Forbes Israel https://forbes.co.il/ המגזין העסקי המוביל בעולם Mon, 22 Apr 2024 07:09:19 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://forbes.co.il/wp-content/uploads/2022/05/forbes-favicon-100x100.png Forbes Israel https://forbes.co.il/ 32 32 ״מניעה אותי הידיעה שיש כאן הזדמנות לכל אחד. לא משנה איפה הוא נולד״  https://forbes.co.il/suliman-maswade/ Sat, 20 Apr 2024 18:08:44 +0000 https://forbes.co.il/?p=212639 שום מכשול לא עצר את סולימאן מסוודה בדרכו מהשכונה במזרח ירושלים לכיסא הכתב המדיני של תאגיד השידור כאן. לא העובדה שעד גיל 20 לא ידע לחבר משפט אחד בעברית, לא קריאות הבוגד והמשת״פ שהוא סופג על בסיס יומיומי - ואפילו לא האיומים ברצח

הפוסט ״מניעה אותי הידיעה שיש כאן הזדמנות לכל אחד. לא משנה איפה הוא נולד״  הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
קשה לחשוב על שינוי חד וקיצוני כל כך במסלול חיים של בחור צעיר, רק בעשור השלישי לחייו, כמו המפנה הדרמטי שניצב במרכז סיפור חייו של סולימאן מסוודה. הוא גדל במזרח ירושלים למשפחה מוסלמית אדוקה (״עלינו לרגל למכה שלוש פעמים״), התחנך בבית ספר דתי (״בתקופה שלי לימודי עברית לא היו פופולאריים״), והיה מנותק לחלוטין מהשכנים היהודים בעיר (״חיינו בבועה. לא היתה כל אינטראקציה״). היום אתם מכירים את הצעיר הזה ככתב המדיני של תאגיד השידור הישראלי "כאן" – והוא רק בן 28.

הטוויסט בחייו, זה שהסיט את מסלול חייו לשורה הראשונה של התקשורת הישראלית, מדהים עוד יותר בהתחשב בעובדה שלאורך רוב חייו – עד לפני 8 שנים, כשהיה בן 20 – כתב הטלוויזיה הרהוט שמספק מדי יום פרשנויות ודיווחים בעברית קולחת, ידע רק כמה מילים ספורות בעברית. ״ידעתי רק את המילים הכי בסיסיות. 'ערב טוב', 'בוקר טוב', כמה מילים פה ושם״, מספר מסוודה בחיוך מבויש. ״בעצם עד גיל 20 לא ידעתי לחבר משפט אחד שלם בעברית״.

"נכנסתי לחרדות"

השינוי התרחש בתוך שנים ספורות. מסוודה התחיל לימודי חשבונאות באוניברסיטת ביר־זית בפאתי ראמללה, והשלים שנתיים של לימודים במסלול הבטוח לתואר הנכסף – רואה חשבון. אבל אז הוא מחליט על שינוי כיוון, וגומלת בליבו ההחלטה לעבור ללמוד במוסד אקדמי ישראלי, וללמוד עברית.

30Under30, מהדורת 2024. מימין: גפן ימין, אוהד זיידנברג, אודיה, סולימאן מסוודה ואייר חלבי | צילום: ניר סלקמן
30Under30, מהדורת 2024. מסוודה (שני משמאל) על השער של פורבס | צילום: ניר סלקמן

״בתי הספר במזרח ירושלים לא לימדו עברית. המסלול לאוניברסיטה פלסטינית היה הגיוני״, הוא מספר על תחילת הדרך ב״לימודי החשבונאות המשעממים״, כהגדרתו. ״עבדתי כמלצר במלון מצודת דוד בירושלים כדי לממן את הלימודים. ההבנה שאני בבעיה נחתה עליי כשדיברתי עם המלצרים הערבים במלון והבנתי שכולם בוגרי אוניברסיטאות ערביות, בלי עברית ובלי אופק. נכנסתי לחרדות״, הוא מודה. ״אז החלטתי לעזוב את הלימודים וללכת לעבוד מתוך הבנה שללמוד בלי לדעת עברית זה חסר ערך״.

לאחר ששמע מחבר לעבודה במלון על אפשרויות ללמוד עברית ולהשתלב באקדמיה הישראלית, נרשם לתוכנית אינטנסיבית ללימודי עברית במכללת הדסה, שפתחו בפניו את הדלת ללימודי תואר ראשון בפוליטיקה ותקשורת. ״השקעתי את כל כולי בלימוד עברית. בשבילי זה היה גלגל הצלה. קרב הישרדות של ממש על החיים שלי״, הוא מתאר, ״אם לא הייתי לומד את השפה, הייתי היום אבוד״.

בין לימודי העברית והתואר בתקשורת, התקבל מסוודה לעבודה בתאגיד השידור 'כאן' בתור מפיק רדיו במשרת סטודנט. משם התקדם לדסק הערבים בערוץ החדשות ומונה לכתב האזורי בירושלים. בתוך זמן קצר קודם לתפקיד הכתב לענייני המפלגות הערביות ולמגיש בערוץ, ולפני כשנה רשם ציון דרך נוסף במסלול ההתקדמות המהיר, כשמונה לתפקיד הכתב המדיני של כאן חדשות. מניסיון העבר אפשר להעריך שזו לא התחנה האחרונה בקריירה המבטיחה שלו.

״כשמוניתי לכתב המדיני לפני פחות משנה, עוד לא ידעתי שקיבלתי את ההזדמנות לסקר את אחת המלחמות הכי דרמטיות בתולדות ישראל", אומר מסוודה, ״זה קורה כשרק לפני שמונה שנים לא דיברתי כמעט מילה בעברית. ברמה המקצועית, אני זוכה לסקר את אחד האירועים הכי דרמטיים בתולדות המדינה. ברמה האישית, המלחמה הזו גרמה לי לשינוי עמוק בתפיסה שלי בכל תחום אפשרי״.

ככתב המדיני של הערוץ אחראי מסוודה על סיקור הפן המדיני של המלחמה ומכסה את כל מה שנגזר מכך – מלשכת ראש הממשלה והממשלה, דרך הקבינט, ועד ליחסי החוץ של ישראל ומדינות העולם. ״כל יום אני קם מוקדם ליומן הבוקר ברשת ב׳, והולך לישון בשעות הקטנות של הלילה בידיעה שמשהו יכול לקרות בכל רגע ושצריך להיות מעודכן כל הזמן״, הוא מתאר את שגרת החיים העמוסה במסגרת התפקיד. ״המטרה שלי היא להבין את מה שקורה, מה משמעות המלחמה על העתיד שלנו, לדווח את המציאות כפי שהיא לצופים, לעיתים תוך מתן זווית ראייה קצת שונה מהמיינסטרים – ותוך כדי גם ללמוד איך המלחמה הזאת משפיעה עליי באופן אישי״.

כמו כולם, אירועי 7 באוקטובר השפיעו גם עליו באופן אישי. אך הפוזיציה המרכזית בה הוא מחזיק, תפקיד בכיר בגוף תקשורת מוביל, יחד עם הרקע המיוחד שממנו הוא בא – הופכים את הכל לאינטנסיבי יותר והרבה יותר אישי. כשנשאל לגבי התגובות בבית ומהסביבה הקרובה לעבודה שלו ככתב מדיני בתאגיד שידור המזוהה כל כך עם הישראליות, הוא עונה שהן מאוד מגוונות. "זה נע בין פירגון וגאווה גדולה לבין תמיהה של מה אני עושה שם בכלל. מצד אחד מסתכלים עלי כעל מודל לחיקוי, דוגמה לכך שהכל אפשרי, ומהצד השני יש תגובות פחות מפרגנות״. בהמשך יספר על תגובות קיצוניות יותר, אפילו מחברי ילדות ושכנים שהיו פעם קרובים. על קריאות וכינויי גנאי כמו ׳בוגד׳ ו׳משת״פ׳. 

״יש הרבה תגובות כאלה. אבל למדתי לא לקחת ללב. הרי אלה שקוראים לי בוגד, הם אותם אנשים כושלים שלא הצליחו, שלא רוצים לראות כאן חיים טובים יותר. זה לא מזיז לי וזה לא התפקיד שלי להסביר להם את הברור מאליו – שיש הבדל תהומי בין עבודה כעיתונאי לבין עבודה כסוכן שב״כ״.

דיסונס אישי

חשוב לו להדגיש שבדיוק כמו בכל חברה אחרת, גם בחברה הערבית יש ספקטרום מגוון מאוד של אנשים, ובהתאם לכך גם הפידבק שהוא מקבל. ״רק לפני כמה שבועות הייתי בירושלים, ניגש אלי בחור ערבי, חיבק אותי ואמר לי בהתרגשות שהוא וכל המשפחה שלו רואים אותי ושכולם מאוד גאים. מצד שני, בזמן ׳שומר חומות׳ כשסיקרתי את המהומות בשער שכם, צעקו לי שזו בושה שאני עובד בערוץ ישראלי.

״זה קורה אגב גם בשגרה, לא רק בזמן מלחמה או מבצע צבאי – וגם זה בסדר. למדתי שיש מגוון גדול של תגובות וגם למדתי לסנן את התגובות הקשות. אבל בסוף אני בן אדם, והדברים כן מחלחלים פנימה ויש דברים שאתה פשוט לא יכול לסנן – כמו איומים ברצח. קיבלתי לא מעט כאלה ואני עדיין מקבל״.

"כשהתחלתי לעבוד בתאגיד, לא ידעתי לאן זה יוביל אותי" | צילום: באדיבות המצולם

ממש איומים ברצח? ישירות בפנים?

״גם. בפנים לא קיבלתי המון זמן, כי אני או באולפן או בבית. בדרך כלל אני מקבל איומים ברצח ברשתות החברתיות. אבל למדתי לסנן ולהחליק. להמשיך בעבודה. הדיסוננס האישי שלי כרגע נע בין ההצלחה האישית שלי לבין עד כמה זה משפיע לרעה על המשפחה שלי״.

״אין ספק שהיה קל יותר למשפחה אם לא הייתי בוחר במסלול החיים הזה. אני לא הבנתי את זה עד שלא ראיתי עד כמה זה עמוק. תראה, בחברה הערבית רואים המון חדשות. מתעניינים בכל מילה. כל דיווח שאני נותן בעברית מתורגם בתוך שעה לערבית ורץ בכל הרשתות. אז מן הסתם המשפחה הקרובה שלי – אם זה אבא שלי, דודים שלי, גם סבא שלי לפני שנפטר – מקבלים תגובות כל הזמן״.

וזה משפיע על המשפחה?

״אין ספק שהיה קל יותר למשפחה אם לא הייתי בוחר במסלול החיים הזה. אני לא הבנתי את זה עד שלא ראיתי עד כמה זה עמוק. תראה, בחברה הערבית רואים המון חדשות. מתעניינים בכל מילה. כל דיווח שאני נותן בעברית מתורגם בתוך שעה לערבית ורץ בכל הרשתות. אז מן הסתם המשפחה הקרובה שלי – אם זה אבא שלי, דודים שלי, גם סבא שלי לפני שנפטר – מקבלים תגובות כל הזמן״.

אני מניח שהיום, בגלל המלחמה ולאור התפקיד הבכיר שלך בתאגיד – עוצמת התגובות, הנאצות והאיומים, אינטנסיבית פי כמה.

״הרבה יותר אינטנסיבי. כמו מה שחוויתי במהלך ׳שומר חומות׳ רק על סטרואידים. גם האינטנסיביות של העבודה התעצמה. מהשבעה באוקטובר אני יותר בפרונט, בסייקל תמידי של עבודה. שומעים אותך בבוקר, רואים אותך בערב, ובין לבין קוראים בדיגיטל. בנוסף, הכתבת המדינית הבכירה של הערוץ, גילי כהן, יצאה לחופשת לידה  – כך שהרבה יותר עומס נופל עלי ויצא שאני בפרונט כל הזמן.

״מאז השבעה באוקטובר אני מרגיש שאני רץ מרתון כאילו זאת ריצת ספרינט של 100 מטר. ובכוונה אני לא עוצר לשנייה ולא לוקח רגע לעכל את הכל, כי אני יודע שאני אשקע בתוך זה. לכן אני דואג להיות בעשייה כל הזמן״.

ומה הלאה? מה השלב הבא?

״כשהתחלתי לעבוד בתאגיד לא ידעתי לאן זה יוביל אותי אבל ידעתי מהיום הראשון דבר אחד – שאני לא רוצה להיות ערבי שמסקר ערבים. זה לא בשבילי. ידעתי שברגע שאני מרגיש שמייעדים אותי להיות כתב ערבים – אני אעזוב את המקצוע. הסתכלתי מסביב וראיתי, שכל הכתבים הערבים בתקשורת הישראלית הם או כתב לענייני ערבים או כתב לענייני פלסטינים או כתב לענייני העולם הערבי – וזה ביאס אותי. תסכל אותי ממש. למה שערבי לא יהיה כתב משטרה או כתב לענייני סביבה? אדם שאני מאוד מעריך אמר לי פעם ׳אתה צריך להיות עיתונאי שהוא במקרה ערבי, ולא ערבי שהוא במקרה עיתונאי׳, זו אמירה שהולכת איתי עד היום.

״זה מה שבאמת דוחף אותי קדימה. הרי בסוף אני נמצא בתפקיד הזה לא בגלל הכסף. המשכורת לא טובה. זאת עבודה קשה, מסביב לשעון, 24/7. אתה מדבר כל היום עם אנשים ש־90% ממה שהם אומרים לך זה ספינים ושקרים. אתה מגלה שהאנשים שאתה לכאורה בקשר טוב איתם, משקרים לך – וזה מבאס. אבל מה שמניע אותי בסוף זו אותה ידיעה, שכש׳נגה׳ או ׳משה׳ או ׳אחמד׳, יפתחו חדשות ויראו על המסך את הילד ממזרח ירושלים, שלא ידע עד לפני כמה שנים עברית, שואל שאלות נוקבות את ראש הממשלה ומדווח על הדברים הכי חשובים במדינה – הם יראו שאפשר אחרת. שיש פה הזדמנות לכל ילד, לא משנה איפה הוא נולד ומאיפה הוא בא״.

הפוסט ״מניעה אותי הידיעה שיש כאן הזדמנות לכל אחד. לא משנה איפה הוא נולד״  הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
מניו יורק באהבה: הארגון הפילנתרופי שהזרים מאות מיליונים לתמיכה בישראל https://forbes.co.il/from-new-york-with-love/ Thu, 18 Apr 2024 11:45:07 +0000 https://forbes.co.il/?p=212624 מאז 7 באוקטובר נכנסה הפדרציה היהודית של ניו יורק אל הריק שהותירה הממשלה, והשקיעה סכומי עתק בתמיכה וסיוע למאות אלפי ישראלים. כעת, אחרי שאושרה עוד חבילת מענקים של עשרות מיליונים לתושבי הצפון, מספר מנכ״ל הפדרציה בישראל, איציק שמולי, על הפעילות האינטנסיבית של הארגון. הוא מדגיש את עוצמת הקשר עם ארה״ב ומתריע על חוסר התפקוד הממשלתי החמור: ״ בחלק מהאזורים בצפון, עד היום, הממשלה פשוט לא קיימת״

הפוסט מניו יורק באהבה: הארגון הפילנתרופי שהזרים מאות מיליונים לתמיכה בישראל הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
הפדרציה היהודית של ניו-יורק בישראל הודיעה על מענקי תמיכה נוספים שיועברו באופן ישיר ליישובי קו העימות בצפון: כ-40 מיליון שקלים יועברו ל-39 קהילות שפונו בגלל המלחמה.

