בסך הכל פועלים בישראל 92 חדי קרן, בשווי של יותר מרבע טריליון דולר – סכום מדהים, המהווה, לשם השוואה, כחצי מהתוצר המקומי הגולמי של ישראל
עשרים וחמישה מיליארד דולר. זהו סכום ההשקעה הכולל וחסר התקדים שמשכו חברות ההייטק הישראליות ב־2021 לבדה – פי 1.5 יותר ממה שגויס ב־2020, שהייתה גם היא שנת שיא היסטורית. לשם השוואה, ב־2018 – לפני קצת יותר משלוש שנים – גייסו קצת יותר מ־500 חברות כ־6 מיליארד דולר, בשנה שנחשבה עד אז לאחת משנות הגאות הטובות באקו־סיסטם המקומי. מאז, תוך שנים ספורות בלבד, הוכפל היקף המזומנים האדיר שזרם אל הסיליקון וואדי הישראלי פי ארבעה.
זו לא תופעה מקרית של כמה שנים טובות. בעשור האחרון, מאז היציאה ממשבר הסאב־פריים, שפכו פה ענקיות הטק הגלובליות וקרנות הון הסיכון העשירות עשרות מיליארדי דולרים. על פי דוח מיתר־IVC, בין השנים 2010־2019 זינקו היקפי הגיוס של חברות הייטק ישראליות בכ־400%, עסקאות המימון צמחו ב־64% והיקף הגיוס המצטבר בשנים אלו בלבד הגיע לכ־40 מיליארד דולר.
נהרות המזומנים שזורמים אל המשק הישראלי, או ליתר דיוק אל תעשיית ההייטק המקומית, מתנקזים אל קופותיהן של חברות הפינטק, הסייבר, הדאטה או הביו־מד השונות – הסקטורים החמים בשנים האחרונות. עסקאות המימון האדירות מתדלקות את מרוץ החימוש של המשקיעים ושל קרנות הון הסיכון הגדולות במרדף אחר ההשקעה המוצלחת הבאה – ואלה מקפיצות את שווי החברות ובדרך יוצרות חדי קרן בקצב שלא נראה בעבר.
ב־2021 למשל נרשמו פה לא פחות מ־42 חברות חד קרן ישראליות חדשות, יותר מפי שניים ממספרן ב־2020 (19 חברות) – כך על פי נתוני TechAviv. ונראה שמגמת הצמיחה המואצת נמשכת חזק אל תוך 2022.
הרבעון הראשון של השנה הביא עימו גיוסים בהיקף כולל של 5.6 מיליארד דולר – אלה אומנם לא המספרים ההיסטוריים של 2021, אך עדיין מדובר בנתונים מרשימים במיוחד, בהתחשב במומנטום השלילי של השווקים השנה. עד חודש אפריל השנה כבר נוספו עוד 15 חברות ישראליות פרטיות בעלות שווי של יותר ממיליארד דולר, חרף חוסר הוודאות הכללי, המומנטום השלילי של חברות הטק בעיקר בשווקים והמדיניות המוניטרית המרסנת.
בסך הכל פועלים בישראל, נכון להיום, 92 חדי קרן, בשווי מצרפי כולל של 255 מיליארד דולר. שווי של יותר מרבע טריליון דולר – סכום מדהים, המהווה, לשם השוואה, כחצי מהתוצר המקומי הגולמי של ישראל.
כך דירגנו: לשם גיבוש הרשימה התייעצנו עם 57 קרנות הון סיכון שונות, קרנות בעלות פעילות מוכחת ורקורד מובהק כשחקניות משמעותיות בתחום. הן התבקשו להמליץ על ארבע חברות בעלות הסיכויים הגבוהים ביותר להגיע לשווי של מיליארד דולר – מתוכן שתי חברות בלבד מתוך פורטפוליו ההשקעות שלהן, ושתיים אחרות שהן אינן מעורבות בהן.
ההמלצות הניבו למעלה מ־100 חברות שבלטו במספר גבוה יחסית של אזכורים. בשלב השני הוכנס לשקלול דירוג צוות פורבס, ומתוך למעלה מ־100 מועמדות נבחרות, גובשה רשימה סופית של 10 החברות בעלות הנתונים הטובים ביותר והסיכויים הטובים ביותר לשבור את מחסום שווי מיליארד הדולר – ולהצטרף למועדון היוקרתי ביותר של ההייטק הישראלי.