אינפלציה משתוללת ששוברת שיאים אשר לא נראו כאן מאז שנות ה־80׳, משבר אנרגיה חמור, משבר אקלים מחריף והסלמת מלחמה באירופה אשר מתדלקת משבר גלובלי ומאיצה את הדרך לעבר מיתון עולמי מאיים. אם למישהו היה ספק לגבי ההשפעות השליליות והישירות של אירועים חריגים אלה על הכלכלה הגלובלית ועל צבירת העושר העולמי – רשימת 400 עשירי אמריקה מספקת עדות חותכת לכך.
כמדי שנה ב־40 השנים האחרונות, מפרסם המגזין העולמי את רשימת Forbes 400 – האמריקנים העשירים ביותר. תיעוד מפורט ומקיף המשרטט את מפת העושר של אמריקה וסמן ססמוגרפי מכויל היטב של הקפיטל הגלובלי, כפי שזה משתקף בשווי הכולל של אילי ההון הגדולים באומה העשירה בעולם. השנה, שנת 2022, הסמן הזה מאותת על רעידת אדמה בסדר גודל בינוני, על מחיקות ערך בהיקף של מאות מיליארדים ועל הצטמקות העושר.
ואם צריך לשים את האצבע על הגורם המחולל, זה שהרעיד את השווקים, טלטל את המערכת הכלכלית העולמית כולה והיה האחראי למחיקת ההון האדירה – זו בוודאי האינפלציה המסתחררת, שבארה״ב נסקה השנה אל מעבר ל־9%, שברה שיא שלילי חדש בן 41 שנה ומאז מסרבת להוריד ראש. האירוע הטקטוני הזה יצר אפקט מתגלגל של שרשרת אירועים – הכרזה על מדיניות ניצית ואגרסיבית למדי מצד הבנק הפדרלי, רצף העלאות ריבית חדות והכרזה רשמית על סוף עידן ההרחבות הכמותיות ותחילת תקופת הריסון המוניטרי ההדוק. יעלה כמה שיעלה הפד נחוש במדיניותו החדשה-גם במחיר של מיתון ולבטח במחיר של רעידות אדמה בשווקים הפיננסים. המשקיעים מפנימים היטב את השינוי החד בהלך הרוח ומגיבים בירידות שערים חדות – מוול סטריט וניו יורק, דרך לונדון ופריז ועד שנגחאי וטוקיו.
העלאות הריבית, התייקרות האשראי ותנאי השוק החדשים חתכו באופן פראי את שווי החברות – ציבוריות ופרטיות כאחת. כתמונת מראה נחתך בחדות גם ערך המניות בתיקי הפורטפוליו וההחזקות של עשירי אמריקה, עימם הצטמק באופן חד שווי ההון של רבים מהעשירים ביותר – טייקוני ההייטק בעיקר.
השורה התחתונה, כפי שזו מצטיירת מרשימת 400 עשירי ארה״ב לשנת 2022 מסמנת מגמה שלילית ברורה, כאשר ההון המצרפי של עשירי הדירוג נחתך בלא פחות מחצי טריליון דולר. רק כדי לקבל פרופורציות לכמות הכסף האסטרונומית שהתאיידה לאליטת ההון בשנה האחרונה – מדובר בתוצר השנתי של כלכלות בסדר גודל של ישראל או אירלנד למשל.
השווי הנקי הכולל שלהם עומד כיום על כ־4 טריליון דולר, נפילה של 11% לעומת השנה שעברה. גם השווי הנקי המינימלי הנדרש כדי להיכנס לרשימה נפל ב־200 מיליון דולר, ל־2.7 מיליארד דולר. אך העובדה הפשוטה הבאה מהדהדת יותר מכל המספרים שנכתבו עד כה: זו הפעם הראשונה זה למעלה מעשור שבה ההון הכולל של האולטרה־עשירים של אמריקה הצטמק והשנה הראשונה מאז 9002 שנת משבר האשראי העולמי ההיסטורי שבה העשירים ביותר הפכו למעשה ל״עניים יותר״.
