Forbes Israel Logo

AI בשירות הרפואה: תוכנה שמזהה סרטן שד פי 30 מהר יותר מרופא

בדיקת ממוגרפיה היא אחד מהכלים הטובים ביותר של מדע הרפואה לאיתור סרטן שד, אבל כשהבדיקה, המלווה בדרך כלל בכאבים, חושפת בעיה פוטנציאלית, אז האישה תעבור על פי רוב גם בדיקות ביופסיה בחזה כדי לאפשר לרופא מבט קרוב יותר. השיטה הזו מתבררת הרבה יותר מדי פעמים כמיותרת, כך לפי קבוצה של חוקרים מתחום האינטליגנציה המלאכותית (AI), לפיה יתכן גם שאת השימוש בשיטה זו יוכלו הרופאים להפחית באופן משמעותי בקרוב, הודות למעט תובנות שיספקו מחשבים.

בימים האחרונים פורסם כי קבוצה של חוקרים מבית החולים יוסטון מת'ודיסט פיתחה, לפי תוצאות שהעלה מחקרה האחרון, תוכנת AI שיכולה לפרש תוצאות בדיקת ממוגרפיה פי 30 מהר יותר מרופא, וב-99 אחוזי דיוק. המחקר, אשר פורסם בכתב העת Cancer, מצא שהתוכנה יכולה לתרגם באופן אינטואיטיבי ובמהירות על את הנתונים מתרשימי המטופלת לכדי מידע אבחוני המיועד לסקירה של אדם, רופא או רופאה, מה שמספק להם תמיכה אמינה וחסכונית בזמן באופן מהותי. זהו חסכון בזמן שיכול להציל חיי אדם, למשל כשזה מגיע להערכת הסיכונים של המטופלת כחולה בסרטן או לשקילת הצורך בבדיקות נוספות.

על מנת לקבוע מהי מידת האפקטיביות של התוכנה בהערכת הסיכונים של סרטן השד, הצוות הזין אליה את תוצאותיהן של בדיקות ממוגרפיה ופתולוגיה של 500 מטופלות הלוקות במחלה, כמו גם מידע על תכונות אבחוניות של תתי הסוגים של המחלה, וממצאי ממוגרפיה העומדים איתן בקורלציה. בתוך שעות ספורות, תוכנת האינטליגנציה המלאכותית של החוקרים העריכה על סמך טבלאות הנתונים את סיכוני הסרטן של כל הקבוצה; מנגד, שני קלינאים היו זקוקים לכ-50 עד 70 שעות על מנת לסקור רק 50 טבלאות באופן ידני, מה שמרמז כי תוכנה מהסוג הזה יכולה לסייע לחסוך ולפנות מאות, אם לא אלפי, שעות עבודה של רופאים.

כשידיהם ועיניהם של רופאים ורופאות יתפנו כולנו נרוויח | צילום: Fotolia

על מנת להסביר את הצורך בטכנולוגיה שתעריך במהירות גבוהה את הסיכונים לסרטן שד, החוקרים הציגו נתונים סטטיסטיים של המרכז לבקרת ולמניעת מחלות בארצות הברית (CDC) ושל העמותה האמריקאית לטיפול בסרטן, שלפיהם – כמחצית מ-12.1 מיליון בדיקות הממוגרפיה שמתבצעות בארצות הברית מדי שנה מסתיימות בתוצאה חיובית שמתגלה כשגויה בהמשך. לפי החוקרים, מטופלות עם ממוגרפיה "חשודה", כזו שיש בה בין 3% ל-95% סיכון ללקות במחלה, מופנות באופן תדיר לביצוע ביופסיה, מה שגורם לכך שבארצות הברית מבוצעות יותר מ-1.6 מיליון ביופסיות חזה בשנה – 20% מהן, כך לפי צוות החוקרים, הן התוצאה הבלתי הכרחית של אבחון חיובי שגוי לאחר ממוגרפיה.

בנוסף לצמצום סבלן של המטופלות ולמיקסום זמנם של הרופאים, לתוכנה ישנו גם הפוטנציאל לעזור בריסונו של לפחות הבט אחד של העלות ההולכת וגדלה של הטיפול הרפואי בסרטן, אשר המכון הלאומי לסרטן בארצות הברית חוזה שיעבור את סך 157 מיליארד הדולרים בשנה עד לשנת 2020. לפי חברת המחקרים הרפואיים Grand View Research, שוק מכשירי ביופסיית החזה עתיד להגיע להיקף פעילות כולל של 911.2 מיליון דולר עד 2024, חרף העובדה שההליך המלחיץ הזה מספק תוצאות בדיוק של 60-80 אחוזים. בינתיים, חוקרים מאוניברסיטת ג'ון הופקינס מצאו שגם בדיקות ביופסיה מיותרות להערכת הורמונים בחזה, שאליהן מופנות חולות שאובחנו כלוקות בקרצינומה דוקטלית לא חודרנית (DCIS), שהוא סוג הסרטן הלא פולשני הנפוץ ביותר, עשויות לבזבז עד ל-35 מיליון דולק בשנה.

החוקרים מקווים שהתוכנה שלהם תסייע לרופאים מטפלים להעריך סיכונים לסרטן בצורה טובה יותר, ולמתן את ההפניות שהן נותנים לביופסיות, כמו גם להפחית את כמות הבדיקות הללו שאינן נחוצות. סטפן ט. וונג, יושב ראש המחלקה לרפואת מערכות וביו-הנדסה במכון המחקר של בית החולים יוסטון מת'ודיסט, ואחד מיוזמי המחקר ומוביליו, דיווח כך בהודעה לעיתונות:

"התוכנה הזו סוקרת באופן אינטליגנטי מיליוני רשומות בפרק זמן קצר, מה שמאפשר לנו לקבוע את הסיכון לסרטן שד בצורה יעילה יותר, על ידי שימוש בממוגרפיה. יש לתוכנה את הפוטנציאל להפחית את כמות הביופסיות הלא הכרחיות שמבוצעות… למעשה, סקירה מדויקת של כל הטבלאות הרבות הללו היא דבר בלתי אפשרי ללא אינטליגנציה מלאכותית".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.