מענקים אלו מצטרפים ליותר מ-20 מיליון שקלים שכבר העביר הארגון הפילנתרופי היהודי, עוד בחודש הראשון למלחמה – לתמיכה בכלל הרשויות בגבול הצפון, במרכזים רפואיים כמו פוריה, זיו והגליל ובארגוני חברה אזרחית הפועלים בערים אשר קלטו את עשרות אלפי המפונים ברחבי הארץ.

מאז 7 באוקטובר, השקיע הארגון סכום מצטבר של כ-315 מיליון שקל (כ-85 מיליון דולר), ב-260 רשויות מקומיות, בתי חולים, ארגונים ועמותות שונות – העוסקים בטיפול, תמיכה ושיקום של מאות אלפי ישראלים. כ-700 מיליון שקל (כ-190 מילון דולר) גויסו במהלך ימי המלחמה הראשונים במטרה לענות על צרכי החירום של המדינה – זאת כמובן לצד הפעילות השוטפת של הפדרציה בישראל.

חצי מיליארד – בתוך חודש

פדרציית ניו יורק (UJA) היא למעשה הארגון הקהילתי הפילנתרופי הגדול בעולם אשר נוסד לפני יותר מ-100 שנה ותומך בישראל מאז הקמתה. מי שעומד בראש הארגון בישראל הוא חבר הכנסת לשעבר איציק שמולי, אשר כיהן בעבר הלא רחוק כשר העבודה והרווחה – וכיום מכהן כמנכ״ל הפדרציה היהודית של ניו-יורק בישראל.

איציק שמולי עם נתן בהט, ממייסדי קיבוץ ניר עוז, ביום שחזר לקיבוץ | צילום: אלעד סמוכה
איציק שמולי עם נתן בהט, ממייסדי קיבוץ ניר עוז, ביום שחזר לקיבוץ | צילום: אלעד סמוכה

״הארגון הזה מחובר בטבור להקמה של מדינת ישראל, לבניית המוסדות, הצבא, הבטחון, והחברה הישראלית״, הוא מספר, ״כך שבמצטבר לאורך עשרות שנים של תמיכה, מדובר על השקעה של עשרות מיליארדי דולרים בישראל – אם לא יותר. בכל פעם שקורה אירוע מטלטל במדינה – מלחמות, אינתיפאדות, משברים כלכליים, גלי עלייה – הפדרציה הזו עם כל הכוח שיש לה, שכולל בין 70 ל-80 אלף תורמים, מתייצבת ועומדת מאחורי מדינת ישראל. בטח ובטח לאחר ה-7 באוקטובר, שהוא אירוע מכונן בהיסטוריה של המדינה״.

הוכחה נוספת לתמיכה הבלתי מסויגת עליו מדבר שמולי, התקבלה כבר באותו יום דרמטי וטראומטי. במהלך אותה יממה קשה פתחה הפדרציה בראשות היו״ר מארק רון, הנשיאה לינדה מירלס, והמנכ"ל אריק גולדשטיין, בקמפיין גיוס חירום ומהיר. בתוך חודש בלבד גויס סכום חסר תקדים של כ-150 מיליון דולר. ״כבר באותו יום נשבר כל שיא אפשרי של גיוס, מעורבות או תמיכה״, מספר שמולי. ״זה היה פשוט מדהים לראות את הקהילה הזאת, מתגייסת ומעמידה הרבה מאוד משאבים כדי לתמוך במדינת ישראל בשעתה הגורלית והקשה״.

מבחינתו, למעורבות והתמיכה מצד חברי קהילת הפדרציה היה ערך קריטי – דווקא לאור חדלונה ואוזלת ידה של הממשלה. ״לקח להם הרבה מאוד זמן להגיב ולהיכנס לתמונה״, מעיד שמולי, ״כך שאפשר בהחלט לומר שהמחדל שפגש אותנו בצד הבטחוני, התגלגל מהר מאוד גם לצד האזרחי. בחלק מהאזורים בצפון, עד היום, הממשלה פשוט לא קיימת. זה בא לידי ביטוי בחוסר משמעותי במענה לאזרח, בחינוך לא פורמלי, באוכלוסייה שצריכה טיפול בטראומה, במוגנות ומוכנות למלחמה. בתי החולים הקדמיים בפריפריה מוגנים באופן חלקי והאספקה של כל מה שהם צריכים כדי להפעיל בית חולים ממוגן ומוכן לאירוע של מלחמה, לא מספקת. בימים הראשונים של המלחמה היו שם פערי התגוננות מטורפים ממש״, הוא ממחיש. ״ואל תוך כל החוסר הזה, שנמצא בליבת האחריות של הממשלה, נכנסה הפילנתרופיה והתגייסה בכל הכוח כדי לתת מענה לכל האתגרים הללו – בעיקר בתקופה הראשונה של המלחמה״.

תמיכה היסטורית בישראל

הפעילות והתמיכה ההדוקה של פדרציית ניו יורק בישראל החלה עוד מימיה הראשונים של המדינה בהשקעה ותמיכה במה שהיא מזהה כ״אתגרים הפנימיים של ישראל״, כפי שמתאר שמולי: ״מדובר על השקעה בנושאים מהותיים ואסטרטגיים כמו למשל חיזוק הדמוקרטיה הישראלית, טיפול בשסעים החברתיים, בחוסר הלכידות, בפערים הכלכליים – גם בעידוד לפלורליזם דתי בחברה וגיוון בזהות היהודית, נושא חשוב מאוד ליהדות אמריקה ותחום שישראל נחשבת בו למאוד שמרנית וריכוזית״.

״למזלנו הפדרציה מספיק חזקה, כך גם כשקורה מצב חירום אנחנו לא עוצרים את ההשקעות שלנו במה שזיהינו כאחד מהאתגרים האסטרטגיים הגדולים של החברה הישראלית. אנחנו מבינים שביום שאחרי – האתגרים הללו כאן להישאר. אנחנו רואים את זה סביב חוק הגיוס למשל או בהתגברות הקולות מתוך הממשלה שדוחפים להניע מחדש את ההפיכה המשטרית. כך שלצד ההתגייסות המאוד משמעותית של הפדרציה כדי לתת מענה לצרכי החירום של ישראל, אנחנו ממשיכים להשקיע גם בתחומים הללו״, הוא מדגיש. ״אך אין ספק שכיום עיקר המאמצים והמשאבים שלנו מופנים כדי לתת מענה לצרכים הדחופים ביותר של ישראל – וזה מה שאנחנו עושים בעיקר מאז ה-7 באוקטובר״.

באילו יוזמות בולטות שלכם זה בא לידי ביטוי?

״בכל מרכזי הפינוי – אילת, טבריה וים המלח – תמכנו בעשרות ארגונים, בחינוך, טיפול בטראומה, מסגרות לאנשים מבוגרים, קהילות שנאבקות להישאר ביחד אחרי שנרצחו ונחטפו להם אנשים, גם תמיכה ברשויות בדרום וגם בקהילות. כיוון שלממשלה לקח המון זמן להיכנס – חברנו יחד לפורום העסקי ולפורום של 150 חברות המובילות במשק. ביחד אנחנו תומכים ב-15 קהילות ב-4 תחומים עיקריים: חוסן, טראומה, חינוך ותעסוקה. מקבלים את הצרכים של הקהילות ואת התיעדוף שלהם ונותנים מענה לצרכים האלה ב-8 עד 12 החודשים הקרובים. אלו משאבים אדירים שמושקעים כאן מתוך הבנה שאם לא ניתן מענה לקהילות האלו עכשיו, חלקן לא יחזיקו מעמד״.

דוד אזולאי, ראש מועצת מטולה (מימין), גולדשטיין ושמולי | צילום: Eliana Neustadt
דוד אזולאי, ראש מועצת מטולה (מימין), גולדשטיין ושמולי | צילום: Eliana Neustadt

״בנוסף אנחנו תומכים באוכלוסיות מיוחדות, אנשי ארגוני מד״א וזק״א שנושאים עדיין על גבם צלקות נפשיות קשות. אנחנו שם כדי לעזור ולתמוך בהם נפשית וגם פיזית – לחדש את המלאים של הארגונים ולטפל באנשים. אנחנו תומכים במשפחות של מילואימניקים ובנפגעי הנובה, עם מתחמים מיוחדים שקמו בכל רחבי הארץ כדי לתת מענה לשורדים ולבני המשפחה שלהם. אנחנו תומכים גם במשפחות החטופים עם קרן חירום שנועדה לתת מענה לצרכים של המשפחות שנתלשו מהחיים שלהם – זה עוד ואקום אדיר של הממשלה שנכנסנו אליו ואנחנו שם כדי לתמוך בצרכים הדחופים ביותר״.

לצד השקעה חשובה ביישובים וקהילות הדרום אשר ספגו את הפגיעה הקשה ביותר עקב אירועי 7 באוקטובר, התקבלה החלטה אסטרטגית בארגון תחת ניהולו של שמולי, להשקיע בצרכים הדחופים של אנשי הצפון. ״כיום אנחנו השחקן הפילנתרופי הכי משמעותי שם. אישרנו מענקי חירום משמעותיים לעשרות ישובים, רשויות וקהילות לאורך כל קו העימות – מהגולן ועד נהריה – כדי להגביר את המוכנות והמוגנות שלהם. נתנו גם מענקים גדולים מאוד לבתי החולים הקדמיים כדי שיכולו לתפקד בחירום ולהגדיל את התפוסה שלהם אם וכאשר נתגלגל למלחמה בצפון״.

אתה מתאר פה בעצם אופרציה ענקית שלמה שמקבילה לפעילות של משרד ממשלתי.

״בהחלט. אנחנו כל היום בשטח. כל היום. בים המלח, באילת, בכל יישובי קו העימות – מטולה, חורפיש, פסוטה. עד היום אנחנו פועלים בצפון איפה שהממשלה פשוט לא קיימת – כל ראש עיר בצפון יגיד לך את זה. קח את קריית שמונה למשל, עיר שהתושבים שלה פזורים בכ-200 מקומות ברחבי הארץ ותשאל את אביחי שטרן (ראש עיריית קריית שמונה – א.ז) – הוא יגיד לך שפדרציית ניו יורק הייתה הראשונה שהתייצבה לסייע ועד היום נתנה יותר כסף מהממשלה. תעבור עיר עיר ותשמע בדיוק את אותה מנגינה״.

״מצד אחד זה משהו שאני מאוד גאה בו. העובדה שהארגון הזה מצליח לספק מענים ופתרונות להרבה מאוד ישראלים שהקרקע נשמטה להם מתחת לרגלים – ואתה אומר לעצמך, בשביל זה אני פה, בשביל זה אני קם בבוקר. מצד שני אני אדם שמאמין בממלכה – ומשהו בי נשבר לגמרי כשאני רואה את אוזלת היד והחידלון. אמנם צריך לומר ביושר, ככל שעובר הזמן, הממשלה נכנסת לתמונה ובחלק מהתחומים מצליחה לתת מענה – אבל הפערים עדיין מאוד גדולים״.

מה בנוגע ל׳יום שאחרי׳?

״פוגרום 7 באוקטובר הגדיר מחדש לא רק את ההיסטוריה הלאומית שלנו, אלא מחדד גם את תחושת הייעוד המשותפת. מדינת ישראל הוקמה כהבטחה לאושוויץ ולפרהוד, כדי שיהודים לא יצטרכו עוד להתחבא בעליית הגג מפני שחיטה. וב-7 באוקטובר ההבטחה היסודית הזו הופרה במחדל מזעזע. בפעם הראשונה בדורנו אנו מבינים שריבונות אינה מובטחת רק מכוח ציווי היסטורי, אלא שהיא משא יומיומי שעלינו לשאת. אני יודע לומר שאנחנו, כארגון הקהילתי-פילנתרופי הגדול ביותר בעולם, נמשיך להיות שם גם ביום שאחרי כדי לסייע במאמצי השיקום. מיליוני ישראלים שיצאו מגדרם בחודשים האחרונים כדי לתמוך בצרכי החירום, הניחו את היסודות ואת האתוס המכונן, שעליהם, אני בטוח, נוכל לצאת לדרך חדשה״.

עצם הפעילות המשמעותית וארוכת השנים של הפדרציה פה, בטח מאז 7 באוקטובר, היא עוד המחשה יצוקה מברזל לקשר הגורדי שבין ישראל לארה״ב.

״ללא ספק. עוצמתה הצבאית של ישראל היא הנדבך היסודי לקיומנו, אך בצדה חייבת לבוא תבונה מדינית ושת״פ אזורי שהם הכרחיים כעניין של ביטחון לאומי. בהקשר הזה, כל ישראלי מבין, בטח אחרי השבוע האחרון, עד כמה עמוקה וחיונית הברית עם ארה"ב כעניין קיומי. ולמרות כל הקשקושים וכפיות הטובה – הנשיא ביידן תמיד מתייצב לצד ישראל כמו שלא עשה אף נשיא לפניו – ומוכיח את אהבתו ודאגתו העמוקה לישראל באופן מעורר השראה. זה בא לידי ביטוי לא רק בנושאות מטוסים וחימוש, אלא גם בהגנה דיפלומטית וקואליציית מדינות שהיא כיפת הברזל החשובה ביותר שישראל יכולה היתה לחלום עליה. מותר שיהיו מחלוקות – אבל צריך לפתור אותן בתוך החדר ולא לתקוע אצבע בעין לשותף הקרוב שלך״.

הפוסט מניו יורק באהבה: הארגון הפילנתרופי שהזרים מאות מיליונים לתמיכה בישראל הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
מהבנק לנמל: רואה החשבון ניסן לוי מונה למנכ"ל נמל אשדוד https://forbes.co.il/ashdod-port-new-ceo/ Wed, 17 Apr 2024 14:19:30 +0000 https://forbes.co.il/?p=212611 הנמל התנהל בשנתיים האחרונות ללא מנכ"ל קבוע. המינוי כפוף לאישור ועדת המינויים והשרים רגב ואמסלם

הפוסט מהבנק לנמל: רואה החשבון ניסן לוי מונה למנכ"ל נמל אשדוד הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>

דירקטוריון חברת נמל אשדוד אישר את מינויו של רואה החשבון ניסן לוי לתפקיד מנכ"ל חברת נמל אשדוד. המינוי כפוף לאישור ועדת המינויים ברשות החברות הממשלתיות ואישורם של שרת התחבורה מירי רגב והממונה על רשות החברות השר דודי אמסלם.

נמל אשדוד התנהל בשנתיים האחרונות ללא מנכ"ל, לאחר התפטרותו של משה ז'אנה. בחירתו של ניסן לוי מתבצעת בעיצומה של תקופה מאתגרת עבור הנמל, כשברקע מלחמת חרבות ברזל והתחרות הגוברת בין הנמלים.

רו"ח לוי הינו בעל קריירה ענפה בתחום הפיננסים וכיהן בתפקידים בכירים בבנק ירושלים ובנק מזרחי טפחות, אך לא עסק בתחומים הקשורים לספנות או שינוע. בתפקידו האחרון שימש כחבר הנהלה וסמנכ"ל בכיר בבנק מזרחי טפחות, בכפיפות ישירה למנכ"ל ולדירקטוריון הבנק. בשנים 2011-2013 שימש כמשנה למנכ"ל בנק ירושלים וניהל את החטיבה הפיננסית, ובשנים 2009- 2011 ניהל את חטיבת הסיכונים. רו"ח לוי כיהן בשנים 2014-2019 כסמנכ"ל בבנק מזרחי טפחות וניהל את חטיבת התכנון, תפעול ונכסי לקוחות.
בשנים 2020- 2023 שימש רו"ח לוי כסמנכ"ל חטיבת ההון האנושי, משאבים ותפעול.

