חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

OECD: הבנק האירופי המרכזי צריך להציל שוב את גוש היורו

המדינות המתועשות קוראות לבנק האירופי המרכזי להתערב שוב במאבק במשבר בגוש היורו. בכינוס ה-OECD קראו המנהיגים לבנק לנקוט בצעדים רציניים לסיום המיתון בגוש וטענו כי רכישות האג"ח כבר אינן מספיקות. 

ב-OECD מציעים להפעיל הרחבה כמותית בכל גוש היורו, כפי שעשה הבנק הפדרלי בארה"ב, שהדפיס כסף על מנת לרכוש נכסים. 

לקבלת כל העדכונים, הדירוגים והניתוחים – עשו לנו לייק בפייסבוק

17 המדינות החברות בגוש היורו נמצאות במיתון הכלכלי הארוך ביותר בתולדות הגוש. כלכלת הגוש סובלת בשל משברים במערכות הבנקאיות של כמה מחרותיה ובירידה מתמשכת בצמיחה במדינות. 

מנהיגי ה-OECD קוראים לבנק האירופי המרכזי לשקול צעדים "לא שיגרתיים" להתמודדות עם המשבר בגוש היורו. כשנה לאחר שנשיא הבנק מריו דראגי הכריז כי יעשה "כל שביכולתו" כדי לסייע לגוש לצאת מהמיתון, השווקים עדיין ממתינים שיקיים את הבטחתו. 

צילום: רויטרס

אמנם הבנק הפעיל בעבר תוכניות לרכישת אג"ח, אך במקביל לא הדפיס כסף, זאת מנת על לוודא שפעולותיו לא ישפיעו על הרזרבות בשווקים, מחשש מפגיעה בשיעורי האינפלציה. 

אולם שיעור האינפלציה בגוש היורו נמוך בהרבה מהיעד שהציב הבנק שעומד על 1.2%. ביוון כבר נראים סימנים של דיפלציה. בנוסף, גם לטביה, המועמדת להיכלל בגוש החל משנה הבאה מראה סימנים של דיפלציה במשק. 

אמנם ב-OECD לא פירטו את היקף ההרחבה הכמותית הרצוי בגוש היורו, אך ציינו כי כישלון במאבק נגד המיתון הוא "סיכון ענק". 

מנהיגי הארגון אף קראו לבנק האירופי לשקול הנהגת ריבית שלילית, משום שהריביות הנמוכות הקיימות כעת בשוק אינן מסייעות לשיפור המצב. מהלך זה עשוי לעודד את הבנק שלא להחזיק את כספיהם ולהלוות לעסקים ומשקי בית, במקום שהכסף יישאר ברשות הבנק המרכזי. בנוסף, ריבית שלילית תעודד השקעות במדינות בדרום אירופה הנחשבות כיום למסוכנות ובמקומן מעדיפים המשקיעים להשאיר את כספם בגרמניה. 

בנוסף עדכן הארגון גם את תחזית הצמיחה שלו לאזורים השונים בעולם. בשנת 2013 צפויה הצמיחה בגוש היורו לעמוד על 0.7%, כאשר מדובר בשיפור לעומת הצמיחה השלילית בשיעור של 2.4% בסוף השנה שעברה. הצמיחה בכלכלה העולמית צפויה להגיע השנה ל-3.1%, לאחר צמיחה של 3% ב-2012.  ב-34 מדינות ה-OECD צפויה הצמיחה להסתכם השנה ב-1.2% בלבד.

בשנת 2014 צפויה הצמיחה העולמית להגיע ל-4%. גוש היורו צפוי לצמוח ב-1.8% ובקרב מדינות הארגון תסתכם הצמיחה ב-2.8%.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן