Forbes Israel Logo

36. אפרת דובדבני

אפרת דובדבני, מנכ"לית בית הנשיא מאז מינויו של שמעון פרס ב־2007, צמודה אליו עוד מנובמבר 95'. היועצת הצעירה שעבדה עבור יצחק רבין בבחירות 92', עברה "בירושה" לחסות פרס מיד לאחר הרצח. מאז היא שם, מלווה אותו בעקביות כיועצת, כראש לשכתו וכמנכ"לית בכל אחד מהלשכות והמשרדים בהם כיהן, עד לבית הנשיא כיום.

דובדבני, האישה הראשונה לכהן בתפקיד זה, מהנשים הבכירות ביותר בשירות הציבורי כיום, מנצחת על סדר יומו העמוס של הנשיא התשיעי. באוגוסט הקרוב יחגוג הנשיא יום הולדת 90, וברבות ימיו הוא נהנה מקונצנזוס ואהדה לא רק בישראל, אלא גם מחוצה לה, מעלה שישראל חייבת למקסם בזמנים מאתגרים בזירה הדיפלומטית הבינלאומית, במיוחד בימים של מתיחות עם המנהיגות האמריקאית. 

הראיון עמה מתקיים בשיא ההכנות לקראת האירוח של ברק אובמה, בביקורו הראשון בישראל כנשיא ארה"ב, שיתוף פעולה של משרד ראש הממשלה ומשרד החוץ. דובדבני אחראית לכל מה שנוגע לפרס – שיגור מסר ברור של ידידות אמיצה לעולם, בדגש על התמיכה הכלכלית והביטחונית האדירה של ארה"ב בישראל, בעיקר בעניין כיפת ברזל. "המטרה היא לחזק, להודות ולהושיט את היד הלאה להמשך הידידות הזאת, שהיא לא עניין של מה בכך", היא אומרת. "יש לזכור שהתמיכה הזאת נעשית כשארה"ב נמצאת במשבר כלכלי עמוק". 


דובדבני | צילום: זיו קורן

פרס הוא מותג ודובדבני מותחת את השמיכה הממותגת עד קצה גבול היכולת. כך למשל הייתה אחראית גם על ביקורים מתוקשרים אחרים, כמו ביקורם בארץ של האפיפיור, הנשיא בוש, נשיא צרפת סרקוזי ונשיא רוסיה פוטין, ואחראית על ניהול נסיעותיו התכופות של פרס לחו"ל במסעות ההסברה והדיפלומטיה. 

למפעל של פרס ודובדבני ניתן לייחס גם לא מעט הישגים אסטרטגיים בתחום הכלכלי והעסקי, האקדמי והמחקרי. כך למשל, מפעל בית הנשיא מקדם שותפויות פיננסיות ב"שווקים המתעוררים" בדרום קוריאה, ברזיל ומדינות אירו־אסיה, וכבר הביא לאשרור וחתימת הסכם מרקוסור, הסכם סחר חופשי עם מדינות דרום אמריקה, שמגלם פוטנציאל בהיקף של מיליארדי דולרים, עניין חשוב בזמנים של התרחבות אקטיביסטית לחרם כלכלי על ישראל אפילו באוניברסיטאות בארה"ב. 

כמעט בלי ששמעתם, הביא הנשיא אלף חקלאים וייטנאמיים להשתלמות בחקלאות מתקדמת בנגב ותמך בעמותת SpaceIL, ששוקדת על הנחתת חללית ישראלית לירח. כך גם לגבי תחומי אנרגיה חלופית, חקר המוח, תאי גזע וננו טכנולוגיה. 

בית הנשיא התשיעי מנוהל כמפעל מולטי־דיציפלינרי שעובד במלוא הכוח, מה שלא עוצר בעד מנכ"לית המפעל הזה, אם לשני ילדים קטנים, לקדם אג'נדה נוספת שקרובה ללבה: העצמה נשית. השדרה הניהולית בבית הנשיא מורכבת כמעט כולה על טהרת הנשים. בעבר אמרה דובדבני באופן ברור כי תעדיף לשכור לעבודה אישה על פני גבר. "אני לגמרי מאמינה שיש עדיין מקום להעדפה מתקנת", היא מסבירה. "תפקידן של נשים שהגיעו לאיזושהי דרגה הוא לדאוג לאחרות שיצליחו גם. הנטוורקינג של נשים עדיין מצומצם, ויש לי שליחות ציבורית בעניין הזה. מעבר לזה, מהניסיון הניהולי שצברתי, אני לגמרי רואה שיש תכונות נשיות שפשוט מתאימות יותר לניהול בעידן המודרני, ולכן זה לא בחסד אלא בזכות". 