את הפגיעה הקשה ביותר ספגו, שלא במפתיע, טייקוני הטכנולוגיה, שהונם הכולל נחתך השנה ב־315 מיליארד דולר. השלכה ישירה של צניחת שוקי המניות וירידת הערך התלולה של שווי החברות. 41 מיליארדרים הודחו ב־2022 מרשימת העושר, ביניהם ג'רי יאנג, המייסד והמנכ"ל לשעבר של Yahoo; ר.ג'יי סקארינג', מייסד יצרנית הרכב החשמלי Rivian; והתאומים קמרון וטיילר וינקלווס, משקיעי הקריפטו שצברו בעבר הון של מיליארדים בזכות השקעה מוקדמת במטבע הביטקוין.
סטטוס קוו בפסגה
בפסגת העושר, בקודקוד הפירמידה ניצבים 20 האנשים העשירים ביותר באמריקה אשר שווים נכון להיום 1.6 טריליון דולר – או במילים אחרות 5% מהאנשים ברשימת פורבס 400 מחזיקים ב־40% מהעושר כולו. בהתאם למגמה הכללית, 2022 לא האירה להם פנים והונם המצרפי נחתך בשנה האחרונה בלא פחות מ־235 מיליארד דולר, המהווה כמעט מחצית מכמות ההון שנמחקה לכלל העשירים ברשימה. המגמה השלילית המצטיירת כאן ברורה בהשוואה לרשימה שפורסמה אשתקד – אז, בשנת 2021, על רקע העלייה התלולה במחירי הנכסים ונסיקתם של שוקי המניות, הוסיפו להונם 20 העשירים ביותר לא פחות מ־500 מיליארד דולר.
במקום הראשון, בפעם הראשונה ניצב בראש דירוג פורבס 400 אילון מאסק, האיש העשיר בעולם שהפך בנובמבר אשתקד לאדם הראשון ששווה 300 מיליארד דולר. הונו של מאסק, מנכ״ל אימפריית ייצור רכבי החשמל טסלה, ומייסד חברת החלל SpaceX, מוערך כיום בכ־251 מיליארד דולר, לאחר שמניית טסלה איבדה כמעט 30% משיאה – סכום שעדיין מספיק לו לתפוס את המקום הראשון ובפער ניכר מהבא אחריו.
ג׳ף בזוס, (151 מיליארד דולר) מייסד ויו"ר אמזון שעמד בראש הרשימה מאז 2017, ראה את השווי הנקי שלו נחתך ב־50 מיליארד דולר השנה, כאשר מניות ענקית המסחר האלקטרוני צנחו ביותר מ־20%. להבדיל מבזוס, ביל גייטס שנמצא במקום השלישי ברשימה תולה את עיקר ה"אשמה״, ירידת הערך בשווי הנקי שלו – בעצמו. מי ששם לו למטרה להיפלט מרשימות העושר של פורבס על ידי פילנתרופיה אגרסיבית, הודיע השנה על תרומה נוספת של 20 מיליארד דולר מהונו לקרן ביל ומלינדה גייטס. התרומה הגדולה הזו אחראית למרבית הירידה בשוויו הכולל שעומד כיום על 106 מיליארד דולר.
לארי אליסון, מייסד ענקית התוכנה אורקל מדורג במקום הרביעי ברשימת פורבס 400 והוא גם היהודי העשיר ביותר בעולם כיום, עם הון כולל של כ־101 מיליארד דולר (ירידה של 16 מיליארד דולר לעומת אשתקד). את החמישייה המובילה חותם המשקיע האגדי, ׳האורקל מאומהה׳, וורן באפט, שהונו הכולל השנה הנאמד בכ־97 מיליארד דולר, קטן רק בכ־5 מיליארד דולר מזה שנמדד בשנה שעברה. כמו גייטס, גם באפט, הנחשב לאחד הפילנתרופים הגדולים בהיסטוריה, תולה את עיקר הירידה בהון שלו בתרומות בהיקפים גדולים. באפט המשיך השנה במה שנהפך למסורת הקיץ שלו – תרומה של מיליארדים לצדקה. הוא מסר מניות בשווי של כ־4 מיליארד דולר לקרן גייטס, כמו גם לקרנות הפילנתרופיות של משפחתו.
