Forbes Israel Logo

5 המדינות שהתקציב הצבאי החדש של סין מאיים עליהן

סין הצהירה לאחרונה כי היא תעלה את תקציב ההגנה שלה ב-7%, טלטלה שהתקשורת הרשמית הגדירה כקלה בהשוואה להוצאה הצבאית של מערב אירופה וארה"ב. ההעלאה השנה מפילה את 7.6 אחוזי הצמיחה של 2016 ומדורגת כנמוכה ביותר בעשור. הרעיון הוא להגן על השליטה, הזכויות והאינטרסים הסיניים – כך אמרו מקורות פנימיים לסוכנות החדשות Xinhua.

אבל 7% זה עדיין עלייה. לסין יש כבר את הצבא השלישי בעוצמתו בעולם, אחרי ארה"ב ורוסיה, לפי מסד הנתונים GlobalFirePower.com. המדינה בוודאי לא תפתח במלחמה, אבל זה לא בהכרח המטרה שלשמה כוחות צבאיים נמצאים. במקום זאת, סין יכולה להשתמש בכוח שלה כגורם מרתיע במשא ומתן או כגורם שמרתיע מדינות אחרות ששוקלות פעולות שסין מתנגדת להן.

"צבא סין גדול בהרבה מכל מדינה באזור שלה", מציינת בוני גלאסר, יועצת בכיר לאסיה במרכז ללימודים בינלאומיים ואסטרטגיה בוושינגטון. "גם אם התקציב עולה ב-7%, פחות מהשנה שעברה, הוא הרבה יותר גבוה מהתקציב של כל ממשלה אחרת באזור. כמעט כל השכנות של סין מרגישות חוסר נוחות לגבי גדילת הכוח הצבאי של סין, במיוחד אלו שיש להן ויכוח טריטוריאלי, בין אם על אדמה או מים".

חמש המדינות האלו צריכות לדאוג בנוגע לעלייה בתקציב ההגנה הסיני בן ה-138 מיליארד דולר של השנה שעברה:

1. יפן

המדינה שמחזיקה בצבא החזק ביותר אחרי סין אולי תצטרך להדביק את הקצב של העלייה בתקציב, כך שהיא תוכל לנטר את כלי השייט והמטוסים הסיניים בים שנמצא ביניהן. סין עדיין נוטרת טינה ליפן בשל הכיבוש שלה בתקופת מלחמת העולם השנייה. כעת הן מתווכחות על שליטה בשמונה איי סנקאקו הלא מיושבים בים סין המזרחי המשותף. יפן שולטת באיים כעת. סין שלחה לשם ספינות ומטוסים כדי להזכיר ליפן שהיא לא היחידה שמצהירה על עצמה כטוענת היחידה לבעלות. לפני כשבועיים סין הטיסה 13 כלי טיס, כולל מטוסי קרב ומפציצים, ליד אוקינאווה, מה שהמריץ את יפן להזניק את מטוסיה קרב שלה. זה היה רק החילוף האחרון בנושא. אם סין תרחיב את חיל הים וחיל האוויר שלה כדי לבצע יותר פעולות בים, יפן אולי תצטרך להגדיל את הציים שלה.

התקציב בן ה-138 מיליארד דולר יגדל ב-7%. הצבא הסיני ב-2015 | צילום: Kremlin.ru

2. וייטנאם

סין ווייטנאם כבר הגיעו לסוג של מעמד של אויבת שמעמידה פני חברה במהלך חצי השנה באחרונה, ועצרו חוסר אמון היסטורי עמוק בנוגע לשליטה יבשתית וימית כדי להתמקד בעניינים כלכליים. אבל המדינה שלחמה מלחמת גבול בשנות ה-70 והתעמתה עם סין על שליטה ימית מספר פעמים מאז, לא יכולה להבטיח שהסכמים כלכליים יישבו סכסוכים ישנים. וייטנאם מבססת את הצבא התשיעי החזק באסיה כיום, בחלקו כדי להחזיק את התביעות הימיות שלה בים סין הדרומי כנגד כל צעד של סין. לדברי פרופ' קרל ת'אייר, חוקר ווייטנאמי לפוליטיקה באוניברסיטת ניו סאות' וויילס באוסטרליה, וייטנאם מבצעת רכישות האגרסיביות חדשות לעבר חימוש. אם למנות שתי דוגמאות, היא סיימה לרכוש שש צוללות רוסיות בספטמבר, באותו החודש שיפן הציעה לווייטנאם הלוואה עבור שש ספינות פטרול חופי חדשות.

