Forbes Israel Logo

אם מישהו היה זקוק להוכחה נוספת: הנתונים שמוכיחים את כוחה הכלכלי האדיר של יבשת אסיה

לאחר שבשנה שעברה הוכתרה סין באופן רשמי בתור "הכלכלה הגדולה ביותר בעולם", והשנה השתלטו החברות הסיניות על פסגת דירוג החברות הגדולות בעולם, ועוד אי אילו אינדיקטורים המצביעים על המגמה – נדמה כי אף אחד כבר לא יכול להתכחש לכוח האדיר אשר עולה במזרח יבשת אסיה. אך גם אם לא ניתן להתכחש, קולות רבים עדיין טוענים כי מדובר ב"בלון שיצא משליטה" ובבועה, אשר עדיין לא משקפים הלכה למעשה את המצב בשטח. ובכן, אולי הנתונים החדשים אשר פורסמו בדו"ח של חברת "בוסטון קונסלטינג גרופ" יעשו את ההבדל.

הדו"ח המיוחד שפרסמה חברת הייעוץ האמריקאית היוקרתית סוקר את נתוני הצמיחה ברחבי העולם בשנת 2014, אשר נחשבה לשנה מוצלחת במיוחד לשווקי העולם במהלכה הכלכלה העולמית זינקה באופן מרשים. אך לא בכל העולם נהנו האזרחים מאותה הצמיחה: במדינות מסוימות, ובמיוחד בסין ובהודו, נהנתה הכלכלה מנתוני צמיחה גבוהים במיוחד. בארה"ב גם נהנו מצמיחה מרשימה. באירופה המצב היה קצת פחות מרשים, ובחלקים אחרים של העולם חזו הכלכלנים דווקא בצמיחה שלילית.

צילום: thinkstockphotos

אך "התמונה המלאה" שהציגה הכלכלה העולמית בשנת 2014 הייתה, כאמור, חיובית מאוד. בסך הכל במהלך אותה שנה סך הנכסים ברחבי העולם הגיעו לשווי מוערך של 164.3 טריליון דולר – שיא כל הזמנים. בסך הכל הכלכלה העולמית צמחה בשיעור של 11.9% – מעט נמוך יותר מהצמיחה בשיעור 12.3% בשנת 2013, אך עדיין נתון מרשים במיוחד.

"הנתון המרשים באמת שעולה מהדו"ח הוא ההבדל האדיר בקצב הצמיחה בין מדינות שונות ברחבי העולם", אמר במסיבת עיתונאים מיוחדת אחד השותפים בחברה, דניאל קסלר. "האזורים שאנחנו מכנים 'העולם החדש' דוגמת סין והודו צמחו בקצב מהיר בהרבה משווקים מסורתיים יותר דוגמת אירופה".

לדוגמא, העושר באזור צפון אמריקה (ארה"ב וקנדה) צמח במהלך השנה בשיעור של 5.6% – עד לערך מצטבר של 50.8 טריליון דולר. הנתון הזה אפשר לאזור צפון אמריקה לשמור על מעמדו כאזור העשיר ביותר על כדור הארץ – תואר בו הוא מחזיק (על פי ההערכות) במאה השנים האחרונות.

אך כעת, הנתון הזה צפוי להשתנות. והמהפך בפסגה לא צפוי להתרחש אי שם בעתיד הרחוק – אלא כבר בשנת 2016, אשר נמצאת ממש מעבר לפינה. על פי הערכות חוקרי החברה, ההון המוחזק באזור "אסיה-פסיפיק" (אשר אינו כולל את יפן) צמח בשנת 2014 בשיעור של 29.4% – והגיע לכדי 47.3 טריליון דולר. גם אם המגמה הזו תיחלש משמעותית, אומרים בחברה, עדיין יהיה פער מספיק כדי להבטיח לאזור האסיה-פסיפי את הפסגה כבר בשנה הבאה. והצמיחה באזור צפויה להימשך גם בשנים הקרובות, בעיקר בזכות שני מנועי צמיחה רצחניים בדמותן של הכלכלה הסינית והכלכלה ההודית. על פי הערכות אשר הועלו בדו"ח, כבר בשנת 2019 מחצית מההון האנושי בעולם ירוכז באזור זה בלבד – נתון אליו אפילו צפון אמריקה החזקה לא הצליחה להגיע. "אני אולי לא הכי נייטרלי עקב עבודתי", אמר ראש תחום המחקר לאזור אסיה-פסיפי בחברה, פדריקו ברגוני, "אבל לי אישית אין ספק. אסיה זה המקום הנכון להיות בו, עכשיו ובשים הקרובות".

בחלק אשר בוחן את הצמיחה בעולם כולו, מדגישים מחברי הדו"ח כי עיקר הצמיחה מיוחס לזינוק המתמשך במדדי המניות המרכזיים ברחבי העולם, אשר טיפסו בחדות מאז ההתאוששות העולמית ממשבר 2008. במהלך השנה החולפת, מעריכים בחברה, 70% מהצמיחה בהון האנושי הגיעה בזכות עלייה בשווקי המניות, אשר יצרו כ-13 טריליון דולר חדשים (מתוך 17.5 טריליון אשר נוספו לשווקים בסך הכל).

צילום: thinkstockphotos

הצמיחה המרשימה הזו "הולידה" גם לא מעט מיליונרים (אנשים פרטיים המחזיקים בהון הגדול ממיליון דולר). בשנת 2014, על פי הדו"ח, הצטרפו למועדון המפנק הזה לא פחות מ-2.1 מיליון חברים חדשים. אך גם הנתון הזה מוכיח עד כמה משמעותית הצמיחה ביבשת אסיה, כשלא פחות מ-62% מאותם מיליונרים חדשים הם בני האזור האסיה-פסיפי. 

אם אכן הצמיחה באזור תימשך על פי התחזית של מחברי הדו"ח, כבר בשנה הבאה צפוי לנו, כאמור, אחד המהפכים המסקרנים בכלכלה העולמית, כשיבשת אסיה תהפוך למקור ההון הגדול ביותר בעולם. צפון אמריקה תיוותר צמודה במקום השני, והרחק הרחק מאחור ניתן יהיה למצוא את יבשות אירופה, אפריקה ואוסטרליה. מהלך כזה ישפיע גם על המאזן הגיאו-פוליטי העולמי, על יחסי הכוחות בין המדינות השונות ועל שורה ארוכה נוספת של גורמים ומהלכים. דבר אחד בטוח: מי שעדיין מסרב להאמין בכוחה של האימפריה אשר צומחת במזרח הרחוק, מוטב לו שיקרא את הדו"ח המדובר. ויתחיל להאמין.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.