רו"ח לוי סיים תואר ראשון בהצטיינות (BA) בכלכלה וחשבונאות ובעל תואר שני בהצטיינות (MBA) במנהל עסקים – שני התארים מהאוניברסיטה העברית בירושלים. כמו כן הוא מחזיק ברישיון לראיית חשבון, ומשרת במילואים בדרגת רס"ן ביחידת חי"ר.

שאול שניידר, יו"ר דירקטוריון נמל אשדוד, אמר: "בחרנו בניסן לוי מתוך אמונה ביכולתו לנווט את הספינה במים הסוערים של התקופה. חשוב לנו בנמל אשדוד, במיוחד לאור האתגרים הרבים, להבטיח רציפות ניהולית, ואנו בטוחים שבעזרת הניסיון הרב והערכים שלוי מביא עימו לתפקיד, נוכל להצעיד את נמל אשדוד קדימה".

הפוסט מהבנק לנמל: רואה החשבון ניסן לוי מונה למנכ"ל נמל אשדוד הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
אקזיט ראשון למחזור הטרי של Forbes 30Under30: אנטייטל נמכר ל-Beyond Trust https://forbes.co.il/beyondtrust-acquires-entitle/ Tue, 16 Apr 2024 16:07:39 +0000 https://forbes.co.il/?p=212602 בדיוק שבוע לאחר שנבחרו לרשימת הצעירים המבטיחים של פורבס מכרו רון נסים ואבי זצר את הסטארט-אפ שהקימו לפי שווי מוערך של כ-150 מיליון דולר

הפוסט אקזיט ראשון למחזור הטרי של Forbes 30Under30: אנטייטל נמכר ל-Beyond Trust הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
לפני בדיוק שבוע הם נבחרו לרשימת הצעירים המבטיחים של ישראל לשנת 2024 – Forbes 30Under30 – והיום הם כבר מימשו את ההבטחה. רון נסים ואבי זצר מכרו את הסטארט-אפ שהקימו אנטייטל (Entitle), המפתח מערכת לניהול הרשאות בענן, לחברת BeyondTrust בעסקה שרובה במזומן עם מרכיב מניות. על-פי הערכות היקף העסקה כ-150 מיליון דולר. רון נסים מנכ"ל אנטייטל יוביל את מרכז הפיתוח של BeyondTrust בישראל. כל 30 עובדי החברה ימשיכו לחברה הרוכשת תוך שיפור תנאי העסקתם, להקמת מרכז פיתוח ראשון בישראל.

אנטייטל. כל העובדים ימשיכו לחברה הרוכשת | צילום: בן יצחקי

לפני כשנה הכריזה אנטייטל הכריזה על השלמת גיוס סיד של 15 מיליון דולר. את הסבב הובילה קרן גלילות קפיטל והשתתפו בו Today ventures ומשקיעים פרטיים. בהם אריאל מייסלוס, ינון קוסטיקה מייסד שותף בענקית אבטחת הענן Wiz, גיל שקלרסקי ועמית אבנר מ-Operator Partners, ניצן שפירא ורן רבנזפט מייסדי אפסגון, גיל עזריאלנט מייסד אקסיס, וקבוצת כמהין המונה 15 בכירי אבטחת מידע בחברות בינלאומיות.

רון נסים באירוע השקת רשימת הצעירים של פורבס | צילום: יוסי זליגר

אנטייטל נוסדה בשנת 2021 על ידי רון נסים מנכ"ל החברה ואבי זצר CTO, אשר הכירו במהלך שירותם הצבאי ביחידת 8200. החברה פיתחה פיתרון לניהול גישה לתוכנות ותשתיות בענן ומציעה מענה יעיל ופשוט להליכים שעד כה טופלו באופן ידני ומורכב. המערכת הופכת את תהליך הבקשה ומתן הגישה למשאבי הארגון לאוטומטי ובכך מאפשרת גישה יעילה מהירה ומאובטחת לסביבות מורכבות. הפתרון ישתלב בפלטפורמה של BeyondTrust הפועלת בתחום הניהול ואבטחת זהויות בארגונים, עבור מערכות ההפעלה UNIX, Linux, Windows ו-macOS. לאנטייטל יש עשרות לקוחות משמעותיים, בין לקוחותיה חברות טכנולוגיה, פיננסיים ואשראי מהגדולות בעולם.

לדברי רון נסים מנכ"ל אנטייטל: "רכישת אנטייטל והצטרפות כל עובדי החברה ל-BeyondTrust היא הישג משמעותי עבורנו. אנחנו ממשיכים לעבוד יחד כצוות כדי להגשים את החזון לשמו הקמנו את החברה, ולעבוד על פיתוח המוצר תחת המותג המוביל בתעשייה. העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה, שלמרות כל אתגרי המלחמה חברה גלובלית בוחרת להיכנס לפעילות בישראל ולהקים פה מרכז פיתוח מקומי."

אריק קלינשטיין, מייסד ושותף בקרן גלילות קפיטל: "המכירה של אנטייטל משקפת את איכות היזמים והחברות הפועלים מישראל. משמח לראות שבתקופה זו החדשנות של היזמים הישראלים מושכת לכאן פעילות של חברות בינלאומיות מובילות, שבוחרות להפעיל פה מרכזי פיתוח למרות הכל. מכירת אינטייטל מצטרפת לרצף אקזיטים מהתקופה האחרונה של גלילות קפיטל, בהם מכירת סיידר, ארמטיק, פולאר ואטמוסק."

בתחילת דרכה תרמה אנטייטל מניות לקרן תמורה, כעת בעסקת המכירה הן יכניסו לקרן מאות אלפי שקלים. תמורה פועלת להגברת מעורבות קהילת ההייטק בפעילות ללא מטרות רווח בישראל, תוך התמקדות בחינוך וביוזמות הממוקדות בנוער. הקרן מקבלת תרומת מניות מחברות הייטק ובאירוע נזילות היא מקצה את התמורה הכספית לעמותות מתחומי החינוך והנוער, כדי לשתף את החברה הישראלית בעושר שנוצר על ידי המגזר הטכנולוגי במדינה.

הפוסט אקזיט ראשון למחזור הטרי של Forbes 30Under30: אנטייטל נמכר ל-Beyond Trust הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
מתקפה איראנית: יותר מ-300 טילים וכטב"מים שוגרו לעבר ישראל https://forbes.co.il/iran-attacks-israel/ Tue, 16 Apr 2024 15:32:54 +0000 https://forbes.co.il/?p=212591 מתקפה איראנית חסרת תקדים על ישראל. גל גינויים ברחבי העולם, תמיכה מגב לגב לישראל מצד מדינות המערב. המשא ומתן לגיבוש עסקת חטופים תקוע - חמאס השיב בשלילה ליוזמה האמריקנית. צה״ל ממשיך בפעילות ממוקדת בכל רחבי הרצועה – גם לאחר צמצום כוחות משמעותי ועזיבת חאן יונס. שלושת בניו של בכיר חמאס חוסלו בתקיפה אווירית

הפוסט מתקפה איראנית: יותר מ-300 טילים וכטב"מים שוגרו לעבר ישראל הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
מתקפה איראנית על ישראל. מאז חיסולו לפני כשבועיים של בכיר בכוח קודס האיראני, בלב דמשק, במבנה סמוך למתחם השגרירות האיראנית, השמיעו ראשי משטר האיתוללות באירן איומים חריפים נגד ישראל – אותה האשימו בפעולת החיסול. בלילה שבין שבת לראשון, ב״פעולת נקמה״ מתוכננת, שיגרה איראן מתקפה אווירית כוללת לעבר ישראל, של מאות טילי קרקע-קרקע, טילי שיוט וכתבט״מים תוקפים. על פי הערכות בצה״ל המתקפה חסרת התקדים כללה למעלה מ-300 טילים וכלי טיס תוקפים – בהם 170 מל"טים, יותר מ-30 טילי שיוט ויותר מ-120 טילים בליסטיים.

חרף המתקפה המאסיבית, שבוצעה ברובה משטחה של אירן, רוב עצום מכלל הטילים וכלי הטיס התוקפים ששוגרו לישראל יורטו בהצלחה על ידי מערכות ההגנה האוויריות של ישראל ובעלות בריתה באזור – ארה״ב בעיקר, לצד בריטניה וירדן. רובם הגדול יורטו מחוץ לשטחה של ישראל. על פי דיווח של הוול סטריט ג׳ורנל המצטט גורמים אמריקנים, בין 115 ל-130 טילים בליסטיים שוגרו על ידי אירן לישראל אולם כמחצית מהם כשלו במהלך השיגור או התרסקו עוד לפני שיורטו. 

לדברי דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, 99% מהאיומים ששוגרו לשטח מדינת ישראל יורטו – כאשר מערך ההגנה האווירית הישראלית יירטו בהצלחה באמצעות מערכת "חץ" ובמאמץ משותף של השותפות האסטרטגיות את מרבית השיגורים לפני שאלה חצו לשטח הארץ. "זהו הישג אסטרטגי משמעותי מאוד״, ציין הגרי, ״מתוך כ-170 כלי טיס בלתי מאוישים שאיראן שיגרה – אפס חדרו לשטח מדינת ישראל".

תיעוד היירוטים הראשונים של צה"ל בעקבות המתקפה האיראנית | צילום: דובר צה"ל

״תחת הוראתי הישירה, כדי לתמוך בהגנה על ישראל, העביר צבא ארה"ב מטוסים ומשחתות הגנה מפני טילים בליסטיים לאזור במהלך השבוע האחרון״, הבהיר הנשיא ביידן בהצהרה מיוחדת שפורסמה על ידי הבית הלבן. ״הודות לפריסות הללו ולמיומנות יוצאת הדופן של אנשי השירות שלנו, עזרנו לישראל להפיל כמעט את כל המל"טים והטילים הנכנסים״, הודגש בהצהרה הנשיאותית.

שר הביטחון יואב גלנט שיבח את יכולות ההגנה והודה לבעלות הברית של ישראל באזור שסייעו בסיכול המתקפה האיראנית. ״מדינת ישראל עמדה הלילה נגד התקפה של מאות טילים וכלי טיס בלתי מאוישים, ובאמצעות צה״ל הפגינה יכולות מרשימות בבלימת המתקפה – כמעט במלואה״, ציין שר הביטחון, ״העולם כולו ראה את פניה האמיתיות של איראן, אך יותר מזאת את כוחה של מערכת הביטחון, ואת שיתוף הפעולה ההדוק עם ארה״ב והשותפות הנוספות״.

מבין מאות התקיפות ששוגרו לעבר ישראל זוהו פגיעות בודדות בלבד, ביניהן בבסיס צבאי בדרום הארץ עם נזק קל לתשתית. יחד עם זאת כתוצאה מנפילה של חלקי טיל שיורט באחד הישובים הבדואים בדרום ישראל נפגעה באופן קשה ילדה בת 7. הילדה פונתה במצב קשה מאוד לבית החולים סורוקה בבאר שבע כשהיא סובלת מפגיעות ראש קשות. נכון לעתה הרופאים עדיין נאבקים להציל את חייה.

שעות לפני המתקפה השתלטו חמושים מכוח משמרות המהפכה האיראנית על ספינת משא ״הקשורה לישראל״ סמוך למיצרי הורמוז.

בשבת פרסמה סוכנות הידיעות האיראנית, ה-IRNA (The Islamic Republic News Agency) המנוהלת על ידי הממשל בטהרן כי יחידת קומנדו ימי מיוחד של משמרות המהפכה השתלטה על כלי שיט המוחכר לחברת התובלה MSN על ידי חברת התובלה זודיאק של אייל עופר. בתיעוד שפורסם נראים החמושים יורדים מהמסוק בזה אחר זה אל הסיפון כאשר בהמשך דווח כי הספינה סטתה ממסלולה והובלה לתחום הימי של אירן.

הספינה אשר תופעלה על ידי חברת הסחר הגלובלית MSC , יצא מנמל באיחוד האמירויות הערביות בדרך להודו, ושייטה תחת הדגל של פורטוגל כשעל סיפונה כ-20 אנשי צוות בעלי אזרחות הפיליפינים. עוד דווח כי הספינה שנתפסה על ידי האיראנים נמצאת בבעלות חלקית של חברות הספנות הבינלאומית Zodiac Maritime היושבת בלונדון ונמצאת בבעלותו של המיליארדר הישראלי אייל עופר.

הנשיא ביידן, לשמאלו שר החוץ האמריקני בלינקן וחברים במועצה לביטחון לאומי עוקבים אחר המתקפה האיראנית | צילום: אדם שולץ, הבית הלבן

שר החוץ ישראל כץ תקף בחריפות את הפעולה העוינת וקרא להטיל סנקציות על אירן באופן מיידי ולהכריז על משמרות המהפכה כארגון טרור. "כוחות משמרות המהפכה האיראניים תפסו ספינת משא אזרחית-פורטוגזית, השייכת לחברה באיחוד האירופי, בטענה שהיא בבעלות ישראלית. משטר האייתולות של חמינאי הוא משטר קרימינלי, התומך בפשעי חמאס ומנהל כעת מבצע פיראטי בניגוד לחוק הבין-לאומי״, פרסם ברשת החברתית X.

גל של גינויים ברחבי העולם נגד אירן. ארה״ב במסר תמיכה מהדהד בישראל. בהצהרה מיוחדת שפרסם הבית לבן עדכן הנשיא ביידן כי שוחח עם ראש הממשלה נתניהו ״כדי לאשר מחדש את מחויבותה של אמריקה לביטחון ישראל״. בשיחה חזר הנשיא האמריקני על מחויבותה הבלתי מתפשרת של ארה״ב לביטחונה של ישראל״. עוד עדכן הנשיא כי בכוונתו לכנס באופן מיידי את מנהיגי שבע המדינות המתועשות, ה- G7 -״כדי לתאם תגובה דיפלומטית מאוחדת למתקפה החצופה של איראן״.

אל הודעות התמיכה הבלתי מסויגת לישראל וגינוי חריף לאירן שהביע הנשיא האמריקני הצטרפו של מנהיגים בולטים מהעולם. ראש הממשלה הבריטי רישי סונאק פרסם אף הוא הצהרה ממשלתית מיוחדת בה הכריז כי הוא ״מגנה בתוקף את המתקפה הפזיזה של המשטר האיראני נגד ישראל״. ״איראן הוכיחה שוב שהיא מתכוונת לזרוע כאוס בחצר האחורית שלה. בריטניה תמשיך לעמוד על הביטחון של ישראל ושל כל השותפים האזוריים שלנו״, הדגיש סונאק בהצהרה הממשלתית המיוחדת.

״המתקפה על שטח ישראל שאיראן פתחה הלילה היא בלתי מוצדקת וחסרת אחריות רבה. איראן מסתכנת בהסלמה נוספת באזור. גרמניה עומדת לצד ישראל״, הוסיף קנצלר גרמניה אולף שולץ,  כאשר מסרים ברוח דומה נאמרו על ידי מנהיגים רבים בעולם.

על רקע המתקפה האיראנית והמתיחות הגבוהה באזור, חמאס דוחה את היוזמה שהובילו המתווכות במטרה להגיע לעסקה שתוביל להפסקת אש ושחרור החטופים. בשבוע שעבר העביר ראש ה-CIA באמצעות המדינות המתווכות יוזמה חדשה במטרה לגשר על הפערים שבין הצדדים, במסגרתה הסכימה ישראל לשחרר מספר גבוה יותר של אסירים פלסטינים ולאפשר למספר גבוה יותר של אזרחים פלסטינים לחזור לצפון הרצועה. חרף אופטימיות זהירה שהביעו בתחילה גורמים בארה״ב, מצרים, קטאר ואף בישראל, בהנהגת חמאס דחו את ההצעה בטענה כי ההצעה החדשה שהוגשה על ידי האמריקנים ״לא הגיבה לאף אחת מהדרישות של עמנו ושל ההתנגדות שלנו״. עם זאת הודגש בהצהרה כי ״הנהגת התנועה בוחנת את ההצעה שהוגשה בכל אחריות לאומית ותודיע למתווכים על תגובתה לאחר השלמתה״.

