בישראל לבדה, על אף הקורונה והמשבר הכלכלי, ואולי דווקא בזכות הקורונה, צצו בשנה החולפת כ-15 יוניקורנס חדשים
כמעט עשור חלף מאז שנצרב לראשונה המונח ״יוניקורן״ (חד קרן) כמטבע לשון אייקוני ונראה שהמותג נשחק והיצור המיתולוגי שגרר התפעלות בכל פעם שהופיע – הפך כמעט בנאלי.
ב־2013, כשנחקק הביטוי לראשונה כדי לתאר את אותה תופעה נדירה של חברות פרטיות עם הערכת שווי של למעלה ממיליארד דולר – היו כאלו כמה עשרות חברות בלבד בעולם כולו. כיום, על פי ההערכות, לא פחות מ־630 חברות זוכות לתג מחיר בעל תשעה אפסים, כשהשווי המצרפי שלהן חצה כבר את רף ה־2 טריליון דולר.
בישראל לבדה, על אף הקורונה והמשבר הכלכלי (ואולי דווקא בזכות) צצו בשנה החולפת כ־15 יוניקורנס חדשים, 50% יותר מב־2019 ויותר מפי שלושה מב־2018. ולא נראה שהמגמה משתנה. בסיכום הרבעון הראשון של 2021 יש כבר 17 יוניקורנס חדשים.
ועדיין, למרות כמויות הכסף האדירות שנשפכות ומתדלקות את שווי החברות להיקפים חסרי תקדים, חשוב לזכור עד כמה קשה, ארוך ורצוף מהמורות הוא המסלול אל עבר הפסגה. כמעט מחצית מחברות ההזנק שנפתחו בין השנים 2018־2011, סגרו או השביתו את פעילותן.
בשנת 2020, אחת משנות השיא מבחינת היקפי הגיוסים, גייסו כ־607 חברות ישראליות 10.2 מיליארד דולר – מספר נאה, אך יש לזכור כי מדובר בפחות מעשירית מסך הסטארט־אפים בישראל (שעל פי ההערכות מונים כ־6,700). אם מחשבים את מספר החברות שיהפכו בשנים הבאות ליוניקורן, גם בהערכות האופטימיות ביותר, מדובר בפחות מאחוז מסך החברות – כך שעדיין מדובר בציון דרך חריג. בפרויקט מיוחד – The Next Billion Dollar Startups – נבחרו 15 חברות ישראליות שצפויות לזכות בקרוב בתואר היוקרתי.
כך דירגנו: לשם גיבוש הרשימה פנינו אל מנהלי ומנהלות קרנות הון הסיכון המובילות בישראל, בעלות פעילות מוכחת ורקורד מובהק כשחקניות משמעותיות בתחום. הן התבקשו להמליץ על ארבע חברות בעלות הסיכויים הגבוהים ביותר להגיע לשווי של מיליארד דולר (הן יכלו לציין רק שם אחד מתוך פורטפוליו ההשקעות שלהן). 55 קרנות שונות המליצו על כ־120 חברות. בשלב השני הוכנס לשקלול דירוג מערכת פורבס וגובשה רשימה סופית של 15 חברות.