח ביום שאחרי. העבודה עם הלקוחות שלנו, אשר מרביתם נמצאים בחו"ל, לימדה אותנו על החשיבות שבתחזוקה ובהמשכיות של מערכי התמיכה, השיווק והמכירות, הפעילים בעיקר מול הלקוחות בארה״ב ובאירופה.

למדנו גם על הערך שבמתן גיבוי לעובדים המגויסים למילואים ובעידוד העובדים שנשארו בעורף. כך, עובדים רבים לקחו על עצמם לבצע משימות קריטיות על מנת לתמוך בעובדים שיצאו למילואים. גמישות והכלה של צרכי העובדים הינם תנאי לכך.

בתקופה שבה רובנו מתקשים לעבוד כרגיל, ראינו כי העובדים נוטים לתת יותר מעצמם ככל שהחברה מפגינה יותר הכלה ואמפתיה, ובעיקר מאפשרת גמישות מלאה בעבודה. בימים אלה חלק מעובדי למינר עובדים מרחוק ואחרים בוחרים את מתכונת העבודה המתאימה ביותר עבורם מבחינת המקום, השעות, הימים והיקף העבודה. עובדים רבים מתנדבים לסייע למפוני העוטף ולחיילים – כל עובד לפי יכולתו – והדבר תורם אף הוא ללכידות ולמוטיבציה.

רכיב נוסף בבניית המשכיות עסקית נוגע לזיהוי הצרכים בשוק סביב המשבר, והיערכות מבעוד מועד למענה לכך. במקרה של ענף הסייבר, שבו אנחנו פועלים, המשמעות היא כי המלחמה צפויה להגביר את הצורך בפתרונות מתקדמים לעולם, שיהיה מורכב ומאתגר עוד יותר מבחינה בטחונית. הזמן להיערך לכך, כדי שהחברה תדע לספק תשובות ברגע האמת, הוא עכשיו – על כל המורכבות התפעולית הכרוכה בכך. וזה לא רק בסייבר. חברות הייטק רבות בישראל מוכיחות בימים אלה כי הן ערוכות לספק את המוצרים והשירותים הנדרשים מהם, ובאיכות הגבוהה ביותר, בעקבות המלחמה.

מיזם חובק עולם

לבסוף, חשוב לעמוד בקשר ישיר עם המשקיעים בחו"ל ולקיים איתם תקשורת פתוחה ורציפה. בלמינר, זכינו שחברת האם שלנו רובריק, נרתמה מהרגע הראשון והפגינה תמיכה עצומה, סולידריות והבנה למצב, כולל לאילוצים הנובעים מגיוס עובדים למילואים.

רובריק אף השיקה מיזם שאפשר לעובדיה ברחבי העולם לתרום לארגון "איחוד הצלה", תוך שהיא משווה ותורמת דולר על כל דולר שתרמו העובדים. בנוסף, פתחה רובריק לעובדי למינר ולבני משפחותיהם תוכנית Mental Health לתמיכה רגשית ונפשית בתקופה המורכבת שאנו עוברים ולליווי גם בהמשך במידת הצורך.

המשכיות עסקית היא קריטית על מנת שהעולם ימשיך להאמין ולהשקיע באומת הסטארט-אפ הישראלית. ההייטק הישראלי עבר משברים רבים, בין אם בעקבות מבצעים צבאיים, או משברים כלכליים גלובליים. התעשייה שלנו הוכיחה בעבר, כי היא חזקה מספיק כדי לשרוד את המשברים ולגדול מהם, וכך יהיה גם הפעם.

עמית שקד ואורן אברהם הם בוגרי Forbes 30Under30   לשנת 2022, מייסדי למינר ומשמשים כמנכ"ל החברה וכסמנכ"ל הטכנולוגיות (בהתאמה)

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.