משמרות המהפכה השתלטו על הספינה. בבעלות חלקית של אייל עופר | צילום: Iran Press

״דחיית הצעת שלוש המתווכות, שכללה מרחב משמעותי ביותר של גמישות מצד ישראל, מוכיחה כי סינוואר אינו רוצה בעסקה הומניטרית ובהשבת החטופים וממשיך לנצל את המתיחות מול איראן ולחתור לאיחוד הזירות והסלמה כוללת באזור״, נכתב בהודעה מיוחדת שפרסמה לשכת ראש הממשלה בשם המוסד. ״ישראל תמשיך לחתור למימוש יעדי המלחמה מול חמאס בעוצמה, ותהפוך כל אבן להשבת 133 החטופים והחטופות מעזה בהקדם״, הוצהר שם.

גם הנשיא הצרפתי, עמנואל מקרון, הצטרף לתמיכה הגורפת בישראל והביע גינוי חריף ל״מתקפה חסרת התקדים שפתחה איראן נגד ישראל, המאיימת לערער את היציבות באזור״. ״אני מביע את הזדהותי עם העם הישראלי ומחויבותה של צרפת לביטחון ישראל, שותפינו ויציבות אזורית״, כתב ברשת החברתית X.

לאור תשובתו השלילית של חמאס שמסרב לגלות כל התגמשות בדרישותיו המשא ומתן נמצא כרגע במבוי סתום. להערכת גורמי ביטחון בישראל תשובת חמאס מגיעה על רקע ההסלמה החריפה והמתקפה של אירן כנגד ישראל. להערכתם מנהיג ארגון הטרור יחיא סינוואר עדיין מקווה כי התקיפה האיראנית תדרדר את האזור כולו למלחמה כוללת ואינו מעוניין בשלב זה להגיע להסכמות. על פי אותם גורמים סינוואר לא ויתר על שאיפתו ל״איחוד הזירות״ במלחמה כוללת נגד ישראל של כל הגורמים הקיצוניים באזור – ובראשם אירן וחיזבאללה.

צה״ל ממשיך בפעילות ממוקדת בכל רחבי הרצועה – גם לאחר צמצום כוחות משמעותי ועזיבת חאן יונס. כוחות חי״ר מלווים במטוסי קרב וכלי טיס של חיל האוויר ערכו מבצע ממוקד במרכז רצועת עזה בפעילות ממוקדת לחיסול מחבלים והשמדת תשתיות טרור במרכז רצועת עזה.

בטרם כניסת הכוחות למרחב תקף חיל האוויר עשרות תשתיות טרור מעל ומתחת לקרקע במרכז הרצועה. הפעילות המשותפת לכוחות המתמרנים ולחיל האוויר בוצעה בעקבות הכוונה מודיעינית מדויקת של גופי המודיעין השונים, בפעילות מיוחדת לאיתור והשמדת תשתיות טרור ומחבלים. כמו כן דווח כי כוחות זרוע הים ביצעו מספר תקיפות לעבר מרחב החוף במרכז הרצועה כסיוע לכוחות הלוחמים.

כחלק מהפעילות המתמשכת להשמדת יכולותיו הצבאיות של חמאס המשיך צה״ל בשיתוף פעולה עם השב״כ, בפעילות לחיסול בכירים ופעילים מרכזיים בארגון הטרור. באחת הפעולות חיסלו צה"ל ושב"כ את המחבל נאצר יעקוב ג׳אבר נצר, שכחלק מפעילותו בזרוע הצבאית עסק במימון מרכזי של הפעילות הצבאית של חמאס ברפיח ואף העביר במהלך חודש דצמבר האחרון מאות אלפי דולרים לטובת פעילות צבאית.

שלושת בניו של בכיר חמאס חוסלו בתקיפה אווירית. ברביעי שעבר הודיע צה״ל כי בפעילת מיוחדת לסיכול פעילי טרור יחד עם ארגון ש״ב חוסלו במרכז רצועת עזה שלושה בכירים בארגון הטרור חמאס. שלושת הבכירים שחוסלו הינם בניו של איסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס.

על פי הדיווח ברביעי בשעות הצהריים תקף כלי טיס של חיל האוויר כלי רכב ובו שלושה פעילים צבאיים של ארגון הטרור חמאס בדרכם לבצע פעילות טרור במרחב מרכז רצועת עזה, סמוך למחנה הפליטים א-שאטי. שלושת הפעילים שזוהו והותקפו היו אמיר הניה, מפקד חוליה בזרוע הצבאית של חמאס, מחמד הניה, פעיל צבאי בארגון הטרור וחאזם הניה, פעיל צבאי נוסף בארגון הטרור.

על פי פרסומים שונים ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט לא עודכנו לפני ביצוע פעולת החיסול – אשר התרחשה בשיא מאמצי התיווך להשגת עסקת חטופים. עוד דווח כי על פי מקור ביטחוני אחד מבניו של הנייה היה מעורב בהחזקת חטופים.

בעולם

החלטה דרמטית של האיחוד האירופי. בשישי פורסם כי מדינות האיחוד האירופי החליטו על הטלת סנקציות כלכליות כנגד ארגוני הטרור חמאס והג׳יהאד האיסלאמי הפלסטיני בשל חלקם בפשעי המין והאלימות המינית הקשה אשר התרחשו במהלך מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר. על פי ההחלטה אותם ארגונים אשר כבר נכללים ברשימת ארגוני הטרור של האיחוד יכללו עתה ברשימת הסנקציות של זכויות האדם של הגוש ועליהן יוטלו סנקציות אשר יכללו בין היתר איסור נסיעה למדינות האיחוד, איסור העברת כספים במישרין או בעקיפין והקפאת נכסים של אנשי הארגון.

״אני מברך את האיחוד האירופי על החלטתו להכניס את מרצחי ואנסי החמאס והג'יהאד האסלאמי לרשימת הסנקציות – החלטה שמשדרת מסר ברור: מי שרצח, אנס, שרף, התעלל בגופות של תינוקות, נערות, נשים ומבוגרות וביצע זוועות נגד האנושות – ישלם את המחיר״, פרסם שר החוץ הישראלי ישראל כץ ברשת החברתית X.

מייסדי Cyera, יותם שגב (מימין) ותמר בר אילן (משמאל), וג'ייסון קלארק | צילום: תומר קב

טכנולוגיה

מגה גיוס נוסף בהייטק הישראלי. בשבוע שעבר הודיעה חברת הסייבר (AI data security) הישראלית Cyera על סבב גיוס בהיקף של 300 מיליון דולר – מה שהביא את סך הגיוסים של החברה מאז שהוקמה בתחילת 2021 ל-460 מיליון דולר. סבב הגיוס אותו הובילה קרן ההשקעות Coatue לצד משקיעים נוספים כמו Spark Capital, Georgian ו-AT&T Ventures – נחתם על פי שווי של 1.4 מיליארד דולר.

בתקופה האחרונה חלה מגמת ההתאוששות משמעותית בפעילות סקטור ההייטק המקומי, הנרשמת בעיקר בתחום הסייבר. נתונים ראשונים שפורסמו על ידי בנק לאומי וחברת המחקר IVC מצביעים על גידול של 10% בהיקפי הגיוסים של חברות ישראליות ברבעון הראשון של 2024 לעומת הרבעון הקודם. בין החודשים ינואר-מרץ השנה נרשמו 105 עסקאות בהיקף כולל של 1.6 מיליארד דולר (לעומת 78 עסקאות ברבעון הקודם). על פי ממצאי הדו״ח הירידה הרבעונית במספר עסקאות הגיוס שהחלה בתחילת שנת 2022 התהפכה – כשסקטור הסייבר הישראלי מוביל את מגמת ההתאוששות עם גיוסים בהיקף של כ-620 מיליון דולר. מספר הסבבים בשלבים מוקדמים (Seed Rounds+A) עלה ל-80, לעומת 54 סבבים ברבעון הקודם, בהן שש מגה עסקאות (כל אחת מעל 100 מיליון דולר) אשר היוו 47% מהסכום הכולל שגויס ברבעון הנוכחי.

הפוסט מתקפה איראנית: יותר מ-300 טילים וכטב"מים שוגרו לעבר ישראל הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
הפצצה, סייבר או פרוקסי: כיצד תגיב ישראל למתקפה האיראנית? https://forbes.co.il/iran-raises-the-stakes/ Sun, 14 Apr 2024 18:41:48 +0000 https://forbes.co.il/?p=212575 ישראל מוצאת את עצמה ביום שאחרי המתקפה האיראנית במצב צבאי ומדיני נוח יותר משהיתה לפניה. לישראל לגטימציה מלאה להגיב - עכשיו היא מתלבטת בין האפשרויות השונות

הפוסט הפצצה, סייבר או פרוקסי: כיצד תגיב ישראל למתקפה האיראנית? הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
תפיסת ביטחון של מדינה וניתוח האיומים שניצבים בפניה משלבת בין הבנת היכולות של אויביה לבין כוונותיהם. במתקפה הרצחנית של ה-7 באוקטובר, נכשלה ישראל קשות בהבנת היכולות של האויב, ועוד יותר מכך בהבנת כוונותיו. מאז, רבים אמרו כי פרשנות לא נכונה של הכוונות עלולה תמיד לחזור על עצמה, ולכן מוטב לה לישראל להתמקד בזיהוי יכולות האויב ובהשמדתן.

ננסה לבחון את המתקפה האיראנית על ישראל מהזווית הזו. בכל האמור ליכולות, איראן שיגרה מעל 300 טילים וכטב"מים לטווח רחוק, תוך תיאום בין הכלים השונים בניסיון להגדיל את סיכויי ההצלחה ולמקסם את הנזק. אחרי שנים ארוכות של פרסומים ותרגילים צבאיים, שעל חלקם נטען שנוצרו בפוטושופ, איראן מוכיחה שיש לה את היכולת לשגר מטחים עצומים לטווחים שמכסים את כל שטח ישראל. מדובר ביכולות תקיפה מרשימות, בהיקפים שרק צבאות בודדים בעולם מסוגלים להן.

יירוטים מעל הר הבית בירושלים | צילום: Mehr Agency

כגודל האיום ההתקפי, כך גודל ההצלחה של מערכת ההגנה הרב-שכבתית של ישראל – 221 כטב"מים וטילי שיוט שוגרו מאיראן וכולם יורטו לפני שהגיעו לשטח ישראל. מעל 90% מ-110 הטילים הבליסטיים ששוגרו יורטו גם כן, ואלו שהצליחו לפגוע גרמו נזק מינימלי. מבחינת ישראל, מדובר בתוצאה חיובית בצורה יוצאת דופן, ככל הנראה טובה יותר משציפו. מערכות ההגנה של ישראל עמדו במבחן האולטימטיבי – ויכלו לו. אם הלילה איראן וישראל הציגו את הסחורה שלהן לראווה – ברור לכולם איזו סחורה התבררה כאטרקטיבית יותר. התעשיות הביטחוניות של ישראל סיפקו אתמול תצוגת תכלית שבוודאי תספק להן חוזי עתק במיליארדים שנים קדימה.

יתרה מכך, חשיפת מערך ההגנה האזורי הרב-לאומי ממזרח לנו מציג את האירוע כולו כעימות אזורי בין שתי בריתות וממחיש לאיראנים כי ישראל לא ניצבת לבדה במערכה. מטוסי קרב של ארה"ב ובריטניה יירטו כ-70 מהכטב"מים, ועל פי הדיווחים, גם מטוסי קרב ירדנים השתתפו במלאכת היירוט. כדאי לקרוא את המשפט האחרון שוב – לראשונה ובאופן פומבי, מדינה ערבית מפעילה כוחות צבא כדי למנוע תקיפה איראנית על ישראל. ב-1970 נחלצה ישראל לעזרתה של ירדן וגרמה לסורים לסגת משטח הממלכה ההאשמית. 54 שנה מאוחר יותר, נתנה ירדן כתף למאמץ המלחמתי הישראלי. קשה להפריז בחשיבותה ההיסטורית של עובדה זו.

מה רצו האיראנים?

במשך עשרות שנים נמנעה איראן מהתנגשות ישירה עם ישראל. אחרי שנים שבהם נשק איראני שימש רק שליחים דוגמת ארגוני הטרור במזרח התיכון או לקוחות דוגמת הצבא הרוסי באוקראינה, איראן עשתה בו שימוש מבצעי מסיבי, בעצמה ומשטחה. זה כשלעצמו הוא מסר חשוב מטהרן, שהראתה שהיא לא נרתעת מלסגור את החשבונות שלה בעצמה – מי שרוצה רק לצאת לידי חובה ולהגיד שהצליח לתקוף את ישראל, יכול להסתפק בשיגור מספר חד-ספרתי של טילים בליסטיים, או לתקוף שגרירות ישראלית במדינה שלישית. מי שמשגר 300 טילים וכטב"מים מחפש לעשות נזק ולבנות הרתעה.

יירוט כטב"מים וטילי שיוט על ידי חיל האוויר

הפעם האחרונה שאיראן יזמה התקפה משמעותית הייתה ב-14 בספטמבר 2019, בתקיפה על מתקני הפקת הנפט של עראמקו הסעודית. אז, פחות מ-25 כתב"מים ו-7 טילי שיוט הספיקו כדי לפגוע קשות במתחם, לזעזע את שוק הנפט העולמי ולהביא את סעודיה לחשיבה מחדש על האסטרטגיה שלה באזור. אתמול, האיראנים שיגרו פי עשרה אמצעי תקיפה, וגרמו נזק זניח בלבד.

איראן, כמובן, יוצאת מגדרה כדי למתג את האירוע כהצלחה מסחררת. אמצעי התקשורת מהללים את ההצלחה הגדולה שבעצם השיגורים לישראל, תוך התעלמות מהעובדה שישראל הצליחה להפוך את ההתקפה המסיבית של איראן ללא יותר ממופע זיקוקים יקר. גם תמונות של לחץ ברחובות ותורים ארוכים בתחנות הדלק בטהרן מוצנעים לעת עתה.

מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלאמי, הזדרז להכריז לאחר המתקפה כי מבחינת איראן השתנתה המשוואה ומעתה והלאה איראן תגיב בירי משטחה, אמירה המשתלבת ברצף האיומים שהאיראנים משמיעים מאז אתמול. מבחינת ישראל, אחרי שנים ארוכות של תקיפות נגד יעדים איראניים בסוריה כמעט בלי השלכות, החל מהלילה היא תהיה חייבת לקחת בחשבון שאיראן לא תהסס להגיב על תקיפות נוספות.

מה תעשה ישראל

בבוקר שאחרי המתקפה, מוצאת את עצמה ישראל במצב אופטימלי מבחינתה – מבחינת האיום הצבאי, ישראל הוכיחה לאיראנים וגם לעצמה שהשד לא נורא כל כך ואמצעי ההגנה שברשותה בהחלט מסוגלים לסכל גם מתקפה איראנית רחבה ומגוונת; בהיבט המדיני, התגובה הלא-פרופורציונלית של איראן גייסה מחדש לצד ישראל את כל המדינות הבולטות בעולם המערבי וארה"ב בראשן. אחרי לחץ גובר על ישראל על רקע הדשדוש ברצועת עזה, הגיעה ההתקפה הגדולה של איראן והזכירה לכל מי ששכח מי בצד של מי, ומי האיום האמיתי על השלום והיציבות באזור.

