בעוד שמומחי קפה עשויים לחשוב שהרעיון מהווה "חילול הקודש", קבוצה של מדענים פינים הצליחה לאחרונה לייצר קפה מלאכותי באמצעות תרביות תאים. על פי מרכז המחקר הטכני של פינלנד (VTT), הפולים שמתקבלים משכפלים את טעמו וריחו של הקפה הטבעי, קביעה שללא ספק תרים את גבות הקולים ברחבי העולם.
עם זאת, הוא יסייע משמעותית בתהליך של צמצום כריתת היערות, תהליך מזיק שנדרש לחקלאות קפה בקנה מידה גדול יותר, כך שרבים מביטים מזווית שונה בהמצאה הפינית. הבעיה של שמירה על חקלאות בת קיימא מאיימת להעלות את מחירי הקפה ברחבי העולם (בלי למנות את ההשפעה על פליטת הפחמן), כך שאולי החלופה הגיעה בדיוק בזמן הנכון.
בעוד שד"ר הייקו רישר מה-VTT מודה כי "הכנת קפה היא אמנות", הקבוצה מדווחת כי המדע הצליח לשחזר את הטעם האורגני, עם "לוח חישה מאומן ובדיקה אנליטית שמוצאת את פרופיל החליטה המתקבלת כדומה לקפה רגיל".
תהליך יצירת הקפה המלאכותי מתחיל בתרביות תאי קפה, אשר לאחר מכן מונחות בתוך כורי ביאור להמשך פיתוח ביו-מסה נפרדת. VTT בקיא בפיתוח חלופות מלאכותיות למוצרים שאינם ברי-קיימא. מתקן המחקר בבעלות המדינה מתמחה בפתרונות מסחר ניטרליים לפחמן, ופיתוח כל דבר, החל מהשתלות שיניים העשויות ננו-קומפוזיטים של תאית ועד עורות סינתטיים חדשים.
לשכלל את הטעם
כרגע, חקלאות הקפה נחשבת למיזם מזיק במיוחד. האקלים הדרוש לגידול חלק מהפולים האהובים בעולם הם גם אלה שפוגעים ביותר ביערות. ככל שהביקוש לקפה ממשיך לגדול, כך גם האזורים המופנים לגידול פולי הקפה הטבעיים, וזה עוד לפני שנלקחים בחשבון החומרים המזהמים שנפלטים על מנת לשנע את הפולים.
עם זאת, ייתכן שיחלוף זמן מה עד שנשתמש בקפה סינטטי בבתים שלנו. לא רק ש-VTT צריכה לשכלל את הטעם ואת התהליך לפני ייצור בקנה מידה גדול, אך כרגע כל המזונות המיוצרים במעבדות דורשים אישור רגולטורי נוסף של ה-FDA לפני מכירתם בארה"ב. אחרי זה יש לך את הטהרנים לקפה.