2022 הייתה שנה גרועה מאוד להיות מיליארדר – ולא רק עבור אלה שהעסקים שלהם קרסו או שנעצרו. לאחר שהוסיפו טריליונים להונם הקולקטיבי ב-2020 ו-2021, עשירי העולם עברו 12 חודשים של שווקי מניות רעועים, מלחמה באירופה ואינפלציה משתוללת.
כקבוצה, עשירי העולם הפסידו 1.9 טריליון דולר ב-2022, על פי הערכות פורבס, כאשר העושר הקולקטיבי שלהם ירד מ-13.8 טריליון דולר ב-1 בינואר ל-11.9 טריליון דולר ב-9 בדצמבר. גם מספר המיליארדרים ירד, מ-2,671 ל 2,523, לפי חישוב פורבס, כאשר ענקים כמו סם בנמן-פריד, קניה ווסט ומייסד Rivian, אר.ג'יי סקארינג' נפלו מהצמרת.
השנה, אף אחד לא נפגע קשה יותר מ-300 עשירי ההייטק, אשר הפסידו יחד יותר מטריליון דולר ב-2022. חברות ההייטק מקצצות בעלויות, מפטרות עובדים ומושכות הנפקות. מניותיה של אמזון צנחו בכמעט 50%, ועזרו להוריד יותר מ-80 מיליארד דולר מהשווי הנקי של מייסד החברה, ג'ף בזוס. מניית אלפבית, חברת האם של גוגל, ירדה ב-36%, וגזלה יותר מ-40 מיליארד דולר – כל אחד – מהונם של המייסדים השותפים לארי פייג' וסרגיי ברין.
מניית מיקרוסופט ירדה ב-27% עד ה-9 בדצמבר, ופגעה בעושרם של המייסד השותף ביל גייטס והמנכ"ל לשעבר סטיב באלמר, אם כי השנה הרעה של גייטס היא בעיקר מעשה ידיו: הקיץ, הוא תרם 20 מיליארד דולר לקרן ביל ומלינדה גייטס. מארק צוקרברג עני יותר בכ-78 מיליארד דולר השנה, שכן מניותיה של מטא צנחו ב-66%.
המפסיד הגדול ביותר של 2022, ללא ספק, הוא אילון מאסק, שפורבס מגדיר כמיליארדר מוביליטי מכיוון שרוב הונו הנקי נובע מיצרנית הרכב החשמלי טסלה. מאסק נזכר בעובדה זו כאשר המשקיעים, שהורידו את מחיר המניה של טסלה ב-60% עד ה-20 בדצמבר השנה, בין השאר בשל החשש שמאסק, שהוא גם מנכ"ל יצרנית הטילים SpaceX, מבזבז יותר מדי זמן וכסף בצעצוע החדש ביותר שלו, טוויטר (שם הוא גם המנכ"ל – לעת עתה). מאסק השיל יותר מ-115 מיליארד דולר מהונו ב-2022, לפי חישוב פורבס. הוא התחיל את השנה כאדם העשיר ביותר בעולם בהפרש עצום ואז איבד את המקום הראשון למלך מוצרי היוקרה הצרפתי ברנרד ארנו מוקדם יותר החודש, והשווי הנקי שלו המשיך לצלול.
הפסדים מסביב לעולם
מיליארדרים אמריקנים הפסידו הכי הרבה השנה, עם הפסד קולקטיבי של כ-660 מיליארד דולר. בנוסף להפסדים הכבדים שספגו מאסק ועשירי הטכנולוגיה של ארה"ב, יזמים אמריקנים כמו המייסד-השותף של נייקי, פיל נייט (שצנח ב-18.3 מיליארד דולר), הבוס לשעבר של אסתי לאודר, לאונרד לאודר (הפסד של 9.8 מיליארד דולר) ומייסד Rocket Mortgage, דן גילברט (הפסד של 8.1 מיליארד דולר) מדורגים בין אזרחי ארה"ב שעברו את השנה הגרועה ביותר.
סין, שהתמודדה עם אתגרי הקורונה, מחאות מקומיות וירידה בביקוש העולמי, לא הצליחה הרבה יותר. המיליארדרים הסינים נפלו בסכום כולל של 620 מיליארד דולר, עם מפסידים גדולים ביניהם מייסד עליבאבא, ג'ק מא ( הפסד של 13.1 מיליארד דולר), אשר לפי הדיווחים חי ביפן, יורש הנדל"ן יאנג הויאן (הפסד של 11.6 מיליארד דולר) ואיל המים בבקבוקים ג'ונג שאנשאן (הפסד של 11.3 מיליארד דולר).
בינתיים, המלחמה עם אוקראינה ממשיכה להשפיע על עשירי רוסיה, שנפגעו בסנקציות ובכלכלה בנפילה, מה שהוביל לירידה מוערכת של 150 מיליארד דולר בשווי הנקי הכולל של המיליארדרים במדינה.
קומץ של ברי מזל
ובכל זאת, 2022 לא אכזבה את כולם. מיליארדרים חדשים צצו, כולל איל ההשקעות והספורט טוד בוהלי והמעצב טום פורד. וזו הייתה שנה נהדרת לקומץ מיליארדרים ברי מזל, כולל קולין ז'נג הואנג, המיליארדר הסיני מאחורי ענקית המסחר האלקטרוני Pinduoduo, והמיליארדר ההודי, גאוטם אדאני – לו הייתה לו השנה הטובה מכולם.
איש העסקים, אשר רכש לאחרונה את נמל חיפה, הרוויח 55.1 מיליארד דולר במהלך 12 החודשים האחרונים, כאשר קבוצת אדאני – לה יש אינטרסים בנמלים, שדות תעופה, ייצור חשמל, אנרגיה ירוקה ונדל"ן – מרקיעה שחקים. בשווי של 133.9 מיליארד דולר, הוא אמור להתחיל את 2023 כאדם השלישי בעושרו בעולם – במרחק נגיעה מאלון מאסק המקרטע.