להגיב או לא להגיב? קבינט המלחמה התכנס | צילום: עמוס בן גרשון, לע"מ

ישראל חייבת להראות שהיא, כמו איראן, מוכנה להסתכן ולתקוף את האויבת הגדולה שלה והיא, שלא כמו איראן, גם מסוגלת לפגוע ולגרום נזקים משמעותיים, נניח למפעלי הטילים, הכטב"מים ובסיסי חיל האוויר האיראניים. עם זאת, ועל אף הפיתוי להזדרז ולהגיב באופן מיידי, טוב תעשה ישראל אם תתאם את המהלך הבא ואת זה שיבוא אחריו עם בנות בריתה שהוכיחו אתמול, שוב, את חשיבותן. המלחמה האחרונה הוכיחה עד כמה ישראל תלויה בארה"ב, בריטניה, גרמניה וצרפת וחידוש הלגיטימציה מהן היא קריטית ואסור יהיה לבזבז אותה. אין ספק כמעט כי הקולות במערב הקוראים לאמברגו נשק על ישראל ישתתקו או יושתקו לפחות בזמן הקרוב. אין פירוש הדבר כי התמיכה בתגובה ישראלית מובטחת – אך גם למדינות המערב אינטרס מובהק בריסון איראן.

במובנים רבים, לישראל, וגם למעצמות המערב, יהיה הרבה יותר נוח אם ישראל תחליף מהלומות עם איראן ממרחק של 1,500 ק"מ במקום להמשיך לחפש את סינואר במחילות ברצועת עזה – זו מערכה שרוב העולם יסכים שאיראן הובילה לה, ורוב העולם גם יסכים שהאיראנים עברו את הגבול וההשתוללות שלהם מהווה איום על כולם, לא רק על ישראל. זו מערכה שתהיה טכנולוגית בעיקרה, עם הרבה פירוטכניקה ומטרות לגיטימיות ובלי סוגיות של רעב וסיוע הומניטארי.

עם זאת, חשוב לציין גם מה לישראל אסור לעשות – אסור לה להתמכר לתחושת ההגנה שמספק החץ כפי שהתמכרה לכיפת ברזל, ואסור לה לשכוח שיש לה חזיתות פתוחות גם בעזה וגם בלבנון. לכן, אחרי שאיראן פרצה את מחסום הפחד שלה ושיגרה התקפה נרחבת על ישראל, חייבת להגיע תגובה בטרם יתבסס על ישראל מחסום פחד משלה, שיקנה לאיראנים חסינות בכל המרחב.

מה הן האופציות העומדות על השולחן? תקיפה ישראלית רחבה באיראן תוביל למלחמה במקרה הטוב או להכרזה איראנית שהם פורצים לגרעין מטעמי הגנה עצמית במקרה הרע. פשיטה קטנה על מטרה כלשהי באיראן יהיה מהלך עם סיכון גבוה ורווח אסטרטגי מצומצם. לישראל יש את כל הלגיטימציה בעולם לפעול נגד מערכי הייצור הצבאי של איראן ואת זה, ככל הנראה, ניתן גם לעשות באמצעים נסתרים עם המוסד, בלי לשלוח מטוסים.

על פניו, המהלך ההגיוני והאפקטיבי ביותר יהיה להשאיר את הפעולות באיראן למוסד ולמרחב הסייבר, ולצאת במקביל לבליץ אווירי חסר תקדים על יעדים איראנים בכל המרחב, לדוגמה כזה שיפגע באופן דרמטי במערכי הנ"מ ומחסני הנשק בסוריה, בעיראק, בתימן ואולי גם לעלות את עוצמת התקיפות בלבנון גם בלי מלחמה בהיקף מלא עם חיזבאללה. במילים אחרות – אחרי שאיראן השקיעה שנים רבות והון עתק בבניית מערך טרור שלם מסביב לישראל, הגיעה השעה לפנות לפירוק שיטתי של המערך הזה. כשתגיע ההתמודדות הישירה עם איראן, הקואליציה הפרו-ישראלית ואנטי-איראנית תהיה חזקה משמעותית מהקואליציה שמנגד.

במשך עשרים השנים האחרונות ניהלה איראן מדיניות מחושבת בצורה מרשימה. היא נמנעה מסיכונים מיותרים וניהלה מו"מ מוצלח מאוד מבחינתה עם מעצמות המערב בסוגיית הגרעין. המדיניות המחושבת הזו אפשרה לה לפרוס זרועות לכל מדינות האזור כמעט ולהפוך לזו שקובעת את סדר היום. אתמול היא לקחה סיכון גדול ולא אופייני. במידה רבה, היא העבירה לישראל וארה"ב את הכדור כדי לקבוע מה יתרחש בשלב הבא, ועד כמה יושפע מכך הסדר האזורי כולו.

הפוסט הפצצה, סייבר או פרוקסי: כיצד תגיב ישראל למתקפה האיראנית? הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
פילנתרופיה צעירה: הקרן שמסייעת במציאת פתרונות רפואיים פורצי דרך https://forbes.co.il/young-philanthropy/ Wed, 10 Apr 2024 13:52:56 +0000 https://forbes.co.il/?p=212562 קרן Merit Spread של הפילנתרופ אלון טל, פועלת לרווחת הציבור ומחברת בין תורמים לבין העשייה בשטח. סיפורו של הילד רפאל, בעל תסמונת בריאותית נדירה, הוא דוגמה להצלחת הקרן במציאת פתרון במקום בו חברות התרופות לא פועלות

הפוסט פילנתרופיה צעירה: הקרן שמסייעת במציאת פתרונות רפואיים פורצי דרך הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
רוני בר, בשיתוף Merit Spread

עיני הציבור נשואות בהערצה למובילי חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, כמו ביל גייטס ומארק צוקרברג, יזמים מצליחים שמשנים סדרי עולם. הצלחתם הצמיחה להם עושר אגדי ולצידו יכולת לנצל עוצמה כלכלית זו להשפעה על סביבתם בהתאם לערכיהם. רנסנס פילנתרופי זה קיבל ביטוי מובהק במפגש פסגה של מיליארדרים פילנתרופים שיזם ביל גייטס ב-2009. רוח פילנתרופית זו, בקרב יזמי תעשיית ההייטק הישראלית, מתעוררת ומקבלת רוח גבית מן הקרן הפילנתרופית הבינלאומית Merit Spread מיסודו של איש הפיננסים הוותיק אלון טל.  

הצלחה לא רק במישור המקצועי 

סיפור הצלחה אופייני לפעילות זו נסב סביב יזם הייטק מצליח, שהשכיל לשלב בין הצלחה עסקית לפעילות פילנתרופית כבר בגיל צעיר. כשדנים בצעירים ש"עשו את זה", מתייחסים בדרך כלל להישגים מקצועיים, כמו קריירה מזהירה בגיל צעיר, אקזיט בהייטק או תואר מתקדם במסלול מזורז. שגיא גידלי, יזם הייטק שמאחוריו אקזיט מוצלח, ורעייתו, אלה גידלי גורדון, רופאה צעירה שבחרה בהתמחות מאתגרת בנוירולוגיה, עונים בהחלט להגדרה זו. עם זאת, הצלחתם של אלה ושגיא אינה מוגבלת למישור המקצועי. בנם, רפאל, הינו פעוט מקסים, שאובחן בתסמונת נדירה שגורמת לפגיעה בגן חיוני לתפקודו התקין והתפתחות המוח. בתסמונת זו מאובחנים כיום כ-1,000 ילדים בלבד ברחבי העולם, והיא גורמת לפגיעות נוירולוגיות קשות. 

כיוון שמדובר בתסמונת גנטית נדירה, חברות התרופות אינן משקיעות בפיתוח תרופה. שגיא ואלה החליטו שאינם מוכנים להשלים עם רוע הגזירה, ופעלו לסייע לרפאל ולילדים אחרים המאובחנים בתסמונת – שגיא ואלה חיפשו בית למחקר שרצו לקדם, שיאפשר להם לפעול באופן יעיל וממוקד לקראת מציאת פתרון יישומי על מנת לסייע לרפאל. 

 למטרה זו הם חברו לקרן הפילנתרופית המוביל Merit Spread.  הקרן נוסדה על ידי אלון טל במטרה להיות בית לפעילותו הפילנתרופית ולהציע מענה ייחודי ואפקטיבי לתורמים גדולים אשר מבקשים לחבור אליו לעשיה לתועלת הציבור. הפעילות באמצעות הקרן מאפשרת לחוג נבחר ומצומצם של תורמים גדולים, בדומה למועדון היוקרתי שייצר ביל גייטס בארה"ב, לפעול במישור הפילנתרופי ולייצר השפעה מרבית באמצעות תרומתם. 

פעילות מדעית מחקרית 

כיום מהווה קרן Merit Spread בית לתורמים אשר פעילים בתחומים מגוונים של עשייה חברתית ונהנים מהמעטפת של גוף מקצועי ובעל מומחיות בזירה הפילנתרופית הבינלאומית. השירות ניתן לתורמים ללא עלות, עקב מימון כל הוצאות התקורה של הקרן ע"י מייסדה אלון טל.  

שגיא ואלה הקימו במשותף עם הקרן פעילות מדעית מחקרית תחת הכותרת .Rafa's Moonshot תוך שישה חודשים של מאמץ ממוקד, באמצעות כלים של בינה מלאכותית, הניב המחקר זיהוי של תרופה פוטנציאלית הטומנת בחובה הבטחה גדולה לילדים המאובחנים בתסמונת ולמשפחותיהם. הרחבת המחקר תאפשר פיתוח פתרונות יישומיים בתחום הריפוי הגנטי.  


ForbesPro הוא מותג התוכן השיווקי של פורבס ישראל

הפוסט פילנתרופיה צעירה: הקרן שמסייעת במציאת פתרונות רפואיים פורצי דרך הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
דור המנהיגים: פורבס השיק את רשימת 30UNDER30 לשנת 2024 באירוע מיוחד https://forbes.co.il/forbes-israel-launches-30under30-2024-list/ Tue, 09 Apr 2024 12:54:41 +0000 https://forbes.co.il/?p=212532 בוגרי הרשימה הישראלית מצטרפים לקהילה הבינלאומית והיוקרתית של מגזין פורבס. הרשימה ואירוע ההשקה עמדו השנה בסימן המלחמה והחטופים

הפוסט דור המנהיגים: פורבס השיק את רשימת 30UNDER30 לשנת 2024 באירוע מיוחד הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
כמדי שנה זו השנה התשיעית ברציפות, גיבש מגזין פורבס את נבחרת הצעירים המבטיחים בישראל, מתוך אלפי מתמודדים מוכשרים, הפועלים בתחומים רבים ומגוונים ומציעים את מועמדותם לרשימה האקסקלוסיבית.

רז הרצברג, סמנכ"לית WIZ, בוגרת מחזור 2022, ומאחוריה המודעה שפורסמה במגזין פורבס | צילום יוסי זליגר

רשימת Forbes 30Under30 מאגדת את מיטב הכישרונות, צעירות וצעירים – עד גיל 30 (כולל) – שהספיקו לרשום הישגים מרשימים בתחומם ולהוביל שינויים משמעותיים שהותירו חותם על החברה, במגוון תחומים – מהייטק, מדעים ויזמות עסקית, דרך תקשורת ומדיה, צבא וביטחון ועד פנאי, תרבות וספורט.

עם הכניסה לרשימה, חברי קהילת הצעירים נכנסים למועדון גלובלי ויוקרתי והופכים לחלק מקהילה צעירה, בינלאומית ודינאמית, שכוללת אלפי טאלנטים מרחבי העולם. חלק גדול מחברי המועדון, שחבריה מנהלים ביניהם קשרים נרחבים, כבר תופסים עמדות של כוח והשפעה בתחומים שונים ובמדינות רבות – והם מהווים כבר כיום את דור מנהיגי ומנהיגות העתיד.

נתאי לדאני. "מחובתי לספר" | צילום: יוסי זליגר

מחזור 2024 של הצעירים המבטיחים הינו המחזור התשיעי של הפרויקט בישראל, כשחלק מבוגריו יהיו מועמדים לרשימה הגלובלית של Forbes Under 30. כבכל שנה, חשיפת רשימת הצעירים המבטיחים לוותה באירוע השקה אקסקלוסיבי לחברי קהילת ה-Under30. באירוע, שנערך באולם של פירמת עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן, השתתפו נבחרי הרשימה הנוכחית, לצד עשרות בוגרי הרשימה משנים עברו.  

עבר, הווה, עתיד

את אירוע הערב החגיגי פתח איתי זהוראי, עורך התחקירים הראשי של פורבס ישראל ועורך הרשימה, אחריו עלה לברך את הנוכחים עו"ד גיל ווייט, שותף-מנהל בהרצוג פוקס נאמן. בהמשך נשאו דברים נציגי הבוגרים בהווה ובעבר – רז הרצברג, סמנכ"לית אסטרטגיית המוצר של WIZ, בוגרת מחזור 2022, ונתאי לדאני, איש תקשורת, דובר קיבוץ ניר עוז אשר נבחר לרשימה השנה.

הרצברג שיתפה בדבריה עד כמה היה חשוב לה להשתתף באירוע ולנצל את הבמה למען המטרה החשובה: ״החזרת כל החטופות והחטופים הביתה בהקדם״.

ביוזמתה של רז פורסמה בגיליון הצעירים של מגזין פורבס מודעה ובה נכתב "57 מתחת ל-30 מחכים לחזור הביתה" ולצד הכותרת רשימת שמותיהם של כל החטופים מתחת לגיל 30.

״בלתי נתפס עד כמה מסלול החיים של כל כך הרבה צעירות וצעירים, יפים, חכמים ומבטיחים, השתנה לחלוטין בששת החודשים האחרונים – ואיך עדיין עשרות מהם שורדים בסכנת חיים ממשית, שהולכת וגוברת מיום ליום. מדינת ישראל לא תוכל לשוב למסלול חיים רגיל בלי שכולם יחזרו הביתה…

״אתמול ציינו חצי שנה מאז אותה שבת באוקטובר. כשאני מסתכלת על החדר הזה אני מתמלאת בהשראה, כי השנה הוא מלא אפילו יותר מבדרך כלל במשרתי ציבור, מתנדבים ויזמים, שהקדישו את עצמם למשימות השיקום, התמיכה האזרחית, ההסברה והתרומה לקהילה. להרבה מהאנשים שכאן איתנו יש תרומה מכרעת ליכולת שלנו, כעם, להתרומם מהמשבר הזה״.

עו"ד גיל ווייט, שותף-מנהל בהרצוג פוקס נאמן. 100 נשים וגברים מהמשרד גויסו למילואים במלחמה | צילום: יוסי זליגר

את דבריה חתמה בתודות לכל הצעירים שתרמו מעצמם והקריבו למען המדינה במהלך התקופה האחרונה: ״אתם ממלאים את כולנו בהשראה, והעשייה שלכם צריכה להמשיך ולהנחות כל אחד מאיתנו – גם ביום שאחרי״, סיכמה.

נציג רשימת 2024, נתאי לדאני, איש תקשורת ודובר קיבוץ ניר, סיפר באירוע שלפני המלחמה היה בפרויקט כתבות על המדינות המאושרות בעולם. "כמה ימים לפני 7 באוקטובר הגעתי לישראל, במטרה לכתוב את הכתבה האחרונה בפרויקט – זו על האושר הישראלי.

״כמה ימים אחרי שנחתתי התחילו אירועי השבת השחורה. ואני, שבאתי כדי לכתוב על אושר, שקעתי בעצב. כמה ימים אחרי 7 באוקטובר, קיבוץ ניר עוז, הקיבוץ שרבע מחבריו, 117 תינוקות, ילדים, נשים וגברים נחטפו או נרצחו, חיפש דובר. דמות מעולם התקשורת, שתוביל את המאבק להחזרת חטופי הקיבוץ, תנציח את חיי הנרצחים, ותספר לעולם על המחדל שקרה בקיבוץ הקטן בשבת השחורה״, סיפר, ״ידעתי שאת סיפור האושר הישראלי אני לא אוכל לספר. אך את הסיפור של קיבוץ ניר עוז, מחובתי לספר.

