Forbes Israel Logo
משרדים בתל אביב | צילום: Shutterstock
משרדים בתל אביב | צילום: Shutterstock

בצל הקורונה: החברות הגדולות יבנו משרדים ב"מרחק קורקינט" מהמשרד

המגפה העולמית זירזה שינויים בעולם הנדל"ן בארץ ובעולם. בקרוב נראה שינויי מגמות בתחום, בעיקר בקרב החברות הפיננסיות והטכנולוגיות הגדולות שהתאימו את עצמן למודל העבודה ההיברידי

תוצאות משבר הקורונה על עולם הנדל"ן למשרדים ילוו את המשק הישראלי בשנים הקרובות, אבל כבר עכשיו, כשישראל מתחילה לצאת מהמשבר ומקדימה בכך את רוב העולם המערבי, ניתן להצביע על המאפיינים שישרטטו את קווי המתאר החדשים.

משבר הקורונה הפך לזרז של מספר תהליכים שהתהוו עוד לפני לכן מבחינת החברות הגדולות בישראל מתחומי הפיננסים והטכנולוגיה. מודל העבודה מהבית, שהיה נחלתן של מספר חברות מצומצם, התפשט בהמהלך הסגרים ונדמה שהוא כאן כדי להישאר ואף להתרחב.

חברות רבות, כולל המגזר הציבורי, עוברות כיום למודל עבודה היברידי, כמו למשל מודל של יום עד שלושה ימי עבודה מהבית והיתר מהמשרד. המהלך הזה יאפשר לחברות לתכנן מחדש את צורכי שטח המשרדים שהן שוכרות. חברות מבוססות, שהצמיחה שלהן בכוח האדם מתונה, יובילו את המהלך ויקצצו בהיקפים גדולים יותר. במשרדים הלו יהיו יותר חללי עבודה משותפים, עמדות עבודה המיועדות למשתמשים שונים וחדרי ישיבות, והרבה פחות עמדות אישיות וחדרים פרטיים.

חברות שנמצאות בתהליך של צמיחה צפויות לעשות חישוב מחדש ולגלות שהמציאות החדשה בעולם העבודה מאפשרת להן להתגמש מבחינת היקף השטח שהן זקוקות לו, ומצד שני שהן יוכלו לשדרג את עצמן בהיבט של משרדים במגדלי טריפל A ובמיקום יוקרתי יותר. חברות אחרות יחפשו את האפשרות לשכור מתחמים בהם קיימים מרפסות או גגות פתוחים וזאת כחלק מהתהליך ההפנמה שלעובדים במשרד יש צורך גם "לנשום אוויר" וגם לעבוד.

מגדלי עזריאלי בתל אביב | צילום: Shutterstock
בזכות ההזדמנויות הרבות בשוק הנדל"ן לאחר המשבר – תפיסת העולם תשתנה | צילום: Shutterstock

בזכות ההזדמנויות הרבות שנפתחו בשוק הנדל"ן בענף המשרדים לאחר המשבר, תפיסת העולם של החברות הצומחות צפויה להתחזק לכיוון של "לוקיישן במרחק קורקינט מהמשרד". חברות אלה מחפשות לשדרג את המיקום הגאוגרפי של משרדיהן, בתקווה שהשיפור יהפוך לאחת מנקודות הבונוס שלהן בגיוס כוח אדם איכותי. החברות הללו לא יתפשרו כעת על רמת המשרדים ועל המיקום הגאוגרפי שלהם.

ההתאוששות של שוק הנדל"ן למשרדים צפויה להיות הדרגתית ואיטית. בתקופה הנראית לעין, באזורים בהם היה בינוי יתר עוד בתקופה שלפני הקורונה, אנו צפויים דווקא לחזות בירידת מחירים. חלק מהאזורים יסבלו מההתכנסות של החברות וצמצום השטחים שהן שוכרות. עם זאת, באזור המבוקש של תל אביב, משני צידי ציר איילון, אנו רואים לאחרונה דווקא עליית מחירים על רקע ביקושים הולכים וגדלים, בעיקר מצד חברות ההייטק והיצע קטן של משרדיםאך נכון להיום, רק בשנת 2024-2025 יתווספו שטחי משרדים נרחבים באזור זה.

אלעד פוקס - אינדקס נדלן | צילום: עדי זלק וינר
אלעד פוקס – אינדקס נדלן. שוק המשרדים יחווה אנומליה | צילום: עדי זלק וינר

לכן, בשוק המשרדים אנו צפויים לראות אנומליה שכבר עכשיו מתחילה להיות יותר נוכחת ומורגשת. ככל הנראה אנו נראה ביקושים גבוהים לשטחים במגדלים חדשים שלאורך הצירים יגאל אלון ומנחם בגין בתל אביב, לצד ירידה בביקוש למשרדים בבני ברק, פתח תקוה, חולון ורעננה. הירידה במחירי השכירות תתרחש גם היא בגלל עודף היצע במקומות שונים ולאו דווקא בגלל ירידה בביקוש.


הכותב משמש כמנכ"ל אינדקס נדל"ן המתמחה בייצוג חברות ויזמים בתחום הנדל"ן העסקי.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.