3. הפיליפינים

הפיליפינים החלה לדבר עם סין באוקטובר, כאשר הנשיא רודריגו דוטרטה ביקר בבייג'ינג. ישנו דיבור על שיתוף פעולה במרחב ים סין הדרומי עליו שתיהן מצהירות בעלות. הפיליפינים הרגישה בעבר מאוימת מספיק כדי לקחת את סין לבית דין בינלאומי, והיא זכתה במשפט ביולי. כעת דוטרטה, לאחר שביצע איום אנטי אמריקאי, מראה סימנים של חבירה לנשיאה החדש של ארה"ב דולנד טראמפ, וביסוס שיתוף פעולה צבאי שנתמך על ידי הסכמים מאז 1951. אם דוטרטה מקדם באגרסיביות הגנה של התביעה הימית מול סין המתחרה, הוא יוכל להפנות את הסיוע של הצבא האמריקאי החזק שקודמיו בתפקיד נהנו ממנו. אבל המדינה שלו, וגם וושינגטון, יצטרכו יותר ממנו כדי להתנגד לכוחות הסיניים החזקים, או להילקח ברצינות אם מנילה ובייג'ינג ייפגשו שוב כדי לדבר.

4. הודו

סין והודו, המדינה האסייתית השנייה בגודלה מבחינת אוכלוסייה, מתחרות על שתי פיסות אדמה לאורך הגבול היבשתי שלהן. אחת נמצאת באזור הסיני המערבי של שינג'יאנג, והשנייה בארונאצ'ל פרדש, תחת שליטה הודית. כוחות הודים רבים מוצבים ליד שתיהן, חלק מצבא שמדורג במקום הרביעי מבחינת חוזק בעולם. אם סין תוציא חלק מהעלייה בת שבעת האחוזים שלה על הגנת גבולות, הודו תצטרך להדביק את הפער כדי להחזיק באזור אחד וכדי לבסס את השליטה שלה בשני – בין אם בשטח או במשא ומתן.

5. טאיוואן

טאיוואן רגילה להיות המטרה עבור צבא השחרור העממי. האמונה היא שסין מכוונת טילים לאי שנמצא כ-160 ק"מ ממנה, ויש ציפייה מסוימת מאז שנות ה-40 שהשתיים יילחמו. בשנות ה-40 הלאומנים הפסידו במלחמת אזרחים לקומוניסטים הסיניים והתבססו מחדש בטאיוואן. לטאיוואן יש שלטון עצמאי מאז, אבל סין אומרת כי השתיים נמצאות תחת אותו הדגל. סין אף פעם לא הצהירה מחדש על השימוש בכוח צבאי כדי לאחד את שני הצדדים. בדצמבר וינואר סין השיטה את נושאת המטוסים שלה מסביב לטאיוואן, מה שבאופן טבעי שם את משרד ההגנה הטאיוואני תחת דריכות גבוהה. אם התקציב הסיני יופנה לעברה שוב, טאיוואן אולי תרגיש יותר לחץ לדחוף את הצבא שלה עצמה. כפי שאמר פעם דיפלומט מערבי, טאיוואן צריכה להישאר חזקה גם במקרה ששני הצדדים יתיישבו לדבר שוב, כפי שהם עשו מ-2008 עד 2015.

סין עדיין תצטרך להיות רצינית לגבי שלום, או לפחות לא לאתגר אף אחד עם העלאת התקציב. חלק מהתקציב המוגדל אולי יסייע להעברת כוחות של 300 אלף איש מהצבא לחיים האזרחיים, אם היא תאפשר פרישה כפי שתכננה ב-2015, ולהעלות את תנאי המחייה של אלו שיישארו בשירות, לדברי ויליאם שארפ, כותב מהונלולו של Random Views of Asia from the Mid-Pacific"". "השאלה האם מדינה צריכה להיות מודאגת או לא תלויה בחלקה על הדרך בה סין מתכננת להוציא את העלייה בת 7 האחוזים", הוא מסכם.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.