מגי טביבי (מימין) וסולימאן מסוודה מנבחרי הרשימה השנה | צילום: יוסי זליגר

״אני מלווה את אנשי קיבוץ ניר עוז כבר חצי שנה, ומסייע להם לספר את הסיפור שלהם. יחד איתם, אני מנסה להפוך סיפור של כאב לסיפור של תקווה, עוזר להשמיע קול עבור מי שנמצאים בשבי וזעקתם לא יכולה להישמע, ובעיקר, מקשיב לקהילה שהיתה כל כך מאושרת, איבדה את סוד האושר שלה ומנסה בכל דרך למצוא אותו שוב״, תיאר לדאני.

איתי זהוראי, עורך הרשימה של פורבס. "הדור שהתגלה בשעתה הקשה של המדינה" | צילום: יוסי זליגר

״חבריי ואני נכנסים היום לרשימת 30 מתחת ל-30 של מגזין פורבס. אבל גם זוכרים, שיש בשבי עוד מאה שלושים ושלושה חטופים, שלושים ושישה מהם מהקהילה שהפכה עבורי לבית נוסף. מתוך כלל החטופים, שישים ושניים הם כמונו, מתחת לגיל 30 – ביניהם גם אריאל ביבס, כפיר ביבס, סשה טרופנוב, ארבל יהוד, מתן צנגאוקר ואריאל קוניו – החטופים הצעירים, המבטיחים, והכל כך חסרים של קיבוץ ניר עוז״.

״מרגש לראות שנותנים במה חשובה לכל הצעירים שאין לי ספק שיובילו את העתיד שלנו״, בירך עו"ד גיל ווייט, שותף-מנהל בהרצוג פוקס נאמן. ״לאחר האסון שחווינו כולנו, הצעירים בישראל הוכיחו שאפשר לסמוך עליהם גם אחרי 7 באוקטובר. גם בשדה הקרב, וגם בהתנדבות ובהירתמות בזירה האזרחית, תוך כדי המשך הפעילות המקצועית בתחומי הטכנולוגיה, היזמות והחדשנות״.

״בשיא היו אצלנו בהרצוג מעל ל-100 מילואימניקים ומילואימניקיות שגוייסו למלחמה״, תיאר השותף-מנהל, "ולכל אורך הדרך נתנו ואנו ממשיכים לתת את כל התמיכה האפשרית על מנת שיצליחו לבצע את המשימות המבצעיות הקרביות על הצד הטוב ביותר״.

את האירוע פתח איתי זהוראי, עורך הרשימה בברכות לשותפים לפרויקט: חברת הסייבר WIZ במשרדיה נערכו צילומי הגיליון, ופירמת עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן, במשרדיהם התקיים האירוע המרכזי וחברת אקספרס VPN של טדי שגיא. זהוראי בירך בהמשך את  הצעירים הנרגשים שנבחרו לרשימה היוקרתית והדגיש כי עצם פרסום הרשימה בימי מלחמה אינו דבר מובן מאליו: ״בימים שלאחר השבת השחורה, ההלם והאבל הכבד, התלבטנו אם בכלל לקיים אירוע השנה – ואם בכלל ראוי וכדאי לפרסם את הרשימה בשנה של מלחמה כל כך קשה.

אירוע ההשקה של 30Under30 לשנת 2024 | צילום: יוסי זליגר

״בשבועות הראשונים של המלחמה נחשפנו לסיפורים מעוררי השראה של צעירים רבים, שסיפרו את הסיפור של דור הצעירים הנפלא שיש לנו בישראל. סיפורים מדהימים שהראו לנו בדיוק מהו האופי האמיתי של ׳דור הטיקטוק׳ לכאורה – והתגלה בשעתה הקשה של המדינה במלוא עוצמתו, עם רוח פנימית עצומה ונתיב חד וברור.

״אז הבנו שאין סיכוי שנוותר השנה – דווקא השנה – על הזכות לתת במה לסיפורים המדהימים האלו ולעוד סיפורים מעוררי השראה של דור המנהיגים הבא שלנו פה. אם היינו יכולים, היינו מכתירים את כל הדור הזה כ׳צעירים המבטיחים של ישראל׳. אין ראוי ממנו – ומבחינתנו אין לנו ספק שאתם השגרירים הכי ראויים שהדור הזה יכול לבקש״.

הפוסט דור המנהיגים: פורבס השיק את רשימת 30UNDER30 לשנת 2024 באירוע מיוחד הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
Forbes 30Under30: הכירו את הצעירים המבטיחים של פורבס לשנת 2024 https://forbes.co.il/forbes-israel-30-under-30-2024/ Mon, 08 Apr 2024 14:47:31 +0000 https://forbes.co.il/?p=212458 מאז אותה שבת באוקטובר כולנו חיים בין הכאב והכעס לבין רגעי האומץ והתרוממות הנפש. זו אותה רוח שמאפיינת השנה את הצעירים ברשימה. צעירים שהוכיחו, גם בתקופה קשה זו, עד כמה יוזמה, כישרון ויכולת הם משאב נדיר - ועד כמה התברכנו בו כאן בישראל

הפוסט Forbes 30Under30: הכירו את הצעירים המבטיחים של פורבס לשנת 2024 הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
לרשימת Forbes 30Under30 המלאה

ביום חמישי, 28 בספטמבר, יממה לפני ערב חג הסוכות, פתחנו את ההרשמה לרשימת Forbes 30Under30 לשנת 2024. זה היה רק קצת יותר משבוע לפני השבת השחורה שחילקה את חיינו לשניים – עד ה־7 באוקטובר, ולאחריו.  

בימים שלאחר ההלם הראשוני ובתוך האבל הכבד, התחבטנו במערכת האם בכלל לקיים השנה את הפרויקט. האם, בתקופה שכזאת, ראוי לערוך רשימה ואירוע שהם בדרך כלל חגיגה שמעלה על נס את הכישרונות הצעירים בישראל. 

מאז אותה שבת באוקטובר כולנו חיים ומתנהלים בדיסוננס שבין האבל, הזיכרון, הכאב והכעס, לבין רגעי התעלות הנפש, האומץ, התרוממות הרוח והאחדות הלאומית שהיו כה נדירים בשנה האחרונה. 

זו הרוח שמאפיינת השנה את הצעירים ברשימה השנה. צעירים שהוכיחו, גם בתקופה הקשה הזו, עד כמה יוזמה, כישרון ויכולת הם משאב נדיר – ועד כמה התברכנו בו פה בישראל. כמו צמד הצעירות שהקימו מאפס מיזם שכבר מן הימים הראשונים של המלחמה הניע טונות של ציוד ומזון לאלפי חיילים ומשפחות מפונים; או המפיקה שהשאירה קריירה מבטיחה בהוליווד והפכה למסבירה בולטת למען ישראל; או בלוגר הטיולים שהקיף את העולם ב־80 יום וחזר לדברר את קיבוץ ניר עוז בהתנדבות.  

רייצ'ל קסטנר (מימין) ונתאי לדאני. המפיקה מהוליווד שעשתה עלייה והבלוגר טיולים שהתנדב בניר עוז | צילומים: ניר סלקמן

לצידם גילינו סיפורים מעוררי השראה רבים נוספים שמזקקים את הרוח הישראלית: זוג היזמים שזכו בפרס ביטחון ישראל על תרומתם לביטחון המדינה והשנה השלימו סבב גיוס של עשרות מיליוני דולרים; העיתונאי שגדל בבית מוסלמי במזרח ירושלים ובמלחמה מצא את עצמו מתווך את המציאות המורכבת למיליוני צופים בבית; אלוף העולם הפראלימפי קטוע הגפיים שייצג את ישראל באולימפיאדה הקרובה בפריז.  

בשנה כל כך קשה ומאתגרת, אותם צעירים מוכיחים בכל יום למה, למרות הכול, אפשר – וצריך – להישאר אופטימיים לגבי החיים פה. למרות הכול ואחרי הכול יש פה עתיד מבטיח.  

מייק זצר (מימין) ורתם לוריא. פינטק וסייבר | צילומים: ניר סלקמן

מועדון גלובלי של צעירים 

גם השנה, רשימת Forbes 30Under30 לשנת 2024 כוללת צעירות וצעירים – עד גיל 30 (כולל) – שהספיקו לרשום הישגים מרשימים בתחומם ולהוביל שינויים משמעותיים שהותירו חותם במגוון תחומים – מחברה, הייטק, מדעים ויזמות עסקית, דרך תקשורת ומדיה, צבא וביטחון ועד לפנאי, תרבות וספורט. 

וכמו בכל דירוג מבית Forbes, חברי קהילת הצעירים המבטיחים של פורבס ישראל נכנסים למועדון גלובלי והופכים לחלק מקהילה צעירה, בינלאומית, שכוללת כבר היום עשרות אלפי טאלנטים מרחבי העולם. זהו דור מנהיגי ומנהיגות העתיד של העולם, שכבר היום מנהלים ביניהם קשרים נרחבים ותופסים עמדות של כוח והשפעה במגוון תחומים במדינות רבות ברחבי העולם. 

כמו בכל שנה מאז השקת הפרויקט בישראל, ההרשמה נפתחה לקבלת מועמדויות מהציבור הרחב. מתוך אלפי המועמדויות שהתקבלו במערכת, גובשה הרשימה הסופית בסיומו של תחקיר ארוך ומקיף. תהליך הבחירה נערך על סמך פרמטרים וקריטריונים שהדגישו בעיקר (אך לא רק) הישגים בולטים, תרומה לקהילה ולחברה, מידת השפעה ופוטנציאל לאימפקט עתידי. שלבי המיון כללו התייעצויות, תשאולים וראיונות עם מגוון מומחים מקצועיים בתחומים שונים ודמויות מפתח בחברה, בכלכלה ובציבוריות הישראלית.

טכנולוגיה ואומנות ישראלית

כמדי שנה אנו בוחרים בקפידה לא רק את הצעירים המוכשרים שיופיעו ברשימה היוקרתית, אלא, כראוי לפרויקט מסוג זה, גם את התפאורה המיוחדת לתיעוד נבחרי ה־Under30 של Forbes. השנה קיימנו את הצילומים, שעליהם אמון צלם האופנה והתדמית ניר סלקמן, במשרדי וויז (Wiz) – ולא בכדי. וויז, שהיא אחת מחברות הסייבר הצומחות בעולם, משקיעה לא רק בטכנולוגיות, אלא גם באומנות. חובבי האומנות יבחינו ברקע לפרויקט הצילומים של הגיליון בפסיפס ייחודי של יצירות אומנות ישראליות – תמהיל מגוון של אומנים ויוצרים מתחילים, לצד שמות מוכרים של אומנים ישראלים ידועים.  

מימין לשמאל: ד"ר מירב מופז, אודיה אזולאי, נתאי לדאני, רייצ'ל קסטנר, רון וידר, ליזי גולדמן ואורי ברזילי. מאחוריהם היצירה "זורח גורע", לארי אברמסון (2008). צילום: ניר סלקמן
מימין לשמאל: ד"ר מירב מופז, אודיה אזולאי, נתאי לדאני, רייצ'ל קסטנר, רון וידר, ליזי גולדמן ואורי ברזילי. מאחוריהם היצירה "זורח גורע", לארי אברמסון (2008). צילום: ניר סלקמן

״אוסף האומנות הישראלית של וויז נאצר בקפידה בשלוש השנים האחרונות ומונה כיום כ־60 עבודות שמוצגות במשרדי החברה בתל אביב ובניו יורק״, מספר רועי כץ, Head of Brand בחברה.

רועי כץ | צילום: נתנאל טוביאס

האוסף, שנבנה בשיתוף גלריה "גורדון", משלב עבודות אייקוניות כמו 'העיניים של המדינה' של מיכל נאמן; עבודות חמורות סבר של קופפרמן משנות ה־60; עבודה של רפי לביא; וגם דגם שיצר מנשה קדישמן ל'התרוממות', פסל שלושת העיגולים שלו. 

״הרעיון לאוסף נבע מהרצון לתמוך באומנות ישראלית״, מספר כץ על היוזמה. ״אנו נותנים לעבודות ייצוג במשרדים שלנו ברחבי העולם, באופן שיקרב את העובדים שלנו לתרבות הישראלית, יצור עבורם חוויה תרבותית עשירה וגם יעורר השראה ויצירתיות במקום העבודה״. 

אוסף האומנות של וויז נבחר, לדבריו, בדקדקנות יתרה, ובתהליך מושקעת לא מעט מחשבה – לא רק באופי וסוג היצירות, אלא גם במיקום שלהן בתוך המשרדים – החל מעבודות שמתאימות לחללים גדולים ומשותפים, ועד ליצירות "אינטימיות" יותר שמשתלבות בחדרי העבודה והישיבות. ״חשוב לנו שהעובדים ייקחו חלק פעיל בבחירת היצירות, ולכן אנו מתאימים את העבודות לאנשים שנמצאים בכל חלל עבודה ומציגים אותם לחוות דעתם – מה שמייצר קשר אמיתי בינם לבין העבודות השונות. המטרה שלנו היא להמשיך ולטפח את האוסף ככל שהחברה תמשיך לצמוח, על מנת להמשיך לקדם את האומנות הישראלית ולתמוך בתעשייה החשובה הזו”. 

הפוסט Forbes 30Under30: הכירו את הצעירים המבטיחים של פורבס לשנת 2024 הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
הצעירים המבטיחים של ארה"ב https://forbes.co.il/%d7%a8%d7%92%d7%a2-%d7%9c%d7%a4%d7%a0%d7%99-%d7%94%d7%a9%d7%a7%d7%aa-%d7%94%d7%a8%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%94-%d7%94%d7%99%d7%a9%d7%a8%d7%90%d7%9c%d7%99%d7%aa-%d7%94%d7%9b%d7%99%d7%a8%d7%95-%d7%90%d7%aa/ Sun, 07 Apr 2024 13:11:07 +0000 https://forbes.co.il/?p=212425 מחר ישיק פורבס ישראל את רשימת Under 30 לשנת 2024. בינתיים, הכירו את הצעירים שכיכבו השנה ברשימה האמריקאית של פורבס

הפוסט הצעירים המבטיחים של ארה"ב הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
צילומים: טים טדר, פורבס

ריד ולדמן 

גיל: 29 • מייסד שותף, Veradermics 

ריד ולדמן. "עובר למרפאה" | צילום: טים טדר, פורבס

נסו להקפיא יבלת בבוהן של ילד צורח ובועט. לא כיף לילד – וגם לא לרופא. ריד ולדמן, רופא עור מקונטיקט, הקים יחד עם שותפיו את Veradermics כדי לפתח טיפול להסרת היבלת (והדרמה). המוצר הראשון שלו, הנמצא כעת בניסויים קליניים בשלב 2, משתמש ברטייה עם מחט זעירה – למעשה פלסטר־הייטק – כדי לטפל בגידול באמצעות אימונותרפיה שהורגת את הנגיף הבסיסי. חמוש בגיוס של 38 מיליון דולר, ולדמן מכוון כעת לעוד מוצרים שאמורים לטפל בנשירת שיער, פריחות ובעיות עור אחרות. Veradermics בדרך לחמישה ניסויים רפואיים עד סוף 2024. "זה די מטורף, כשהדברים האלה עוברים מרעיונות ולוח מחיק אל תוך המרפאה", אומר ולדמן. 