הרשת הבעייתית
הרשימה הנוכחית מכתירה גם את המפסיד הגדול ביותר. מארק צוקרברג, מנכ״ל מטא ומייסד הרשת החברתית פייסבוק שדורג שלישי אשתקד והשנה נבעט מהעשירייה המובילה, לראשונה מאז 2015.
צוקרברג, ששווה נכון להיום 33.5 מיליארד דולר, מחק בשנה האחרונה 75% מהונו – סכום מדהים של 100 מיליארד דולר. במילים אחרות אף אחד באמריקה (או בעולם כולו) לא הפסיד כל כך הרבה כסף כמו מייסד הרשת החברתית שאיבדה השנה את ההובלה העולמית ל־TikTok הסינית.
צלילת מניית מטא (לשעבר פייסבוק) מקור ההון העיקרי והכמעט בלעדי של צוקרברג, היא כמובן הסיבה להדחתו של מהעשרה הראשונים ברשימה. מניות ענקית המדיה צנחו בשנה האחרונה ב־73% – ירידת ערך אסטרונומית גם בתקופה שבה רוב ענקיות הטכנולוגיה מדממות. לשם השוואה מאז נובמבר אשתקד ירד מדד הנאסד״ק בכ־33%, מיקרוסופט של גייטס ב־34%, אלפבית (גוגל לשעבר) של ברין ופייג׳ ב־42% וגם הנפילה של בזוס עם אמזון (ירידה שנתית של כמעט 50%) לא מתקרבת לזו של צוקרברג.
ולא בכדי. המשקיעים מיהרו להיפטר ממי שנחשבה כ״מניה בטוחה״ בעקבות הירידה העקבית בהכנסות ומה שהם רואים כשריפת מזומנים אדירה ומיליארדים רבים שירדו לטימיון עקב השקעת הענק והיומרנית של המייסד צוקרברג בחזון המטאברס הכושל. עדכון מדיניות הפרטיות שכפתה אפל בשנה שעברה, הקשה מאוד על חברות טכנולוגיה לעקוב אחר משתמשים באפליקציות והשפיע מהותית על מכירות המודעות של מטא, אשר דיווחה בדו"חותיה האחרונים על ירידה רבעונית שנייה ברציפות בהכנסות וצניחה ברווח הנקי.
לשלל צרותיה של מטא נוספה התחרות העזה ממי שכבר לא רק ״נושפת בעורפה״. TikTok עוקפת את פייסבוק בסיבוב. כשהיא רוכבת על פופולריות עצומה של דור ה־Z, חלפה הרשת החברתית הסינית על פני פייסבוק בזמן שימוש וכאפליקציה עם מספר ההורדות הגבוה ביותר בעולם.
הימים היפים של צוקרברג נראים היום רחוקים מאוד. הוא הפך למיליארדר לראשונה ב־2008, ארבע שנים בלבד לאחר שהקים את פייסבוק, כאשר בגיל 23 בלבד הפך למיליארדר הצעיר ביותר שעשה את הונו בעצמו. באותה שנה דורג לראשונה בין 400 העשירים באמריקה במקום ה־321 עם שווי של 1.5 מיליארד דולר. שלוש שנים מאוחר יותר הונו הכולל גדל כמעט פי 12 ל־17.5 מיליארד דולר.
למרות שלל המחלוקות והשערוריות שפוקדות את החברה בשנים האחרונות, מכונת הפרסומות של פייסבוק גרפה בצורה מהימנה מספיק כסף כדי למשוך משקיעים, שהטיסו את המנייה ושלחו את השווי הנקי של צוקרברג לשווי כולל 134.5 מיליארד דולר בשנה שעברה, השווי הנקי הגבוה ביותר שלו אי פעם.
