חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

48. ג'יין הלוי

מאות אלפי בעלי חיים ברחבי העולם חבים את חייהם ופרוותם לג'יין הלוי, 40, כנראה אחת הנשים הבודדות ברשימה שחוזקן והשפעתן אינם מגיעים מכוח תפקידה הרשמי ואין מאחוריה סוללת יחסי ציבור או תקציב.

היא גדלה בצרפת והגיעה לישראל בגיל 17. כבר כילדה השתתפה בהפגנות של בריז'יט בארדו למען בעלי החיים, אבל האירוע המכונן בחייה הגיע דווקא דרך הרשת, כשנתקלה בסרטון וידיאו שצולם בסין ובו נראה רקון מופשט מעורו בעודו בחיים. מאז, נטרפה שנתה בלילות ("אחרי שראיתי את זה לא יכולתי להירדם במשך שנה") וביתר הזמן הפכה לאחת הסנגוריות הפעילות ביותר בישראל למען זכויות בעלי החיים. אחד מהישגיה הבולטים התרחש ב־2006, כאשר לאחר מאבק ממושך וסיזיפי בהנהגתה הסכימה חברת קסטרו לוותר על מכירת פרוות בכל סניפיה. "זה נתן לנו הרבה השראה", מספרת הלוי בגאווה. "ראינו שאפשר להמשיך הלאה ולנצח בעוד הרבה קרבות".

ניצחונה של האישה הצנומה מנתניה, אם לשני בנים, מול "הגוליית" של האופנה הישראלית הכין את התשתית לקראת הישג נוסף, הפעם בזירה הבינלאומית: הלוי הקימה את הקואליציה הבינלאומית נגד סחר בפרוות (AFC) – ארגון המאגד תחתיו כ־70 ארגונים מ־40 מדינות בעולם המתנגדים לשימוש בפרווה בתעשייה העולמית. "התחלתי לשלוח אלפי מיילים לכל הארגונים בעולם שנלחמים נגד הפרוות", היא מגוללת את הרקע להקמת הקואליציה. "הצעתי להם לעשות הפגנה סימולטנית נגד שגרירות סין. זרקתי פצצה, לא ידעתי מה יקרה. אחרי ארבעה חודשים היו לנו כבר 150 מוקדים בכל העולם, התפרשנו על פני כל היבשות והפגנו בו־זמנית נגד המדיניות של סין. מאז התחילו להתקשר אליי עיתונאים מכל העולם".


הלוי | צילום: משה כהן

אחרי שגם המשביר לצרכן וחברות נוספות בארץ ובעולם הסכימו להיות "חופשיות מפרווה", ההישג הבא הייתה חשיפה תקשורתית בתוכנית של אשרת קוטלר בערוץ 10 שגילתה כי חברות אופנה בישראל מוכרות לכאורה פרווה סינטטית, אולם למעשה מדובר בפרווה של כלבים וחתולים. מאז, נכנסו לתמונה חברי כנסת, והשלב הבא היה חקיקה. בשלוש השנים האחרונות פועלת הלוי בנחישות בכנסת למען קידום חוק שיאסור על סחר בפרוות בישראל. "הבנו שיותר מהפגנות או דפים בפייסבוק, הדבר הכי חשוב זו חקיקה", היא מודה. "זו גם הייתה הטעות של אלה שנלחמו נגד הסחר בפרוות בשנות ה־70, הם הצליחו להוציא את זה מחוץ לאופנה, אבל לא מחוץ לחוק, וזה חזר בבום".

בשלוש השנים האחרונות, הלוי, מאפרת במקצועה שמשקיעה כל דקה מזמנה הפנוי עבור מה שהפך למטרת חייה (חפשו את "מחתרת הפרווה״ בפייסבוק), מתמודדת באופן שוטף עם לחצים שמפעילים עליה המתנגדים לחוק. בארץ אלו הן הסיעות החרדיות, עקב השימוש של המגזר החרדי בשטריימלים העשויים פרוות שועל. מעבר לים מופעל עליה לחץ מסיבי מטעם איגוד הפרוונים הבינלאומי וממדינות המייצרות פרוות – כל אלה חוששים מחוק תקדימי שעלול ליצור "אפקט דומינו" בשאר העולם. "פרוונים מפחדים מהחוק שלנו יותר מכל דבר אחר בעולם", היא אומרת בלהט ומספרת על איומים על חייה שקיבלה מפרוונים מרחבי העולם, ובמיוחד מארה"ב וקנדה. "הם אמרו לי שאם אמשיך לפעול למען החוק, הם יפשיטו את עורי בעודי בחיים, אבל זה עודד אותי, הבנתי שאם הם כל כך מפחדים, סימן שאנחנו בדרך הטובה". 

הצעת החוק של הלוי, שקודמה על ידי חברת הכנסת לשעבר רונית תירוש, עוררה גלים ברחבי העולם. "התחיל לפעול נגדנו לוביזם מאוד חזק, מכל העולם. שרי חוץ מקנדה וממדינות נוספות הגיעו לארץ רק לכמה שעות, בשביל להשתתף בוועדות. כולם הבינו שזה עומד לשנות את כל התמונה. אני זוכרת שזבולון אורלב אמר שמאז שהוא בכנסת הוא לא זוכר אף חוק שהצליח לעורר כל כך הרבה רעש ועניין ולהביא הנה אנשים מחו"ל שמנסים לעצור אותו. ככה הבנו שהחוק הזה חייב לעבור".

אבל יש לה גם תמיכה; פול מקרטני, בריז'יט בארדו, פמלה אנדרסון ואפילו הדלאי למה, המנהיג הרוחני של העם הטיבטי, הביעו בפומבי את תמיכתם בחוק. "מה שאנשים לא מבינים זה שמעבר לעניין המוסרי, החוק הזה יכול לעשות לנו יחסי ציבור מצוינים בכל העולם. "אנשים לפעמים מפחדים להיות הראשונים, וחבל. ישראל יכולה להוביל כמדינה הראשונה בעולם שעשתה את זה".

מה הציפיות שלך לשנה הבאה?

"כרגע אנחנו מחכים שהממשלה תתגבש. ברגע שנדע את הרכב הממשלה נציג את החוק מחדש. הצלחת החוק תלויה בחבר הכנסת שיקדם אותה, אבל אם החרדים יהיו בקואליציה יהיה לנו קשה, אין ספק. בינתיים, כבר חילקנו 120 מכתבים לכל חברי הכנסת, עם הסבר מפורט על החוק ותקציר של כל מה שהיה. אני מאוד מקווה שנצליח להעביר אותו. מה שבטוח זה שבחיים לא נתייאש – אומרים שעד שלא נכשלת, לא הפסדת. לבעלי החיים יש רק אותנו, אז אסור לנו להתייאש".

  • היקף מכירות הפרוות בעולם ב־2102 עמד על יותר מ־14 מיליארד דולר.
  • מדי שנה נהרגים כ־75 מיליון בעלי חיים עבור תעשיית הפרוות, לא כולל מאות מיליוני ארנבונים.
  • להכנת מעיל פרווה אחד דרושים 18 שועלים, 40 דביבונים, 20 חתולים, 15 כלבים ומעל 100 צ'ינצ'ילות.
  • • מקורם של יותר מ־60% ממוצרי הפרווה הוא בסין.

 

לדירוג המלא – הנשים החזקות ביותר בישראל 2013

לקבלת כל העדכונים, הדירוגים והניתוחים – עשו לנו לייק בפייסבוק

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן