Forbes Israel Logo

פריצת דרך? מנתחים באוסטרליה השתילו לראשונה לב שהפסיק לפעום

מנתחים בבית חולים בסידני שבאוסטרליה, ביצעו את השתלת הלב הראשונה בה השתמשו ב"לב מת".

תרומות לב של מבוגרים באות בדרך כלל מאנשים שמוגדרים במצב של מוות מוחי, אך כאשר ליבם עדיין פועם. צוות של בית החולים הצליח להשתיל לב שהפסיק לפעום במשך יותר מ-20 דקות. החולה הראשונה שקיבלה את הלב מסרה כי היא מרגישה צעירה בעשור לפחות, וכי כעת היא "אדם חדש".

הלב הוא האיבר היחיד שלא משתמשמים בו אחרי מוות של התורם – דבר הידוע כתרומה מחזורית. לב פועם נלקח בדרך כלל מאנשים עם מוות מוחי, נשמר בתוך מיכל עם קרח כארבע שעות, ואז מושתל לחולה הזקוק לו.


"תהליך פורץ דרך". ניתוח השתלה. צילום אילוסטרציה: thinkstock

התפתחות משמעותית

הטכניקה שבה השתמשמו המנתחים בסידני היא לקחת את הלב שהפסיק לפעום, ואז להניח אותו במכשיר הידוע בשם "לב בקופסא". הלב נשאר חם, וכך פעימות הלב משוחזרות, ומכונת הזנה עוזרת להפחית נזקים לשריר הלב.

האשה שקיבלה את הלב בתהליך יוצא הדופן הזה היא מישל גריבלס, בת 57, שסבלה מפגם מולד בלב. היא עברה את הניתוח לפני יותר מחודשיים. "עכשיו אני בנאדם שונה לגמרי. אני מרגישה כמו בת 40, אני ברת מזל".

מאז הניתוח של גריבלס נערכו עוד 2 ניתוחים נוספים בשיטה זו, שניהם בהצלחה. פרופ' פטר מקדונלד, מנתח לב מביה"ח בסידני, אמר כי "פריצת הדרך הזו היא צעד ענק בדרך לפתור את הבעיה של מחסור בתרומת איברים" .

האופרציה עוררה התלהבות ברחבי העולם, וארגון השתלות הלב הבריטי תיאר אותה כ"התפתחות משמעותית".

לכתבה במעריב השבוע

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.