כמעט כל הונו של צוקרברג נובע מהחזקתו ב־13% ממניות מטא – פייסבוק לשעבר – אותה לקח להנפקה לפני כעשור. בספטמבר 2021 העפילה המניה לשיא של כל הזמנים והשלימה מהלך של 900% מאז ההנפקה. מאז כאמור נחתכה המניה בלמעלה מ־70%, ועמה גם חלקו הארי מהונו של צוקרברג.
כוח נשי
למרות שהשנה נוספו עוד שתי נשים לרשימת Forbes 400, ההון המצרפי של הנשים העשירות ביותר באמריקה התכווץ לעומת השווי שנרשם אשתקד. 58 הנשים בדירוג, המהוות פחות מ־15% מהמועדון שנשלט עדיין ברובו על ידי גברים, שוות יחד 535 מיליארד דולר, ירידה של 29 מיליארד דולר לעומת שווין ב־2021 שעמד על 564 מיליארד דולר.
השינוי הגדול ביותר נרשם בצמרת הרשימה. ג'וליה קוך, אלמנתו של המיליארדר דיויד קוך שהלך לעולמו ב־2019, היא כעת האישה העשירה ביותר באמריקה, בזכות ירושה שהותירה בידה החזקות בקוך תעשיות, קונגלומרט הענק והחברה הפרטית השנייה בשוויה באמריקה.
היא מדיחה מהפסגה את יורשת וולמארט, אליס וולטון, שהחזיקה במקום הראשון מאז 2015. קוך שווה כ־56 מיליארד דולר, (לעומת 51 מיליארד דולר מלפני שנה), הודות לשליטתה ב־42% ממניות קוך תעשיות. הקונגלומרט התעשייתי המנוהל כיום על ידי האח לבית משפחת קוך, צ'ארלס (ששוויו גם הוא מוערך ב־56 מיליארד דולר), נהנה מהעלייה במחירי הנפט אשר הגדילו את ההכנסות השנתיות המוערכות של העסק ל־125 מיליארד דולר. הונה של אליס וולטון, "סגניתה" של קוך, צנח ב־12.2 מיליארד דולר ושוויה מוערך ב־55 מיליארד, על רקע צניחת מניות וולמארט על רקע הנפילות בשווקים.
מאחורי קוך ו־וולטון ניצבת המיליארדרית והפילנתרופית מקנזי סקוט, שקיבלה רבע מהמניות של בעלה לשעבר, ג'ף בזוס, באמזון במסגרת הסכם הגירושין שנחתם ביניהם ב־2019. לעומת מניית אמזון, מקור ההון של סקוט, פעילותה הפילנתרופית שוברת השיאים עשתה חיל. היא תרמה לא פחות מ־12.6 מיליארד דולר מאז יוני 2020, כולל 4 מיליארד דולר בשנה האחרונה, כחלק מהבטחתה להמשיך לתת "עד שהכספת תתרוקן". במקום הרביעי ברשימת הנשים העשירות באמריקה נמצאת ג׳קלין מארס – מי שמחזיקה בשליש ממניות יצרנית הממתקים הגדולה ביותר בעולם Mars.
את החמישייה המובילה חותמת הישראלית העשירה בעולם – מרים אדלסון. שוויה הכולל מוערך בדירוג הנוכחי בכ־26.4 מיליארד דולר, הפסד של 4 מיליארד דולר לעומת השווי בשנה שעברה. ד״ר אדלסון מחזיקה ביותר ממחצית מאימפריית המלונאות והימורים שהקים בעלה המנוח שלדון – המנכ"ל והיו"ר לשעבר של לאס וגאס סנדס, אשר נפטר בגיל 87 בינואר 2021. מאז נכנסה לדירוג לראשונה, לפני שנה וחצי, הפסידה אדלסון הון עצום הנאמד כעת בקרוב ל־12 מיליארד דולר, בעיקר לאור התרסקות המניה שאיבדה 33% מערכה.
הקאמבק של טראמפ
רשימת העושר של פורבס 400 לשנת 2022 כוללת שמות חדשים שלא נכללו בה אשתקד. חרף הסנטימנט השלילי הכללי לא פחות מ־42 מיליארדרים הצטרפו או חזרו לדירוג השנה. 20 מתוכם הם מצטרפים חדשים שעורכים בכורה בדירוג היוקרתי, 22 מיליארדרים השלימו קאמבק מפואר ופילסו את דרכם חזרה אל מועדון העושר – ביניהם גם מי שמתהדר בתואר ״נשיא ארה״ב לשעבר״.
אותה המגמה הדואלית, עליה הצבענו בדירוג 100 עשירי ישראל שפרסמנו פה לאחרונה – מסתמנת בבירור גם ברשימת 400 העשירים של אמריקה. בעוד רבים ספגו ירידות ערך חדות ואיבדו הון רב (בעיקר במגזר הטכנולוגיה) היו כאלה שעבורם השנה האחרונה הייתה הטובה ביותר מאז ומעולם, כשהם גורפים רווחים אדירים ונהנים מהמציאות האינפלציונית החדשה. זה קורה למי שעומד בצד השני של העלייה האינפלציונית במחירים – בצד ההיצע ששולט על ייצור ומכירת הסחורות והמוצרים שמחירם נסק בחדות ב־2022. בעיקר אלה הם אילי נפט וטייקוני המחצבים והמינרלים – ככל שמשבר האנרגיה הסלים עם התמשכות המלחמה באירופה, הפך מצבם הפיננסי טוב יותר.
כך למשל, מיליארדר הנפט אוטרי סטפנס, העשיר ביותר מבין המצטרפים החדשים לרשימה, ששווה נכון להיום כ־10 מיליארד דולר. סטפנס הוא אחד מ־19 העשירים ברשימה שעשו את הונם בסקטור האנרגיה וצברו הון גדול בזכות הנסיקה במחירי הנפט בשנה האחרונה. עולים חדשים נוספים כוללים גם את איש העסקים ליאו קוגואן, המשקיע הגדול ביותר בטסלה, ואת ריק כהן וטוד בוהלי, שהוביל את קבוצת המשקיעים שרכשה את מועדון הכדורגל צ'לסי במאי האחרון.
עוד 22 אנשים שהופיעו בדירוגים קודמים, נפלו ממנו, והשנה חזרו שוב למועדון היוקרתי, כוללים את אגדת המירוצים רוג'ר פנסקה, המייסד שותף והמנכ״ל לשעבר של אובר, טראוויס קלניק, ונשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ.
טראמפ מטפס חזרה לרשימת Forbes 400 לאחר שנפל ממנה לפני 12 חודשים, כשהשווי הנקי שלו קופץ מ־2.5 מיליארד דולר ל־3.2 מיליארד דולר, מה שמספיק לו כדי להעפיל למקום ה־343 בדירוג האנשים העשירים ביותר באמריקה.
הקאמבק הגדול של הנשיא לשעבר החל באחת מנקודת השפל שלו – שהיא באופן חופף גם אחת מנקודות השפל של האומה האמריקנית כולה. ההסתערות והפריצה אל הקפיטול על ידי המון משולהב באמתלה של גניבת הבחירות. אירועי ה־6 בינואר 2021 עוררו נגדו תגובות חריפות – חברות עסקיות משכו שיתופי פעולה עסקיים איתו, טוויטר חסמה לצמיתות את החשבון שלו וסילקה אותו מהפלטפורמה.
תשעה חודשים לאחר מכן, כשהוא מנודה פוליטית ומדשדש עסקית, הכריז טראמפ על הקמת רשת חברתית חדשה, TRUTH Social. בפברואר השנה הושקה פלטפורמת המדיה החברתית החדשה על ידי קבוצת המדיה של טראמפ (Trump Media & Technology Group) – המהווה נכון להיום הנכס היקר ביותר של הנשיא לשעבר. שווי החזקותיו של טראמפ, המחזיק כ־80% מהמיזם, שווים להערכת פורבס לא פחות מ־730 מיליון דולר, מה שהספיק למעשה להקפיץ אותו בחזרה אל מועדון המיליארדרים הוותיק והיוקרתי ביותר באמריקה.