המלחמה באוקראינה, משבר האנרגיה באירופה ושוק הנפקות קפוא סימנו חורף קשה עבור האקו-סיסטם הטכנולוגי באירופה. ההשקעות בסטארט-אפים ביבשת ירדו ב-15% משיא של 100 מיליארד דולר ב-2021, אבל 25 מנהלי ההון סיכון מרשימת מידאס (Midas) אירופה עדיין יודעים לבחור במנצחים עתידיים.
רשימת מידאס אירופה, שהופקה בשיתוף עם TrueBridge Capital Partners, היא הדירוג הסופי של 25 המשקיעים הטכנולוגיים המובילים באירופה, ישראל והמזרח התיכון. השנה, יאן האמר, אשר כבש את המקום הראשון ברשימה בארבע השנים האחרונות, העביר את השרביט לעמיתו ב-Index Ventures, דני רימר. מניית ההשקעה הגדולה של האמר ב-Robinhood צנחה ב-72% מאז יולי 2021, יחד עם כוכבים רבים אחרים מתקופת המגיפה, בעוד שההשקעה המרכזית של רימר בסטארט-אפ העיצוב Figma פרחה עם הצעת רכש של 20 מיליארד דולר מ-Adobe בספטמבר האחרון.
הטלטלות בהערכות השווי של חברות טכנולוגיה ציבוריות ופרטיות הובילו לשישה משקיעים ליפול מהרשימה בזמן שארבעה משקיעים חדשים פרצו אליה השנה. אלה כוללים את מיכאל קוטינג הוותיק מ-Northzone, מאט מילר מ-Sequoia Capital, אופליה בראון מ-Blossom Capital ופיליפ דמס מ-Cherry Ventures.
רשימת מידאס אירופה היא רשימה מבוססת נתונים המכירה במשקיעים שלקחו הימורים גדולים ונועזים יותר, החל מהנפקות גדולות ועד חדי קרן פרטיים. מדי שנה, פורבס ו-TrueBridge בודקים נתונים חסויים על מאות משקיעים בעשרות חברות כדי לעקוב אחר ביצועיהם. רשימת מידאס אירופה מונה השקעות בחברות פרטיות שגייסו מימון לפי שווי של 200 מיליון דולר ומעלה, או שנמכרו לציבור או נרכשו תמורת 100 מיליון דולר לפחות, בחמש השנים האחרונות. משקל נוסף ניתן לתשואות שהתממשו לאחרונה.
הישראלים שכבשו את הרשימה
שלושה נציגים ישראלים מתוך 25 המדורגים התברגו השנה לרשימה של פורבס – הבכיר ביותר הוא אבי אייל מ-Entree Capital, שהגיע למוקם השלישי ברשימה יוקרתית. הוא הופיע לראשונה ברשימת מידאס האירופאית ב-2021 – שנה לאחר הופעת הבכורה שלו ברשימת מידאס הבינלאומית, מוקדם יותר השנה.
המשקיע הישראלי היה אחד המשקיעים הראשונים ב- Monday.com אשר הונפקה כ-9 שנים לאחר השקעת ה-SEED הראשונה, לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר (כיום נסחרת סביב 5 מיליארד דולר). לצד סיפור ההצלחה עם חברת התוכנה הישראלית רשם אייל אקזיטים בולטים גם עם חברת משלוחי המזון הספרדית Glovo והסטארט-אפ הישראלי לבדיקת זיהום אוויר BreezoMeter. אייל ייסד את Entrée Capital ב-2009 ומאז הוא משמש כמנהל-שותף. החברה מנהלת כעת נכסים בשווי 1.25 מיליארד דולר.
במקום ה-16 ברשימת מידאס, מדורג השנה מייקל אייזנברג, משקיע הון סיכון בתעשיית ההייטק הישראלית-אמריקנית ושותף-מנהל בקרן ההון סיכון Aleph, המשקיעה באקו-סיסטם הטכנולוגי הישראלי. Aleph גייסה קרן של 300 מיליון דולר בדצמבר 2021. המשקיע הירושלמי ממשיך לכתוב סדרת ספרים השואבים השראה מהברית הישנה ובמאי האחרון פרסם את ספרו השמיני, "חלב, דבש ואי-ודאות", בעברית.
מיד אחריו, במקום ה-17, נמצא גיל דיבנר, מנהל Angular Ventures אותה הקים ב-2018. השקעותיו כוללות בין השאר את הסטארט-אפ Aquant, יוניקורן הסייבר Snyk (שווי של 8.5 מיליארד דולר ב-2021) וכן השקעה מוקדמת בחברת המידע והענן Firebolt, שנבחרה לדירוג היוניקורנס הישראלים הבאים של פורבס ישראל לשנת 2021, והפכה שנה מאוחר יותר לחד-קרן באופן רשמי (עם שווי של 1.4 מיליארד דולר ב-2022). באוקטובר 2021, אנגולר ונצ׳רס הודיעה על סגירת גיוס לקרן חדשה בהיקף של 80 מיליון דולר, כמעט כפול מהיקף הגיוס הקודם שנערך שנתיים לפני כן.