צילום: מרק ישראל סלם

כמו מה?

"עבודת צוות, שילוב ידיים וסיעור מוחות. נשים שמות את האגו בצד ומצליחות להגיע להחלטות הטובות ביותר. היום גם צריך לדעת לעשות הרבה מאוד דברים, ופחות להתמקצע בדבר אחד. היועצת המשפטית שלי מבינה גם את רוח הציבור, והאחראית על התקציב מבינה את המשמעויות המשפטיות של הדברים. בניהול נשי מגולמים מולטי־טסקינג ומולטי־פונקציונליות". 

עדיין, כולכן אימהות לילדים קטנים שמצליחות לצאת מהעבודה בשעה סבירה. גם זה מוטמע בחזון שלך או כורח המציאות?

"אני מודיעה באופן חד־משמעי שאני מאמינה שאין דרך אחרת. יש כיום תנאים וטכנולוגיה לאפשר לאימהות גם לנהל. אפשר לבוא בבוקר לעבודה ולצאת אחר הצהריים, ובערב להתכנס שוב לשיחות ועידה, מיילים או טלפונים. מתקיים פה דור של מנהלות שקרועות בין האימהות שלהן לבין הצורך שלהן לעבוד, וזה בעיניי פסול ואפילו לא ראוי. זה חזון חברתי, אנחנו חייבים לתת בחברה מקום לנשים לנהל את האימהות שלהן. אם אני לא הייתי מאפשרת את זה, לא הייתי באה להרצות שזה אפשרי. ואמנם לא תמיד זה אפשרי. כשיש אירוע כמו ביקור אובמה, יש כמה ימים שאני, וגם האימהות האחרות שעובדות כאן, נעדרות, והילדים לא רואים אותנו, אבל זה משהו שאפשר לחיות איתו". 


דובדבני ופרס | צילום: לע"מ

זה חזון שעומד גם על סדר היום של הנשיא? 

"בסוף צריך שהבוס העליון ירצה, יאפשר ויאמין בזה. מרגש שיש פה נשיא מדינה שנותן דוגמה אולי לכל מדינת ישראל. בית הנשיא הוא שקוף ופתוח לגמרי, אין מאחורי הקלעים ואנחנו בכוונה מאפשרים הצצה לכל מי שרוצה. יש כאן באמת חזון של הנשיא לכבד את המקום הזה של האימהות, של אישה שהיא גם עובדת וגם אימא, לאפשר לנשים להיות מנהלות בכל גיל. 

"לפני שישים שנה כיהן הנשיא כמנכ"ל משרד הביטחון, סביבה פטריארכלית שוביניסטית. הנשים היו אז רק מזכירות, ופרס עבר בעצמו מהפכה שהוא מדבר עליה בכל הזדמנות. הוא גדל להבין שלניהול נשי יש הרבה יתרונות שאין בניהול גברי. הוא הנחיל את זה לכל הצוות שלו. זה מתחיל מפה ואני מקווה לומר שגם ממשיך מפה". 

בשנים האחרונות פרס הוא קונצנזוס מכובד ומשפיע. יש לך חלק במעמדו כיום?

"אני לגמרי מאמינה שזה פרס. הוא נשיא שמגיע לכל קצוות העם, מסייר, נפגש ומזמין במספרים עצומים. זו אהבה בלתי אמצעית ואנחנו רואים אותה. הוא שם את עצמו אחרון מול צורכי המדינה. הזמנים חולפים ודברים שפרס דיבר עליהם מזמן קורמים עור וגידים, כמו תעשיית הגרעין. אנחנו רק הצינור".

הראיון המלא – בגיליון 50 הנשים החזקות בישראל של מגזין פורבס. לרכישת מנוי לחצו כאן 

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.