חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

המיליונרים מהקומנדו: מה הופך את אנשי 8200 ליזמים מצליחים?

סיירת מטכ"ל והשייטת הן אולי היחידות המבוקשות בצה"ל, וקורס טיס נחשב לפסגת השאיפות של מתגייסים רבים, אולם בכל הקשור להישגים הכלכליים של בוגרי היחידות נמצאת יחידת המודיעין והמחשבים 8200 הרחק מעל מתחרותיה – כך עולה מדירוג "פורבס ישראל" של המיליונרים בוגרי היחידות המובחרות בצה"ל. בוגרי היחידה תופסים ארבעה מתוך 10 המקומות הראשונים ברשימה, כאשר שלושה מהם נמצאים גם בחמישייה הראשונה.

הדירוג המלא: המיליונרים בוגרי היחידות המובחרות – לחצו כאן

לקבלת כל העדכונים מפרויקט היחידות המובחרות – עשו לנו לייק בפייסבוק

גם את המקום הראשון ברשימה תופס בוגר היחידה המסווגת, מייסד חברת אבטחת המידע צ'ק פוינט גיל שוויד, שהונו האישי מוערך ב-1.9 מיליארד דולר. שוויד ייסד את אחת מחברות הטכנולוגיה המובילות בישראל יחד עם שלמה קרמר, ששירת איתו ביחידה (ומדורג רביעי ברשימה, עם הון מוערך של 500 מיליון דולר) ומריוס נכט, בוגר פרויקט תלפיות.

בוגרי קורס טיס מככבים גם הם ברשימה. טייס הקרב לשעבר קובי ריכטר נמצא במקום השני, עם שווי מוערך של 1.25 מיליארד דולר. ריכטר הקים את חברת מדינול עם אשתו יהודית. החברה פיתחה ומייצרת סטנטים לשימוש קרדיולוגי, והכנסותיה נאמדות במאות מיליוני דולרים. הזוג ריכטר ניצחו את ענקית הציוד הרפואי בוסטון סיינטיפיק בתביעת פטנטים, וקיבל בעקבות אותה תביעה של 750 מיליון דולר.

למקום השלישי ברשימה הגיע מורי ארקין, אף הוא בוגר 8200, שמכר את חברת התרופות אגיס לפריגו תמורת 190 מיליון דולר וכ-10% מהחברה הממוזגת. מאז זינק שווי המניה של פריגו. ארקין היה שותף גם בגרעין השליטה בבזק, ונהנה מתשואה גבוהה כשנמכרה השליטה (30%) בחברת התקשורת לשאול אלוביץ' תמורת 1.6 מיליארד דולר. שוויו האישי של ארקין מוערך בכמיליארד דולר.

1.9 מיליארד דולר. גיל שוויד | צילום: יונתן בלום

את החמישייה המובילה סוגר בוגר השייטת חיים צוף, נציג השייטת היחיד בעשירייה המובילה, שהונו מוערך ב-250 מיליון דולר. באמצעות האימפריה הפרטית שרשומה בהולנד מחזיק צוף יחד עם איש העסקים קובי מימון בכמה שותפויות גז בישראל: ישראמקו, חנל, נפטא ויואל, ובשתי חברות נדל"ן – נצבא ואיירפורט סיטי.

"כשהמשימה מופשטת יותר, בוגרי סיירת מטכ"ל הולכים לאיבוד"

הנתון המפתיע ברשימה הוא שמול ארבעה בוגרי 8200 וארבעה בוגרי קורס טיס שהתברגו לעשירייה המובילה, ניתן למצוא רק בוגר אחד מסיירת מטכ"ל ואחד משייטת 13. לטענת הפסיכולוג אל"מ (במיל') גדי אמיר, לשעבר פסיכולוג ראשי של צה"ל, הדבר אינו מקרי. לדבריו, בוגרי סיירת מטכ"ל הם "פרויקטורים מצוינים הניחנים בנחישות ובדבקות במטרה. הם מצוינים בלקחת אנשים ולומר להם ‘אחריי', ואנשים ילכו אחריהם. הבעיה היא שכאשר המשימה מופשטת ורחוקה בדרג המערכתי – כאן הם הולכים לאיבוד".

אם לתמצת את ההבדל בין טייסים לאנשי מטכ"ל, אומר אמיר: "טייסים הם תוצר של תרבות מסודרת שאינה מקבלת אלתורים או חריגה מנהלים. ההתמחות שלהם היא לגלות יצירתיות בתוך המסגרת. בסיירת מטכ"ל, שגם בה כמובן יש תרבות ניהולית, משמעת ונהלים, מלמדים אותך שכאשר אתה יוצא למשימה, אתה לבדך מול המשימה ואתה צריך בסופו של דבר להביא את ‘הקרקפת׳. איך אתה עושה את זה, זאת כבר הבחירה שלך".

"טייסים הם תוצר של תרבות מסודרת שאינה מקבלת אלתורים" | צילום: רויטרס

בכל הנוגע לאנשי 8200, טוען אמיר כי מדובר ביזמים "מבריקים, אך בעלי כישורי ארגון וניהול נמוכים". לדבריו, הם קרובים יותר ברמת הכישורים שלהם לאנשי מטכ"ל מאשר לאנשי חיל האוויר, "כי הם יצירתיים מאוד וטכנולוגיסטיים מאוד. הם מצוינים בחדשנות ובהמצאת דברים, אבל חלשים למדי בהסתכלות על המערכת השלמה".

עם זאת, אמיר אינו מופתע מהיקף הסטארט־אפים שמייצרים בוגרי 8200. "הם ניחנים בשתי יכולות מרכזיות: יכולת טכנולוגית שמאפשרת להם להקים חברת הייטק, ויכולת להבין שהם מנהלים קטנים מאוד, שחייבים להקיף עצמם באנשי ניהול. זאת הסיבה שבגינה במקרים רבים האקזיט נעשה בדיוק בשלב בו הסטארט־אפ צריך להתמסד ארגונית. הם לא אוהבים להגיע אל השלב הזה. הם מפתחים משהו מדהים ומוכרים אותו".

בהמשך השבוע יפורסמו באתר פורבס פרטי היחידות המובחרות בצה"ל ורשימת הבוגרים שיצאו מהן. במקביל, נפרסם גם את דירוג השכירים העשירים שיצאו מיחידות העילית. לקבלת העדכונים – עשו לנו לייק בפייסבוק.

לדירוג המלא: המיליונרים בוגרי היחידות המובחרות לחצו כאן.

לרכישת מנוי למגזין פורבס לחצו כאן


צילום: אלי דסה, מעריב

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן