Forbes Israel Logo

אור לגויים: ישראל במקום השני בדירוג הכלכלות החדשניות בעולם

אומרים שרע כאן, שאי אפשר לחיות בכבוד, שאנחנו עבדים מודרניים ושאנחנו כבר מזמן לא מעצמה טכנולוגית. מדברים על בריחת מוחות ומפנטזים על רילוקיישן שווה. אבל דוח עדכני על מצב החדשנות בכלכלות העולם נותן מעט תקווה.

בכל שנה, הפורום הכלכלי העולמי WEF מפרסם דו"ח עולמי על מצב הכלכלות החדשניות ביותר בעולם. הפורום בוחן, בין השאר, נתונים כמו חוסנם של הבנקים המובילים במדינה, רמת החדשנות והתחכום של עסקים, איכות המחקר המדעי באוניברסיטאות, הוצאות עסקים על מחקר ופיתוח, שיתוף פעולה בין אוניברסיטאות ותעשייה, רישום פטנטים ומספר המהנדסים והמדענים בכל מדינה.
לאחר מכן, הוא משתמש בנתונים כדי להרכיב תמונה כוללת של מצב הכלכלה של כמעט כל מדינה על פני כדור הארץ.

15. בלגיה
בלגיה אומנם מקבלת ציון בינוני על רמת החדשנות שלה אבל מספיק כדי להכניס אותה ל-15 הראשונות. ב-WEF מציינים את חוסר שביעות הרצון שלהם מחוסר התקדמות בחדשנות בעסקים במדינה.

14. אוסטריה
אחרי כמעט שני עשורים של צמיחה מתמשכת, הוצאות החברות במדינה על מחקר ופיתוח הואטו בעקבות המשבר הפיננסי והפיקוח ההדוק על ההוצאות בתקציב הנוכחי.

13. בריטניה
מדובר באחת הכלכלות התחרותיות ביותר בעולם, אף שאפקט הברקזיט נתן את אותותיו לא רק על שוק ההון, אלא גם על נתח שוק הסחורות וגודל השוק כולו.

12. נורבגיה
נורבגיה הקימה מיזם מיוחד להשקעות בתחום החדשנות העסקית ואף הקימה חברת השקעות ובנק שמטפל רק בתחומים האלו. היא מעסיקה כ-500 אנשים המטפלים בכל נושא הקשור בחדשנות טכנולוגית החל מהובלה ימית, מחקר ביוטכנולוגי ועוד בסכומים בסדר גודל של 1.6 מיליארד אירו, על פי הדוח השנתי האחרון על חדשנות בנורבגיה.

11. טייוואן
טיוואן הודיעה לאחרונה על מענק נשיאותי בסכום של 66,858 דולר להמצאה הגדולה ביותר בתחום החדשנות או העיצוב. המטרה הייתה לתת דחיפה משמעותית לתוצר המקומי הגולמי. בנוסף האי דורג במקום הראשון ברישום פטנטים בדירוג השנתי שערך בלומברג בשנת 2014.

10. דנמרק
דנמרק היא כיום המובילה עולמית ביצור טכנולוגית אנרגיה מתחדשת, כאשר 140% מהאנרגיה שלה מופקת בעזרת תחנות רוח. בנוסף המדינה השיקה תוכנית אסטרטגית לאומית במטרה לעודד חדשנות באזורים שבהם יש צורך רב יותר וביקוש לפתרונות טכנולוגיים.

ישראל חייבת הרבה למערך הסייבר של צה"ל | מקור: fotolia

9. סינגפור
אף שהיא ממוקמת במקום התשיעי בדירוג בכללי במדד החדשנות, זוהי בעצם אחת הנקודות החלשות של סינגפור: המדינה מגיעה בדירוג התחרותי שהעניק לה WEF למקום השני בציון להשקעה בתחום הטכנולוגי והיא הייתה בקלות יכולה לקטוף מקום ראשון אם הייתה משקיעה יותר משאבים בפיתוחים טכנולוגיים מתקדמים.