ברנן ספלאסי 

גיל: 29 • מייסד שותף, Patch 

ספלאסי. "מי שהכניס – גם יוציא" | צילום: טים טדר

מפתח האתרים לשעבר של Shopify מיישם את כללי המשחק של המסחר האלקטרוני על שינויי האקלים. ב־2020 יסד ברנן ספלאסי יחד עם שותפיו את Patch – פלטפורמה טכנולוגית  המאפשרת לחברות לרכוש זיכויי פחמן מיותר ממאגר של מפתחי פרויקטים, החל מהסרת פחמן מהאוקיינוס ועד להגנה על יערות. הוא השיג מימון של 84 מיליון דולר ממשקיעים, ביניהם גם קרן ההון סיכון אנדרסן הורוביץ. לסטארט־אפ יש היום יותר מ־400 חברות־לקוחות, כולל חברת התוכנה AutoDesk. באפריל השיקה Patch מסן פרנסיסקו מערכת חדשה שמדלגת על תהליכים בירוקרטיים ומאפשרת ביתר קלות לנהל את מלאי זיכוי הפחמן שלהם. כ־440 מיליון טון של זיכויים מנוהלים כיום על הפלטפורמה. "אני מאמין מאוד ששווקים שהכניסו אותנו לבעיה הזו, הם גם אלה שיוציאו אותנו ממנה", אומר ספלאסי. 

אליסה "לאטו" סטיבנס 

גיל: 25 • ראפרית 

לאטו. "מוזיקה לא נמשכת לנצח" : צילום: טים טדר, פורבס

לפני שהראפרית לאטו הביאה את הלהיט הענק שלה "Big Energy" ל־31 מיליון המאזינים החודשיים שלה בספוטיפיי, היא ארגנה בעצמה סיבובי הופעות בעיר הולדתה אטלנטה. החל מגיל 10 הופיעה לאטו בתוכניות מקומיות לכישרונות צעירים, תלתה כרזות על תמרורים וחילקה קלטות עם הראפים הטובים ביותר שלה בחניוני וולמארט. להיט הפריצה שלה משנת 2019, "Bitch from da Souf", היה הסינגל המוביל באלבום "Big Latto", שסידר לה חוזה עם חברת התקליטים RCA. הראפרית, המנהלת את עצמה, טוענת שהיא גובה בממוצע 300,000 דולר להופעה. בין ההופעות האלה, לאטו מארגנת לה גם הכנסות מתמלוגים על מוזיקה, עסקאות עם מותגים, בין השאר של ריהאנה, סיבוב הופעות עם הזמרת ליזו והופעת אורח קצרה בקומדיה Grown-ish. לדבריה, היא תרוויח 12 מיליון דולר ב־2023 (עלייה מ־3 מיליון דולר ב־2022). הכלל העיקרי שלה הוא להרוויח לפחות 50% מכל מיזם. "המוח שלי עובד סביב השעון כשזה מגיע אלי, כי אנחנו אומנים, אבל גם מוצרים", היא אומרת. עם שתי מועמדויות לגראמי – כולל אחת לאמן החדש הטוב ביותר ב־2023 – והופעות בפסטיבלים כמו פסטיבל קואצ'לה, לאטו מספרת בחידתיות לפורבס שהיא משיקה מיזם עסקי חדש. "מוזיקה לא נמשכת לנצח", היא מסכמת. 

מולבני. "בזכות העוקבים" | צילום: טים טדר, פורבס

דילן מולבני 

גיל: 27 • יוצרת 

השחקנית ופעילת הלהט"ב זכתה לתהילה ויראלית עם סדרת הטיקטוק שלה "ימי הנערות", שתיעדה את תהליך המעבר המגדרי שלה ומשכה יותר ממיליארד צפיות. "בין אם מישהו הוא טרנס או לא, אני פשוט מקווה שהם יכולים לצפות בסרטונים שלי ולהרגיש מעוררי השראה לשחרר חלק חדש בזהותם", היא אומרת. דילן מולבני, שנבחרה ליוצרת המובילה של פורבס לשנת 2023 והרוויחה כשני מיליון דולר בשנה שעברה, מצאה את עצמה במרכז מתקפה בלתי צפויה. היא השתתפה בקמפיין של מותג הבירה "באד לייט" שהציג פחית מותאמת אישית עם הפנים שלה על הפחית, ועורר בעקבות כך חרם נרחב על המותג. למרות זאת, היא הצליחה להשיג שיתופי פעולה עם חברות כמו נייקי ו־MAC. בשנה שעברה היא ישבה עם הנשיא ביידן כדי לדון על זכויות הטרנסג'נדרים; וזכתה בפרס היוצרת הפורצת של השנה בטקס הסטרימי, שנחשב לאוסקר של האינטרנט. "אני תמיד רוצה שהעוקבים שלי ידעו שבזכותם אני מגיעה למקומות האלה", אומרת מולבני. 

ג'ורדן א. קופר 

גיל: 28 • מחזאי 

קופר. "האומנות של המחר" | צילום: טים טדר, פורבס

כאשר המחזה הנועז שלו "Ain’t No Mo'", שזכה במועמדות לפרס טוני, עלה אשתקד, רכב ג'ורדן קופר על גל הצלחה כמחזאי האפרו־אמריקאי הצעיר ביותר בהיסטוריה של ברודווי. אך המחזה ירד לאחר 28 הופעות בלבד בגלל חוסר עניין ומיעוט מכירת כרטיסים. זאת, למרות שסלבריטאים כמו וויל סמית', טיילר פרי ושונדה ריימס קנו הופעות שלמות של המופע כדי לנסות להצילו. "אני לא רוצה ליצור את האומנות שאנשים רוצים היום", אומר קופר על הקומדיה הנוקבת שלו שהציגה סוף מקורי לגזענות. "אני רוצה ליצור את האומנות שהם יצרכו מחר". עכשיו הוא ממוקד בהוליווד. לאחר מפגש מקרי ב־2018 עם הקומיקאית מיס פאט (פטרישיה ויליאמס), השניים חברו יחד כדי ליצור סיטקום המבוסס על חייה, "The Ms. Pat Show". אבל מנהלים בכירים ברשת BET –  Black Entertainment Television – חשבו שקופר צעיר מדי להוביל את הסדרה. מיס פאט ייעצה לו לכתוב את הפיילוט ולהגיש אותו ללא שמו. המהלך השתלם: קופר קיבל את תפקיד המפיק הבכיר, ומיס פאט הביאה לרשת BET את אחת המועמדויות המרכזיות הראשונות שלה לפרסי אמי על "בימוי יוצא דופן ב־2022 וב־2023". ומה הלאה? תפקיד בסרט אגרוף בכיכובו של וינג ריימס. 

ג'סיקה פגולה 

גיל: 29 • שחקנית טניס מקצוענית 

פגולה. "גם מחוץ למגרש" | צילום: טים טדר, פורבס

הטניס אוהב אותם צעירים מאוד, בין אם אלה רפאל נדאל, סרינה ויליאמס או קוקו גוף. ג'סיקה פגולה, לעומת זאת, נאלצה לעבוד קשה ובעיקר לחכות להצלחה. היא נכנסה לרשימת ה־100 בדירוג העולמי רק בגיל 24 בשנת 2019. לאחר מכן זינקה למקום השלישי במשחקי יחידים ב־2022 ולמקום הראשון בזוגות ב־2023. "במבט לאחור אני לא בטוחה שבאמת האמנתי שאני מסוגלת", היא אומרת. "זה פשוט היה מסע ארוך מאוד". המסע הזה החל בבאפלו, ניו יורק. הוריה של פגולה הם טרי וקים, הבעלים המיליארדרים של קבוצת הפוטבול של באפלו בילס, ושל קבוצת ההוקי באפלו סייברס. עם זאת, פגולה יכולה לעמוד על רגליה עכשיו, עם הכנסה שנתית מוערכת של כשישה מיליון דולר מחסויות ופרסים כספיים. היא גם בעלים של מותג טיפוח העור Ready 24 ומכהנת במועצת המנהלים של איגוד הטניס האסיאתי־אמריקאי והאיים הפסיפיים. "ספורטאים הופכים ליותר רב־ממדיים ומגלים את תחומי העניין שלהם בתוך ומחוץ למגרש", היא אומרת. "אני חושבת שזה נהדר". 

הפוסט הצעירים המבטיחים של ארה"ב הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
דירוג המיליארדרים העולמי: בזכות ההייטק, שיא של 42 ישראלים ברשימה https://forbes.co.il/2024-the-richest-israelis/ Wed, 03 Apr 2024 09:26:04 +0000 https://forbes.co.il/?p=212054 ברשימת המיליארדרים העולמית של Forbes השנה, נציגות מכובדת של מיליארדרים ישראלים, שמספרם קופץ לשיא – בעיקר בזכות ההיי-טק שהצמיח כמה מיליארדרים חדשים כחול לבן. רשימת המיליארדרים של Forbes, נערכה בשיתוף פורבס ישראל

הפוסט דירוג המיליארדרים העולמי: בזכות ההייטק, שיא של 42 ישראלים ברשימה הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
שנת 2023, הסוערת והקשה ביותר בתולדות המדינה, הסתיימה בנוסף לכל הצרות גם בדרמה כלכלית – אחרי הורדת דירוג היסטורית, גירעון תופח וחובות מאמירים, פורסמו נתוני הצמיחה שהצביעו על צניחה של 20% בתוצר המקומי הגולמי ברבעון האחרון של השנה אשר סיכמו את אחת התקופות הגרועות ביותר של המשק בעשורים האחרונים.

אולם המיליארדרים הישראלים, רובם ככולם אנשי עסקים ויזמים גלובליים, מושפעים הרבה יותר מתנודות ושינויים בוול-סטריט ובסנטימנט הכלכלי העולמי מאשר מגרף התשואות של מדדי הבורסה המקומית. אלה סיכמו שנה חיובית למדי עם שיא במספר הישראלים ברשימה העולמית – בעיקר (איך לא) בזכות ההיי-טק.  

הסקטור הטכנולוגי המקומי, שרשם אשתקד את אחת השנים הקשות ביותר בעשור של פריחה חסרת תקדים, מפגין למרות הכל, חוסן מרשים. לראיה, חמשה מיליארדרים חדשים נוספו לראשונה למועדון העולמי היוקרתי – כולם יזמים טכנולוגים אשר ייסדו חברות סטארטאפ והצמיחו אותן לשווי של מיליארדים.

הישראלים העשירים בעולם ב-2024

42 ישראלים מככבים השנה ברשימת העושר העולמית של פורבס, שמספרם קופץ לשיא בזכות מיליארדרי ההיי-טק. השווי המצרפי שלהם עומד נכון להיום על 205 מיליארד דולר – 15 מיליארד דולר יותר מבשנה שעברה. בשקלול הרשימה כללנו גם מיליארדרים ישראלים בעלי אזרחות כפולה עם פעילות עסקית מקומית ונכסים בישראל.

מרים אדלסון היא הישראלית העשירה בעולם, המדורגת בין 100 עשירי תבל (מקום 53 בעולם). ד״ר אדלסון, אלמנתו של שלדון אדלסון, מחזיקה כיום ביותר ממחצית ממניות אימפריית ההימורים והמלונאות ׳לאס-וגאס סנדס׳, החזקה המהווה את חלקו הארי בהון המשפחה, הנאמד בכ-32.1 מיליארד דולר.

אדלסון היא גם המו״לית של ישראל היום ובנוסף בעלת השליטה העיקרית בקבוצת ה-NBA דאלאס מאבריקס. היא מחזיקה כיום כ-70% ממניות הקבוצה לאחר שאשתקד רכשה נתח של 30% תמורת 3.5 מיליארד דולר. זו לא ההשקעה היחידה של המשפחה בספורט – במרץ אותה שנה רכש בנה, מתן אדלסון, העומד בראש קבוצת ההשקעות המשפחתית את השליטה במועדון הכדורסל הירושלמי ׳הפועל ירושלים׳.

ישראלי נוסף המדורג בצמרת העושר העולמית, הוא איל הספנות, הבנקאות והנדל״ן, אייל עופר, ששווה נכון להיום 24.1 מיליארד דולר. עופר אשר התעשר בשנה האחרונה ב-5.2 מיליארד דולר מדורג כיום בין 100 עשירי העולם, במקום ה-85 (עליה של מקום אחד בדירוג העולמי לעומת אשתקד). איש העסקים הבינלאומי המתגורר במונקו, עומד בראש ענקית התובלה העולמית, קבוצת הספנות זודיאק (Zodiac Group), המפעילה צי של כ-190 אוניות ומחזיק בנוסף כ-5% ב׳רויאל קריביאן קרוז׳, חברת השייט השנייה בגודלה בעולם. לצד החזקותיו בסקטור האנרגיה ושליטתו ב-Global Holdings, קבוצת הנדל"ן באמצעותה מחזיק בלמעלה מ-120 נכסים ברחבי העולם, לעופר השקעות מגוונות בחברות וסטארטפים טכנולוגיים, בהם הוא משקיע באמצעות קרן O.G. Venture Partners.

שני האחים, שמנהלים את עסקיהם בנפרד, הם בניו של איל הספנות המנוח סמי עופר. עידן עופר (מימין) ואיל עופר | צילומים: Sophie Heist ו־Idan Ofer Media
בצמרת הדירוג שני האחים שמנהלים את עסקיהם בנפרד. עידן עופר (מימין) ואיל עופר | צילומים: Sophie Heist ו־Idan Ofer Media

עוד בצמרת המיליארדרים הישראלים ניצב גם עידן עופר אשר נכון להיום מוערך הונו הכולל ב-15.8 מיליארד דולר – כמעט שני מיליארד דולר יותר משוויו אשתקד. איש העסקים הישראלי המדורג במקום ה-122 ברשימה העולמית (קפיצה של 7 מקומות בדירוג) הוא בעל השליטה בחברת האחזקות Kenon Holdings באמצעותה מחזיק בין השאר בשליטה בחברת התובלה הימית ׳צים׳. עופר הוא גם בעל השליטה ב׳חברה לישראל׳, השולטת על קבוצות בז״ן ו-ICL ובפורטפוליו ההשקעות הרחב שלו גם השקעות מגוונות בהייטק. לצד אלו עופר גם שותף בקבוצת פורמולה 1, הוא מחזיק ב-32% ממניות מועדון הפאר הספרדי ׳אתלטיקו מדריד׳ וב- 85% מקבוצת הכדורגל הפורטוגלית F.C. Famalicão.

את חמישיית הישראלים העשירים בעולם סוגרים שני אוליגרכים בעלי אזרחות ישראלית. ויצ׳אסלב קנטור, בעל השליטה בענקית הדשנים העולמית ׳אקרון׳ (Acron), ששוויו כיום מוערך ב-9.8 מיליארד דולר (מקום 232 בעולם), כמיליארד וחצי דולר פחות מערכו בשנה שעברה. על קנטור המכהן גם כיו"ר הקונגרס היהודי-אירופי ונשיא קרן פורום השואה העולמי, הוטלו אשתקד סנקציות על ידי בריטניה והאיחוד האירופי, בטענה כי הוא מסייע לנשיא רוסיה פוטין במלחמתו באוקראינה – טענות אשר הוכחשו בתוקף על ידו.

מיד אחריו מדורג המיליארדר היהודי-רוסי בעל האזרחות הישראלית רומן אברמוביץ׳ – פרסונה נון גרטה ברבות ממדינות המערב. איש העסקים הישראלי-רוסי איבד מאז פרוץ המלחמה באוקראינה כמעט מחצית מהונו האישי בעקבות הסנקציות האישיות שהטילו עליו בריטניה והאיחוד האירופי. לאחרונה דחה בית הדין הכללי של האיחוד ערעור שהגיש אברמוביץ׳ נגד הסנקציות שהביאו להקפאת נכסיו. חרף הסנקציות העומדות נגדו, הונו האישי נאמד היום בכ-9.7 מיליארד דולר – מה שמספיק לו (בינתיים) להימנות בין 300 האנשים העשירים ביותר בעולם.

עשירי ההיי-טק

ברשימה השנה מספר שיא של יזמים טכנולוגיים שהפכו למיליארדים – ותיקים יותר או פחות – כאשר לא פחות מחמישה יזמי היי-טק ישראלים נכנסים השנה לרשימה היוקרתית.

ארבעת המייסדים של דקה-קורן הסייבר WIZ, אסף רפפורט (מנכ"ל), עמי לוטבאק (סמנכ"ל טכנולוגיות), ינון קוסטיקה (סמנכ"ל מוצרים) ורועי רזניק (סמנכ"ל מחקר ופיתוח) – הם כעת מיליארדרים על הנייר אשר שווים כיום על פי הערכת פורבס כמיליארד דולר, כל אחד. חלק קריטי מההון שצברו נובע מהחזקתם (כ-10%) בחברת הסייבר המצליחה שהקימו יחד אשר בסבב הגיוס האחרון שנחתם בפברואר אשתקד הוערכה ב-10 מיליארד דולר. ארבעת המייסדים המיליארדרים הקימו לפני כמעט עשור חברה נוספת – סטארט-אפ האבטחה אדאלום אשר נמכר מאוחר יותר לענקית מיקרוסופט תמורת 320 מיליון דולר. על פי ההערכות כל אחד מהמייסדים שלשל לכיסו 25 מיליון דולר בעסקת המכירה.

מייסדי וויז: רועי רזניק (מימין), עמי לוטבק, אסף רפפורט וינון קוסטיקה | צילום: אבישג שאר ישוב
ארבעה מיליארדרים חדשים. מייסדי וויז: רועי רזניק (מימין), עמי לוטבק, אסף רפפורט וינון קוסטיקה | צילום: אבישג שאר ישוב

מיליארדר טק נוסף שעושה את הופעת הבכורה ברשימה הוא רועי מן – אחד משני המייסדים של ענקית התוכנה הישראלית Monday.com. מן, אשר מחזיק בכ-12% ממניות החברה שווה כיום לפי הערכת פורבס כ-1.3 מיליארד דולר.

לצד המיליארדים החדשים שהנפיק סקטור ההייטק הישראלי ישנם לא מעט מיליארדרים שמופיעים דרך קבע במועדון המיליארדרים העולמי. טדי שגיא, איש העסקים הבינלאומי הוא מיליארדר טק וותיק הפועל גם בתחומי הנדל״ן ושווה כיום לפי פורבס כ-6.4 מיליארד דולר. בשנה האחרונה הוסיף שגיא להונו כמעט מיליארד דולר והוא מדורג כיום בדירוג העולמי במקום ה-445 מבין עשירי העולם.

הונו הנקי של גיל שוויד, מייסד ענקית הסייבר הישראלית צ׳ק פוינט אשר הודיע לאחרונה על פרישה מתפקידו כמנכ״ל לאחר 30 שנה, מוערך כיום ב-4.5 מיליארד דולר. שלמה קרמר יזם הסייבר הסדרתי, החתום גם הוא על הקמת צ׳ק פוינט לצד חברות סייבר אחרות, מוערך כיום ב-2.4 מיליארד דולר. הונו של המשקיע הסדרתי אורן זאב, בעל קרן ההון סיכון המצליחה ׳Zeev Ventures׳ מוערך כיום על ידי פורבס ב-2 מיליארד דולר.

לא רק היי-טק

ברשימת המיליארדרים העולמית של פורבס, המתפרסמת זו השנה ה-38 ברציפות, מככבים מיליארדרים ישראלים נוספים. פרנק לואי מדורג 424 בדירוג העולמי עם הון של 6.5 מיליארד דולר, ההון המשפחתי של סטף ורטהיימר מוערך ב-6.3 מיליארד דולר ושוויו הנקי של פטריק דרהי מוערך כיום ב-5.9 מיליארד דולר – כל אלה נמנים נכון להיום בין 500 העשירים בעולם.

שרי אריסון, בעלת השליטה לשעבר בבנק הפועלים, מכרה מאז אז רוב החזקותיה בבנק ופעילותה מתרכזת בעיקר בפילנתרופיה והשקעות מגוונות, באמצעות זרוע ההשקעה הפרטית שלה ׳אריסון השקעות׳. על פי הערכת פורבס שוויה הנקי עומד כיום על 5.5 מיליארד דולר – 556 בעולם.

גם יצחק תשובה, שידע בתחילת העשור תקופה סוערת במיוחד, ממשיך במסלול ההתאוששות וקופץ במעלה הדירוג העולמי (704 בעולם). בזכות שליטתו בדלק הציבורית, לצד השקעות נדל״ן חכמות שביצע בארה״ב באמצעות החברה הפרטית (Elad National Properties), מוערך הונו הכולל על ידי פורבס ב-4.5 מיליארד דולר, כמעט מיליארד דולר יותר משוויו אשתקד.

ישראלים - ומיליארדרים בדולרים

השווי - במיליארדי דולרים

הפוסט דירוג המיליארדרים העולמי: בזכות ההייטק, שיא של 42 ישראלים ברשימה הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
שיא העושר: המיליארדרים בעולם עשירים יותר ורבים יותר מאי פעם https://forbes.co.il/the-richest-2024/ Tue, 02 Apr 2024 18:30:30 +0000 https://forbes.co.il/?p=212030 רשימת המיליארדרים של Forbes לשנת 2024 קבעה שנה של שיאים: שיא במספר המיליארדרים העולמי (2,781), שיא בשווי ההון המצרפי של עשירי תבל (יותר מ-14 טריליון דולר) ושיא חשוב נוסף – מספר המיליארדרים הישראלים ברשימה * בצמרת, אחרי שנה הפכפכה מאסק מודח מהפסגה (שוב) ומלך מותגי היוקרה הצרפתי - ברנאר ארנו - מוכתר כאיש העשיר בעולם (שוב) * גם צוקרברג, מסכם שנה חלומית לאחר שהוסיף להונו האישי עשרות מיליארדים * רשימת המיליארדרים של Forbes, נערכה בשיתוף פורבס ישראל

הפוסט שיא העושר: המיליארדרים בעולם עשירים יותר ורבים יותר מאי פעם הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>
The World's Billionaires List – רשימת המיליארדרים העולמית של מגזין Forbes – מתפרסמת כעת זו השנה ה-38 ומסכמת שנה חלומית עבור עשירי העולם. בניגוד כמעט גמור למה שהתחולל כאן בשנה האחרונה, בזירה הגלובלית, זו הייתה דווקא אחת התקופות הטובות והחזקות בעשורים האחרונים – במהלכה כמעט כל התחזיות האופטימיות התגשמו. התפוגגות חששות המיתון, התממשות תרחיש ״הנחיתה הרכה״ של הבנק הפדרלי, חזרתה של האינפלציה לסביבה נורמלית, שוק התעסוקה החזק והתאוששות מגזרי התעשייה, הנדל״ן הטכנולוגיה והפיננסיים – כל אלה הטיסו מעלה את הבורסות בעולם, את שווי החברות ועימם גם את שווי המיליארדרים הגדולים בתבל, שהפכו לעשירים יותר מאי פעם.

מספיק לבחון את מדדי הבורסות המובילים בארה״ב שרשמו השנה שיאים חדשים, כדי לקבל אינדיקציה למפנה החד שהביאה עימה השנה האחרונה. מדד הנאסד״ק, המאגד את ענקיות הטכנולוגיה הגדולות בעולם כמו טסלה, אמזון, מיקרוסופט, אלפבית או מטה, נסחר כעת בשיא של כל הזמנים. כך גם מדד ה-S&P500, בו נסחרות החברות המהוות את מקור ההון של 9 מתוך 10 העשירים ביותר בעולם, שהשלים את רצף העליות הארוך ביותר ב-20 השנים האחרונות וקבע שיא חדש 23 פעמים בשנה הנוכחית. 

הייטק-Out, יוקרה-In. האדם העשיר בעולם, ברנאר ארנו | צילום: Jamel Toppin for Forbes
כבש את הצמרת, הודח ושוב חזר אליה. ברנאר ארנו | צילום: Jamel Toppin for Forbes

בהתאם לכך קפץ בחדות שווי המניות וההחזקות בתיקי הפורטפוליו של עשירי תבל – טייקוני ההיי-טק בעיקר – שצברו בשנה החולפת, על הנייר, סכומי עתק. שווים המצרפי של 10 המיליארדרים העשירים בעולם עומד כעת על טריליון וחצי דולר (או במילים אחרות 1,500 מיליארדי דולרים) לאחר שבשנה החולפת הוסיפו להונם יותר מ-420 מיליארד דולר. כשכוללים ברשימה גם את המיליארדרים בעשירייה השנייה מגיעים לשווי כולל של 2.5 טריליון דולר – זהו השווי המצרפי של 20 האנשים העשירים בעולם אשר שווים כיום כמעט 700 מיליארד דולר יותר בשנה שעברה.

זו ללא ספק הייתה שנה חסרת תקדים מבחינת המגה-עשירים. ברשימת המיליארדרים העולמית של פורבס לשנת 2024 נמנים לא פחות מ-2,781 מיליארדרים – 141 מיליארדרים יותר מאשר ב-2023 ו-26 יותר מהשיא הקודם שנקבע בתקופת הגאות של 2021. עשירי העל גם עשירים יותר מאי פעם, כשהעושר המשותף שלהם מגיע להיקף חסר תקדים של 14.2 טריליון דולר. מדובר בתוספת לשווי של 2 טריליון דולר לעומת אשתקד ו-1.1 טריליון דולר יותר מהשיא הקודם, גם הוא נקבע ב-2021.

וכמו תמיד, הכסף מרוכז בקודקוד הפירמידה. נכון להיום ברשימה הנוכחית מופיעים 14 מגה-מיליארדרים, או ״הקטו-מיליארדרים״ – קבוצת עילית של עשירים ששווים הנקי מסתכם ביותר מ-100 מיליארד דולר. הקבוצה הזו שווה לבדה כמעט 2 טריליון דולר או במילים אחרות, מחצית האחוז (0.5%) מתוך 2,781 המיליארדרים בעולם מחזיקים ב-14% מסך כל ההון.

עשירים יותר מאי פעם | ההון המצרפי של המיליארדרים בעולם, 2005-2024

מהפך בפסגה, ושוב מהפך

2023 התחילה בצורה חלומית עבור היזם והמולטי-מיליארדר אילון מאסק, שרכב על גל עליות פנומנאלי במניית טסלה היישר אל צמרת רשימת העושר העולמית. ב-8 ליוני 2023 אחרי ראלי של 130% במנייה אף החזיר לעצמו מאסק את תואר האיש העשיר בעולם מידי ״יריבו״ הצרפתי – ברנאר ארנו, מלך מותגי היוקרה, אולם מאז זרמו הרבה מים בנהר הסן. דו״חות מאכזבים, תחזיות מסירה מתחת לציפיות והשבתות במפעלי הייצור, דרדרו את מי שנחשבה עד לשנים האחרונות כמניית הזהב של וול סטריט ויחד עמה גם את שוויו של המיליארדר האקסצנטרי, מאסק.

מנגד, ארנו, שניצב גם אשתקד בצמרת רשימת עשירי תבל, מוצא את עצמו שוב בפסגה – עם שווי כולל של 233 מיליארד דולר (22 מיליארד דולר יותר מבשנה שעברה). המיליארדר הצרפתי הוא בעל השליטה ומי ששמו חתום על הקמת אימפריית מותגי היוקרה – LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). המנכ"ל והיו"ר של הקבוצה, אותה ייסד בשלהי שנות ה-80׳, הפך את החברה לקונצרן יוקרה בינלאומי החולש כיום על 75 מותגי אופנה וקוסמטיקה שונים, ושווה כיום יותר מ-400 מיליארד דולר.

דברי השנאה גברו מאז השתלטותו? אילון מאסק | צילום: Shutterstock
תנודתיות חריפה במניית טסלה. אילון מאסק | צילום: Shutterstock

כאמור, לאור התנודתיות החריפה במניית טסלה, מאסק מוצא את עצמו מודח מראש רשימת המיליארדרים העולמית לשנת 2024 – זו השנה השנייה ברציפות. אך זו לא ההחזקה היחידה שלו. בנוסף להחזקה החשובה ביצרנית המכוניות החשמליות השנייה בגודלה בעולם, בפורטפוליו של היזם המוכשר והממציא המבריק מאסק, רשומות כמה חברות מבטיחות ודומיננטיות מאוד. כמו למשל חברת החלל הפרטית SpaceX, אותה הקים לפני 20 שנה וכיום שווה כבר כ-150 מיליארד דולר; סטארט-אפ התחבורה Boring Company שמוערך כיום בשווי של כ-5.7 מיליארד דולר; וכמובן, פלטפורמת המדיה החברתית X (טוויטר לשעבר) אותה רכש אשתקד עבור 44 מיליארד דולר. כל אלו, יחד עם החזקה של 21% מהון המניות של טסלה (למעלה ממחציתן משועבדות כנגד הלוואות שנטל), מסתכמים לשווי כולל של 195 מיליארד דולר.

מי שנושף חזק בעורפו הוא ג׳ף בזוס, יו״ר ומייסד אמזון, שברשימה הנוכחית מדורג צמוד אליו עם שווי כולל של 194 מיליארד דולר. בזוס, אשר הודח מהפסגה על ידי מאסק עצמו ב-2022, ראה במהלך אותה שנה כיצד החברה שייסד והפך לענקית הקמעונאות והסחר הגדולה בעולם, מאבדת מחצית משוויה – והוא באופן אישי, עשרות מיליארדי דולרים מהונו הפרטי. אולם השנה החולפת הייתה סיפור אחר לגמרי. אמזון, יחד עם התאוששות הסחר הגלובלי והסנטימנט האופטימי שדבק בשווקים, השלימה רצף של עליות שהסתכם בזינוק של כמעט 80% בשוויה בשנה האחרונה. בזוס, שמחזיק כ-10% ממניות הענקית הגלובלית צבר בזכות הראלי במנייה, כ-80 מיליארד דולר בתוך שנה.

אל החמישייה המובילה חוזר שוב אחרי היעדרות ארוכה, מארק צוקרברג – מייסד ענקית המדיה החברתית ׳Meta Platforms׳. ״הילד המתבגר״ רגע לפני שחוגג יומולדת 40, שווה נכון להיום 177 מיליארד דולר – השווי הגבוה ביותר שלו מאז ומעולם, המציב אותו כיום כאיש הרביעי בעושרו בעולם. בשנה האחרונה צבר (על הנייר) סכום מדהים של 113 מיליארד דולר, הודות לזינוק מטאורי של 130% במניית ׳מטא׳ (המחזיקה בפלטפורמות החברתיות פייסבוק, אינסטגרם וווטסאפ).

את הטופ-5 של חמש האנשים העשירים בעולם סוגר לארי אליסון שתופס את המקום החמישי ברשימה העולמית עם הון אישי של 141 מיליארד דולר. אלו 34 מיליארד דולר יותר ממה שהיה לו אשתקד, המצטרפים להונו הכולל בזכות החזקה של קרוב ל-40% בענקית התוכנה אורקל, שהרוויחה מטרפת ה-AI העולמית וזינקה בשיעור של 30% בשנה האחרונה.

20 עשירי העולם בשנת 2024

השווי - במיליארדי דולרים

לרשימה המלאה של עשירי העולם

הפוסט שיא העושר: המיליארדרים בעולם עשירים יותר ורבים יותר מאי פעם הופיע לראשונה ב-Forbes Israel.

]]>