8. יפן
השיא היצירתי של יפן היה בשנות ה-90, כאשר חברות כמו סוני ונינטנדו היו המפתחות העיקריות של טכנולוגיית הגאדג'טים. לעומת זאת, כיום המדינה מתמודדת עם אוכלוסייה מזדקנת וגירעון תקציבי גדול. WEF מסביר את הדירוג ואומר: "יפן מתהדרת במוסדות מחקר באיכות גבוהה השקעה אדירה במחקר ופיתוח בשילוב עם הון אנושי מעולה של מדענים ומהנדסים". כל זה תורם לסביבה חדשנית ביותר של אך עם זאת, התעוזה והחדשנות של יפן נשחקת היות והיא הגיעה רק למקום השמיני אחרי שהייתה רגילה להתברג באחד מחמשת המקומות הראשונים בין השנים 2007 -2015.

7. הולנד
הולנד מדורגת גבוה במיוחד בזכות איכות מוסדות המחקר המדעי שלה ושיתופי הפעולה התכופים בין המגזר העסקי למגזר והקהילה המדעית מובילים לסיפורי הצלחה של חדשנות חברתית באופן תדיר.

6. שבדיה
בעשור האחרון שבדיה הייתה אחראית לכמה מסיפורי ההצלחה המפורסמים ביותר בעשור האחרון כגון חברת התשלומים המקוונים Klarna ששוויה מוערך ב2.25 מילארד דולר או קורא הכרטיסים הנייד, iZettle ששווה 8 מיליארד דולר. שבדיה מובילה את המהפכה התעשייתית עם ציון גבוה במיוחד ברמת המוכנות הטכנולוגית שלה. אם זאת WEF מצביע על בעיתיות ברמת הזמינות של המהנדסים והמדענים ואומר כי "השקעה בהון האנושי היא קריטית כדי להבטיח את התחרותיות ואת היכולת חדשנות לטווח ארוך".

שבדיה. אחראית לכמה מסיפורי ההצלחה הגדולים בעשור האחרון | צילום: Fotolia

5. גרמניה
ביתן של חברות כמו SoundCloud והבנק המופעל באמצעות אפליקציה בלבד. ברלין היא אחת מרכזות הסטרטאפים המובילות באירופה. WEF מסביר את בחירתו: "המדינה ממשיכה לדחוף את גבול החדשנות, עם דירוג גבוה מוכנות טכנולוגיות, חדשנות, תחכום עסקי".

4. ארה"ב
אם תחשבו על המילים "חדשנות" ו-"ארצות הברית" באותו משפט סביר להניח שהאסוציאציה הראשונה שתעלה לכם בראש היא עמק הסיליקון. אבל ארה"ב מובילה בתחום החדשנות על פני הרבה מדינות, ומתבלטת במיוחד באוניברסיטאות כמו M.I.T. והרווארד. פיתוחי הרעיונות שצמחו משם כפי שמעידים פייסבוק ו-Snapchat ממקמת את ארה"ב כמובילה בעולם בהפיכת רעיונות שנולדו באוניברסיטה לכדי חברות מצליחות.

3. פינלנד
פינלנד מצטיינת בהשקעה בהון האנושי ומעמידה רמה גבוהה של מדענים ומהנדסים. היא ידועה במיוחד כמדינה המעודדת שיתוף פעולה בין האוניברסיטאות לבין התעשייה. בנוסף, הממשלה הקימה ארגון מיוחד שמטרתו לממן מחקרים מדעיים ולקדם פרויקטים של חדשנות ארגונית.

2. ישראל
WEF מתאר כך את ביקורו האחרון בישראל ומסביר מדוע אנחנו דורגנו במקום הכה מכובד הזה: "ישראל ידועה כ'אומת הסטארט-אפ' ולא בכדי. המדינה נותנת אשרות מיוחדות ליזמים כדי שיפעלו בתחומה ובנוסף מדורגת במקום הראשון באבטחת סייבר מאחר שהמון יזמים בתחום הזה מוכשרים במסגרת המוסד והצבא הישראלי הידוע באבטחת המידע הקפדנית שלו".

שוויץ כובשת את פסגת החדשנות | מקור: fotolia

1. שוויץ
הטכנולוגיה האקולוגית היא זו שבזכותה שוויץ מגיעה למקום הראשון. היא מצטיינת בהקפדה על איכות הסביבה ומציאת פתרונות יצירתיים ודרכים שונות לייצור מוצרים ידידותיים אקולוגית. גם השקעה בתשתיות בתשתיות טכנולוגיות והיכולת למשוך מכל העולם את טובי המוחות מהמובילים בתחומם מחזקת את הבחירה בשווייץ כמעצמה חדשנית שאפילו עסקים בינוניים שואפים להיות החדשנים ביותר וידועים באיכותם.

לכתבה במאקו כסף

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.